|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Temperatura włączania się wentylatora chłodnicy
MILUŚ - 2010-04-30, 15:32 Temat postu: Temperatura włączania się wentylatora chłodnicy Przekopałem forum w zdłuż i wszesz i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie : przy jakiej temperaturze chłodziwa powinnien włączyć się pierwszy z wentylatorów chłodnicy a kiedy drugi. Poziom płynu jest w normie ; wentylatory na krótko podłączone pracują normalnie ;po jeżdzie nic nie sika ,nie wygotowuje się ....ogólnie jest O'K tylko wskażnik temperatury pokazuje ~ 100 st.C i to mnie martwi . A może nie potrzebnie ?
PZDR> MILUŚ
roger - 2010-04-30, 15:39
1-a prędkość to 95-98 stopni 2-a 101-105 kontrolna przegrzania ok 115-118 ....
Skorpion - 2010-04-30, 15:43
Prawdopodobnie zwarty czujnik zegara, innej opcji nie widze a co temperatury to termostaty sa ustawiane pomiedy 85 a 88 st. powinienes miec dwa czujniki temp. jeden w chlodnicy a drugi w bloku . Ten w chlodnicu uruchamia wentylatory a w bloku podaje sygnal na wskaznik
roger - 2010-04-30, 15:44
Te poprzednie dane to w układzie dwubiegowym, silniki z jedną prędkością obrotową wentylatorów chłodnicy powinny załączyć przy ok 97 stopniach alarm przy 118. Otwarcie termostatu 83-95 a ciśnienie w układzie ok 1,4bar-a ...
roger - 2010-04-30, 15:47
SKORPION napisał/a: | powinienes miec daw czujniki tem jeden w chlodnicy a drugi w bloku |
Tu Tadziu ma rację a ja cię nie doczytałem pomiar temperatury na logometrze to jedno i za to odpowiada czujnik na silniku ..... a włączenie wentylatorów to stycznik termiczny w chłodnicy dwu albo trzy pinowy w zależności od tego czy jest jedna czy dwie prędkości wentylatorów .....
MILUŚ - 2010-04-30, 16:32
roger napisał/a: | SKORPION napisał/a: | powinienes miec daw czujniki tem jeden w chlodnicy a drugi w bloku |
Tu Tadziu ma rację a ja cię nie doczytałem pomiar temperatury na logometrze to jedno i za to odpowiada czujnik na silniku ..... a włączenie wentylatorów to stycznik termiczny w chłodnicy dwu albo trzy pinowy w zależności od tego czy jest jedna czy dwie prędkości wentylatorów ..... |
Czyli włączają sie oba na raz ..... i mają dwie prędkości
roger - 2010-04-30, 17:24
MILUŚ napisał/a: |
Czyli włączają sie oba na raz ..... i mają dwie prędkości |
Hahahaha no nie do końca .... to są dwa styczniki w jednym w zależności od temperatury zwiera jeden albo drugi a dalej już pracują przekażniki gdy układ jest dwusilnikowy łącząc je szeregowo lub równolegle i tak się odbywa regulacja "szybko wolno" albo w przypadku układu jednosilnikowego włączana jest rezystancja ... są jeszcze inne patenty regulacyjne np sprzęgła wiskozowe etc ..... ale nie będę ci tu nudził
mikart - 2010-04-30, 20:54
MIałem ten sam problem, temperatura wysoka, wentylatory nie włączają się a na krótko chodzą. Okazalo się, że na kostce z przewodami masowymi bylo wszystko tak pośniedziałe, że nie łączyło, po wyczyszczeniu stykó działa jak ta lala. Całą taką kostkę mam na błotniku po stronie kierowcy między blachami zewnętrzna a wewnętrzną (śledząc kable ją znależliśmy). Może warto to sprawdzić.
MILUŚ - 2010-05-01, 21:40
Dzisiaj po bliższej kontroli organoleptycznej stwierdziłem ,że chyba jest O'K z moim układem chłodzenia w camperku.Wentylatorki działają oba , po zwarciu przy termostacie zaczynaja pracować dwiema prędkościami / termostat tak jak pisał ROGER jest trzypinowy/ Przyjrzałem się też czujnikom temperatury i rzeczywiście są dwa .Ten w bloku silnika podaje wartości na wskażnik temperatury w desce rozdzielczej i siłą rzeczy ta wartość jest dużo wyższa niż temperatura chłodnicy.Dlatego wentylatorki mi się nie włączają
Dla swego komfortu / korki ;góry;wysoka temp./tradycyjnie jak we wszystkich swoich dieslach zrobiłem obejście i jeden z wentylatorów mogę włączać manualnie z kabiny .
Dzięki wszystkim za pomoc a ROGER i Skorpion mają ode mnie tradycyjne wirtualne piwka / następne mam nadzieję z Wami wypić w Pajęcznie /
PZDR> MILUŚ
roger - 2010-05-03, 20:02
MILUŚ napisał/a: | Dla swego komfortu / korki ;góry;wysoka temp./tradycyjnie jak we wszystkich swoich dieslach zrobiłem obejście i jeden z wentylatorów mogę włączać manualnie z kabiny . |
Powiem tak ....w każdym starszym dieselku robię taki patent .....;) często się przydaje bo nasze dziadki bywają "chimeryczne" głównie masowo ....
PS
Dzieki za piwko ...;)
|
|