| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
VW - T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela
bielki - 2010-04-23, 10:39 Temat postu: T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela Witam,
w końcu kupiłem busik
to jeszcze jest fotka z ogłoszenia.
Ale mam już kilka pytań,
1) fotel, który jest umieszczony za fotelem kierowcy, ten z lodówką, nie posiada pasów bezpieczeństwa, znalazłem już na zdjęciach jak i gdzie powinno to być zamontowane z lewej strony.
ale nie wiem jak to powinno wyglądać z drugiej strony, czy może ktoś mi napisać, jak to jest zamontowane z drugiej strony, czy również do fotela kierowcy i jakiej długości?
Jeśli oczywiście ktoś ma do sprzedania taki pas, to chętnie kupię.
2) Kanapa ma zerwaną linkę do rozkładania, jeszcze jej nie wyciągałem, wiec nie wiem, dlaczego sprzedawca, który posiadał to auto przez 6lat, tego nie naprawił, może to już się rozpadło tak że trzeba nową kanapę kupić aby mieć wygodne rozkładanie. Sprzedawca zrobił jakieś mini dziurki przy obu zaczepach i przez nie trzeba pociągnąć za stalową linkę równocześnie i łóżko się rozkłada. :-) w najgorszym wypadku może zrobię tam jakieś klamki.
3) lewy podłokietnik siedzenia pasażera jest kontuzjowany, zwisa bezwładnie, nawet nie wiem na czym on się trzyma, jak zejdę do auta z kluczami to zobaczę czy to się da przykręcić, ale pewnie na nim stawali jak wchodzili na górne spanie. Pewnie trzeba by było wymienić fotel?
4) Gdy podnoszę stelaż górnego łóżka, aby móc stanąć to trzyma tylko lewy jakby zawias, który jest w połowie tego stelaża, przez to troszkę muszę celować w ten zaczep w suficie, ponieważ całość troszkę mi się przechyla, czy jest jakaś możliwość nareperowania tego zawiasu?
5) Mam webasto suche i sterownik do niego na górze nad siedzeniem z lodówką, ale jakoś dziwnie to działa, bo muszę włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić aż się deska zaświeci, po kilku sekundach wszystko gaśnie i po 3-4 minutach zaczyna sobie webasto tyrkotać i ciepełko leci, ale dlaczego muszę do tego mieć kluczyk w stacyjce, czy przez to że jest przekręcony to nie zużywa mi się bardziej akumulator?
6) A webasto mokre to nie udało mi się zmusić do działania, sterownik jest ale nic nie dzieje, bez znaczenia czy jest kluczyk czy nie, wiec tutaj pewnie coś trzeba będzie naprawić.
Może mi ktoś polecić jakiś warsztat w okolicy Warszawy, najlepiej od strony Pruszkowa, gdzie mogą te kilka rzeczy mi naprawić. Oczywiście nie chodzi mi o nowe oryginale części, ale o osobę, która potrafi to naprawić, różnymi dostępnymi środkami.
7) Wiem że dużo rzeczy raczej dotyczy samego busa i wiele odpowiedzi jak i pomocy znajdę na forach do tego przeznaczonych, ale kilka osób ma taki pojazd na tym forum również, dlatego pytam.
Na pierwszym miejscu zależy mi na tym pasie bezpieczeństwa, do siedzenie gdzie jest lodówka, a z innymi to nie jest takie pilne, a pas jest mi potrzebny bo chcę na badaniach technicznych zmienić zapis w dowodzie z 9 na 6 osób, bo tyle jest fizycznie miejsc i OC powinno być tańsze.
zakupu dokonałem wczoraj, dlatego chcę go szybko doprowadzić do porządku.
Pozdrawiam
pirat666 - 2010-04-23, 10:49
Ważne że ma koła, silnik kręci, biegi chodzą i da się już pojechać
Mam nadzieję, że szybko się uporasz z tymi drobiazgami
maszakow - 2010-04-23, 13:37 Temat postu: Re: T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela
| bielki napisał/a: | | a pas jest mi potrzebny bo chcę na badaniach technicznych zmienić zapis w dowodzie z 9 na 6 osób, bo tyle jest fizycznie miejsc i OC powinno być tańsze. |
Żebyś potem tego nie żałował ... CHyba jednak warto zostawić sobie opcję przewiezienia paru osób więcej bez ryzyka mandatu za "przeludnienie"
Ja zmieniłem i trochę żałuję...
