Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - butle gazowe LPG

jedrek49 - 2010-04-04, 19:48
Temat postu: butle gazowe LPG
Witam serdecznie
Czy ktos z Was napelnial gazem/za granica/ polskie butle 11kg lub wymienial je na takie same tylko pelne, ,czy mozna kupic redukcje do butli 11kg tak aby podlaczyc do dystrybutora gazu i naladowac taka butle /oczywiscie za granica ,gdzie tankuje sie gaz samemu
Pozdrawiam serdecznie

SlawekEwa - 2010-04-04, 20:56

Nie wiem jak podejdzie obsługa stacji do takiej operacji na ich stacji. Zasadniczo tankuje się zbiorniki w autach które mają zawór dający znać o bezpiecznym napełnieniu zbiornika, w takiej 11kg jak sprawdzić- postawić na wadze :shock:
AUTOJUR - 2010-04-04, 21:01

Na mojej butli podano wage i pojemnośc w litrach
gino - 2010-04-05, 08:14

ADI...bez problemu 11kg butle sie laduje na stacjach LPG ..tzn..nie na kazdej...ale..mozna..

nakrecaja specjalna koncowke..z odpowietrznikiem..

11kg to..z tego co pamietam chyba ok 18-20l gazu..i jest 80% napelnienia butli..czyli..tak, jak powinno byc..
zreszta..waza bitle przed..i w trakcie ladowania..wiec..wiedza kiedy ''dopakowalo'' 11kg

gino - 2010-04-05, 08:33

moze dlatego...ze...chyba nie jest to ''legalne'' ale.. nie jestem pewien..
ja na ''swojej '' stacji...zawsze tak tankuje...moze dlatego, nie widze w tym problemu...oraz wiem..ze jest mozliwosc tankowania takie butli..

ale faktycznie..np w Piszu..tez mnie wygonili....
i wymienialem na ORLNie..

SlawekEwa - 2010-04-05, 08:35

Doczytałem się w przewodniku WOMO o Chorwacji,że u nich jest też taka operacja napełnienia butli 11kg dostępna. Oczywiście wykonuje ją pracownik stacji :-P
jedrek49 - 2010-04-05, 17:33

Witam serdecznie ,dziekuje za dotychczasowe uwagi i rady
pozdrawiam serdecznie
jedrek49

darboch - 2010-04-14, 09:45

W Norwegii widzialem stanowiska do napelniania chyba butli gazowych...czy ktos korzystal z tego ??
Bim - 2010-04-14, 18:08

iIe ma kosztować?
Podejrzewam ,że tyle ile zechce zapłacić kupujący.
Potrzebowałeś ,zapłaciłeś i masz już dylemat z głowy.
Można i kupić za 50 zł :spoko

waldi - 2010-04-14, 18:23

Panowie oficjalnie na stacjach LPG jest stanowczy zakaz nalewania do butli jest to na ryzyko obslugi, butla 11kg = 19,80 l dokladnie,butla nowa czy uzywana (pusta) i tak podlega wymianie przy zakupie gazu
Brajtek - 2010-04-14, 19:55

Adi, to chyba nie złote tylko litry :lol:
waldi - 2010-04-14, 20:44

Kolego nie tylko rozmowa byla o cenie ale o pojemnosci tez,dlatego pisze rownowartosc w litrach bo ludzie placa za 11l jak 11kg :diabelski_usmiech
Track222 - 2010-04-14, 20:57

waldi napisał/a:
Kolego nie tylko rozmowa byla o cenie ale o pojemnosci tez,dlatego pisze rownowartosc w litrach bo ludzie placa za 11l jak 11kg :diabelski_usmiech

Nie 11 litrów tylko 11 kg.

waldi - 2010-04-14, 21:35

gino napisał/a:
ADI...bez problemu 11kg butle sie laduje na stacjach LPG ..tzn..nie na kazdej...ale..mozna..

nakrecaja specjalna koncowke..z odpowietrznikiem..

