|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - butle gazowe LPG
jedrek49 - 2010-04-04, 19:48 Temat postu: butle gazowe LPG Witam serdecznie
Czy ktos z Was napelnial gazem/za granica/ polskie butle 11kg lub wymienial je na takie same tylko pelne, ,czy mozna kupic redukcje do butli 11kg tak aby podlaczyc do dystrybutora gazu i naladowac taka butle /oczywiscie za granica ,gdzie tankuje sie gaz samemu
Pozdrawiam serdecznie
SlawekEwa - 2010-04-04, 20:56
Nie wiem jak podejdzie obsługa stacji do takiej operacji na ich stacji. Zasadniczo tankuje się zbiorniki w autach które mają zawór dający znać o bezpiecznym napełnieniu zbiornika, w takiej 11kg jak sprawdzić- postawić na wadze
AUTOJUR - 2010-04-04, 21:01
Na mojej butli podano wage i pojemnośc w litrach
gino - 2010-04-05, 08:14
ADI...bez problemu 11kg butle sie laduje na stacjach LPG ..tzn..nie na kazdej...ale..mozna..
nakrecaja specjalna koncowke..z odpowietrznikiem..
11kg to..z tego co pamietam chyba ok 18-20l gazu..i jest 80% napelnienia butli..czyli..tak, jak powinno byc..
zreszta..waza bitle przed..i w trakcie ladowania..wiec..wiedza kiedy ''dopakowalo'' 11kg
gino - 2010-04-05, 08:33
moze dlatego...ze...chyba nie jest to ''legalne'' ale.. nie jestem pewien..
ja na ''swojej '' stacji...zawsze tak tankuje...moze dlatego, nie widze w tym problemu...oraz wiem..ze jest mozliwosc tankowania takie butli..
ale faktycznie..np w Piszu..tez mnie wygonili....
i wymienialem na ORLNie..
SlawekEwa - 2010-04-05, 08:35
Doczytałem się w przewodniku WOMO o Chorwacji,że u nich jest też taka operacja napełnienia butli 11kg dostępna. Oczywiście wykonuje ją pracownik stacji
jedrek49 - 2010-04-05, 17:33
Witam serdecznie ,dziekuje za dotychczasowe uwagi i rady
pozdrawiam serdecznie
jedrek49
darboch - 2010-04-14, 09:45
W Norwegii widzialem stanowiska do napelniania chyba butli gazowych...czy ktos korzystal z tego ??
Bim - 2010-04-14, 18:08
iIe ma kosztować?
Podejrzewam ,że tyle ile zechce zapłacić kupujący.
Potrzebowałeś ,zapłaciłeś i masz już dylemat z głowy.
Można i kupić za 50 zł
waldi - 2010-04-14, 18:23
Panowie oficjalnie na stacjach LPG jest stanowczy zakaz nalewania do butli jest to na ryzyko obslugi, butla 11kg = 19,80 l dokladnie,butla nowa czy uzywana (pusta) i tak podlega wymianie przy zakupie gazu
Brajtek - 2010-04-14, 19:55
Adi, to chyba nie złote tylko litry
waldi - 2010-04-14, 20:44
Kolego nie tylko rozmowa byla o cenie ale o pojemnosci tez,dlatego pisze rownowartosc w litrach bo ludzie placa za 11l jak 11kg
Track222 - 2010-04-14, 20:57
waldi napisał/a: | Kolego nie tylko rozmowa byla o cenie ale o pojemnosci tez,dlatego pisze rownowartosc w litrach bo ludzie placa za 11l jak 11kg |
Nie 11 litrów tylko 11 kg.
waldi - 2010-04-14, 21:35
gino napisał/a: | ADI...bez problemu 11kg butle sie laduje na stacjach LPG ..tzn..nie na kazdej...ale..mozna..
nakrecaja specjalna koncowke..z odpowietrznikiem..
11kg to..z tego co pamietam chyba ok 18-20l gazu..i jest 80% napelnienia butli..czyli..tak, jak powinno byc..
zreszta..waza bitle przed..i w trakcie ladowania..wiec..wiedza kiedy ''dopakowalo'' 11kg |
Wiec podalem dokladnie
tolo61 - 2010-04-14, 22:11
A jak sie ma zbiornik do LPG przy zasilaniu tym gazem lodowki itp???
Ma tak ktos u siebie zrobione???
Bo wlasnie zamontowalem zbiornik 60 l w celu wykorzystania przy takim zasilaniu.
Zakladalem w warsztacie ktory montuje LPG do samochodow.