Robert - 2010-04-23, 22:08
Hej.
Pas dla pasażera siedzącego na fotelu z lodówką jest mocowany w tym samym miejscu co pas dla kierowcy (dolna jego część).
W razie potrzeby służę zdjęciami.
Pozdrawiam.
Robert.
WINNICZKI - 2010-04-23, 22:21
Myślę,że jedynym warsztatem ,który solidnie Ci naprawi wszelkie uszkodzenia jest ARCADARCA. Ma ogromne doświadczenie i jest bardzo życzliwy.
bielki - 2010-04-24, 19:20
Hej Robert,
a jak myślisz, czy coś takiego będzie pasować?
to z Forda Transita, ale tylko coś takiego znalazłęm na allegro.
Robert - 2010-04-24, 19:55
Hej.
Mocowanie wygląda na bardzo podobne. Oryginalnie pas jest zwijany w automacie ale jeżeli długość będzie odpowiednia to myślę, że ten ze zdjęcia się sprawdzi.
Powodzenia.
Robert.
bielki - 2010-04-25, 19:07
Mam jeszcze jeden problem,
nigdzie nie mogę znaleźć klamry do pasa bezpieczeństwa kierowcy,
już bliski jestem zakupu całego fotela :-), bo raczej sposób naprawy poprzedniego właściciela, nie budzi zaufania.
WODNIK - 2010-04-25, 19:34
Jeżeli chodzi o punkt trzeci, to nie trzeba kupować nowego fotela.
Jest tam w środku taki ogranicznik aluminiowy / odlew / który podtrzymuje podłokietnik w pozycji poziomej.
Należy ten element wymienić lub dorobić brakującą część z metalu. Też tak miałem to dorabiałem tą część. Z boku ściągasz zaślepkę i kluczem imbusowym odkręcasz podłokietnik. Kiedyś na Allegro był gość który to reperował za grosze. Poszukaj może się jeszcze ogłasza.
Co do pasów, to mam parę w garażu ale dopiero we wtorek mogę Ci odpowiedzieć jakie i może zrobię jakieś fotki.
Dzisiaj w nocy mam wyjazd.
Z Wa-wa do Warki niedaleko to mogę je tam przywieść. W tym twoim pasie to może wystarczy tylko głowicę wymienić.
Pozdrawiam
bielki - 2010-04-25, 19:49
Jeśli chodzi o pas, to już zamówiłem ten od transita, może będzie pasował.
A podłokietnik ma sprawny ten element metalowy o którym piszesz, tylko śruba już nie trzyma, tam w środku fotela już ktoś próbował jakimś klejem, wiec gwintu żadnego tam niema aby się trzymało, na razie będzie bez lewego podłokietnika, to fotel pasażera wiec może tak być bo żona będzie siedzieć z tyłu z dziećmi.
A jeśli chodzi o tą klamrę w fotelu kierowcy na ostatnim zdjęciu, co jest sklejona taśmą, to muszę chyba znaleźć ten cały element, który się porusza po prowadnicy na fotelu.
Co ciekawe fotel nawet można kupić za 50zł, tylko żeby ten zaczep był sprawny :-)
maszakow - 2010-04-26, 22:33
| bielki napisał/a: | | Jeśli chodzi o pas, to już zamówiłem ten od transita, może będzie pasował. |
Pas tak ale klamra nie musi. Rozejrzyj się za prawidłową klamrą.
