|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - komary itp bestie...
yannoo - 2010-04-19, 16:32 Temat postu: komary itp bestie... Witam,
jakie Drodzy Kamperowicze mają sprawdzone środki przeciwko komarom? Oczywiście poza środkiem czółka...
Pozdrowienia!
Roza - 2010-04-19, 18:58
Anty Bzzz firmy Ziaja- dziala. Uzywamy od 2-3 lat my i dzieci. Odstrasza tez meszki i kleszcze.
tomekp - 2010-04-20, 09:56
Witam,
mam do polecenia super skuteczny środek na komary i inne latające jest to
Trebon mega 10 sc, środek ten był stosowany do oprysków na komary po wielkiej powodzi w 1997 roku.
link do sklepu
http://sklepddd.ii.pl/sho...arge.php?id=126
Ja rozpylam środek po rozcieńczeniu zgodnie z instrukcją za pomocą opryskiwacza 1,5 l. firmy Kwazar z pompką na wyjazdach, a w ogrodzie za pomocą opryskiwacza 15 l. plecakowego firmy Kwazar.
Stosuję środek do zwalczania komarów i meszek w ogrodzie już od 8 lat skuteczność prawie 100%. Oprysk należy wykonać wieczorem w czasie dużej aktywności owadów.
Jest również bardzo skuteczny do zwalczania mrówek. Zapewnia pełną ochronę na około
2 tygodnie. Po oprysku niema potrzeby stosowania innych Offów i tym podobnych środków, ponieważ już niema co nas kąsać
W tamtym roku środek został zabrany na wyjazd do Chorwacji i do Grecji
" działa również na tamtejsze gatunki"
Wieczorem jak mieliśmy w danym miejscu zostać dłużej niż na jedną noc, opryskiwaliśmy w miarę dokładnie okolicę kampera i przez następne wieczorki spokojnie można było biesiadować przy stoliczkach na powietrzu. Środek można stosować również wewnątrz pomieszczeń.
Nie należy jednak zapominać pozasłaniać wszystkie dostepne moskitiery w oknach
ML - 2010-04-20, 10:17
Ciekawe czy jest to szkodliwe dla naszych czworonogów, z którymi często podróżujemy ?
Pozdrowienia.
tomekp - 2010-04-20, 10:24
Nie jest szkodliwy dla zwierząt domowych. Trzeba tylko uważać ,aby nie przebywały w czasie wykonywania oprysku. Stosowałem w pomieszczeniach zamkniętych również w kamperze .
tomekp - 2010-04-20, 12:29
Adi, komary spotykaliśmy na wszystkich miejscach pobytu, w jednych miejscach mniej w drugich więcej ale po wykonaniu zabiegów anty komarowych mieliśmy spokój.
KOCZORKA - 2010-04-22, 00:19
tomekp napisał/a: | . Stosowałem w pomieszczeniach zamkniętych również w kamperze . |
Ja mam też pytanko, bo jestem zainteresowana tym środkiem.
Po jakim czasie po oprysku w kamperku, możemy do niego spokojnie wejść?
Rockers - 2010-04-22, 11:41
wg tej ulotki wygląda to strasznie
http://www.dezynsekcja.ho...0f7fffff143.pdf
KOCZORKA - 2010-04-22, 19:06
Rockers napisał/a: | wg tej ulotki wygląda to strasznie |
Faktycznie strasznie!!!!
Raz widzę ciemność, raz jasność.
KOCZORKA - 2010-04-22, 19:07
A na poważnie, to mi się to nie otwiera.
Rockers - 2010-04-22, 21:12
KOCZORKA napisał/a: | A na poważnie, to mi się to nie otwiera. |
Fragment
Przestrzegać ogólnie obowiązujące przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (rozp. MPiPS, Dz.U. Nr 129, poz. 844 z 1997r., Dz.U. Nr 91, poz. 811 z 2002r.)
Przestrzegać ogólnie obowiązujące przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (rozp. MPiPS, Dz.U. Nr 129, poz. 844 z 1997r., Dz.U. Nr 91, poz. 811 z 2002r.)