11kg to..z tego co pamietam chyba ok 18-20l gazu..i jest 80% napelnienia butli..czyli..tak, jak powinno byc..
zreszta..waza bitle przed..i w trakcie ladowania..wiec..wiedza kiedy ''dopakowalo'' 11kg

Wiec podalem dokladnie

tolo61 - 2010-04-14, 22:11

A jak sie ma zbiornik do LPG przy zasilaniu tym gazem lodowki itp???
Ma tak ktos u siebie zrobione???
Bo wlasnie zamontowalem zbiornik 60 l w celu wykorzystania przy takim zasilaniu.
Zakladalem w warsztacie ktory montuje LPG do samochodow.
Oczywiscie mam atest na butle , elektrozawor i.........
Jednak pan ktory mi to montowal nie byl przekonany co do slusznosci mojej teorii.
Coz .....mam zamontowane a teraz mysle co dalej ...jak to podlaczyc aby bylo dobrze.
Ktos wie???
Pozdrawiam
:spoko

SlawekEwa - 2010-04-14, 22:14

A rurkę poboru gazu masz obciętą :?:
wmaker - 2010-04-15, 11:30

Slawek Dehler napisał/a:
A rurkę poboru gazu masz obciętą :?:

1. Sławek Dehler sugeruje tym pytaniem kolejne - jaką frakcję gazu pobierasz ze zbiornika?
- bo masz w nim dwie frakcje gazu: płynną i gazową więc jeżeli wielozawór butli masz na samym szczycie butli to obcinasz "rurkę poboru gazu", jeżeli jest na boku (jak u mnie) to rurkę ustawiasz tak aby była jak najwyżej.
2. kolejną górką do zdobycia jest montaż reduktora - wyłącznie na sztywnych rurkach (nie gumowych) i w miejscu dostępnym do kontroli na zewnątrz pojazdu. są specjalne reduktory do podłączenia na baryłki ale dopuszczalne jest też zamontowanie reduktora campingowego z przejściówką (lewy/butlowy-baryłka) lutowaną na twardo.
3. aby uzyskać atest instalacji musisz jeszcze wstawić szbkozłączkę do podpięcia się "z zewnątrz" do instalacji. :spoko

no i SZUKAJ bo temat już był wałkowany.

chris - 2010-09-30, 08:10

http://www.camperteam.pl/...ghlight=#144199
chris - 2010-09-30, 10:25

Tylko w Polsce niestety.
antwad - 2010-09-30, 10:39

TIMOT napisał/a:
A nie wiecie jak wygląda z butlami lekkimi BP? Czy można je wszędzie wymienić?

Podobno w Skandynawii.
Na pewno nie w Szwajcarii i w Niemczech. Miałem uszkodzoną przejściówkę (tzw. camperfit), więc byłem w kilku serwisach kamperowych podczas pobytu w tych krajach.
Gość w Niemczech stwierdził, że słyszał o tym patencie na szkoleniu, a w Szwajcarii to facet zawołał swoich kolegów coby sobie pooglądali - pierwszy raz w życiu. Mówili, że fajny pomysł i im się podoba.
Tak że generalnie kiepsko.

Aha, ten w Niemczech mówił, że coś słyszał o Belgii...

kimtop - 2010-09-30, 10:47

W Norwegi lekkie BP są, ale w czarnym kolorze,więc zapewne nie wymienią.
chris - 2010-09-30, 11:39

Mają inne mocowanie. Próbowaliśmy kupić taką butlę i ją podłaczyć.
waldi - 2010-09-30, 15:27

Wojtek zadzwon do Bp w Swarzedzu powinni wiedziec podobno te butle sa w Holandi i Belgi
waldi - 2010-10-01, 09:47

Wojtku na stacji moga nie miec w Swarzedzu jest dyrekcja i rozlewnia Bp GAS oni beda mieli wiecej informacji bo butle kompozytowe to ich pomysl :spoko
dziwaczek - 2010-10-01, 18:42

Z informacji na stronie BP wynika iż butle można wymieniać:

mapka z krajami

http://www.bp.com/modular...ntentId=7001986

http://www.bp.com/section...ntentId=3000231

Czy w pełni są zamienne nie jestem pewny?

tłumaczenie

http://translate.google.p...l&langpair=auto|pl&tbb=1&ie=UTF-8

wynika chyba że jest kilka rodzaj butli i chyba nie są zamienne

Chciałem nabyć te butle ale chyba to jest bez sensu - nie są zamienne w rożnych krajach.

chris - 2010-10-01, 19:32

Twój post skłonił mnie do zastanowienia się nad tym kiedy ostatni raz wymieniałem koło na drodze. No i nie mogę sobie przypomnieć. Pamiętam takie przypadki. Ale szacuję że było to jakieś 25 lat temu. Jakiś maluch albo duży fiat. Od tego czasu przejechałem pewnie z 500.000 km. Chyba można sobie podarować to koło zapasowe.
donald - 2010-10-01, 19:43

Cytat:
Chyba można sobie podarować to koło zapasowe.
jasne :haha: :haha: :haha: zrezygnuj a gwarantuje ci że nastepnego dnia bedziesz stal i klął siebie za ten super pomysl.. :haha: :haha: :haha:
waldi - 2010-10-01, 19:56

donald napisał/a:
Cytat:
Chyba można sobie podarować to koło zapasowe.
jasne :haha: :haha: :haha: zrezygnuj a gwarantuje ci że nastepnego dnia bedziesz stal i klął siebie za ten super pomysl.. :haha: :haha: :haha:

Zlosliwosc rzeczy martwych :gwm :gwm

chris - 2010-10-01, 20:47

W Oplu Vetra który miałem przez 10 lat zapiekały się śruby. W życiu nie wymieniłbym koła gdybym musiał na drodze. Jak jechałem do wulkanizatora na wymianę opon na zimowe lub letnie i chłopaki podchodzili ze standardowym kluczem zawsze proponowałem że jak odkręcą tym koła to płacę im podwójną stawkę za wymianę. Jak nie mam gratis. Parę razy mi się udało :) Na drodze nigdy nie musiałem. Także z tą złoliwością rzeczy martwych nie przesadzajmy.
donald - 2010-10-01, 20:53

chris napisał/a:
W Oplu Vetra który miałem przez 10 lat zapiekały się śruby. W życiu nie wymieniłbym koła

w osobówce to pikus... wez kiedyś spróbuj w Starze 200 :evil: :evil: jak sie szpilki zapieką.... :evil:

Dziabong - 2010-10-01, 21:03

Z tymi śrubami to jest śmiesznie - właśnie byłem wymienić koła na zimowe w dziabongu i ukręcili śrubę, 4 dni auto stało, bo ścięta śruba to niezły kawał - dobrze, że koledzy z CT działaja ku pomocy i śruby sie znalazły. Dla pikanterii dodam koła zmieniałem na letnie w czerwcu, ciekawe ile śruby by padło po 5 latach nieodkręcania?
MILUŚ - 2010-10-01, 21:15

Ted69 napisał/a:
Chyba ze zrezygnuje z kola zapasowego.............

Z koła nie rezygnuj tylko je przenieś w inne miejsce np.: na zewnątrz .Wiem.............. niebezpieczeństwo kradzieży .............. ale masa samochodów tak ma :chytry
Pomysł ze zbiornikiem na gaz uważam za przedni i na pewno znajdziesz na CT naśladowców . Też o tym myslałem mając alternatywę 1 butla 11kg i nie wiem na ile gazu albo dwie i mało miejsca :gwm :gwm :gwm
PZDR> MILUŚ :spoko

SlawekEwa - 2010-10-02, 19:11

Ted69 napisał/a:
na tylej scianie jakos tak glupio

Rockers - 2010-10-02, 20:06

u mnie koło tylko ozdabia kamperka :szeroki_usmiech
Rockers - 2010-10-02, 20:55

wracając do tematu napełniania butli gazowych, nie będę pisał kto mi pokazywał ten patent bo nie wiem czy sobie życzy, ale patent bardzo dobry a mianowicie, sam kiedyś miałem forda fieste z butlą, do którego aby zatankować gaz trzeba było bprzykręcić specjalną końcówkę do małej dziurki z gwintem :szeroki_usmiech otóż ta osoba miał tę końcówkę zespawaną z końcówką pasójącą do gwintu butli, więc wystarczyło to przykręcić do butli i zatankować tak jak by się tanklowało butlę w samochodzie, świetny patent i chyba w przyszłości sam się w to zaopatrzę tym bardziej że wtedy gaz wychodzi znacznie taniej :ok
Sowa - 2010-10-02, 21:05

Rockers napisał/a:
więc wystarczyło to przykręcić do butli i zatankować tak jak by się tanklowało butlę w samochodzie

:chacha2

Skąd będziesz wiedział ile? w butli 11kg nie ma zaworu, który "odbije" tak jak w aucie.

waldi - 2010-10-02, 22:34

Adi napisał/a:
Będę wiedział, bo mam piatki z odpowietrzaniem. Nie ma tu zagrożenia, bez obaw, nie musisz mi czasek wysyłać.

Adi to jeszcze nie widziales jak przy przelewaniu nastepuje samozaplon :opps:

Rockers - 2010-10-02, 23:17

hmm jeśli będę miał pustą butlę i zatankuje 10l ( nie wiem ile waży litr gazu) to chyba nie przekroczę jej pojemności, poza tym co do samozapłonu jeśli standartowo ładuje się przez taki zawór butle w samochodzie to chyba to jest bezpieczne.
Do tej pory zastanawiałem się po co w takim ustrojstwie są dziurki ?? teraz się chyba domyślam do odpowietrzania :ok
A propos znalazłem na alle drogo gotową przejściówkę
http://moto.allegro.pl/pr...1252430229.html
choć w niej nie widzę otworków do odpowietrenia ??