Większość złomowców oferuje pasy tylko lepiej z nimi uważać, lepiej brać od takich co ma się pewność że zostały wyjęte z całego wozu. Za to zaczepy do pasów wszyscy sprzedają i nie trzeba się ich bać.
| bielki napisał/a: | | A podłokietnik ma sprawny ten element metalowy o którym piszesz, tylko śruba już nie trzyma, tam w środku fotela już ktoś próbował jakimś klejem, wiec gwintu żadnego tam niema aby się trzymało, na razie będzie bez lewego podłokietnika, to fotel pasażera wiec może tak być bo żona będzie siedzieć z tyłu z dziećmi. |
Jeśli jest tam blacha to da się to naprawić. Nitonakrętki. jeden z lepszych wynalazków mechaniki.
bielki - 2010-04-27, 07:06
Teraz obejrzałem tą maszynkę w akcji na youtube , faktycznie może pomóc, muszę się jeszcze raz przyjrzeć temu fotelowi.
Dzięki bardzo za podpowiedź.
bielki - 2010-05-04, 07:46
Witam,
Nadal poszukuję:
Pas biodrowy ze zwijaczem, do siedzenia pojedynczego z lodówką
nr. części 703 857 813N
Zależy mi zarówno na pasie jak i zamku do tego pasa.
Za wszelkie namiary lub oferty będę bardzo wdzięczny.
bielki - 2010-06-11, 12:07 Temat postu: kołderka czy śpiwór? Witam,
Następne pytanie,
wiem że to sprawa indywidualna, ale zapytam
Co się lepiej sprawdza, kołderka czy śpiwór?
Zarówno pod kątem termicznym, jak i wygody użytkowania oraz przechowywania,
zarówno na dolnym jak i górnym łóżku?
Zrobimy niedługo nocowanie próbne, ale chciałem zapytać osób z doświadczeniem.
pirat666 - 2010-06-11, 12:20
bielki, przecież sam masz swoje doświadczenie he he
Jak zimno to śpiwór lepszy, jak ciepło to kocyk/prześcieradło wystarczy
bielki - 2010-06-11, 12:34
To się zgadza, ale w namiocie spałem pod samym tropikiem, i jak w nocy było 10stopni to się budziłem z zimna.
A nie wiem jak to jest w aucie w nocy, czy duszno tak jak wczoraj w mieszkaniu że spałem bez przykrycia przy oknie na szeroko, czy raczej akurat i w letnią noc (10-15stopni) wystarczy cienki kocyk i małe okienko z moskitierą?
O takie doświadczenia właśnie pytam, oczywiście kamper jest bardziej szczelny, a w busie z podniesionym namiotem zastanawiam się jak będzie :-), czy na dole trzeba wszystkie okna pootwierać, a na górze początkowy stan hipotermii :-).
Jak napisałem przetestujemy to wkrótce, ale ciekawość ludzka spowodowała że postanowiłem zapytać.
Mam ograniczoną przestrzeń bagażową, bo jeszcze muszę wózek dziecięcy zabrać w tym roku, dlatego każdy dodatkowy bagaż mnie przeraża. Wybieramy się od razu na miesiąc wiec możemy się nie spakować :-)
pirat666 - 2010-06-11, 13:49
| bielki napisał/a: | | Wybieramy się od razu na miesiąc |
No to już zależy gdzie he he
W letnią noc 10-15 stopni to kocyk powinien wystarczyć, byle by każdy go miał
WODNIK - 2010-06-11, 14:27
Wszystko zależy od pogody. Na Roztoczu jak szedłem spać to raczej było mi to obojętne, lekki dresik, cienki śpiwór z góry i niuniu. Nad ranem trochę trzepie z zimna bo chłodniej a i rozgrzewacz trochę wyparował, ale da się wytrzymać. Najgorzej jak wyszło słoneczko, a tu wszystko pozamykane, to normalnie sauna i spać się nie da.
pirat666 - 2010-06-11, 14:43
Czyli podobnie jak w namiocie,
Ja bym na Twoim miejscu zabrał cienkie śpiworki i jak się rano przebudzisz wszystko szybko pootwierać to dośpisz jeszcze jakieś 15-30 minutek w autku ... a potem to
wypakować się na trawkę i do tej 7 dospać na zewnątrz
arrtur - 2010-06-13, 15:57
Witka
Powrot do pytan sprzed zakupu... - w cztery osoby latem bedziesz mial duszno bo... to male auto.