Oczywiscie mam atest na butle , elektrozawor i.........
Jednak pan ktory mi to montowal nie byl przekonany co do slusznosci mojej teorii.
Coz .....mam zamontowane a teraz mysle co dalej ...jak to podlaczyc aby bylo dobrze.
Ktos wie???
Pozdrawiam
SlawekEwa - 2010-04-14, 22:14
A rurkę poboru gazu masz obciętą
wmaker - 2010-04-15, 11:30
Slawek Dehler napisał/a: | A rurkę poboru gazu masz obciętą |
1. Sławek Dehler sugeruje tym pytaniem kolejne - jaką frakcję gazu pobierasz ze zbiornika?
- bo masz w nim dwie frakcje gazu: płynną i gazową więc jeżeli wielozawór butli masz na samym szczycie butli to obcinasz "rurkę poboru gazu", jeżeli jest na boku (jak u mnie) to rurkę ustawiasz tak aby była jak najwyżej.
2. kolejną górką do zdobycia jest montaż reduktora - wyłącznie na sztywnych rurkach (nie gumowych) i w miejscu dostępnym do kontroli na zewnątrz pojazdu. są specjalne reduktory do podłączenia na baryłki ale dopuszczalne jest też zamontowanie reduktora campingowego z przejściówką (lewy/butlowy-baryłka) lutowaną na twardo.
3. aby uzyskać atest instalacji musisz jeszcze wstawić szbkozłączkę do podpięcia się "z zewnątrz" do instalacji.
no i SZUKAJ bo temat już był wałkowany.
chris - 2010-09-30, 08:10
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#144199
chris - 2010-09-30, 10:25
Tylko w Polsce niestety.
antwad - 2010-09-30, 10:39
TIMOT napisał/a: | A nie wiecie jak wygląda z butlami lekkimi BP? Czy można je wszędzie wymienić? |
Podobno w Skandynawii.
Na pewno nie w Szwajcarii i w Niemczech. Miałem uszkodzoną przejściówkę (tzw. camperfit), więc byłem w kilku serwisach kamperowych podczas pobytu w tych krajach.
Gość w Niemczech stwierdził, że słyszał o tym patencie na szkoleniu, a w Szwajcarii to facet zawołał swoich kolegów coby sobie pooglądali - pierwszy raz w życiu. Mówili, że fajny pomysł i im się podoba.
Tak że generalnie kiepsko.
Aha, ten w Niemczech mówił, że coś słyszał o Belgii...
kimtop - 2010-09-30, 10:47
W Norwegi lekkie BP są, ale w czarnym kolorze,więc zapewne nie wymienią.
chris - 2010-09-30, 11:39
Mają inne mocowanie. Próbowaliśmy kupić taką butlę i ją podłaczyć.
waldi - 2010-09-30, 15:27
Wojtek zadzwon do Bp w Swarzedzu powinni wiedziec podobno te butle sa w Holandi i Belgi
waldi - 2010-10-01, 09:47
Wojtku na stacji moga nie miec w Swarzedzu jest dyrekcja i rozlewnia Bp GAS oni beda mieli wiecej informacji bo butle kompozytowe to ich pomysl
dziwaczek - 2010-10-01, 18:42
Z informacji na stronie BP wynika iż butle można wymieniać:
mapka z krajami
http://www.bp.com/modular...ntentId=7001986
http://www.bp.com/section...ntentId=3000231
Czy w pełni są zamienne nie jestem pewny?
tłumaczenie
http://translate.google.p...l&langpair=auto|pl&tbb=1&ie=UTF-8
wynika chyba że jest kilka rodzaj butli i chyba nie są zamienne
Chciałem nabyć te butle ale chyba to jest bez sensu - nie są zamienne w rożnych krajach.
chris - 2010-10-01, 19:32
Twój post skłonił mnie do zastanowienia się nad tym kiedy ostatni raz wymieniałem koło na drodze. No i nie mogę sobie przypomnieć. Pamiętam takie przypadki. Ale szacuję że było to jakieś 25 lat temu. Jakiś maluch albo duży fiat. Od tego czasu przejechałem pewnie z 500.000 km. Chyba można sobie podarować to koło zapasowe.
donald - 2010-10-01, 19:43
Cytat: | Chyba można sobie podarować to koło zapasowe. | jasne zrezygnuj a gwarantuje ci że nastepnego dnia bedziesz stal i klął siebie za ten super pomysl..
