|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE
gino - 2010-03-17, 07:44 Temat postu: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE troszke zmobilizowany dyskusja na temat ELNAGH..
pogrzebalem w necie..i..trafilem na taki spis..
Motorhomes and caravans
Adria -Slovenia
Ahorn- Germany
Alpha- Germany
Arca -Italy
Autoroller -Italy
Autostar- France
Bavaria-Camp- Germany
Bawemo -Germany
Benimar -Spain
Bimobil- Germany
Burow- Germany
Bürstner -Germany
CI International -Italy
CS Reisemobile- Germany
Carthago- Germany
Challenger -France
Chausson- France
Chrysler- USA
Coachman -Great Britain
Concorde- Germany
Cristall -Germany
Dehler- Germany
Dethleffs- Germany
Due Erre -Italy
Eifelland- Germany
Elnagh- Italy
Eriba- Great Britain
Euramobil- Germany
Euro -Liner- USA
Fendt -Germany
Fiat -Italy
Fleetwood -USA
Frankia -Germany
General Motors- USA
Granduca -Italy
Hehn -Germany
Heku -Germany
Hobby -Germany
Holiday Rambler- USA
Hymer -Germany
Karmann -Germany
Knaus -Germany
LMC -Germany
La Strada -Germany
Laika -Italy
MA-BU -Germany
Mazda -Japan
McLouis -Italy
Mercedes-Benz-Germany
Mirage -Italy
Mitsubishi -Japan
Mobilvetta- Italy
Niesmann+Bischoff -Germany
Nordstar -Sweden
Ormocar -Germany
Peugeot -France
Phoenix -Germany
Pilote -France
Pössl -Germany
RMB -Germany
Rapido -France
Reimo -Germany
Reisemobile Beier -Germany
Renault -France
Rimor -Italy
Riviera -Italy
Roadtrek -Canada
Robel-Mobil -Germany
Rockwood- Germany
TEC -Germany
Tabbert -Germany
Tischer -Germany
Triple E -Canada
VW -Germany
Vario- Germany
Weinsberg -Germany
Weippert -Germany
Westfalia- Germany
Wilk- Germany
Winnebago- USA
Woelcke -Germany
zrodło informacji/ http://www.autolot24.ru/u...r/?site_lang=en
w moim przypadku sie zgadza, mimo ze mam chyba tabliczke SZWAJCARSKA..
przypuszczam, ze moze miec to zwiazek z DEALEREM ktory autko sprzedaje..
ale zaskoczyla mnie ADRIA....
kaimar - 2010-03-17, 09:54
Z tej wyliczanki po uzupełnieniu o jeszcze parę obecnie produkowanych marek można zrobić ładną mozaikę łącząc poszczególne marki co do firmy, a jeszcze ciekawiej w fabryki w których są produkowane.
Na przykład RollerTeam i CI jest to dokładnie to samo - różnica tylko w kolorystyce.
Possl jest robiony w fabryce Dethleffsa w Isny podobnie jak Concorde.
Sunlight to tańsza marka Dethleffsa a Carado Hymera - ale są robione w fabryce koło Drezna specjalnie wybudowanej dla tych marek a fabryka należy w połowie do Hymer i Dethleffsa.
A z tą "narodowością" marek to też nie jest takie proste : Knaus, Weinsberg to niby niemieckie ale nalezy do Holendrów. W jednej z niemieckich fabryk którą miałem ostatnio przyjemność zwiedzić, wiekszość pracowników jest jednej narodowości , bynajmniej nie niemieckiej.
gino - 2010-03-17, 10:29
wiesz...volkswagena NEW BEETLE produkuja tylko w meksyku..nigdzie wiecej..
czy stwierdzisz ze VOLKSWAGEN TO MEKSYKANSKA FIRMA??
raczej..nawet dziecko powie..ze volkswagen garbus NEW BEETLE,....to Niemiecki samochod..
mimo ze..w sumie, nie jest Niemiecki.....
w/g mnie..