Rockers - 2010-10-02, 23:27

oo czyli mając pustą butlę i przejściówkę można spokojnie 20l tankować ;) dobrze wiedzieć ale w takim razie mając możliwość wymiany butli (oczywiście na niektórych stacjach) za 40 zł to się nie opłaca :roll: ale mając ją w rezerwie a nie mając możliwości wymiany zawsze można dotankować choćby awaryjnie :ok
Sowa - 2010-10-02, 23:35

Adi napisał/a:
Zaokrąglając gaz jest 2x lżejszy od wody (czyli litry przez dwa)

Mam nadzieję tylko, że wiecie o tym, że gaz zmienia swoją objętość pod wpływem temperatury i takie mniej więcej jak napisał Rockers może się źle skończyć.

Ku przestrodze:

http://www.dziennikbaltyc...t.html?cookie=1

Sowa - 2010-10-02, 23:44

Adi, być może robisz to bezpiecznie, ale moim zdaniem nie powinniśmy propagować takich praktyk na forum, bo przeczyta ktoś jakie to proste i zacznie eksperymenty, które niekoniecznie mogą się dobrze skończyć.

Cytat, ze strony BP:

"Sama waga jest przyrządem jedynie kontrolnym, nalewak do gazu samochodowego nie jest wyposażony w zawór odcinający dopływ gazu przy przekroczeniu odpowiedniego ciśnienia, które utworzy poduszkę gazową"

http://www.bp.com/generic...ntentId=3000374

Wiem, że zaraz ktoś może napisać, że to ich propaganda i interes, ale....

Sowa - 2010-10-03, 08:46

Adi napisał/a:
JESZCZE BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE JEST NAPEŁNIANIE W SPCJALISTYCZNUCH FIRMACH, BO ROBIĄ TO BEZ WAGI I CZĘSTO Z DYSTRYBUTORA

Chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego postu, nic takiego nie było tam napisane, w podanym linku też nie. :spoko
Przecież stacja auto gazu nie jest specjalistyczną firmą do napełniania butli innych niż samochodowe, a tym bardziej nie wolno tego im robić.
Nieważne.

Sowa - 2010-10-03, 09:42

:spoko :spoko :spoko
Sowa - 2010-10-03, 09:49

Adi napisał/a:
(jak nie wiesz nawet gdzie napełniałem butle)

Gdzie to nie wiem, ale napisałeś, że robisz to sam. Na stacji LPG nie wolno. Tylko w rozlewni gazu.
Chociaż jak kiedyś pojechałem do firmy która zajmuje się dystrybucją gazu, to gość właśnie tak mi napełniał z dużej do małej, i zaznaczył jeszcze, że tak nie wolno!!!!!, że powinien odebrać butlę wysłać do rozlewni i dopiero na jutro by była, ale to i tamto, wziął 5 złotych....

Taką już mamy naturę, że zawsze wiemy i potrafimy lepiej, nawet jak czegoś nie wolno, albo nie mamy do tego uprawnień, prawda?

waldi - 2010-10-03, 09:51

Koledzy tak dla informacji 1kg gazu mieszanina B = 1,8litra
Sowa - 2010-10-03, 09:55

waldi napisał/a:
Koledzy tak dla informacji 1kg gazu mieszanina B = 1,8litra

W jakiej temperaturze?

Sowa - 2010-10-03, 09:58

Adi napisał/a:
Sowa, bo to co mówisz dotyczy 11tek, a ja mówię o 5kach (które mają zawór
odpowietrzający). I kto tu nie czyta dokładnie ........

Adi, nie ważne czy 5, czy 11 po prostu nie wolno na stacji LPG napełniać butli z gazem i takie są fakty.

Zgadzam się, że butlę z odpowietrznikiem można napełnić na różne sposoby, ale nie wolno i nie jest to bezpieczne. :spoko

Sowa - 2010-10-03, 10:07

Adi napisał/a:
(poza nalewanie z dystrybutora nocą)

I oto właśnie mi chodzi, nie wolno z dystrybutora. Przeciez napisałem na stacjach auto gazu - miałem na myśli z dystrybutora.

http://www.petrolnet.pl/W...bezpieczne.aspx

Jak dla mnie, temat się wyczerpał.

darek 61 - 2010-10-07, 20:56

Uważam że wyjeżdżając za granice powinno się mieć przynajmniej jedną butle pełną w zapasie.Myślę że wyjeżdżając od wiosny do jesieni 11kg gazu wystarczy spokojnie na długo i nie ma wtedy potrzeby wymiany,chyba że mówimy o wyjazdach zimowych.
darek 61 - 2010-10-07, 21:33

