Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pokrętło baterii od zlewozmywaka.

krynia i stan - 2010-04-12, 21:36
Temat postu: Pokrętło baterii od zlewozmywaka.
Własnie czy można kupić gdzieś samo pokrętło czy czeka mnie zakup całej baterii ?
and123 - 2010-04-12, 23:55

Jeśli myślisz o samej rączce (prawo, lewo, góra, dół), to można kupić. Sam nabyłem kilka dni temu w cenie po 20 zł (?) sztuka. Metalowe.
krynia i stan - 2010-04-13, 06:34

U mnie są dwa pokrętła, (ciepła i zimna woda) i z jednym coś się poprzedniemu właścicielowi stało, i go po prostu nie ma. W jego miejsce założony jest "erzatz" który nie spisuje się dobrze nie mówiąc już o tym że wygląda fatalnie.
Czy tam gdzie kupowałeś, można dostać też pokrętła ?

kaimar - 2010-04-13, 12:48

Jeżeli masz pompkę ciśnieniową to kupujesz zwykłą domową baterię jednouchwytową za około 20 złotych do tego przejście ze złącza na wężyku na elastyczną rurkę fi 12mm lub 10mm.
krzysztofCz - 2010-04-13, 15:39

Odkręć to dobre pokrętło i z nim idź do sklepu z armaturą hydrauliczną. Możesz mieć mocowanie na kwadrat, wieloklin, z gwintem wewnętrznym lub zewnętrznym. No i będziesz miał dwa jednego typu.
zbychu91 - 2010-04-17, 09:14

Cytat:
Jeżeli masz pompkę ciśnieniową to kupujesz zwykłą domową baterię jednouchwytową

Jeśli pompka jest zanurzeniowa pod pokrętłem jest wyłącznik który ją uruchamia ,tej nie zamienisz na domową.

krynia i stan - 2010-04-20, 11:45

Moja jest bez włączników, ale niestety odpada zwykła domowa ponieważ na wysokość mam tam tylko 7 cm (jest tam rozkładany blat, przykrywający zlew) a wszystkie domowe które widziałem były wyższe. Żadne z dostępnych pokręteł tez nie daje się tak po prostu "założyć i działa".
Ale chyba znalazłem rozwiązanie, najbliższe sposobem mocowania były pokrętła od zaworków odcinających np pralkę , zmywarkę itp. Wyciąłem ograniczniki obrotu bo to zawory kulowe i maja zakres ruchu 90 stopni a tu mi po prostu haczyły nastepnie ponieważ otwór jest za duży to wypełniłem go poxiliną i wcisnąłem na kran po godzinie sprawdziłem i wszystko chodzi jak trzeba.
Na razie zostawiam tak jak jest, a po powrocie z Warkotu, jak się sprawdzi to drugi zrobię tak samo , żeby oba były jednakowe.