|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mocowanie butli
Rockers - 2010-04-21, 15:01 Temat postu: Mocowanie butli Chciałbym się zapytać szanownego kamperowego towarzystwa > jak umocowaną macie w kamperkach butlę gazową ??
Oczywiście mam tu na myśli taką 11kg wymienną a nie stałą
U mnie mocowanie polega na postawieniu jej na 4 plastikowych "klocuszkach" umocowanych do podłogi, które sa tak wyprofilowane że trzymają butle od dołu.
Natomiast pod nimi przeciagnięta jest taśma, mniej wiecej taka jak do ściągania skrzyń.
I tę taśmę przeciaga się nad butlą, od góry jest plastikowe kółko przez które przekłada się zawór i nakładą od góry butli, no i ściaga się na ile można
Niestety jeśli na stacji nie ma butli bez kołnierza ( jak mi się w ten łikend trafiło ) to jest problem z mocowaniem.
A jak to jest rozwiązane u Was ???
pirat666 - 2010-04-21, 15:03
Ja mam mocowanie każdej butli paskiem ale poziomo gdzieś ciut powyżej połowy butli
Rockers - 2010-04-21, 15:11
w sumie niezła myśl, łatwa do zrealizowania > wyciagnąć pasek z którychś spodni przymocować do ścianki i juz można butlę przyciągnąć i zapiąć. Tylko potem trza na spodnie uważać
Ciekawe jak zachowuje się na wyboistej drodze, moje mocowanie trzyma od góry, ale zawsze jest trochę luzu na boki.
Pasek trzyma w poziomie ale może podskakiwać do góry
pirat666 - 2010-04-21, 15:15
Nie zauważyłem aby podskakiwały - pasek jest takie jak do mocowania towarów więc dość mocno można je złapać - ewentualnie doszyć kawałek gumy aby zwiększyć tarcie i na pewno nie będzie się ruszać.
Duży plus jest taki, że wymiana trwa kilka sekund bez większego pocenia się
Rockers - 2010-04-21, 15:24
chyba wezmę ten pomysł pod poważną uwagę, gdyż zamierzam włożyć drugą butlę i mocowanie się z dwoma tymi paskami co mam, tym bardziej jak trafią się z kołnierzami to będzie wymagać trochę potu
pirat666 - 2010-04-21, 15:35
Jeden pasek do jednej butli i będzie git
KOCZOR - 2010-04-21, 16:31
pirat666 napisał/a: | Ja mam mocowanie każdej butli paskiem ale poziomo gdzieś ciut powyżej połowy butli |
To jest w zasadzie standardowy sposób mocowania butli w kamperach, z tym, że np u mnie są po dwa paski na każdą butlę rozłożone po ok. 1/3 wysokości korpusu butli. Paski, jak napisał pirat666 zaciskowe i nie mają żadnego luzu. Stabilnie i szybka wymiana.
Andrzej 73 - 2010-04-21, 18:14
maluch napisał/a: | A ja pojechałem do tapicera pokazałem że odpinanie tego pasa jest trudne i męczące , w kilka minut do pasa szerokości 5 cm przyszył rzepy, tylko tak żeby się trzymały i teraz odpinanie oraz zakładanie nowej butli trwa minutkę , albo mniej ... |
Rozumiem , że pas też wymienił. Ja oryginalnie mam szerokości 3cm.
Na jakiej długości pasa naszył rzepy? Żeby dobrze trzymał to tak myślę (biorąc pod uwagę mocniejszy) , że powinno być ok 15cm. tego rzepa .
Andrzej 73 - 2010-04-21, 19:46
Pomysł niezły ....może sobie też tak wykonam , jak przetrą się paski do mocowania butli w moim kamperku
Track222 - 2010-04-21, 20:28
maluch napisał/a: | A ja pojechałem do tapicera pokazałem że odpinanie tego pasa jest trudne i męczące , w kilka minut do pasa szerokości 5 cm przyszył rzepy, tylko tak żeby się trzymały i teraz odpinanie oraz zakładanie nowej butli trwa minutkę , albo mniej ... |
Doskonały pomysł
MER-lin - 2010-04-21, 21:58
Można tak, można i tak. Chodzi tylko o to, aby butla nie latała w czasie jazdy po luku.
Rockers - 2010-04-22, 13:51
a ja mam jeszcze takie pytanko > czy wystarczy przymocować zszywaczami czy trzeba jakoś mocniej, bo nie chciałbym dziurawić deski, śruba wylazłaby od strony mieszkalnej. po za tym nakrętka by przeszkadzała. Jak macie te pasy umocowane ??