spis wykazuje NAZWE PRODUCENTA i BAZE SKAD MARKA SIE WYWODZI..
bez koopoerantow,montowni, i innych dalszych lub blizszych powiklan ''rodzinnych''
teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko
Rockers - 2010-03-17, 11:16
a ja mam takie pytanko gino stwierdził iż ma tabliczkę producenta, czy wszyscy mają jakąś tabliczkę producenta zabudowy ?? pytam bo ja takiej tabliczki nie mam, i w sumie nie wiem kto robił moją zabudowę a jest zbyt dokładnie zrobiona aby podejrzewać samoróbkę, samochód był w niemczech przemalowany więc nawet jeśli były jakieś oznaczenia na zewnątrz zostały zlikwidowane a bardzo jestem ciekaw gdzie to to powstało
MAWI - 2010-03-17, 16:55 Temat postu: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE Popieram listę Gino.Nie tak dawno wiadomo było,że łada czy uaz były radzieckie ,syrenka była wytworem Polaków,skoda była czechosłowacka, vw to Niemiec .Teraz granice zacierają się i więszość podzespołów produkują wyspecjalizowane firmy. np.Lampy hella,osie allko.lodówki i kuchenki
za zwyczaj dometic czy electrolux .a całą reszte zawiasy zamki listewki osłonki chinczycy.Uważam ,że obecne fabryki to montownie,których właścicielami są często spóki których udziałowcami są ludzie z całego świata i własciciele mogą zmieniać się szybko i dobrze.nie ma znaczenia kto to składa czy Niemiec czy Polak czy Chińczyk,i gdzie to składa .CO nie znaczy ,że dziś Bentleja czy Jaguara posiada BMW i składają je Polacy ,czy to że nagle zaczeły być niemiecki.Hamera kupili chinole czy już jest chiński.Myśle lista Gina to geneza i nie należy wnikać w póżniejsze fuzjie,i przechszty,ale to moje zdanie .np.
gazik-ruski
mercedes-niemiecki
ford-amerykański.. itd
SlawekEwa - 2010-03-17, 19:15
A FFB- kto robił?
rysiol - 2010-03-17, 19:25
Na liście jest jeden błąd marka Dehler pochodzi z Biłgoraja nie z Niemiec.
gino - 2010-03-17, 19:27
rysiol napisał/a: | błąd marka Dehler pochodzi z Biłgoraja nie z Niemiec. |
drugi blad....nie marka tylko ...Slawka
SlawekEwa - 2010-03-17, 19:31
Błąd- Dehler hula sobie w GB
Rockers - 2010-03-17, 19:52
aleście pobłądzili
może lepiej przesiąść się na wielBŁADA
Andrzej 73 - 2010-03-17, 20:27
Gino - znowu utwierdziłeś mnie w mojej wiedzy.
Elnagh- Italy
TomekW - 2010-03-17, 20:29 Temat postu: Re: zabudowy - w jakim kraju PRODUKOWANE
MAWI44 napisał/a: | Nie tak dawno wiadomo było,że łada czy uaz były radzieckie ,syrenka była wytworem Polaków,skoda była czechosłowacka, vw to Niemiec .Teraz granice zacierają się i więszość podzespołów produkują wyspecjalizowane firmy. np.Lampy hella,.. |
Nie do końca, w bloku wschodnim kooperacja międzynarodowa też miała miejsce; np. lampy do Łady były produkowane... w Polsce, a ramiona wycieraczek do maluchów produkowali Węgrzy. Z pewnością było wiele innych podobnych przypadków.
Rockers - 2010-03-17, 20:53
A czy ktoś mi odpowie na moje pytanie odnośnie tych tabliczek ???
WINNICZKI - 2010-03-17, 21:22
Moja tabliczka jest przy wejściu do kamperka po lewej stronie na szafce kuchennej tuż przy podłodze.
roger - 2010-03-17, 21:22
Rockers napisał/a: | A czy ktoś mi odpowie na moje pytanie odnośnie tych tabliczek ??? |
Ja tabliczki otrzymał Mojżesz..... na górze i krzew zapłonął .....
