| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Prosze o opinie o camperze
arti - 2010-03-19, 10:58 Temat postu: Prosze o opinie o camperze Jak w temacie prosze o opinie czyli czy to dobra oferta ,bo mnie zainteresowala .
Zabudowa rimor superbig 700tc na sprinterze 318 rok 2008 rok za 28 tys ero+oplaty akcyza18.3 ,vat.22 /unia/. przebieg 60 tys .km . podeslal mi go kolega od ktorego nie raz kupowalem samochody dla siebie i nie bylo rozczarowaniato, nie handlarz .5 Miejsc podrorzy 6 spanie ,durzy bagaznik -luk 2 motory
1.Interesuje mnie wasza opinia,zdanie co do marki zabudowy rimor superbig700tc bo nie jedzilem w niej czy wydajac taka kaske mozna znalesc cos lepszego zakladajac ze ten jest w stanie idealnym .czy szukac zabudoway za podobna kaske innej firmy bo wedlug was jest lepsza ,-solidniejsza -
a.Czy taka zabudowe mozna urzywac zima npdo -10 c czy trzeba ja przystosowac ?i czy warto taka moze sa za taka kase lub podobna dedykowane . jakie i jaka orientacyjnie //??
2. .Czy i jak sprinter2008 /Nowymodel /318 sprawdza sie do zabudowy campera ,bo widzialem ducata i transity/ktore pewnie tez sa ok/ z takimi zabudowami ktore sa wedlog was najlepszym kompromisem -.Czy pojedyncze kolo nie wplynie na nadmierne bujanie na boki ,.Prosze o spostrzezenia i opinie .
3.Czy do taniego camperka mozna doczepic przyczepke z quadem lub skuterem wodnym czy to mozliwe technicznie i czy to w praktyce wplynie na szybkie zlurzycie camperka /latwo go uszkodze ??Jak myslicie ile srednio bedzie palil ???
Kryteria urzutkowania
-podrorze 2 maluchow plus zonka i ja -2+2
-wygoda -bo radze sobie z duzymi autami gabaryty .kategorie prawa jazdy nie problem .
-wyjazdy na zawody moto crossu ze sprzetem na przyczepie ewentualnie-czy podola ?
-ewentualne wyjazdy w zime
Prosze o wyrozumialosc jesli pokrecilem kolejnosc ,pogmatwalem
Nie zakladam ze go kupie ,prosze o wasze zdanie na temat tej propozycji za taka kase ,??
Pozdraniam i
czekam
Arti
marzena - 2010-03-19, 15:37
pierwsze co przychodzi mi do glowy to auto jezdzilo w wypozyczalni. wskazuje na to 2008 r. i przebieg 60 tysiecy
Cykada - 2010-03-19, 19:26
taki mercedes 318 będzie palił 15l/100 diesla . jest to motor 3 litrowy 180KM czyli będzie czym depnąć,
co do przyczepki to pewnie auto ma DMC 3.5t i jak tak jest to musisz mieć prawko b+e ale zabudowa ma luk na skuter(?).
przebieg rzeczywiście duży.
OMEGA - 2010-03-19, 19:35
| marzena napisał/a: | | przebieg 60 tysiecy |
Ten silnki jest ledwo co dotarty , a cena jest jeśli bezwypadkowe ,jest super,
co to jest na diesla .
kaimar - 2010-03-19, 19:35
1. Cena 28 tysięcy euro za dwuletniego Super Briga na Mercedesie to podejrzanie mało.
2. Gdybyś więcej używał języka polskiego i co któreś słowo nie robił błędu ortograficznego , to Twój post byłby bardziej zrozumiały.
arti - 2010-03-19, 20:13
Dziekuje za odpowiedzi forumowiczow.
A czy zabudowa superbig nadaje sie na wyjazdy w zime i do ilu stopni mozna ja uzywac ?
Jak z jej wykonaniem solidnoscia /trwaloscia w porownaniu do innych ?
Bije sie w piersi jesli urazilem wrazliwe serduszka ortografow,postonawiam poprawe
Dzieki za odpowiedzi
czekam dalej
Arti
tolo61 - 2010-03-19, 23:47
oj poprawy nie widzimy....
