|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Czyszczenie instalacji wodnej w kamperze
Andrzej 73 - 2010-03-21, 15:03 Temat postu: Czyszczenie instalacji wodnej w kamperze Witam ,
rozpocząłem wiosenne przygotowania kamperka do sezonu i jedną z założonych czynności jest oczyszczenie układu czystej wody między innymi z glonów.
W związku z tym moje pytanie brzmi: jakie znacie sposoby na przeczyszczenie przewodów wodnych ,zbiornika z czystą wodą i pompy.
Czekam na wasze sugestie i doświadczenia.
WINNICZKI - 2010-03-21, 19:10
Jak kupowałem kamperka,to moj poprzednik (Niemiec) dał mi środek do oczyszczania wody i zapobiegający osadzaniu sie glonów .Jest to chlor dodawany w ilości ok 1 gram na 150 litrów wody.Oczywiście wodę do picia kupuje w sklepie w pojemnikach 5- cio litrowych .Ta w zbiorniku chlorowana służy mi tylko do mycia garów itp. Jak dotąd nie miałem problemów z glonami oraz z zapachem ze zbiornika białej wody.Mam kampera trzeci rok.
maszakow - 2010-03-21, 21:03
Środek do czyszczenia wanien z hydromasażem. Dowolny - łatwo kupić w marketach.
POwinien spokojnie zadziałać
tolo61 - 2010-03-21, 23:40
Witam
a o aktywnym tlenie cos ktos wie????
krzysztofCz - 2010-03-22, 08:38
tolo61 napisał/a: | Witam
|
To nadtlenek wodoru... czyli popularna woda utleniona - też można stosować - wykorzystywana jest w wielu środkach między innymi w odplamiaczach i wybielaczach bez chlorowych. Tylko po co wyważać otwarte drzwi jeżeli są środki do czyszczenia tych naszych zbiorników.
Masz TU przykłady. Są również na Allegro.
krzysztofCz - 2010-03-22, 08:40
Choćby nawet TO
MER-lin - 2010-03-22, 12:17
W ubiegłym tygodniu czyściłem po zimie zbiorniki i instalację wodną. Zastosowałem środek PuraTank. Jest to ustrojstwo bez chloru. Wlałem zgodnie z instrukcją dawkowania. Posiedziało w instalacji dwa dni. Wylałem wodę ze zbiornika, instalacji i bojlera. Napełniłem zbiorniki świeżą wodą i mogę ruszać w trasę.
Dembomen - 2010-03-22, 15:26
Hej!
a o aktywnym tlenie cos ktos wie????:spoko |
Szeroko stosowany w przemyśle spożywczym do dezynfekcji opakowań i nie tylko..
Ja stosuję w oczkach wodnych i swojej Komedii
Dobrym sposobem jest kawałek srebra w zbiorniku głównym
Hej!
Andrzej 73 - 2010-03-23, 19:59
Dzięki za cenne wskazówki i sugestie.
W kwestii czyszczenia zbiornika i instalacji czystej wody raczej nie chce eksperymentować więc pokusiłem się o zakup preparatu stricte do tego służący - Frost Schutz firmy Certinox. Niebawem okaże się jak się to sprawdza . W sobotę przeprowadzę "operację" czyszczenia układu wody czystej.
maszakow - 2010-03-23, 21:30
Dembomen dobrze prawi. Bardzo dobrze.
Dedykowane środki do czyszczenia lodówek mieniące się bakeriobójczymi bazują na jonach srebra, jakby poczytać co nieco o nowych powłokach w lodówkach to też się znajdzie. no i babcine sposoby się przypominają... Andrzeju - albo srebrny łańcuszek do zbiornika albo srebrna siateczka jako coś w rodzaju filtru na wlew. na pewno pomoże
Andrzej 73 - 2010-03-23, 21:53
maszakow napisał/a: | Andrzeju - albo srebrny łańcuszek do zbiornika albo srebrna siateczka jako coś w rodzaju filtru na wlew. na pewno pomoże |
Dzięki , coś takiego w zbiorniku umieszczę....zobaczymy jaki będzie efekt.
