Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

W³ochy - W³ochy - jakimi drogami ???

LANDEK - 2010-03-17, 10:14
Temat postu: W³ochy - jakimi drogami ???
W wakacje muszê przejechaæ ca³e W³ochy, a¿ do Palermo - po drodze oczywi¶cie zwiedzaj±c. Na dotarcie do Palermo mam 6-7 dni. Jakimi drogami jechaæ - autostrady czy lokalne. Wspomnê tylko, ¿e mój kamperek nie rozwija zawrotnych prêdko¶ci, 80 - 90 km/h to dla niego optymalna prêdko¶æ.
Chodzi o to czy na lokalnych drogach jest du¿o utrudnieñ - ronda niskie wiadukty itp.

Aulos - 2010-03-17, 12:41

Ja we W³oszech niechêtnie je¿d¿ê autostradami. Po pierwsze s± p³atne. Po drugie - autostrady s± wszêdzie podobne, a ja chcê zobaczyæ prawdziwy kraj i prawdziwych ludzi. Po trzecie - nie je¿d¿ê kamperem zbyt szybko, bez wzglêdu na to, czy jadê autostrad±, czy zwyk³± drog±.
Je¶li chodzi o warunki drogowe to rond jest we W³oszech faktycznie bardzo du¿o, ale nie stanowi to jakiego¶ specjalnego utrudnienia. Wiaduktów, pod którymi bym siê nie zmie¶ci³, nie spotka³em.
Autostrady maj± jednak lepsz± infrastrukturê, rozbudowane parkingi, serwisy dla kamperów, zawsze czynne stacje benzynowe - poza autostrad± czêsto bywaj± zamkniête w nocy i czasie siesty.
Wybór nale¿y do Ciebie. :spoko

robert_smoldzino - 2010-03-17, 19:26

Do Neapolu lokalnymi, a potem autostrada, ktora:
a) jest darmowa az do ciesniny
b) jest tak malownicza, ze zal nia nie pojechac
c) jest niezaszybka (dziurawa z wylaczeniami calego prawego pasa itp)
Od Messyny do Palermo wzdloz brzegu idzie cudna droga przez wszystkie wsie i miasteczka - megaklimatyczna. Autostrada sycylijska jakkolwiek ciekawa inzyniersko, ultranudna wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel wiadukt tunel
I tak prawie 300km ;-)

LANDEK - 2010-03-17, 21:40

Cze¶æ Autor Robert_smoldzino.
Ja chyba znam Ciê z forum rajdy4x4. To ty organizujesz zloty LR nad morzem???
Dziêki wszystkim za rady i proszê o wiêcej.
Rozumiem, ¿e na Sycyli lepiej jechaæ lokalnymi drogami, tak?

WODNIK - 2010-03-17, 22:24

No to masz ³adny kawa³ek drogi oko³o 2700km. Jak ja jecha³em na Sycyliê to po drodze wst±pi³em do Pompei i objecha³em pó³wysep Sorento. Naprawdê warto.
Jedziesz autostrad± A1 do koñca za Neapol a potem na A3.
Za Pompejami skrêcasz w prawo na drogê krajow± SS145 na Sorento. Potem przechodzi na SS163. T± drog± obiedziesz drug± czê¶æ pó³wyspu i wjedziesz na na A3 przed Salerno. A potem to ju¿ tylko Villa San Giovanni i prom do Messiny.
¯yczê udanej wyprawy.
Ps. Ja objecha³em ca³± Sycyliê i nie zrobi³em ani km na autostradzie. Na lokalnych drogach lepiej czujesz Sycyliê.

Aulos - 2010-03-17, 23:02

Moim zdaniem, je¿eli planujesz poruszaæ siê drogami lokalnymi, powiniene¶ zabraæ zestaw do nawigacji GPS - mia³em przykre do¶wiadczenia z oznakowaniem dróg we W³oszech.
Zaradek - 2010-03-17, 23:07

Aulos napisa³/a:
Moim zdaniem, je¿eli planujesz poruszaæ siê drogami lokalnymi, powiniene¶ zabraæ zestaw do nawigacji GPS - mia³em przykre do¶wiadczenia z oznakowaniem dróg we W³oszech.

O to to w³a¶nie. Bez nawigacji nie wiem jak da³bym sobie radê a i z ni± bywa³o ciê¿ko bo mapy w GPS okazywa³y siê niezbyt aktualne.

LANDEK - 2010-03-18, 07:19

Dziêki za podpowiedzi.
W tak± podró¿ bez nawigacji na pewno siê nie wybiorê, a maj±c przykre do¶wiadczenia z tymi urz±dzeniami teraz zabieram ze sob± 2 - 3 niezale¿ne gps.
Jak przygotujê jak±¶ trasê, to j± wam przedstawiê i poproszê o ewentualne korekty.
No i jeszcze jedno - jak wygl±da sprawa nocowania we W³oszech na dzika, gdzie¶ na parkingach lub przy pla¿y?

chris - 2010-03-18, 07:28

Podczas zesz³orocznego pobytu w Toskanii spali¶my na parkingach przy autostradzie, drogach lokalnych i parkingach miejskich. Problemu nie by³o. Natomiast jak zawêdrowali¶my na wybrze¿e to by³y wyra¼ne znaki zakazuj±ce postoju poza campingami. Pomimo ¿e byli¶my poza sezonem nie sprawdzali¶my tego i nocowali¶my na campingu.
robert_smoldzino - 2010-03-18, 07:52

@Landek, witaj tak to ja.
Po drodze (za Salerno chyba) masz jeszcze rewelacyjna swiatynie rzymska rozmiarem zblizona do akropolskiej ale w stanie zdecydowanie lepszym, nazwy nie moge sobie przypomniec tylko, jakos na A albo P. Zaraz zaguglam to moze znajde.

Paestum sie to nazywa, absolutnie obowiazkowo.

LANDEK - 2010-03-18, 08:47

Je¶li macie jeszcze jakie¶ miejsca które nale¿y zobaczyæ w Itali, to proszê o sugestie.
Tak jak napisa³em, z Polski wyjadê oko³o 30 lipca, a 7 sierpnia mam prom do Tunisu.
2 dni chcemy przeznaczyæ na Rzym. Na pewno jeszcze Neapol, Pompeje...

Zaradek - 2010-03-18, 09:06

Pompeje szczególnie polecam.
Miejsc w Italii do zobaczenia jest sporo, niestety jednak niektóre le¿± nie na Twojej trasie. No chyba, ¿e chcia³by¶ zboczyæ to polecam Materê

i Alberobello.

Andrzej 73 - 2010-03-18, 11:01

LANDEK napisa³/a:
Je¶li macie jeszcze jakie¶ miejsca które nale¿y zobaczyæ w Itali, to proszê o sugestie.

Polecam miasto i rejon Abruzzo. Wiêcej info o tym rejonie w linku poni¿ej.

http://www.google.pl/#hl=...f9cf5a3d92f93e0

:spoko