|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Piecyk a nadmuch?
kolan - 2010-04-09, 12:12 Temat postu: Piecyk a nadmuch? Mam pytanko, czy piecyk trumy musi chodzić zawsze z załączonym nadmuchem, czy też może pracować z wyłączoną dmuchawą.
roger - 2010-04-09, 15:40
Trumy te starsze mają przeważnie dwie pozycje pracy ..... to praca w cyklu ręcznym i automatycznym .... przy ręcznym chodzi tak jak ustawisz pokrętło regulatora a w automatycznym raz wolniej raz szybciej w funkcji temperatury ..... czasem nawet się wyłączy nadmuch .....
roger - 2010-04-09, 16:36
Adi napisał/a: | MOja jeszcze miała trzecią pozycję - OFF |
Hahaha no o tej oczywistej oczywistości nie wspomniałem Adamie .... off to położenie środkowe
@ndrzej - 2010-04-09, 17:41
Pewien fachowiec od Trumy powiedział mi kiedyś, że bez nadmuchu można używać pieca max. do 2-giej pozycji (w 10-cio stopniowej skali). Przy wyższych obciążeniach staje się on niebezpieczny dla użytkowników (można się poparzyć) oraz szybciej zużywa się palnik.
krzysztofCz - 2010-04-09, 18:08
Adi napisał/a: | @ndrzej napisał/a: | Pewien fachowiec od Trumy powiedział mi kiedyś, że bez nadmuchu można używać pieca max. do 2-giej pozycji (w 10-cio stopniowej skali). Przy wyższych obciążeniach staje się on niebezpieczny dla użytkowników (można się poparzyć) oraz szybciej zużywa się palnik. |
Sprawdzałem - można - napisałem w 2gim poście ;-) |
Ja również używam najczęściej bez dmuchawy (prądożerność) i na wszystkich zakresach - oczywiście trzeba pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa.
kolan - 2010-04-09, 19:55
Dziękuje bardzo za odpowiedzi.Reasumując można , tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć , ale to oczywiste.Dlaczego się pytałem - bo często jest tak, że wystarczywłączyć na 1 czy2 , żeby poprostu dogrzać pomieszczenie, a z nadmuchem jest za gorąco.Pozdrawiam.
gino - 2010-04-10, 05:32
ja mam trumme oryginalnie bez dmuchawy...
grzeje od 1 do 10
nie oparzylem sie../po to jest obudowa/ tymbardziej ze...dmuchawa nie chlodzi pieca od strony obudowy..wiec..raczej nie ma to wplywu na jej/obudowy/ temperaturke..
gdyz..ciagnie cieplo od tylu pieca...
nie grzeje ''punktowo'' tzn...dziala normalnie..jak kaloryfer w domu....nagrzewa cale autko blyskwicznie, wlacznie z lazienka..
Rockers - 2010-04-10, 10:26
Adi u mnie działa tak samo i nadmuch powietrza zaciągając powietrze z kamperka chłodzi obudowę, jak wyłączę nadmuch obudowy nie da się dotknąć jest tak gorąca jak jest nadmuch zaciągane powietrze chłodzi obudowę i można spokojnie ją dotknąć.
|
|