Wstawanie ze switem zalatwi sprawe. Ew moskietiery w okna, klape i drzwi, potem zabezpieczenia, zamkniecia i... zaczyna sie zabawa w gadzety bez konca
Co do zimna - jak dziala ogrzewanie to luz, bedzie cieplo i to przy niskich temp na zewnatrz nawet w gornym namiocie
Na bambetle najlepiej box na dach, albo platforma z tylu tyle ze nie na skuter lecz na bagaze.
Ew box patentowy, na tylna klape.
powodzenia
Harus - 2010-08-14, 21:35
Witam serdecznie, jestem swieżakiem w dziedzinie kamperków, ale jakiś czas temu nabyłem śliczną T4 westfalia, rok 91 ale ktoś w niego zainwestował i jak się okazało wiele zostało wymienione (nie w Polsce oczywiście) a mianowicie całe zawieszenie jest z T5 silnik i skrzynia nowiutkie 2,5 tdi 100tys przebiegu(wcześniej był 2,4 d) jest też ABS. Mam jednakże kilka pytań odnośnie tej jednostki.
Czy jak autko podłączam do gniazda 220v to czy ładują się mi akumlatory zasilające część mieszkalną?
Jak zmienić zasilanie kuchenki z nasączanej na gazową?
Jak przepiąć radio(bez zbędnego błądzenia) aby było zasilane z żelówek w tylnej części a nie z rozruchowego?
Jak zainstalować markizę do tego modelu i gdzie takową nabędę?
A moze ma ktoś instrukcję opisy itp do takiego autka w j. Polskim? byłbym baaardzo wdzięczny.
Dziękuję i pozdrawiam
CrazyJack - 2010-08-14, 23:40
Witaj,
Zacznijmy od przywitania - na pewno znajdziesz taki dział
Zacznij również od czytania naszego forum - znajdziesz tu odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań...
...a jeśli nawet nie znajdziesz odpowiedzi, znajdziesz ludzi którzy chętnie Ci pomogą
Harus - 2010-08-16, 08:32
Witam Pana CrazyJack, proszę sobie wyobrazić że wiem jak zachować się na forum i oczywiście rozpocząłem od powitania w odpowiednim dziale( wystarczyło sprawdzić) i dziękuję również za wyczerpującą odpowiedź w 100% mnie zadowala Oczywistym jest fakt że zanim zadałem te pytania to przeglądnąłem tematy ale nie znalazłem takowych więc zapytałem. Serdecznie Pana pozdrawiam
gino - 2010-08-16, 11:44
| Harus napisał/a: | | Witam Pana CrazyJack, proszę sobie wyobrazić że wiem jak zachować się na forum i oczywiście rozpocząłem od powitania w odpowiednim dziale( wystarczyło sprawdzić) | kochniutki...zle zaczynasz..
prosze nie zwracaj uwagi Jackowi..bo ma racje.....
do dzisiaj nie przedstawiles sie nam..a jedynie powitales jednego z nowych uzytkownikow...
wiec...za CrazyJack'iem...prosze abys nam sie przedstawil w tym dziale, tak..jak robi to kazdy z nas...
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=26
CrazyJack - 2010-08-16, 16:01
| Harus napisał/a: | Witam Pana CrazyJack, proszę sobie wyobrazić że wiem jak zachować się na forum [...]
[...] dziękuję również za wyczerpującą odpowiedź w 100% mnie zadowala [...] |
Jako ludzie wolni uwielbiamy dobry dowcip
...uwielbiamy też odrobinę sarkazmu
...cynizm troszkę mniej, jednak czasem i to jest do przełknięcia w dobrym towarzystwie
...a towarzystwo Ci u nas "Panie" doborowe
roger - 2010-08-16, 16:05
| CrazyJack napisał/a: | ...uwielbiamy też odrobinę sarkazmu
...cynizm troszkę mniej |
...nie no to też jest OK ale przyprawione odrobina dekadencji .... bo inaczej mdłe jakies ...
