| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - sposób montowanie solara na dachu
Darek1968 - 2010-03-27, 11:19 Temat postu: sposób montowanie solara na dachu potrzeba mi porady jak montować solar na dachu, do tej pory na dachu mam antenę satelitarną i box dachowy jest też podest, montowane to jest do konstrukcji z rurek aluminiowych na obrzeżach dachu, jakbym zdemontował box to wtedy w to miejsce zamontowałbym soloara, ale szkoda mi tracić miejsca, sprawę komplikuje jeszcze szyberdach, którego też nie chcę tracić, gość który ma mi to montować twierdzi, że można zdemotnować box a w dachu szkoda robić dziury dodatkowe i jakby stracił zapał do montażu panelu, jutro jadę do niego dyskutować o tym, może jakieś mądre rady, zdjęcia dachu z zamontowanym solarrem, bo sam nie mam pomysłu co robić a sezon się zbliża, poza tym mam już dwa akumulatory, spec twierdzi że musiałbym kupować trzeci... nie znam się a muszę podejmować te ważne decyzje jutro, bo sezon tuż, tuż...
jokoe46 - 2010-03-27, 11:55
Witaj. Ja zamontowałem dwa panele solarne pomiędzy dwiema poprzeczkami relingu dachowego, w powietrzu, ściskając te poprzeczki za pomocą długiej śruby, kontrując
nakrętkami i przeciwnakrętkami. Przewód elektr. wprowadziłem do kampera przez szyberdach, bez jakiejkolwiek dziurki w dachu. Jak widzisz jest to system bezinwazyjny, jak mi się coś rozmyśli to jestem w stanie to rozkręcić w 10 minut i nie będzie śladu po solarach. System mocowania sprawdził się w ciągu ubiegłego sezonu znakomicie.Co do ilości akumulatorów to decyduje tutaj moc zainstalowanych solarów.
Darek1968 - 2010-03-27, 12:26
mam wolne miejsce na tego solara przed szyberdachem nad alkową, ale tam niema relingu, potem jest rochę miejsca za szyberdachem, ale też bez relingu, reling jest zamontowany na ok jednej trzeciej dachu z tyłu i jest do niego przymocowana antena z jednej strony, z drugiej jest box docjowy reszta to podest i do relingu nieda rady a jakby kupił jakiś zestaw co podtrzymywałby panel na klej, są taklie kleje, może tak dałby radę... szukam i czytam o tym
krynia i stan - 2010-04-22, 11:08
U mnie dwa panele zamocowane są nad alkową śrubami przez dach na własnym stelażu i zaraz obok przepust na kabel.
WINNICZKI - 2010-04-22, 19:12
Ma liczyć na zniżkę u obcego gdzieś w Sączu lepiej niech zadzwoni do www.elcamp.pl sam mu udzielę zniżki i osobiście przypilnuję montażu.
Darek1968 - 2010-04-22, 20:53
kupiłem w Elcampie zestaw do montażu bllisko 900 zł zapłaciłem i czekam bo ciągną z Niemiec, a za panel z regulatorem ładowania 2150, koszmar zwyczajnie, no i bez sensu bo to trochę plastiku, jakieś kleje i tyle, te ceny sklepów rzeczy do camperów to koszmar, ale nie ma wyjścia i żerują, a zniżek jak pisze tam w linku żadnych nie dają, niestety, ale spoko, jak nie będę zmuszony nic u nich nie kupię więcej, teraz czekam na to aż wreszcie doślą, a tak w ogóle to dopytujcie o szczegóły telefonicznie, bo oferty są bałamutne, pozdrawiam
ARCADARKA - 2010-04-22, 20:59
witaj
kolego nie pisz źle o Elcampie ,faktycznie szklane elektrownie mają drogie ,,,,,,,,,,ale to twoja wina ,że nie porównałeś cen na rynku ,i nie odradzaj bo mnie w stopy parzy ,nie ładnie
Track222 - 2010-04-22, 20:59
| WINNICZKI napisał/a: | Ma liczyć na zniżkę u obcego gdzieś w Sączu lepiej niech zadzwoni do www.elcamp.pl sam mu udzielę zniżki i osobiście przypilnuję montażu. |
Szanowny Kolego Nowy Sącz nie jest gdzieś, tylko blisko Twojego miejsca zamieszkania Krakowa. Włodek Dunikowski właściciel firmy Duni jest bardzo znany wielu osobą uprawiającym karawaning. Jest to sympatyczny człowiek, życzliwy posiadający wielką wiedze w temacie karawaningu. Zapewniam Cie kolego ze firma elcamp jest znacznie droższa od firmy Duni.
