Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - wodociagi, czyli woda w kamperze

Gajowy Marucha - 2010-05-06, 18:39
Temat postu: wodociagi, czyli woda w kamperze
Witam,
czy ktos ma taka w zbiorniku wody? Czy tylko zanurzeniowa pompa "nabija" cisnienie i nie trzeba przez to wlaczniczkow przy wylewce/w wylewce?
Jaki wydatek potrzebny zeby pogonila wode po calym ukladzie dostarczyla zimna do boilera a z tego tez ujecia pozwolila wziasc zimna?

pozdraw,

krynia i stan - 2010-05-07, 06:27

W sumie to spotkałem dwa układy, pompka uruchamiana włącznikami w kranach itp, oraz pompka uruchamiana zależnie od ciśnienia w hydroforze, a wydatek nie pamiętam kiedyś jak kupowałem pompkę żeby zrobić prysznic to chyba w danych technicznych było 15 l /min.
IAAN - 2010-05-07, 07:26

ja mam zanurzeniową w zbiorniku włączaną na pulpicie w energobloku oraz wyłącznikiem przy kranach z mieszaczami wody ciepłej i zimnej spisuje się znakomicie a na zimę nie trzeba jej wyjmowac zbiornik obecnie mam przeniesiony ze srodka pod podwozie miałem kiedys taką wyłączaną cisnieniową w srodku ale jak woda się skończyła to trudno było jej zaciągnąc nową wodę ta obecnie nie ma z tym problemu
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 12:52

Potrzebuje rozwiazania - odkrecam karan woda leci. Bez pstryczkow elektryczkow :mrgreen:
roger - 2010-05-07, 13:25

Gajowy Marucha napisał/a:
Potrzebuje rozwiazania - odkrecam karan woda leci. Bez pstryczkow elektryczkow :mrgreen:

Pompa ciśnieniowa ..... ;) z wyłącznikiem ciśnieniowym .... ;)

Gajowy Marucha - 2010-05-07, 13:46

roger napisał/a:

Pompa ciśnieniowa ..... ;) z wyłącznikiem ciśnieniowym .... ;)

dzieki. Kto robi?
Hydrofor potrzebny? - bo tak patrze na na Wale

roger - 2010-05-07, 13:51

dzieki. Kto robi?

Duzo jest firm tu masz parę:
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
Jeśli chodzi o hydrofor to chyba miałeś na mysli zbiornik wody z przepona są takie rzeczy ale nie sa niezbędne jak nie będziesz miał pompa bedzie właczała się często i tyle ... ;)

Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:06

roger napisał/a:
dzieki. Kto robi?

Duzo jest firm tu masz parę:
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
Jeśli chodzi o hydrofor to chyba miałeś na mysli zbiornik wody z przepona są takie rzeczy ale nie sa niezbędne jak nie będziesz miał pompa bedzie właczała się często i tyle ... ;)

Super dzieki!
Myslisz ze 10 l/m da rade "wepchnac" wode do bojler i zasilic ujecie zimnej?

roger - 2010-05-07, 14:08

da radę ... ;) przecież nie zuzyjesz naraz 10l ;) a jak odkręcisz kran pompa się załączy i uzupełni wodę .... przy odkręconym prysznicu pompa bedzie pracowała stale do zakręcenia kranu i dobicia do ciśnienia rozłączenia .... ;)
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:34

roger napisał/a:
da radę ... ;) przecież nie zuzyjesz naraz 10l ;) a jak odkręcisz kran pompa się załączy i uzupełni wodę .... przy odkręconym prysznicu pompa bedzie pracowała stale do zakręcenia kranu i dobicia do ciśnienia rozłączenia .... ;)

A nie wiesz kto te pompy dla fiamy robi? Nie sadze ze byli oni uznanym producentem pomp! :mrgreen:
tak sobie tutaj patrze: http://www.osculati.com

roger - 2010-05-07, 14:35

Nie wiem kto je produkuje ..... szukaj ciśnieniowej z wyłacznikiem .... jaką kupisz taka mięc będziesz ... ;)
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:46

Dziekuje.
Temat wyczerpany.

sasquatch - 2010-06-29, 09:55

A ja jeszcze krótko wróce do tematu wody.

Mnie się zdarzyło więc i innym kamperowcom mogło się zdarzyć podobnie. Chodzi o to, gdy zostawi się włączoną pompkę a temperatura w kamperze spadnie poniżej temperatury zadziałania zaworu bezpieczństwa. Wtedy pompka pompuje do końca (braknie albo wody albo prądu albo najpierw wody a pózniej prądu :-).

Ale najczęściej (jeśli nie zawsze - mnie dwa razy tak samo się zdarzyło), wystarczy rozkręcić pompkę i dokładnie wyczyścić gumę z brudów, które się osadzą właśnie w trakcie pompowania na sucho.

Nie trzeba się bać - nie ma tam elementów, które można popsuć. Wyczyścić gumę, skręcić i zadzaiała.

Pozdrawiam

relabi - 2010-06-29, 18:58

Żadna pompa wody nie powinna pracować na sucho po to masz wyłącznik pompy i wskażniki ilościowe wody i przeczyszczenie gumki z osadu nie wiele da, pompa po takiej pracy na sucho traci na żywotności, i musisz w nie długiej perspektywie wymienić na nową.
ARCADARKA - 2010-06-29, 22:36

ty mądry :-P ,trzeba obserwować panel sterowania :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
roger - 2010-06-29, 22:45

A po jaka ch.......ę Adam zostawiasz włączoną pompę jak nie potrzebujesz wody ....ja wyłączam jak nie korzystam .....
ARCADARKA - 2010-06-29, 23:14

Tadziu a gaz również pstryk ,w czasie jazdy,zasilanie zabudowy ,również pstryk ,jeszcze okna dachowe trzeba zamknąć ,prawie jak z pinami i hasłami ,,co nam przyszło na stare lata :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: antenę również trza sprawdzić ,jak nie automat ,paranoja :shock: ja kiedyś podpór nie skręciłem i zaorałem trochę ziemi ,,,dobrze ,że to nie na asfalcie było :evil: bo buda by została ,,,,nawet bez siodła :haha: :haha: :haha: :haha: no i stopień ,jak pod stacyjkę nie podłączony ,,o to już betale ,ale na szczęście nie u nas :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
roger - 2010-06-29, 23:17

ARCADARKA napisał/a:
co nam przyszło na stare lata

Ty uważaj bo jak Gosia weźmie pilota i Tobie zrobi power pstryk .....to zobaczysz ciemnośc .... ;) :haha: :haha: :haha: :bajer

ARCADARKA - 2010-06-29, 23:20

roger napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
co nam przyszło na stare lata

Ty uważaj bo jak Gosia weźmie pilota i Tobie zrobi power pstryk .....to zobaczysz ciemnośc .... ;) :haha: :haha: :haha: :bajer

Robciu ,,,,,,,,,,,,spoko ja jak żyrandol,,,wiszę i świecę :haha: :haha: :haha: :haha:

roger - 2010-06-29, 23:25

Ty mi to przypomnij a ja Ci coś opowiem .......sprosnego .... :haha: :haha: :haha: :haha: :bajer
ARCADARKA - 2010-06-29, 23:34

podusia pagórki również czekają :haha: Robercie ,dobrej nocki wszystkim :-P :-P :-P :-P
krynia i stan - 2010-06-30, 10:12

Ted69 napisał/a:
Jasne - sikanie na stojaco w czasie jazdy po krętej drodze - ma swoje uroki

dokładnie to ma urynouroki :diabelski_usmiech