Ted69, jeżeli wyjeżdżasz na tak długo to rzeczywiście może to być problem.Pewnie większość z nas nie wyjeżdża na dłużej niż 3 tygodnie.
darek 61 - 2010-10-07, 21:42

Korzystaj ,wyjazd na pewno będzie udany. :spoko
DAKOTA - 2010-10-07, 21:56

witam

Ted cos tu nie pasuje 20+5 to jest 25 dni z tego wychodzi ze wyjechales z polski na pelnych butlach 13.09 a przeciez 21.09 rozmawialismy tel w Zakopcu a wyjechales cos kolo 25.09 czyli powinienes te 20 dni jeszcze robic na pierwszej butli tak do 14-15.10.

Na wegrzech bedzie problem z nabiciem ,ale wpadnij na kawe to ci obydwie wymienia na pelne
naturalnie wymienialne takze na Chorwacji.
pozdrawiam
DAKOTA

Ted69 napisał/a:
Mam dwie butle 11 w kamperze (trzecia do schowka nie wjedzie)
Wyjezdajac z Polski - mialem dwie pelne. Jedna sie skonczyla niestety juz po 20 dniach. Teraz, juz 5 dzien jade na drugiej wiec pewnie starczy mi na niecale dwa tygodnia bo noce coraz chlodniejsze sie robia

Cytat:
Zalezy kto czego i ile uzyuwa - mnie na ok 3,5 tygodnia wystarcza 11kg

Jak sie nie dogrzewa kampera - to i na dluzej wystarczy

dziwaczek - 2010-10-26, 22:39

A propos butli 11 litrowych. W wikend pojechałem wymienić pustą na stacje LPG. Stosuję takie bez kołnierza - maja tylko dwa uchwyty. Zdecydowanie lepiej się mieszczą w schowku. Wąż podłączam do "drugiej" tej w głębi widać wtedy dobrze manometr.
Wracając do butli pojechałem na stacje butla zaplombowana i napełniana propanem-butanem 44zł. Pan powiedział że jak będę chciał to może też mi nabić taką butle podobno wchodzi ok 20 litrów za 40 zł. Osobiście nie zamierzam skorzystać :aniolek
Pytanko:
Na butlach jest napisane flamastrem w góry np. 11.2 10.7 12.5 itp. Czy to jest ilość gazu? W litrach czy w kg? Ktoś może wie? Ta co mi teraz sprzedano ma napisane 13.2?

SlawekEwa - 2010-10-26, 22:41

Cytat:
Na butlach jest napisane flamastrem w góry np. 11.2 10.7 12.5 itp. Czy to jest ilość gazu? W litrach czy w kg? Ktoś może wie? Ta co mi teraz sprzedano ma napisane 13.2?

To jest tara butli

gino - 2010-10-26, 22:47

dziwaczek napisał/a:
A propos butli 11 litrowych

11kilogramowych...nie litrowych.. :spoko
do butli wchodzi 11kg gazu, razem z gazem wazy ok 22-24kg i to zalezy od wagi butli../o tym napisal przed chwila Slawek/

jesli chcesz napelnic na stacji gazowej..do pustej butli wejdzie ok 21-23l

dziwaczek - 2010-10-26, 22:55

Dzięki już kumam, pięknie wyjaśnione.
samotny wilk - 2014-09-07, 14:55

szukam przejściówki (redukcji) na Grację. Jest ona podłączona z jednej strony do butli na gaz - greckiej, a z drugiej strony do polskiego reduktora. Wówczas nie trzeba do zakupionej butli greckiej kupować ichniego reduktora. Pilna potrzeba. :lol:
Rockers - 2014-09-08, 09:25

Hejka mam problem czy to możliwe ze gaz zanieczyścił instalacje ? Od butli mam trójnik do kuchenki i bojlerka ,które działają bez problemu jednakże drugiej odnodze mam lodówkę i trume no i problem jak odpalam trume wciskam pokrętło płomyk odpala, czkam do rozgrzania a jak puszczam nie odpala się główny płomień tylko wszystko gaśnie. To samo w tym samym czasie stało się z lodówka, płomień się zapala ale po puszczeniu pokrętła regulacji nie załącza się normalny większy płomień ??? Myślałem ze coś z gazem, wymieniłem butle ale nadal to samo. Przed założeniem wcześniejszej butli wszystko działało idealnie ,truma niedawno była po czyszczeniu w przeglądzie , lodówkę tez w zeszłym roku czyściłem, teraz jak by się zmówiły razem na komendę. Co się mogło stać ? Co mam robić ?