Darek1968 - 2010-04-22, 21:01
porównywałem z jakąś firmą podobną z Poznania i ceny podobne, a w stopy nie wiem czemu parzy, a tak wogóle to Ci publicznie jak mam okazję dziękuję za pomoc i pozdrawiam
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:06
| Darek1968 napisał/a: | | porównywałem z jakąś firmą podobną z Poznania i ceny podobne, a w stopy nie wiem czemu parzy, a tak wogóle to Ci publicznie jak mam okazję dziękuję za pomoc i pozdrawiam |
z jakąś z Poznania ,,,,,ja jak mam wydać złotówkę to przewertuję wszystkie możliwości ,aby wydać 50 groszy ,,,,,,,,,,,,,,,,nie gniewaj się na mnie ,ale mamy tak wiele firm ,,że nie napiszesz mi że jesteśmy bezradni
za pomoc nie musisz się odwdzięczać ,,,,,,,,,,,,,,,,poznaliśmy się i to jest super ,,,,,,,,,,,,dzięki CT POZNAŁEM BARDZO DUŻO LUDZI ,jak bym nie wstąpił na forum ,było by to nie możliwe
Darek1968 - 2010-04-22, 21:07
a jeszcze dodam Nowy Sącz to fajnutkie miasto i mam tam paru kolegów i miło mam zapisane w pamięci a w tej firmie przeglądałem oferty, ale nic nie mieli z tego co chciałem, może akurat w tej chwili, ale szukałem wszędzie i tu też byłem, pozdrawiam Górali:)
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:09
| Darek1968 napisał/a: | | a jeszcze dodam Nowy Sącz to fajnutkie miasto i mam tam paru kolegów i miło mam zapisane w pamięci a w tej firmie przeglądałem oferty, ale nic nie mieli z tego co chciałem, może akurat w tej chwili, ale szukałem wszędzie i tu też byłem, pozdrawiam Górali:) |
nie jesteś sam ,,,,,jak masz problem służę pomocą i zawsze znajdziemy super rozwiązanie
Darek1968 - 2010-04-22, 21:11
Darek masz doświadczenie ja szukałem przez Google i to co znalazłem to sprawdziłem i nie było to w pół godziny, ale poświęciłem temu dużo czasu, sam handlowałem swego czasu i wiem jak to chodzi, jakbym był omnibusem w tych sprawach to pewnie oszczędziłbym, na klejach na Allegro ale już nie chciałem kombinować, nie będę od tego wyższy a źle nikomu nie życzę taki jakiś dziwny jestem:)
Darek1968 - 2010-04-22, 21:13
chcę jechać na weekend majowy do Hajduszloboszlo i trochę mnie pili żeby wszystko grało, bo to pierwsza wyprawa a tu pogoda płata figle jakoś dziwnie w tym roku, no cóż muszę kiedyś ten 1 raz:) to bez wzgledu na pogodę będę w Hajdu:)
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:15
to wyluzuj ,rozpręż się ,CT również jest po to aby pomagać ,jest wielu którzy chętnie pomogą ,być może ,że ja jestem za bardzo bezpośredni ,ale mam gdzieś co inni o mnie myślą ,jestem sobą i zawsze nim będę ,ale lubię pomagać i pomagam ,super
co ja piszę
Darek1968 - 2010-04-22, 21:18
jesteś gość ok, jakbyś był bliżej to wstawiłbym samochód i przyszedłbym odebrać za tydzień, ale mam kawałek, ale piwo u mnie masz, normalne nie wirtualne:)
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:19
| maluch napisał/a: | | ARCADARKA napisał/a: | to wyluzuj ,rozpręż się ,CT również jest po to aby pomagać ,jest wielu którzy chętnie pomogą ,być może ,że ja jestem za bardzo bezpośredni ,ale mam gdzieś co inni o mnie myślą ,jestem sobą i zawsze nim będę ,ale lubię pomagać i pomagam ,super
co ja piszę |
Witaj ziomalu z niskich Gór
|
jakich niskich ziomal również cię witam cieplusi ,gdzie cię poniosło obejrzy świecie
ML - 2010-04-22, 21:21
| Darek1968 napisał/a: | | chcę jechać na weekend majowy do Hajduszloboszlo i trochę mnie pili żeby wszystko grało, bo to pierwsza wyprawa a tu pogoda płata figle jakoś dziwnie w tym roku, no cóż muszę kiedyś ten 1 raz:) to bez wzgledu na pogodę będę w Hajdu:) |
No to wszystko na to wskazuje, że się spotkamy, bo my też się tam wybieramy. Jak zrobisz te panele, to chętnie je pooglądamy.