Cyryl - 2010-03-20, 05:30
| mobili napisał/a: | taki mercedes 318 będzie palił 15l/100 diesla . jest to motor 3 litrowy 180KM czyli będzie czym depnąć,
co do przyczepki to pewnie auto ma DMC 3.5t i jak tak jest to musisz mieć prawko b+e ale zabudowa ma luk na skuter(?).
przebieg rzeczywiście duży. |
w kwesti formalnej:
kat. B uprawnia do kierowania pojazdami lub zespołami pojazdów do 3,5t DMC, ale jest jeszcze Art. 88 ust. 12 punkt 3: "prawo jazdy kat. A, B, B1, C, C1, D lub D1 uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionych z przyczepą lekką".
czyli mając samą kat. B można prowadzić busa - kampera o DMC 3,5t z przyczepą lekką (do 750kg DMC) mimo, że DMC zespołu pojazdów będzie większe niż 3,5t i może maksymalnie osiągnąć 4,25t.
oznaczenie Mercedesa 318 znaczy 3 - 3,5t DMC (mogą być odstępstwa do 0,5t), 18 - 180KM silnik.
arti - 2010-03-20, 13:03
Jesli chodzi o przebieg to duzy ale min smigali chyba /bo spawdze/ na zawody moto crossu glownie w europie wiec rozpietosci duze i sam wiem , ze przebiegi 30 tys na rok to nie problem .
Ale dzieki pochodzenie sprawdze na 100%
Powiedzcie cos o jakosci rimorka z tego rocznika ,Prosze? Jakosc ,wygoda,itd -jak w zime ?????
Pojazd jest zarejestrowany do 3,5 tony ale pewnie bedzie mial nadwage po zapakowaniu o tym juz czytalem na forum -duzo mi to rozjasnilo ,ale biore na luz ,/.
Ja mam bez prawie wszykie kategorie z mala taka pozostalosc dawnych pasji i panow -taka mala przechwalka .
Co do ortografi to zona leki dala ale pewnie nie zadzialaly jeszcze . ,
Pozdrawiam
czekam
Arti
papamila - 2010-03-20, 13:21
| arti napisał/a: | | Powiedzcie cos o jakosci rimorka z tego rocznika |
Mam takiego, były nawet dwa
żadnych zastrzeżen,
znakomity kompromis pomiędzy ceną a jakością.
z tym że moja zabudowa jest na fordzie
Cykada - 2010-03-20, 16:56
| Cyryl napisał/a: | | mobili napisał/a: | taki mercedes 318 będzie palił 15l/100 diesla . jest to motor 3 litrowy 180KM czyli będzie czym depnąć,
przebieg rzeczywiście duży. |
w kwesti formalnej:
kat. B uprawnia do kierowania pojazdami lub zespołami pojazdów do 3,5t DMC, ale jest jeszcze Art. 88 ust. 12 punkt 3: "prawo jazdy kat. A, B, B1, C, C1, D lub D1 uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionych z przyczepą lekką".
czyli mając samą kat. B można prowadzić busa - kampera o DMC 3,5t z przyczepą lekką (do 750kg DMC) mimo, że DMC zespołu pojazdów będzie większe niż 3,5t i może maksymalnie osiągnąć 4,25t.
oznaczenie Mercedesa 318 znaczy 3 - 3,5t DMC (mogą być odstępstwa do 0,5t), 18 - 180KM silnik. |
w kwesti jeszcze bardziej formalnej:
w Polsce można mieć problem ponieważ są dwa przepisy regulujące tą sprawę...
pierwszy jest art. 88 ust. 2 pkt. 3 b który wyraznie mówi że do dmc 3.5t i kropka i jest drugi wymuszony przepisami unijnymi że dmc 3.5t+przyczepa lekka...jednak nie został zniesiony pierwszy który jest normą prawną czyli obowiązuje artykuł 88 ust. 2 pkt. 3 b...
