Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - czy jest sens przejść na światla xenon ?

stachwody - 2010-03-17, 06:53
Temat postu: czy jest sens przejść na światla xenon ?
Czy jest sens przejść na światła xenon? Może ktoś ma doświadczenie w tej modernizacji świateł? Z prospektów reklamowych wynika,że światła tego typu zużywają 40% mniej energii elektrycznej,są dwukrotnie jaśniejsze i przyjaźniejsze dla wzroku ( proszę o uwagę zwłaszcza starszych podróżników) ... tradycyjne mają jasność 1200 Lumenów - xenonowe 2000.Zmianę dokonuje się poprzez instalację przetwornicy na każdy reflektor i wkręcenie zamiast np.H4 - żarnika odpowiednika.Koszt jakieś 280 zł za komplet( oba reflektory).Zastanawiam się od pewnego czasu nad tym rozwiązaniem ...wyposażyć leciwego Wielbłąda w nowe oczy...
stachwody - 2010-03-17, 07:12

Ted dziękuję... tekst do refleksji o reflektorach ,będę się zastanawiał raczej nad kupnem nowych odblasków .
roger - 2010-03-17, 08:25

Bardzo dobry i rzetelny artykuł Ted69 ... ;)
A odpowiedź dla Ciebie Stachwody to nie nie ma sensu .... ;) zainwestuj w dobre żarówki .... i zobaczysz różnicę.

roger - 2010-03-17, 08:40

KURCZAKI napisał/a:
nigdy w życiu !!!

A ty pijesz do mnie czy do Stacha .... :bajer ? :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

PS
...OJJJJ BO CIĘ ZGŁOSZE DO MODERACJI PIÓR ADASIU>>>>>>>> :bajer :bigok

roger - 2010-03-17, 08:57

KURCZAKI napisał/a:
ciężkie czasy nastały :spoko

Eeeee taaammmmmm ... ;)

PS
Zagadka co to jest ...... jest białe pada z nieba i kończy się na "A"....?

Śnieg Q.....A !!!!

yannoo - 2010-03-17, 09:12

Xenony xenonami, ale czy ktoś ma doświadczenie z żarówkami LEDowymi? Podobno sprawdzają się i są energooszczędne?
Pozdr.

jacekiagatka - 2010-03-17, 09:20

Założyłem światła bixenon na soczewkach. Działają bardzo dobrze, oświetlenie drogi idealne, ale .... cena większa niż podawałeś o jakieś jedno zero :gwm
roger - 2010-03-17, 09:40

yannoo napisał/a:
czy ktoś ma doświadczenie z żarówkami LEDowymi

Airgaston zakładał do takiego Ducato .... i nie ma takich żarówek do świateł mijania ;) , kolejny problem to przerywacz kierunkowskazów przy zastosowaniu takich żarówek musisz go zmienić ... ;)

tolo61 - 2010-03-21, 23:55

Witam
Preferowal bym lepsze zarowki
Szkoda kasy Stachwody.... i jak pisza / ja tam nie wiem /
nielegalne na zachod od Odry........
:spoko