Pozdrowienia.
Darek1968 - 2010-04-22, 21:30
hehe będę na kampingu przy basenach w dobrym towarzystwie ja z rodziną i towarzyski wielki człowiek z żoną:)
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:33
| Darek1968 napisał/a: | | jesteś gość ok, jakbyś był bliżej to wstawiłbym samochód i przyszedłbym odebrać za tydzień, ale mam kawałek, ale piwo u mnie masz, normalne nie wirtualne:) |
nawet o tym nie pomyślałem , wiem prowadzę serwis ,,,,,,,ale lubię to co robię ,ale napiszę szczerze ,że jest wiele serwisów ,gdzie na pierwszym miejscu jest to że ja jestem dla kli. a nie klient dla mnie ,,,tak jak białe jest białe ,a czarne to czarne ,ale zawsze miejmy oczy szeroko otwarte
Darek1968 - 2010-04-22, 21:40
ja mieszkam na podkarpaciu a tu taki samochód jest przejazdem, miał taki gośc z okolic mojego zmieszkania kampera ale mu się już chyba sam rozleciał a tak to paru pożycza, dalej mi się wszyscy dziwią po co mi to, albo chcą ze mną jeździć bo to tu nowość, kampery widywałem przejazdem u mnie, tranzytem
ARCADARKA - 2010-04-22, 21:47
człowieku to ta oferta to chyba za enklawą czyli za murem ,dobrze sprawdź tę ofertę ,abyś kokosów z palmy nie zrywał ,możesz liczyć na mnie ,ale ta chmura z wulkanu może przeszkodzić ,a kamperem to za daleko
nie zazdraszczam tobie bo jesteś super juhas
Darek1968 - 2010-04-22, 21:47
byłem na słowacji ze 30 razy i jak mówią rosjanie chwatit< ale mam sentyment i dużo znajomych od leśniczego po popa:)
ARCADARKA - 2010-04-22, 22:21
jak 5 gwiazdek to zostaw te swoje źródełka i leć tylko parasol zabierz bo o tej porze wiatr i deszcz ,,,,,,,,,,,,,,,ale z Niemców odlot ja ci wierzę nie musiałeś skanować
tomo - 2010-04-22, 23:08
dla pełnej jasności niniejszym oświadczam , iż nie mam nic wspólnego z firmą "duni", ale nie podoba mi się podkopywanie profesjonalizmu konkurencji przez osobę piszącą o swoich pracownikach , że są do d....... bo szef osobiście musi dopilnować jakości ich pracy (cyt. z postu Winniczka " i osobiście przypilnuję montażu. "). Poza tym Nowy Sącz to nie jest byle gdzie - to ( do wiadomości Winniczka) powiatowe miasto w woj. małopolskim. A jak kol. Winniczek nie zna miast w promieniu 100 km od miejsca zamieszkania, to radzę następnym razem pisząc popatrzeć w atlas.