waldi - 2010-10-01, 19:56
donald napisał/a: | Cytat: | Chyba można sobie podarować to koło zapasowe. | jasne zrezygnuj a gwarantuje ci że nastepnego dnia bedziesz stal i klął siebie za ten super pomysl.. |
Zlosliwosc rzeczy martwych
chris - 2010-10-01, 20:47
W Oplu Vetra który miałem przez 10 lat zapiekały się śruby. W życiu nie wymieniłbym koła gdybym musiał na drodze. Jak jechałem do wulkanizatora na wymianę opon na zimowe lub letnie i chłopaki podchodzili ze standardowym kluczem zawsze proponowałem że jak odkręcą tym koła to płacę im podwójną stawkę za wymianę. Jak nie mam gratis. Parę razy mi się udało Na drodze nigdy nie musiałem. Także z tą złoliwością rzeczy martwych nie przesadzajmy.
donald - 2010-10-01, 20:53
chris napisał/a: | W Oplu Vetra który miałem przez 10 lat zapiekały się śruby. W życiu nie wymieniłbym koła |
w osobówce to pikus... wez kiedyś spróbuj w Starze 200 jak sie szpilki zapieką....
Dziabong - 2010-10-01, 21:03
Z tymi śrubami to jest śmiesznie - właśnie byłem wymienić koła na zimowe w dziabongu i ukręcili śrubę, 4 dni auto stało, bo ścięta śruba to niezły kawał - dobrze, że koledzy z CT działaja ku pomocy i śruby sie znalazły. Dla pikanterii dodam koła zmieniałem na letnie w czerwcu, ciekawe ile śruby by padło po 5 latach nieodkręcania?
MILUŚ - 2010-10-01, 21:15
Ted69 napisał/a: | Chyba ze zrezygnuje z kola zapasowego............. |
Z koła nie rezygnuj tylko je przenieś w inne miejsce np.: na zewnątrz .Wiem.............. niebezpieczeństwo kradzieży .............. ale masa samochodów tak ma
Pomysł ze zbiornikiem na gaz uważam za przedni i na pewno znajdziesz na CT naśladowców . Też o tym myslałem mając alternatywę 1 butla 11kg i nie wiem na ile gazu albo dwie i mało miejsca
PZDR> MILUŚ
SlawekEwa - 2010-10-02, 19:11
Ted69 napisał/a: | na tylej scianie jakos tak glupio |
Rockers - 2010-10-02, 20:06
u mnie koło tylko ozdabia kamperka
Rockers - 2010-10-02, 20:55
wracając do tematu napełniania butli gazowych, nie będę pisał kto mi pokazywał ten patent bo nie wiem czy sobie życzy, ale patent bardzo dobry a mianowicie, sam kiedyś miałem forda fieste z butlą, do którego aby zatankować gaz trzeba było bprzykręcić specjalną końcówkę do małej dziurki z gwintem otóż ta osoba miał tę końcówkę zespawaną z końcówką pasójącą do gwintu butli, więc wystarczyło to przykręcić do butli i zatankować tak jak by się tanklowało butlę w samochodzie, świetny patent i chyba w przyszłości sam się w to zaopatrzę tym bardziej że wtedy gaz wychodzi znacznie taniej
Sowa - 2010-10-02, 21:05
Rockers napisał/a: | więc wystarczyło to przykręcić do butli i zatankować tak jak by się tanklowało butlę w samochodzie |
Skąd będziesz wiedział ile? w butli 11kg nie ma zaworu, który "odbije" tak jak w aucie.
waldi - 2010-10-02, 22:34
Adi napisał/a: | Będę wiedział, bo mam piatki z odpowietrzaniem. Nie ma tu zagrożenia, bez obaw, nie musisz mi czasek wysyłać. |
Adi to jeszcze nie widziales jak przy przelewaniu nastepuje samozaplon
Rockers - 2010-10-02, 23:17
hmm jeśli będę miał pustą butlę i zatankuje 10l ( nie wiem ile waży litr gazu) to chyba nie przekroczę jej pojemności, poza tym co do samozapłonu jeśli standartowo ładuje się przez taki zawór butle w samochodzie to chyba to jest bezpieczne.
Do tej pory zastanawiałem się po co w takim ustrojstwie są dziurki ?? teraz się chyba domyślam do odpowietrzania
A propos znalazłem na alle drogo gotową przejściówkę
http://moto.allegro.pl/pr...1252430229.html
choć w niej nie widzę otworków do odpowietrenia ??