Postępowanie
Nie palić, nie jeść, nie pić na stanowisku pracy. Nie wdychać par/mgły cieczy użytkowej. Każdorazowo przed jedzeniem, piciem, paleniem oraz po zakończeniu pracy myć ręce i odsłonięte partie skóry wodą z mydłem.
Nie używać zanieczyszczonej odzieży ochronnej.
Zalecenia higieniczne
Unikać skażenia skóry i oczu produktem. Unikać zanieczyszczenia ubrania. Unikać wdychania par/mgły. Przestrzegać podstawowych zasad higieny: nie jeść, nie pić na stanowisku pracy, każdorazowo po zakończeniu pracy myć ręce wodą z mydłem, nie używać zanieczyszczonej odzieży ochronnej. Ograniczyć kontakt z środkiem do niezbędnego minimum.
Należy nosić odzież ochronną, rękawice i okulary ochronne. Zabezpieczyć przed skażeniem źródeł i cieków wodnych. Jeżeli skażenie źródeł wody lub cieków wodnych nastąpiło, wezwać lokalne władze.
W przypadku rozlania przysypać piaskiem lub ziemią, zgarnąć łopatą i przenieść do specjalnych
zbiorników.
jury - 2010-04-22, 21:21
Jeżeli ktoś nie jest uczulony na zapach goździków to proponuje olejek goździkowy.
Ja od lat stosuje ten olejek. W różnych miejscach przyczepy rozmieszczam chusteczki jednorazowe nasączone tym olejkiem i co jakiś czas (codziennie po południu) dokładam kilka kropelek.
Niema żadnego brzęczącego bydlaka przez cały wieczór i noc.
Alek - 2010-04-22, 22:48
Mam super środek na komary, muchy, pszczoły itp. insekty fruwające.
To nie jest żadna trucizna, ani jakaś ostra chemia.
Jest to spray oparty na naturalnych olejkach i naturalnych składnikach. Ma swoją delikatną nutę zapachową.
Możemy przebywać w kamperku z pieskami, kotkami, dziećmi i nie obawiać się, że komuś ten spray zaszkodzi. W pomieszczeniu mogą przebywać art. spożywcze.
Środek ten nie zabija insekta tylko działa na jego błędnik i system nerwowy.
Jeśli trafimy bezpośrednio szerszenia, osę, komara, mgiełką ze spraya to w 5-7 sekund insekt pada na grzbiet i jest bezsilny, ale ciągle żyje. Można wówczas łatwo się go pozbyć np. wypuścić na wolność, lub walnąć go laczkiem.
Jeśli w pomieszczeniu ten spray co jakiś czas jest obecny wówczas insekty wyczuwają go i omijają to miejsce. Można go psikać ręcznie lub może to robić za nas elektroniczny dozownik.
To tyle informacji.
ekosmak.dabrowska - 2010-04-22, 22:56
Cytat: | To tyle informacji. |
A jak brzmi zaklęcie by, dowiedzieć się co to i gdzie to.
tomekp - 2010-04-23, 00:20
Witam,
nikogo nie namawiam do stosowania środka Trebon mega 10 sc, jak pisałem wcześniej używam go już od 8 lat. Kilkukrotnie był używany w pomieszczeniach zamkniętych i nigdy nie mieliśmy, żadnych problemów zdrowotnych. Praktycznie z pomieszczenia możemy od razu korzystać, nie ma dziwnego zapachu jak na przykład po muchozolu .Używam go również kiedy wybieram się na popołudniowe wyprawy wędkarskie i po jego użyciu mogę się skupić na wędkowaniu a nie na odganianiu komarów.
Rockers napisał : wg tej ulotki wygląda to strasznie
a to jest karta charakterystyki ,którą każdy środek chemiczny dopuszczony do obrotu musi posiadać. To jest tak jak z instrukcjami obsługi na rynek amerykański jest wszystko i jeszcze więcej.