ROBRE - 2010-03-23, 22:01
sorki....
znaczy jak wsadze troche srebra do zbiornika to co ?
nie glony?
nie bakterie?
pozdrawiam
Andrzej 73 - 2010-03-24, 08:16
Znalazłem opis produktów stosowanych do czyszczenia i konserwacji układów wodnych.
http://www.karawaning.pl/content/view/53/5/
Andrzej Psz - 2010-03-24, 23:29 Temat postu: Re: Czyszczenie instalacji wodnej w kamperze
Andrzej 73 napisał/a: | Witam ,
rozpocząłem wiosenne przygotowania kamperka do sezonu i jedną z założonych czynności jest oczyszczenie układu czystej wody między innymi z glonów.
W związku z tym moje pytanie brzmi: jakie znacie sposoby na przeczyszczenie przewodów wodnych ,zbiornika z czystą wodą i pompy.
|
Wejdz na ta strone to sa plyny do czyszczenia zbiornikow i wezy wodnych.
Sa tez do dodatki do zbiornikow uzdatniania wody.
Andrzej Psz - 2010-03-24, 23:31 Temat postu: Re: Czyszczenie instalacji wodnej w kamperze
Andrzej 73 napisał/a: | Witam ,
|
http://www.frankana.de/navigate.do?kgrpId=7194
Wejdz na ta strone to sa plyny do czyszczenia zbiornikow i wezy wodnych.
Sa tez do dodatki do zbiornikow uzdatniania wody.
Michał Fendt - 2010-04-13, 10:58
Witam Wszystkich . Mam pytanko - od ludzi od których w zeszłym roku kupiłem kamperka dostałem tabletki do czyszczenia zbiornika wody czystej tylko cholipka nie pamietam jak sie je używa - czy po wrzyceniu mozna tę wode uzywac czy należy wylac , coś mi sie przypomina że była mowa że można ja normalnie użytkować łacznie ze spozywaniem - ale szukam kogoś co mi to potwierdzi , na necie znalazłem tylko jak sie je dawkuje - dziekuje z góry jak rzadko który
Tabletki to - MICROPUR MC10/T
krzysztofCz - 2010-04-13, 11:50
TUTAJ pisze, że woda ma długo trwałość, do 6-miesięcy - więc do użytku się nadaje.
Andrzej 73 - 2010-04-13, 11:57
Michał Fendt napisał/a: | MICROPUR MC10/T |
Te tabletki mają bardziej zastosowanie do uzdatniania wody , niż do czyszczenia zbiornika i instalacji wodnej.
Do czyszczenia użyłem Pura Tank.
http://www.goliat.com.pl/...-pura-tank.html
Tolo-Digli - 2010-04-23, 15:38
Ja myślę że największym specjalistą od czyszczenia ,konserwacji i zabezpieczenia na zimę wodnej instalacji to jest nasz wspaniały kolega Ekosmak
AUTOJUR - 2010-04-23, 22:19
Tolo-Digli dokładne czyszczenie
WINNICZKI - 2010-04-23, 22:38
W sobote czynne od 9-15 .Hej
MER-lin - 2011-02-13, 21:24
Czyszczenie instalacji wodnej w kamperze, pozbywanie się glonów i innych nieproszonych gości zostało już dosyć szczegółowo opisane. Mnie natomiast nurtuje pytanie w jaki sposób odkamienić instalację wodną. Można zastosować kwasek cytrynowy czy ocet. Jednak oba te środki, szczególnie przy dużej ilości kamienia, działają powoli i mało skutecznie. Cilit zadziałałby błyskawicznie, tylko, czy elementy instalacji wytrzymałyby jego atak. Jakie metody stosujecie?
Camp77 - 2011-02-14, 00:23
Cilitu nie polecam, może negatywnie wpłynąć na elementy metalowe, głównie aluminiowe.
Najbezpieczniej jednak stosować ocet i dobrze byłoby roztwór wody i octu podgrzać np grzałką elektryczną w zbiorniku wody czystej, uważając na jego ścianki aby nie zrobić dziury.
Sam bojler winien się odkamienić po włączeniu go i przepompowaniu wody z octem.
klemens - 2011-02-14, 07:18
witam ja tez tak jak koledzy MER-lin i Andrzej 73 użyje PURA TANK
klemens - 2011-02-14, 07:25
| * Bezchlorowy środek do czyszczenia i dezynfekcji instalacji wody pitnej.Działający poprzez aktywny tlen, nadaje się do wszystkich materiałów, wybija algi i bakterie, neutralny w zapachu i smaku, zdezynfekowany zbiornik jest warunkiem dla pewnej wody pitnej.