Andrzej 73 - 2010-04-22, 18:42
Rockers napisał/a: | a ja mam jeszcze takie pytanko > czy wystarczy przymocować zszywaczami czy trzeba jakoś mocniej, bo nie chciałbym dziurawić deski, śruba wylazłaby od strony mieszkalnej. po za tym nakrętka by przeszkadzała. Jak macie te pasy umocowane ?? |
Zszywka typu "A" czyli tapicerska na pewno nie utrzyma . Ważne jest jeszcze w jaki materiał miała by być wbita. Ostatecznie zszywka to typu "H" i to też rozmiar 21mm.
Ja wyznaję zasadę , że najmocniej trzyma jak się "przykręci na śrubę" . Długość śruby można dopasować i użyć nakrętki "kołpakowej" ,aby nie przeszkadzała wewnątrz zabudowy .
Rockers - 2010-04-22, 22:02
było ?? to teraz już spadł ?? no cóż rzepy też mają swoją trwałość
A tak na poważnie to jeśli chodzi o telewizorek, ja mam dwa chaczyki i kiedyś wieszałem na niej półeczkę którą miałem w szafce wraz z takim małym kineskopowym telewizorkiem, który idealnie pasował do półeczki. Obecnie mam mały telewizorek w torebeczce, której uchwyty idealnie pasują do tych haczyków
Rockers - 2010-04-22, 22:53
no ja też czekam z utęsknieniem
Rockers - 2010-04-23, 15:17
Z tego co widzę to śruby mocujące pas chyba nie przechodzą na wylot na drugą stronę.
Biorąc pod uwagę ten pomysł można by zrobić tak śruba stolarska z płaskim łbem, listewka drewniana, pas do mocowania i grubsza listwa od tyłu z pogłębieniami na nakrętki. Wtedy pas(-y) dobrze by się trzymały listwy, a listwę licznymi wkrętami do deski tak aby na wylot nie przeszły.
To mi się podoba
Ted wielkie dzięki
Zaraz będę myślał nad zmianami w moim kamperku. Listwy i śruby znajdę, muszę tylko gdzieś wyskoczyć po pasy i rzepy
Rockers - 2010-04-23, 21:27
Ta książeczka chyba jest mniejsza od tunera tv ma jeszcze sporo miejsca
wmaker - 2010-04-23, 21:33
Ponieważ wywaliłem oby dwie butle ze schowka (LPG) i mam tam teraz klimę, zostało mi mocowanie w postaci plastików (stabilizacja dna) przykręcanych na drewno wkręty i "kagańca" z taśmy na górę. Daj adres na PW to Ci wyślę.
Rockers - 2010-04-24, 10:33
wmaker to co opisałeś to ja właśnie mam i tu tkwi problem że szukam innego sposobu mocowania, gdyż jak to nazwałeś "kaganiec" na górę butli jest ciężko nałożyć gdy butla ma u góry blachę z uchwytami zabezpieczającą zawór.
Wtedy ten kaganiec przekładam przez otwory uchwytów i mocuję ale ten "kaganiec" chwytający butlę od góry jest wtedy na wysokości zaworu, ostatnio coraz mniej u nas butli bez tej blachy, w zeszły wekend zostałem zmuszony wziąść właśnie taką, umocowałem ją jakoś choć taśmy mocującej jest wtedy na styk, a jak chciałem odkręcić zawór okazało się to niemożliwe, musiałem odpiąć mocowanie, odkręcić zawór i spowrotem przypiąć. Jest u mnie także mocowanie dla drugiej butli, ale taśma jest krótsza więc takiej butli z metalowym rantem już by nie objęła.
Dlatego skorzystam chyba z pomysłów w/przedstawionych i zrobię mocowanie na taśmy mocowane z boku butli.
Ale dzięki Ci bardzo za dobre chęci może ktoś inny skorzysta
wmaker - 2010-04-25, 10:44
Zastanów się, może tak:
sprzedaj butle - 140zł
dofinansowanie z UE lub teściowej - 160zł
Używany zbiornik z montażem - 300 zł
bilans - więcej gazu i miejsca!
Rockers - 2010-04-25, 11:38
Chmmm narazie wolę butle można ją w razie zastosować w innych miejscach i łatwiej przez reduktory, które mam podwójne dołączać np kuchenkę zewnętrzną.
Zbiornik musiałbym chyba założyć do szafki w której mam butle, bo gdzie indziej raczej nie ma miejsca, pod samochodem mam zamocowane dwa wielkie zbiorniki na brudną wodę.
|
|