Pozostaję z szacunkiem dla wszystkich ceniących "dobrą robotę" i znających geografię Polski
Tomek
WINNICZKI - 2010-04-23, 01:49
| tomo napisał/a: | dla pełnej jasności niniejszym oświadczam , iż nie mam nic wspólnego z firmą "duni", ale nie podoba mi się podkopywanie profesjonalizmu konkurencji przez osobę piszącą o swoich pracownikach , że są do d....... bo szef osobiście musi dopilnować jakości ich pracy (cyt. z postu Winniczka " i osobiście przypilnuję montażu. " |
Kolego, to co napisałeś ponad cytat "osobiście przypilnuje montażu" to Twoja fantazja i wciskanie mi słów których nie napisałem. Co do N.Sącza to masz chyba jakieś kompleksy skoro tak boli Cię słowo "gdzieś". Uważam,że zagalopowałeś się i oczekuję sprostowania. A z drugiej strony nie spodziewałem się, że wsadzę kij w mrowisko z tym Elcampem Towarzystwo podskoczyło jak by Im wrzątku pod siedzenie nalał . Zrobiliście ze mnie szefa Elcampu , a ja czasami tam sprzątam i jak chłopaki naprawiają to lubię sie pogapić. (osobiste dopilnowanie) Członkowie CT zawsze byli ulgowo traktowani w tej firmie, więc o zniżkach mogę napisać w "ciemno". A,że jestem Krakus to i swoje chwale i będę dalej . Z wyrazami szacunku dla mieszkańców Małopolski Winniczek
gino - 2010-04-23, 05:08
spokojnie chlopaki...
mysle, ze Winniczek nie chcial nikogo urazic...
a jedynie oferuje swoja pomoc , gdy ktos bedzie chcial skorzystac z uslug firmy w ktorej pracuje..
przeciez to nic zlego...
a raczej, dobrego..bo..wiem, ze jak zadzwonie..przypomne sie, ze jestem z CT ..to..jakis rabacik , dzieki Winniczkowi mam zapewniony
a co do wyboru sklepu...przeciez to tylko i wylacznie NASZA DECYZJA..
nikt nas nie zmusi..do zakupow TU czy TAM..
a czy to jest w SĄCZU..Krakowie..czy Pcimiu Dolnym...nie ma znaczenia...i tak..na ogol zamawiamy WYSYLKOWO...
wiec..normalnym jest..ze jesli ten sam gadzet..w jednym sklepie kosztuje 100pln..a w drugim 80 a w trzecim 120...to..wybierzemy NJATANSZA oferte..i tyle..
tomo - 2010-04-23, 09:42
Kolego Winniczek - brniesz dalej.
Jasno stwierdziłeś, że nasz kolega forumowy jest kimś obcym, nieznanym (cyt.W "ma liczyć na zniżkę u obcego) i firma jego jest zlokalizowana gdzieś, nie wiadomo gdzie (cyt.W "gdzieś w Sączu) jakbyś nie wiedział, gdzie Nowy Sącz się znajduje, firma Duni jest firmą niewiarygodną (cyt.W "lepiej niech zadzwoni do www.elcamp") a jak tam złoży zlecenie wykonania to na pewno zapłaci mniej (cyt. W "sam mu udzielę rabatu") - z mojej wiedzy firma Elcamp jest firmą prywatną, zatem tylko właściciel może rozdawać swoje pieniądze (chyba, że właścicielowi na pieniądzach nie zależy i ktokolwiek w firmie może je rozdawać). Jak napisałem w poprzednim poście - sam stwierdzasz, że pracownicy są do ..... i należy osobiście dopilnować, żeby robota była zrobiona właściwie. Jak Ciebie nie ma w firmie, to nie ma kto przypilnować pracowników (cyt. W "osobiście przypilnuję")
W następnym poście piszesz, że nie jesteś właścicielem firmy, tylko tam czasami sprzątasz. I wg Ciebie wiarygodną jest firma w której leniwy cieć (cyt.W " tam CZASAMI sprzątam") dogląda pracowników i rozdaje pieniądze szefa? Tenże cieć ma oceniać jakość pracy pracowników?
Jak sam zauważyłeś (cyt W "towarzystwo podskoczyło, jakby im wrzątku pod siedzenie nalał") nie tylko w moim odczuciu lekceważąco wypowiedziałeś się na temat konkurencji i MOJEGO rodzinnego miasta.
I Ty ode mnie oczekujesz sprostowania?
To chyba żart jakiś, który Ci się zupełnie nie udał.
Jedno jest pewne - zrobiłeś "swojej" firmie wspaniałą antyreklamę. Mam nadzieję, że Twój szef będzie się równie dobrze bawił jak ponad dwa tysiące forumowiczów CT.