Harus - 2010-08-16, 16:16
Cóż, widzę że grono ścisłe, ciężko się wkupić, pozdrawiam Panów i Panie nie mam tu czego szukać, miłego dnia
roger - 2010-08-16, 16:19
Nie ścisłe kolego ..... ale skoro jak mówisz znasz netykietę ..... to i wiedzieć powinieneś ze przedstawić sie wypada ...... jest na tym forum specjalny dział gdzie wypada po prostu wrzucić swój pierwszy post pisząc coś o sobie i tyle. Każdy z nas kiedyś tak zrobił.
Harus - 2010-08-16, 16:27
Szanowny Panie skoro jestem na forum po raz pierwszy i rejestruję się zgodnie ze wskazówkami, zostaję przekierowany do działu powitań, czynię to niniejszym w pierwszej kolejności następniie zadaję swoje pierwsze pytanie na forum i ktoś traktuje mnie z buta to jak mam się poczuć i co pomyśleć.................???? a potem jeszcze te zarty nie koniecznie w dobrym guście życzę dobrej zabawy kosztem mojej skromnej osoby
roger - 2010-08-16, 16:31
Uśmiechnij się i nie przesadzaj ... nikt sobie z Ciebie żartów nie robi ...
A na wszystkie zadane przez Ciebie pytania sa odpowiedzi na forum faktycznie trzeba pogrzebać ale zapewniam że są bo było to wiele razy wałkowane
Harus - 2010-08-16, 16:37
Jestem elektromechanikiem samochodowym, dojdę do tego sam, myślałem tylko że znajdę tu pomoc i przyjaznych ludzi.................
roger - 2010-08-16, 16:45
I znajdziesz jak wszyscy ....
1. Jesli chodzi o ładowanie aku (kilka obszernych tematów ze schematami podłączeń) w zależności od typu energobloku sa różne rozwiazania prostsze "tylko zabudowa" albo inteligentniejsze dwa łaczone przekaźnikiem 70A sterowanym +D z alternatora podczas jazdy ładuje dwa na postoju separacja ....energoblok analizuje stopień naładowanie i przełacza miedzy ładowaniem jednego albo drugiego z różnymi priorytetami.....długo by pisac ....
2. wymienic kuchenke
3. Najlepiej zrobić przełącznik by w funkcji potrzeb zasilać z jednego lub drugiego -oba + znajdziesz przy przekaźniku separujacym
4. jak nabedziesz bedzie miała instrukcję montazu - w tym przypadku do rynienek.
5. ale instrukcję i opisy czego .....?
Harus - 2010-08-16, 17:00
Właśnie wróciłem z pierwszego 14 dniowego wyjazdu, co prawda miałem podłączone 220v ale tak się właśnie zastanawiałem czy te dwie żelówki na postoju tez są ładowane, oczywiście rozruchowy po 8 dniach padł bo radyjko grało non stop ale poradziłem sobie w ten sposób, ze rozebrałem jeden przedłużacz i podłączyłem zasilanie z tylnych aku do przedniego rozruchowego, po godzinie autko bez problemu odpaliło , mam instrukcję obsługi autka, ale niestety po niemiecku i niewiele z niej rozumiem stąd pytanie o polską wersję, jeśli chodzi o zaluzję to po złozeniu dachu niewiele jest miejsca na jej montaż i dlatego pytam czy są może jakieś dedykowane do tego modelu i gdzie można ewentualnie to nabyć
CrazyJack - 2010-08-16, 18:35
| Harus napisał/a: | | [...] oczywiście rozruchowy po 8 dniach padł bo radyjko grało non stop [...] |
Myślę, że warto przepiąć zasilanie radia na dodatkowe aku, w poprzednim kamperze też miałem podłączone do głównego aku - po doświadczeniach podobnych do Twoich w obecnym mam już podłączone radio i wszelkiego typu instalacje multimedialne do dodatkowych aku
WODNIK - 2010-08-16, 19:06
Harus podaj dobry nr telefonu albo przekręć do mnie.
Pozdrawiam
Harus - 2010-08-16, 19:22
Wodniku ten nr to gg, nie telefon
WODNIK - 2010-08-16, 19:26
Nie jestem mocny w gg a i tak mam go w pracy, w domu nie instalowałem.
