|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Awaria p-py wody w toalecie
SlawekEwa - 2010-04-24, 20:20 Temat postu: Awaria p-py wody w toalecie Po zimowej przerwie trafiła mi się awaria pompy spłukującej kibelek. Zbiornik do wody jest osobny i w nim jest ta pompka. Na zimę zbiornik i pompa zalana była zimowym płynem do spryskiwaczy. Dzisiaj po dolaniu do zbiornika wody na maxa pompa chwilę poszła i zonk. Coś się zacięło i tylko światło w łazience przygasa jak ją staram się uruchomić
Jak do niej się dostać
Kibelek taki jak na fotce
klemens - 2010-04-24, 20:29
witam wlasnie przerobilem ten sam problem z prawej strony masz pojemnik na papier musisz go wyjac i pod nim masz pompke
SlawekEwa - 2010-04-24, 20:33
klemens napisał/a: | z prawej strony masz pojemnik na papier musisz go wyjac i pod nim masz pompke |
Dzieki za podpowiedż. Stawiam piwo a w realu cos mocniejszego
klemens - 2010-04-24, 20:42
tylko nie zakladaj byle czego bo wtedy woda dolatuje tylko do polowy kibelka
SlawekEwa - 2010-04-24, 20:45
Jakie to proste jak się wie, a już myślałem że muszę cały kibel rozebrać
Może to jakoś uruchomię
klemens - 2010-04-24, 20:52
w mojej na zime zostalo troche wody i mróz ja trafil
radecki1972 - 2010-04-25, 09:00
Sławek Dehler napisał/a: | Coś się zacięło i tylko światło w łazience przygasa jak ją staram się uruchomić |
Jeżeli światło przygasa, to wirnik pompki stanął dęba. Jak go rozruszasz ręcznie to będzie działać. Jak się nie da, lub coś chrupnie, to czeka Cię niestety wymiana.
SlawekEwa - 2010-04-25, 09:48
radecki1972 napisał/a: | Jak się nie da, lub coś chrupnie, to czeka Cię niestety wymiana. |
Stało się niestety- pompka wyjęta, próba rozruszania nie powiodła się. Widzę stare grzechy na pompce braci kamperowców z za Odry. Człowiek mieszka na zadupiu i nie wiem czy wysyłkowo zdążę kupić przed Warką. Może tam będzie jakieś stoisko z akcesoriami kempingowymi
radecki1972 - 2010-04-25, 10:06
Slawek Dehler napisał/a: | Stało się niestety- pompka wyjęta, próba rozruszania nie powiodła się. |
Szkoda .
Liczyłem na to, że się podda...
klemens - 2010-04-25, 16:24
ta powinna cie zadowolic http://moto.allegro.pl/it...in_1_1_bar.html
SlawekEwa - 2010-04-25, 19:01
klemens napisał/a: | ta powinna cie zadowolic |
Dzięki ,jutro zadzwonię i zapytam kiedy mogę ją otrzymać.
SlawekEwa - 2010-04-26, 20:26
Woda była spuszczona tą właśnie rurką. Dodatkowo zbiornik był zalany zimowym płynem do spryskiwaczy / tak jak i wszystkie syfony w kanalizacji/. Jadnak po pierwszym uruchomienu spłuczki siknęło trochę i pompa stanęła. Dzięki koledze WINNICZKI nowa pompka jutro ma być u mnie z Elcampu.
SlawekEwa - 2010-04-28, 20:44
Pompa zamontowana, działa ok. Nie ma co szaleć z dużą wydajnościa i ciśnieniem pompy. 0,5 bara i wydajność 15l/min spokojnie wystarczy
WINNICZKI - 2010-04-29, 22:43
ARCADARKA - 2010-04-29, 23:09
Slawek Dehler napisał/a: | Pompa zamontowana, działa ok. Nie ma co szaleć z dużą wydajnościa i ciśnieniem pompy. 0,5 bara i wydajność 15l/min spokojnie wystarczy |
no nie wiem Sławku czy palcem nie będziesz musiał pomagać
pagand - 2011-03-07, 19:37
ARCADARKA napisał/a: | Slawek Dehler napisał/a: | Pompa zamontowana, działa ok. Nie ma co szaleć z dużą wydajnościa i ciśnieniem pompy. 0,5 bara i wydajność 15l/min spokojnie wystarczy |
no nie wiem Sławku czy palcem nie będziesz musiał pomagać |
To, że się tak głupio zapytam... to jakie parametry byłyby optymalne? Właśnie przymierzam się do wymiany...