Pozostaję nadal z szacunkiem dla ludzi dobrej roboty
Tomek
I jeszcze wyjaśnienia podkreślenie CZASAMI jest moje
I druga sprawa - oświadczam, że słowo "cieć" użyte w moim poście nie ma podtekstu pejoratywnego - wręcz przeciwnie - bardzo ciepło wspominam ciecia z I Budy, krory zaczynał każde zdanie "jo i pon derechtor my postanowiły......."
T.
krynia i stan - 2010-04-23, 10:54
Wiecie co, dajcie se na luz i dokończcie tę dyskusję (jeśli tego potrzebujecie na) na PW.
Moim zdaniem obaj się już nieco zapędziliście i nad interpretujecie słowa adwersarza.
Jesteście już o krok obrażania , niepotrzebnie wciągniecie jeszcze innych we własne nieporozumienia.
pirat666 - 2010-04-23, 11:03
Ja mam niestety podobne odczucia co tomo, i nasz kolega WINNICZKI myślę , że trochę się zagalopował oceniając kogoś z góry, kogo się nie zna
będzie ? tylko po co, lepiej
janusz - 2010-04-23, 14:16
Temat był : "sposób montowanie solara na dachu" i się skiepścił
Chciał bym wrócić do niego. Może ktoś jednak ma jakieś pomysły. Dachu dziurawić nie chcę, relingów nie mam, przyklejenie do dachu odpada bo dach nie jest przyklejony do dachu. Pokrycie z tworzywa leży na dachu ze sklejki i połączone jest tylko na brzegu listwą i przy oknach dachowych oknami. Reszta żyje swoim własnym życiem.
Może "burza mózgów" może pomysły genialne, zwariowane i takie sobie.
pirat666 - 2010-04-23, 14:34
janusz, zrób relingi i do relingów chyba najsensowniej.
będziesz mógł wykorzystać je też w przyszłości na jakiś nadbagaż
ARCADARKA - 2010-04-23, 16:08
Ziomal nie ma tematu ,albo dziurki ,albo relingi ,chociaż są tacy co przyklejają podpory pod szklaną elektrownie
ARCADARKA - 2010-04-23, 16:26
| maluch napisał/a: | | ARCADARKA napisał/a: | Ziomal nie ma tematu ,albo dziurki ,albo relingi ,chociaż są tacy co przyklejają podpory pod szklaną elektrownie |
ja mam dziurki , bo lubię dziurki.......
|
To super znaczy się zdrowy jesteś
krynia i stan - 2010-04-23, 18:05
W zasadzie to chyba nie ma innej drogi, albo klejenie albo dziury (relingi to tez dziury).
Ja tam nie rozumiem Twoich obaw, dobrze zabezpieczona dziura to wystarczy raz na rok przejrzeć ewentualnie poprawić (chociaż sądzę że pierwsze poprawki to po wielu latach będą) i nie ma prawa nic złego się dziać.
Jak sam mówisz klejenie odpada, tak więc wybór masz ograniczony raczej do dziur.
Chociaż gdzieś kiedyś czytałem o elastycznych (można wyginać) ogniwach fotovoltaicznych, ale nie mam pojęcia ani gdzie kupić ani ile kosztują. A takie pewnie można by przykleić do Twojego dachu.
janusz - 2010-04-23, 18:14
Chyba jednak jakąś ramę/reling. Czy zna ktoś zakład w którym wykonują anodowanie aluminium? Najlepiej w centralnej Polsce. Szukam w Googlach i nie umiem nic znaleźć.
WINNICZKI - 2010-04-23, 21:12
Proponuje polakierować proszkowo wcześniej wygięty reling.Znam dobrą firmę,proszę o pytanie na PW,bo inaczej znowu oberwę wiadrem z pomyjami.
tomo - 2010-04-24, 06:12
Janusz - spróbuj tutaj
Sapa Aluminium Sp. z o.o.
Zakład Obróbki Powierzchniowej
ul. Graniczna 64/66
93-428 Łódź
Polska
tel. +48 42 68 36 300
fax. +48 42 68 36 303
xr5pl - 2013-02-24, 20:47
[youtube] http://www.youtube.com/wa...r&v=JT2HwPSEHuk [/youtube]
Ciekawy i prosty sposób mocowania solarow. Osobiście uzylbym profili o większej powierzchni przylegającej do dachu ... ale pomysł dobry.
|
|