Harus - 2010-08-16, 19:32
Piękny sprzęt widzę masz Wodniku, wpadnij do mnie na warsztacik ( lipnik ul Polna) chętnie zajmę się Twoim sprzętem pod względem mechaniczno elektrycznym w zamian za kilka porad jak upiększyć moją bryczkę. Mój tel 602 364 009 dziś wróciłem z wakacji i jutro idę do pracy..... niestety :-((((
WODNIK - 2010-08-16, 20:08
Super. chętnie skorzystam z twojego warsztaciku. Chciałbym zrobić mały przegląd przed wyjazdem na wakacje. Odezwę się jutro.
coyot - 2010-09-24, 10:00 Temat postu: Re: T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela
| bielki napisał/a: | Witam,
6) A webasto mokre to nie udało mi się zmusić do działania, sterownik jest ale nic nie dzieje, bez znaczenia czy jest kluczyk czy nie, wiec tutaj pewnie coś trzeba będzie naprawić.
|
***witam
nie wiem czy rozwiązałes problam webasta mokrego :0
webasto mokre uruchamia sie samoczynnie po uruchomieniu silnika kiedy temperatura spadnie poniżej 5 stopni /o ile dobrze pamietam/ układ wydechowy webasta mokrego masz przed przednim kołem lewym /strona kierowcy/ można go podobno sprzwdzic zwierajac czujnik temperatury umieszczony pod prawa podłużnica zaraz za przednim zderzakiem i odpaleniem silnika, to webasto działa tylko wtedy kiedy uruchomiony jest silnik i służy do podgrzewania płynu chłodniczego w silniku
pozdrawiam
coyot - 2010-09-29, 20:12
| TIMOT napisał/a: | Ok zgadzam się . Potocznie jednak często dogrzewacz to dogrzewacz a ogrzewanie niezależne to webasto czy nawet dewasto - jak niektórzy mówią
A czołowi producenci to faktycznie webasto i eberspracher.
|
no niby tak ale tak jak sam napisałeś, ogrzewanie /webasto suche/ niezalezne działa bez konieczności uruchamiania silnika, natomiast dogrzewacz silnika /webasto mokre/ uruchamia sie samoczynnie przy uruchomieniu silnika poniżej danej temperatury i grzeje ci tylko płyn chłodniczy
przy ogrzewaniu niezaleznym masz palnik który podgrzewa powietrze i wieje dzieki zamocowanemu wiatrakowi
w dogrzewaczu silnika /webasto mokre/ znajduje sie płyn a dogrzewacz jest wmontowany w obieg płynu chłodzacego który jest podgrzewany przez ten własnie dogrzewacz
są owszem ogrzewania które dogrzewaja i płyn i powietrze ale na temat takich nie wypowiem sie bo nie spotkałem sie z nimi i nie będe moncił nikomu w głowie
hrys - 2010-09-30, 06:22
ja takie miałem a multivanie (mokre webasto) ogrzewało niezależnie na zyczenie pomieszczenie i jednocześnie płyn w chłodnicy nie mozna tego rozdzielić albo włączałem i grzało albo wył. to nie zależało od pracy silnika.
hrys - 2010-09-30, 14:37
Zgadza się dogrzewacza nie miałem ale płyn mi podgrzewało więc to też rodzaj dogrzewacza, bo wieczorem zimą nastawiałem na manipulatorze godz np 5.30 na rano webasto się załączało samoczynnie o 5.30 i grzało ok 2 godz. Gdy wychodziłem do pracy o 6.00 to miałem w samochodzie cieplutko i temp płynu ok 40 st. Zapalałem mimo mrozu bez problemu. Kilkukrotny manewr bez ładowania akumulatora kończył zapalanie silnika wogóle z braku prądu.Oczywiście wentylatorek też samoczynnie chodził od momentu gdy temp była już jak to określał element bitumiczny.(Płyn musiał być ciepły dopiero załączał się wentylator). Webasto było pod samochodem gdzieś w połowie .Rurka wydechowa na lewej stronie, a nawiewy powietrza za fotelami. To był stary typ BS46 jak dobrze pamiętam.
