Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

PEUGEOT - Wskaźnik poziomu paliwa

krzysztofCz - 2010-03-25, 14:32
Temat postu: Wskaźnik poziomu paliwa
Kiedy jeszcze strzałka wskaźnika pokazuje 1/4 zbiornika to lampka rezerwy zaczyna mrugać, kiedy spadnie tak z mm poniżej kreski 1/4 lampka zaczyna świecić ciągłym światłem. Czy macie też coś takiego ? - czy to tylko u mnie jest zła regulacja czujnika ? Czy ktoś próbował wyjechać rezerwę - ile km ?
Bim - 2010-03-25, 15:16

u mnie rezerwa jak zaświeci to robie 100 km :spoko
krzysztofCz - 2010-03-25, 16:27

Interesuje mnie czy lampka też Wam się zapala kiedy wskazówka teoretycznie jest jeszcze "wysoko" :?:
Bim - 2010-03-25, 16:45

Minimalnie przed ostatnia kreska, ale nie przy 1/4 zbiornika

Na poczatku miałem obawy czy uda mi się dojechać jak zapali sie kontrolka. 100 km

Teraz pisze stan licznika i leje do pełna i wiem że moge przejechać 700 km na zbiorniku.

czasami jest przejechane 720 ale norma to 700 km

Po autostradach nie jeżdżę :spoko

Bim - 2010-03-25, 17:10

KOGUT napisał/a:
TO jaki Ty Bim-ie masz zbiornik ?????? Ja w życiu tyle nie przejadę

Normalny 70 l hamowanie popędu mi nie szkodzi :haha: :haha:

krzysztofCz - 2010-03-25, 17:37

Bim napisał/a:
KOGUT napisał/a:
TO jaki Ty Bim-ie masz zbiornik ?????? Ja w życiu tyle nie przejadę

Normalny 70 l hamowanie popędu mi nie szkodzi :haha: :haha:

:lol: Ja widzę, że Ty masz zbiornik zmienny - w zależności od tego na co kierujesz wzrok :lol: :lol: :lol: Mój jest podobnej wielkości tylko muszę jeszcze poćwiczyć te zmiany :lol: :lol: :lol:

Witold Cherubin - 2010-03-25, 17:41
Temat postu: Re: Wskaźnik poziomu paliwa
krzysztofCz napisał/a:
Kiedy jeszcze strzałka wskaźnika pokazuje 1/4 zbiornika to lampka rezerwy zaczyna mrugać, kiedy spadnie tak z mm poniżej kreski 1/4 lampka zaczyna świecić ciągłym światłem. Czy macie też coś takiego ? - czy to tylko u mnie jest zła regulacja czujnika ? Czy ktoś próbował wyjechać rezerwę - ile km ?

Albo tak jest to ustawione fabrycznie, albo zła regulacja czujnika w zbiorniku paliwa, ale nie wiem czy warto się w to bawić, żeby prawidłowo wyregulować. Radzę Ci sprawdzić jaka jest pojemność zbiornika i jak tylko zacznie mrugać dolej paliwa do pełna. Różnica między pojemnością zbiornika i ilością dolanego paliwa wskaże Ci ile paliwa masz do dyspozycji po zamruganiu lampki rezerwy, a z tego wywnioskujesz ile jeszcze możesz przejechać.
Pozdrawiam :spoko

krzysztofCz - 2010-03-25, 17:58
Temat postu: Re: Wskaźnik poziomu paliwa
Witold Cherubin napisał/a:
Albo tak jest to ustawione fabrycznie, albo zła regulacja czujnika w zbiorniku paliwa, ale nie wiem czy warto się w to bawić, żeby prawidłowo wyregulować. Radzę Ci sprawdzić jaka jest pojemność zbiornika i jak tylko zacznie mrugać dolej paliwa do pełna. Różnica między pojemnością zbiornika i ilością dolanego paliwa wskaże Ci ile paliwa masz do dyspozycji po zamruganiu lampki rezerwy, a z tego wywnioskujesz ile jeszcze możesz przejechać.
Pozdrawiam :spoko

Regulować nie będę choćby z czystego lenistwa :lol: . Robię tak jak piszesz - do pełna i zeruję "mały licznik" kilometrów - po zapaleniu lampki dolewam i mogę przy okazji policzyć spalanie, które i tak jest zawsze duże :lol: :gwm

Andrzej 73 - 2010-03-26, 07:02

Problem ze wskaźnikiem paliwa jest i u mnie .
Mój kamper posiada zbiornik 130 l. (oryginał) . Wskaźnik powinien sukcesywnie po zmniejszeniu zawartości zbiornika pokazywać adekwatną ilość stanu paliwa, a ten np. po przejechaniu 500km. nadal pokazuje FULL. Od momentu braku w zbiorniku 60 l. wskaźnik się prawidłowo zachowuje.