Rockers - 2010-10-02, 23:27
oo czyli mając pustą butlę i przejściówkę można spokojnie 20l tankować dobrze wiedzieć ale w takim razie mając możliwość wymiany butli (oczywiście na niektórych stacjach) za 40 zł to się nie opłaca ale mając ją w rezerwie a nie mając możliwości wymiany zawsze można dotankować choćby awaryjnie
Sowa - 2010-10-02, 23:35
Adi napisał/a: | Zaokrąglając gaz jest 2x lżejszy od wody (czyli litry przez dwa) |
Mam nadzieję tylko, że wiecie o tym, że gaz zmienia swoją objętość pod wpływem temperatury i takie mniej więcej jak napisał Rockers może się źle skończyć.
Ku przestrodze:
http://www.dziennikbaltyc...t.html?cookie=1
Sowa - 2010-10-02, 23:44
Adi, być może robisz to bezpiecznie, ale moim zdaniem nie powinniśmy propagować takich praktyk na forum, bo przeczyta ktoś jakie to proste i zacznie eksperymenty, które niekoniecznie mogą się dobrze skończyć.
Cytat, ze strony BP:
"Sama waga jest przyrządem jedynie kontrolnym, nalewak do gazu samochodowego nie jest wyposażony w zawór odcinający dopływ gazu przy przekroczeniu odpowiedniego ciśnienia, które utworzy poduszkę gazową"
http://www.bp.com/generic...ntentId=3000374
Wiem, że zaraz ktoś może napisać, że to ich propaganda i interes, ale....
Sowa - 2010-10-03, 08:46
Adi napisał/a: | JESZCZE BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE JEST NAPEŁNIANIE W SPCJALISTYCZNUCH FIRMACH, BO ROBIĄ TO BEZ WAGI I CZĘSTO Z DYSTRYBUTORA |
Chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu, nic takiego nie było tam napisane, w podanym linku też nie.
Przecież stacja auto gazu nie jest specjalistyczną firmą do napełniania butli innych niż samochodowe, a tym bardziej nie wolno tego im robić.
Nieważne.
Sowa - 2010-10-03, 09:42
Sowa - 2010-10-03, 09:49
Adi napisał/a: | (jak nie wiesz nawet gdzie napełniałem butle) |
Gdzie to nie wiem, ale napisałeś, że robisz to sam. Na stacji LPG nie wolno. Tylko w rozlewni gazu.
Chociaż jak kiedyś pojechałem do firmy która zajmuje się dystrybucją gazu, to gość właśnie tak mi napełniał z dużej do małej, i zaznaczył jeszcze, że tak nie wolno!!!!!, że powinien odebrać butlę wysłać do rozlewni i dopiero na jutro by była, ale to i tamto, wziął 5 złotych....
Taką już mamy naturę, że zawsze wiemy i potrafimy lepiej, nawet jak czegoś nie wolno, albo nie mamy do tego uprawnień, prawda?
waldi - 2010-10-03, 09:51
Koledzy tak dla informacji 1kg gazu mieszanina B = 1,8litra
Sowa - 2010-10-03, 09:55
waldi napisał/a: | Koledzy tak dla informacji 1kg gazu mieszanina B = 1,8litra |
W jakiej temperaturze?
Sowa - 2010-10-03, 09:58
Adi napisał/a: | Sowa, bo to co mówisz dotyczy 11tek, a ja mówię o 5kach (które mają zawór
odpowietrzający). I kto tu nie czyta dokładnie ........ |
Adi, nie ważne czy 5, czy 11 po prostu nie wolno na stacji LPG napełniać butli z gazem i takie są fakty.
Zgadzam się, że butlę z odpowietrznikiem można napełnić na różne sposoby, ale nie wolno i nie jest to bezpieczne.
Sowa - 2010-10-03, 10:07
Adi napisał/a: | (poza nalewanie z dystrybutora nocą) |
I oto właśnie mi chodzi, nie wolno z dystrybutora. Przeciez napisałem na stacjach auto gazu - miałem na myśli z dystrybutora.
http://www.petrolnet.pl/W...bezpieczne.aspx
Jak dla mnie, temat się wyczerpał.
darek 61 - 2010-10-07, 20:56
Uważam że wyjeżdżając za granice powinno się mieć przynajmniej jedną butle pełną w zapasie.Myślę że wyjeżdżając od wiosny do jesieni 11kg gazu wystarczy spokojnie na długo i nie ma wtedy potrzeby wymiany,chyba że mówimy o wyjazdach zimowych.
darek 61 - 2010-10-07, 21:33
Ted69, jeżeli wyjeżdżasz na tak długo to rzeczywiście może to być problem.Pewnie większość z nas nie wyjeżdża na dłużej niż 3 tygodnie.
darek 61 - 2010-10-07, 21:42
Korzystaj ,wyjazd na pewno będzie udany.