Rockers - 2010-03-18, 22:32
Roger to masz tabliczkę czy płonący krzew bo nic nie rozumiem z tego wywodu
gino - 2010-03-19, 05:59
a u mnie..tabliczka ''zabudowy'' jest na tylnym slupku drzwi wejsciowych do kabiny.../pod zamkiem drzwi/
ale, np w westfailach, tabliczki czesto sa na meblach...
TomekW - 2010-03-19, 09:27
W naszym Hymerku tabliczka jest przykręcona na szafce po lewej stronie wejścia, przy samej podłodze.
Duszka - 2010-03-19, 11:30
Podobnie jak u kolegów,moja tabliczka również znajduje się po lewej stronie tuż przy wejściu przykręcona do szafki.
kaimar - 2010-03-19, 12:05
Rockers napisał/a: | A czy ktoś mi odpowie na moje pytanie odnośnie tych tabliczek ??? |
Podejrzewam że możesz nie mieć tabliczki , ponieważ Twój pojazd nie był zabudowywany - jest "blaszanką". W kamperach nieblaszankach jak wynika z homologacji , etap produkcji jest dwufazowy. Pierwsza faza to produkcja podwozia przez na przykład Fiat a druga faza to reszta nadwozia wykonywana w fabryce kamperów. Homologacja jest wystawiana na pojazd finalny na markę producenta zabudowy. Pojazd powinien mieć dwie tabliczki znamionowe , jedną z podwozia drugą z zabudowy. W homologacji jest określona lokalizacja tabliczki.
ccsrally - 2010-03-19, 18:53
ja u siebie w fendcie mam tabliczke od siedzeniem pasazera. a tato w busie t2 blaszanka nie ma tabliczki tylko logo REIMO na szafce kuchennej i na dachu podnoszonym:)
Rockers - 2010-03-19, 22:24
chmmmm ciekawe chyba musze bardziej pogrzebać bo jak na razie nie znalazłem tabliczki, jedynie jakieś badanie instalacji gazowej. Narazie mnie nie ma w domciu, jak wrócę w niedzielę wieczorkiem to pójdę pogrzebać po szafkach ciekawe czy znajdę.
Z tego co piszecie to każdy kamperek jakąś tabliczkę ma, jak nie znajdę to znaczy że mam jakąś dziwną zabudowę, mimo że solidną możliwe że własnej roboty
Witold Cherubin - 2010-03-20, 12:33
gino napisał/a: | ....teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko |
Ja mam zabudowę oznaczoną jako SEA Winner 5.4 na podwoziu Fiat Ducato 2,3 JTD. Firma ma swoją siedzibę we Włoszech, ale nie wiem czy to duża czy mała firma.
Pozdrawiam
tolo61 - 2010-03-21, 23:51
Witam
Ja mamtabliczke przy wejsciu na dole z prawej strony .
Jest na bocznej scianie szafki z lodowka.
gino - 2010-03-22, 06:31
Witold Cherubin napisał/a: | gino napisał/a: | ....teraz istnieje taka kooperacja..laczaca camperowe ''produkty'' i nazywa sie to Societa Europea Autocaravan czyli ...SEA .. ktora.. pod swoimi skrzydlami ,ma wiele znanych firm z Wloch i nie tylko |
Ja mam zabudowę oznaczoną jako SEA Winner 5.4 na podwoziu Fiat Ducato 2,3 JTD. Firma ma swoją siedzibę we Włoszech, ale nie wiem czy to duża czy mała firma.
Pozdrawiam |
SEA to grupa zrzeszajaca duze i znane firmy budujace camperki....
takie jak
* Elnagh
* Mobilvetta
* McLouis
* Miller
* Joint
* Sharky
* Auto Sleepers
wiec Twoj camperek, zostal zaprojektowany i zbudowany przez jedną z tych firm..
a moze..kazda z nich dala swoj ołóweczek do rysowania..i wybrano najlepsze rozwiazania...
|
|