SlawekEwa - 2011-03-07, 19:46
pagand napisał/a: | To, że się tak głupio zapytam... to jakie parametry byłyby optymalne? Właśnie przymierzam się do wymiany... |
Te które mam doskonale spełniają swoje zadanie
pagand - 2011-03-07, 20:34
Serdeczne dzięki. Mam nadzieję, że nie ma znaczenia jakiej firmy pompkę kupie, bo zamierzam zamówić przez internet nie mając wymontowanej starej... ale wszystkie wyglądają tak samo (tylko kolor i nadruki inne...)
ARCADARKA - 2011-03-07, 20:39
pagand napisał/a: | Serdeczne dzięki. Mam nadzieję, że nie ma znaczenia jakiej firmy pompkę kupie, bo zamierzam zamówić przez internet nie mając wymontowanej starej... ale wszystkie wyglądają tak samo (tylko kolor i nadruki inne...) |
no i l / min
pagand - 2011-03-07, 20:52
Wynalazłem taką: Comet VIP Plus, o wydajności 20 l / min, 1,1 bar, fi 48 mm, 35-45 Watt
Mam nadzieję, że będzie pasowała...
ARCADARKA - 2011-03-07, 21:01
pagand napisał/a: | Wynalazłem taką: Comet VIP Plus, o wydajności 20 l / min, 1,1 bar, fi 48 mm, 35-45 Watt
Mam nadzieję, że będzie pasowała... |
WINNICZKI - 2011-03-07, 22:43
Jak dobrze pamiętam wydajność nie powinna przekraczać 15l/min.No chyba ,że po dwóch kupkach będziesz latał z pełnym kotem do WC
maszakow - 2011-03-08, 22:03
WINNICZKI napisał/a: | Jak dobrze pamiętam wydajność nie powinna przekraczać 15l/min.No chyba ,że po dwóch kupkach będziesz latał z pełnym kotem do WC |
no chyba że zmniejszy wężyki. Mniejsze wężyki, mniej wody - większe ciśnienie.
Prosta droga do prysznica
pagand - 2011-03-09, 20:55
Ogromne dzięki za wszystkie wskazówki. Zdecydowałem się w końcu na pompke o parametrach 14l/min i 0,6bara... Powinno być OK.
Jeszcze raz dzięki.
Mirekmat - 2011-03-10, 07:44
witam.
Przed dokonaniem zakupu dokładnie pooglądaj oryginał. Prawidłowa pompka niezależnie od parametrów powinna mieć na wylocie/tam gdzie zakładasz wąż/ zwężenie na inną średnicę.Nie każde takowe mają więć problem przy mocowaniu wężyka.Miłego dniaMirek
sweetek - 2016-10-24, 10:09
a czy ktoś ma informację skąd brane jest zasilanie tej pompy, wiem, że zasilanie idzie od dołu od kasety, potem mikroprzełaczniki a potem pompa, ale chodzi mi o to, skąd ono dochodzi do miejsca kasety, może ktoś wie, gdzie może być bezpiecznik od tej pompy, zabudowa to EuraMobil na J5 1989 r. Gdzieś mi wcięło zasilanie tej mopmki.
pozdr.
Gewehr - 2016-10-24, 19:10
sweetek napisał/a: | a czy ktoś ma informację skąd brane jest zasilanie tej pompy, wiem, że zasilanie idzie od dołu od kasety, potem mikroprzełaczniki a potem pompa, ale chodzi mi o to, skąd ono dochodzi do miejsca kasety, może ktoś wie, gdzie może być bezpiecznik od tej pompy, zabudowa to EuraMobil na J5 1989 r. Gdzieś mi wcięło zasilanie tej mopmki.
pozdr. |
Bezpiecznik w kasecie sprawdzałeś?
Gregorio - 2016-10-24, 21:59
Gewehr napisał/a: | sweetek napisał/a: | a czy ktoś ma informację skąd brane jest zasilanie tej pompy, wiem, że zasilanie idzie od dołu od kasety, potem mikroprzełaczniki a potem pompa, ale chodzi mi o to, skąd ono dochodzi do miejsca kasety, może ktoś wie, gdzie może być bezpiecznik od tej pompy, zabudowa to EuraMobil na J5 1989 r. Gdzieś mi wcięło zasilanie tej mopmki.
pozdr. |
Bezpiecznik w kasecie sprawdzałeś? |
Marcinku, bo kolega faktycznie będzie szukał bezpiecznika w kasecie
Bezpiecznik jest dostępny przez drzwiczki serwisowe po uprzednim wyjęciu kasety.
Gewehr - 2016-10-24, 22:07
Nie czepiaj się, przynajmniej by poznał temat "od środka"
sweetek - 2016-10-25, 08:20
hmmm...
u mnie ktoś zrobił dodatkowy włącznik do uruchamiania pompy omijając te mikrostyki, właśnie w komorze kasety sa połączone kabelki, nie szukałem tam bezpiecznika ale specjalnie się tam nie rozglądałem.
Dzięki za info...
|
|