* Zalecamy dezynfekować zbiornik raz do dwóch razy w roku, a wodę pitną regularnie konserwować za pomocą Aqua Clean.
* Łatwy w stosowaniu. MASZ ORYGINALNY PRODUKT
Andrzej 73 - 2011-04-10, 16:28
Wraz z nowym sezonem odświeżam temat.
Wiem , że już wiele zostało napisane w tym temacie , ale może ktoś ma nowe sposoby lub preparaty do czyszczenia instalacji czystej jak i szarej wody. Może warto jeszcze coś o tym napisać.
Kuba L. - 2011-04-11, 10:49
Ja kupuję jakiś niemiecki preparat za 56pln z katalogu MOVER-y w sklepie z akcesoriami kempingowymi. Wlewam zawartość buteleczki do zbiorników na czystą wodę, napełniam zbiorniki na ful i po paru godzinach odkręcam obydwa krany i spuszczam do końca. Po napełnieniu się zbiornika na szarą wodę do pełna otwieram zawór spustowy na zewnątrz i zrzucam wszystko w glebę... To jest chyba jeden z szybszych sposobów na oczyszczenie całej instalacji wodnej w kamperze, wykonuję to co roku na wiosnę.
Andrzej 73 - 2011-04-11, 14:23
TIMOT napisał/a: | Co Wy na to? |
Wojtku , w instalacji zostaje osad , nalot i zbiera się kamień myślę , że tego mróz nie wytępi
donald - 2011-04-11, 16:17
TIMOT napisał/a: | Zawsze po sezonie myję zbiornik i przecieram do sucha. | tez bym tak chciał ale mi sie reka nie miesci do baniaka. Musial bym miec jeszcze jeden łokieć
donald - 2011-04-11, 17:48
Kapsel to i ja mam spory, ale baniak jest niski
waldi - 2011-04-11, 18:02
Ja zastosowalem Pur Tank i jest OK kosztuje butelka 500ml 43zeta wystarcza na 160l wody czystej
Andrzej 73 - 2011-04-11, 18:54
waldi napisał/a: | a zastosowalem Pur Tank i jest OK kosztuje butelka 500ml 43zeta wystarcza na 160l wody czystej |
W ubiegłym roku wlałem całą zawartość tego preparatu na zbiornik 120 litrów i wszystko było OK
Andrzej 73 - 2024-06-02, 20:49
Uaktywniam temat po 13 latach przed dłuższym wyjazdem przymierzam się do czyszczenia układu wodnego.
Do tej pory używałem Pura - tank. Może macie lepsze rozwiązania?
orkaaa - 2024-06-02, 21:12
Ja wlewam raz na rok roztwór kwasku cytrynowego . 1 kg na jakieś 40 litrów. Po rozpuszczeniu wlewam do zbiornika, puszczam wodę aż kwasek pojawi się w kranach i podgrzewam wodę. Potem stoi tak z 24 godziny. Zero kamienia. Przy okazji czyszczą się filtry i truma. U mnie w wodzie bardzo dużo kamienia. A do dezynfekcji bakteryjnej używam azotanu srebra / też roztwór /.
maro88pl - 2024-06-03, 10:20
Kwasek cytrynowy nie działa szkodliwie na żadne elementy w piecu i pompce wody (membrany)?
orkaaa - 2024-06-03, 14:28
Wszystko jest szkodliwe. Chlor też. Przecież nie trzymam tego miesiąc tylko jeden dzień i potem płuczę instalację.
Skwarek - 2024-06-03, 15:05
orkaaa napisał/a: | Wszystko jest szkodliwe. Chlor też. Przecież nie trzymam tego miesiąc tylko jeden dzień i potem płuczę instalację. |
Wydaje mi się, że zalegający w pompce, armaturze i termie kamień jest bardziej szkodliwy dla tych urządzeń niż kwasek. Też stosuję kwasek cytrynowy i jest OK.
Używam go też od wielu lat w ekspresie i czajniku, nie zauważyłem jakiegoś szkodliwego wpływu na te urządzenia.
mischka - 2024-06-03, 18:22
U mnie idzie opakowanie kwasku (750g) na ok 40-50l ciepłej wody. Zostawiam w układzie i na noc i płuczę. Sreberko w zbiorniku cały rok i jest jak należy.
maro88pl - 2024-06-03, 19:30
Będziemy więc testować gdy Kaczorek wróci z obecnego objazdu kraju
|
|