DAKOTA - 2010-10-07, 21:56
witam
Ted cos tu nie pasuje 20+5 to jest 25 dni z tego wychodzi ze wyjechales z polski na pelnych butlach 13.09 a przeciez 21.09 rozmawialismy tel w Zakopcu a wyjechales cos kolo 25.09 czyli powinienes te 20 dni jeszcze robic na pierwszej butli tak do 14-15.10.
Na wegrzech bedzie problem z nabiciem ,ale wpadnij na kawe to ci obydwie wymienia na pelne
naturalnie wymienialne takze na Chorwacji.
pozdrawiam
DAKOTA
Ted69 napisał/a: | Mam dwie butle 11 w kamperze (trzecia do schowka nie wjedzie)
Wyjezdajac z Polski - mialem dwie pelne. Jedna sie skonczyla niestety juz po 20 dniach. Teraz, juz 5 dzien jade na drugiej wiec pewnie starczy mi na niecale dwa tygodnia bo noce coraz chlodniejsze sie robia
Cytat: | Zalezy kto czego i ile uzyuwa - mnie na ok 3,5 tygodnia wystarcza 11kg |
Jak sie nie dogrzewa kampera - to i na dluzej wystarczy |
dziwaczek - 2010-10-26, 22:39
A propos butli 11 litrowych. W wikend pojechałem wymienić pustą na stacje LPG. Stosuję takie bez kołnierza - maja tylko dwa uchwyty. Zdecydowanie lepiej się mieszczą w schowku. Wąż podłączam do "drugiej" tej w głębi widać wtedy dobrze manometr.
Wracając do butli pojechałem na stacje butla zaplombowana i napełniana propanem-butanem 44zł. Pan powiedział że jak będę chciał to może też mi nabić taką butle podobno wchodzi ok 20 litrów za 40 zł. Osobiście nie zamierzam skorzystać
Pytanko:
Na butlach jest napisane flamastrem w góry np. 11.2 10.7 12.5 itp. Czy to jest ilość gazu? W litrach czy w kg? Ktoś może wie? Ta co mi teraz sprzedano ma napisane 13.2?
SlawekEwa - 2010-10-26, 22:41
Cytat: | Na butlach jest napisane flamastrem w góry np. 11.2 10.7 12.5 itp. Czy to jest ilość gazu? W litrach czy w kg? Ktoś może wie? Ta co mi teraz sprzedano ma napisane 13.2? |
To jest tara butli
gino - 2010-10-26, 22:47
dziwaczek napisał/a: | A propos butli 11 litrowych |
11kilogramowych...nie litrowych..
do butli wchodzi 11kg gazu, razem z gazem wazy ok 22-24kg i to zalezy od wagi butli../o tym napisal przed chwila Slawek/
jesli chcesz napelnic na stacji gazowej..do pustej butli wejdzie ok 21-23l
dziwaczek - 2010-10-26, 22:55
Dzięki już kumam, pięknie wyjaśnione.
samotny wilk - 2014-09-07, 14:55
szukam przejściówki (redukcji) na Grację. Jest ona podłączona z jednej strony do butli na gaz - greckiej, a z drugiej strony do polskiego reduktora. Wówczas nie trzeba do zakupionej butli greckiej kupować ichniego reduktora. Pilna potrzeba.
Rockers - 2014-09-08, 09:25
Hejka mam problem czy to możliwe ze gaz zanieczyścił instalacje ? Od butli mam trójnik do kuchenki i bojlerka ,które działają bez problemu jednakże drugiej odnodze mam lodówkę i trume no i problem jak odpalam trume wciskam pokrętło płomyk odpala, czkam do rozgrzania a jak puszczam nie odpala się główny płomień tylko wszystko gaśnie. To samo w tym samym czasie stało się z lodówka, płomień się zapala ale po puszczeniu pokrętła regulacji nie załącza się normalny większy płomień ??? Myślałem ze coś z gazem, wymieniłem butle ale nadal to samo. Przed założeniem wcześniejszej butli wszystko działało idealnie ,truma niedawno była po czyszczeniu w przeglądzie , lodówkę tez w zeszłym roku czyściłem, teraz jak by się zmówiły razem na komendę. Co się mogło stać ? Co mam robić ?
|
|