Jeżeli przestrzega się podstawowych zasad bezpieczeństwa przy wykonywaniu oprysków nic się nie może stać. Należy postępować zgodnie instrukcją użycia. Chyba, że ktoś chce roztwór wypić , lub przepłukać sobie nim oczy to na pewno będzie miał problemy na własne życzenie.
KOCZORKA napisała :
Ja mam też pytanko, bo jestem zainteresowana tym środkiem.
Po jakim czasie po oprysku w kamperku, możemy do niego spokojnie wejść?
Podczas ubiegłorocznych wyjazdów stosowaliśmy go dwukrotnie w kamperze i z wnętrza korzystaliśmy po 15, 20 minutach i nic nam się nie działo. Oczywiście wszystka, żywność musi być schowana do szafek.
JESZCZE RAZ NIKOGO NIE NAMAWIAM DO JEGO STOSOWANIA,
ale polecałem go już znajomym i każdy jest z niego bardzo zadowolony.
Również próbowałem to zrobić na forum, ale widzę że chyba niepotrzebnie bo rozmowy kierują się pomału w złym kierunku.
Alek - 2010-04-27, 17:23
ekosmak.dabrowska napisał/a: | Cytat: | To tyle informacji. |
A jak brzmi zaklęcie by, dowiedzieć się co to i gdzie to. |
Nabyć to można u mnie jest to spray 150ml o nazwie Insekt kosztuje 25zł + koszt wysyłki.
Wystawiam faktury VAT.
Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na pw.
Pozdrawiam
darboch - 2010-04-27, 20:18
Wszystkim Norgofilom i nietylko polecam srodek ktory my stosujemy ...przetestowany na dalekiej polnocy przeciwko komarom i jeszcze gorszym meszkom
http://www.allegro.pl/ite...meszki_itp.html
Rockers - 2010-04-27, 22:45
tomekp napisał/a: | Również próbowałem to zrobić na forum, ale widzę że chyba niepotrzebnie bo rozmowy kierują się pomału w złym kierunku. |
tomekp jeśłi o mnie chodzi to rozmowy są całkiem na temat, jak każdy konsument chciałem sprawdzić czym to się je, i chyba każdy może to wiedzieć.
Muszę przyznać że jak pierwszy raz opis czytałem to się przeraziłem, ale po tym jak zwykle przychodzi chwila refleksji, tak jak napisałeś każdy preparat chemiczny musi posiadać dokładny opis także tabletki, ja ich spożywam dość sporo i jeśli by tak poczytać ulotki to nikt żadnej tabletki by do ust nie włożył
Ale oczywiście tak nie jest, większość ludzi nic sobie z tego nie robi chyba że rzeczywiście posiada jakieś uczulenia na środki farmaceutyczne.
Ten środek tak jak piszesz może być skuteczny i tego nie neguje, czy źle wpływa na nas ?? chyba każdy musi sam zdecydować.
Ja osobiście od paru lat używam zwykłego Autanu ( byle nie w sztyfcie ), który wygrał już wiele testów, wieczorkiem zapalam przy wejściu owadobujczą spiralkę i jak na razie zdaje egzamin.
Jary70 - 2010-04-27, 23:16
Wprowaszamy w tym roku na rynek masowy innowacyjny środek na bazie olejków eterycznych przeciw komarom Mosbito w trzech postaciach: plaster działa 12h, opaskę na rękę działa 5 dni i atomizer 100 ml na komary i kleszcze. Plastry testowałem w tamtym roku ze skutkiem pozytywnym: na grzybach -przyklejałem do ubrania, grill pod stolik, sypialnia przy łóżku. W tamtym roku dostępne na rynku aptecznym ze wskazaniem dla dzieci, wydają się również bezpieczne dla zwierząt . Myślę że 1-2 na kapera na dobę wystarczą.
info: verco.com.pl / sklep/ akcesoria, nie naumiułem się wklejać linków także sorki zxa utrudnienia.
Jary70 - 2010-05-06, 13:34
www.mosbito.pl
|
|