W Niemczech można śmiało jechać autem 3.5t + lekka przyczepa...
przemek_aro - 2010-03-20, 17:26
Jeśli jeździł w wypożyczalni to bądź ostrożny. cena niska, sprawdź dlaczego..
uważaj na dopuszczalną wagę i długość to będzie się przekładać na koszty podroży ( ewentualne przeprawy promem, opłaty na autostradach itp)...
migar - 2010-08-05, 14:22
Żeby nie otwierać nowego wątku co wiecie i sądzicie o tym modelu kampera co w nim sprawdzić przed kupnem co wymienić po ewentualnym kupnie i jak się te autka sprawują odsyłam do linku
http://otomoto.pl/peugeot...g-T1347828.html
krzysioz - 2010-08-05, 14:48
Tu raczej chodzilo o DMC na haku.
Mnie niepokoja nowe paski klonowe.
papamila - 2010-08-05, 15:08
żartując dalej.........
........... mnie z kolei niepokoją "kliny pionujące"
migar - 2010-08-05, 15:10
No polska język trudna język. A na poważnie co możecie powiedzieć o wadach tego modelu?
IAAN - 2010-08-05, 22:25
rozmawiałem z włascicielem telefonicznie twierdzi on ze na tabliczce znamionowej jest 3450 kg a auto wazy 2900 kg
teraz pytanie czy peugeot miał podwozie 3450 kg czy tak jak ducato 18 3500kg
jesli jest to jakas zastępcza tabliczka to nie powinło byc na niej masy auta
miałem troche mniejszą zabudowe i wazyla 2860 z niepełnym zbiornikiem paliwa i butlą gazu jesli jest tak jak twierdzi własciciel to 6 razy 70 kg to akurat ta masa a gdzie bagaż i woda i lodówka pełna na stanie
auto o ile pamiętam wystawiane jest od zeszłego roku bez oferty kupna więdz może byłby skłonny opuścic z ceny
choc z mojej rozmowy mogłem odczuc że gośc jest dośc nieprzyjemny
roger - 2010-08-05, 22:28
Nie ma co gadać bo widać i wiadomo że to auto nie mieści się w 3,5 DMC ..... nie ma takiej możliwości one samo wazy tyle w stanie gotowym do jazdy ...... ma namieszane w papierkach i tyle każdy wie jak to się robi ....
IAAN - 2010-08-05, 22:31
a jeszcze jedno co to za silnik 88kw czy peugot mial takiego td wydaje mi się że nie ale mogę sie mylic
IAAN - 2010-08-05, 22:35
wymiary podobne do kampera kolegi affa tylko z tyłu jedna oś a on nie ma niestety 3,5 t
roger - 2010-08-05, 22:37
ten tez nie ma papier papierem ..... masa masą .......
IAAN - 2010-08-05, 23:52
oto mój stary 6,6 m na ducato dmc 3100 własna 2860
róznica jakies pół okienka pomiędzy kabiną a drzwiami
pytanie dla znawców tabliczka z dmc 3450 czy istnieje w peugocie
mój miał na tablicce 2800 a papiery na 3100 i gdzie prawda
roger - 2010-08-06, 06:29
Prawda leży na wadze ....
Papiery i tabliczki są takie jakie być miały w granicach rozsadku tak jest z zabudowami pogadaj z kims kto robił lawetę i nie chciał tacho ......
migar - 2010-08-06, 07:25
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. 35000 plus za dodatki ok 5 to troche za dużo na ten rocznik poszukam dalej. Zastanawiam sie czy nie lepiej coś mniejszego a młodszego bo ze mnie informatyk to może i dobry ale mechanik żaden. Wiec tak czy siak gdyby cosik sie działo to warsztat a nie własnoręcznie. A silnik już wymieniałem w mojej lagunce którą niestety pół roku później wzięli i ukradli.
A co do wagi wiekszość sprinterów które jeżdża z zabudową na pace lub laweta ma w papierach bite 3,5 a ten sam model może mieć też bite 7 bez żadnych zmian tylko tacho się wrzuca i zamiast 2 to rejestracja na 3 osoby w kabinie...
|
|