StasioiJola - 2010-09-30, 15:23
Mam podobne jak opisuje hrys wyjęte z forda transita 96r. . Jest kpl ze wszystkim ,zegarem, sterownikiem, przewodami, wydechem i inne takie bajery, Kłopot z tym, że nie wiem gdzie to by założyć ? Jakby ktoś by zainteresowany, to proszę na PW. dać znać , a myslę że odnośnie ceny to sie dogadamy!
coyot - 2010-10-02, 20:38
| TIMOT napisał/a: | W tej materii można zdziczeć
Ja mam w swoim multivanie i webasto suche do ogrzewania kabiny (wieje ciepłym powietrzem bez odpalania samochodu - w konsoli mam zegar sterujący itd....) i mam też przy przednim lewym kole dogrzewacz silnika. Wiem o czym piszę, bo rok temu naprawiałem dogrzewacz silnika. On się sam załącza przy temperaturce ok 5 stopni i do tego MUSI chodzić silnik samochodu. W dogrzewaczu silnika padła mi świeca i elektronika. Masakra. Dogrzewacz mam włączony w obieg płynu chłodniczego. Jak mi siadł dogrzewacz, używałem webasto, by mieć ciepło w kabinie ale niestety......silnik się nie nagrzewał, bo webasto kabinowe nie ma nic wspólnego z dogrzewaniem silnika.
A od webasta mam tłumik przy tylnym lewym kole - wczoraj sprawdziłem Jest on widoczny gołym okiem bez schylania się pod samochód.
W tym roku już się boję, by znowu ten piep.....dogrzewacz nie robił problemów.
|
czyli potwierdzasz to co napisałem wcześniej :0
gregu - 2010-10-07, 13:15
podpisuje sie pod powyzszym, w moim poprzednim multivanie 2,5TDI przerobilem dogrzewacz na ogrzewanie postojowe. dodaje sie sterownik, pompe wymuszajaca obieg plynu przy wylaczonym silniku oraz opcjonalnie pilot zdalnego sterowania.
gregu - 2010-10-07, 15:47
KOGUT, wydaje mi sie, ze napisales to samo co juz napisano...
swiadomie nie wymienilem zadnej z dwoch znanych nazw firm w swoim poscie tylko uzylem okreslen: og. postojowe i dogrzewacz (zuheizer)
drugi patent o ktorym piszesz rowniez przerobilem, system sie nazywa DEFA:
http://www.defa.com
fajne tylko wtedy gdy masz dostep do wlasnego gniazda 230V.
gregu - 2010-10-26, 13:26
| Cytat: | 5) Mam webasto suche i sterownik do niego na górze nad siedzeniem z lodówką, ale jakoś dziwnie to działa, bo muszę włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić aż się deska zaświeci, po kilku sekundach wszystko gaśnie i po 3-4 minutach zaczyna sobie webasto tyrkotać i ciepełko leci, ale dlaczego muszę do tego mieć kluczyk w stacyjce, czy przez to że jest przekręcony to nie zużywa mi się bardziej akumulator?
6) A webasto mokre to nie udało mi się zmusić do działania, sterownik jest ale nic nie dzieje, bez znaczenia czy jest kluczyk czy nie, wiec tutaj pewnie coś trzeba będzie naprawić. |
Jak poszlo?
Ja sie zabieram za ogrzewanie u siebie, mam fabrycznego Eberspachera B2L.
Zamierzam go dzis po pracy wybudowac i zrobic maly przeglad.
Co do przykrywania sie, kolega w multivanie uzywa koca elektrycznego na 230 V i przetwronicy z 12V do niego... moze gdyby byly takie koce na 12V to faktycznie mialo by to sens..
bielki - 2010-12-15, 08:15
gregu,
| Cytat: | | moze gdyby byly takie koce na 12V to faktycznie mialo by to sens.. |
KOC ELEKTRYCZNY 12V NA KEMPING CIEPŁA KOŁDRA
http://allegro.pl/koc-ele...1348988423.html
|
|