|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - wodociagi, czyli woda w kamperze
Gajowy Marucha - 2010-05-06, 18:39 Temat postu: wodociagi, czyli woda w kamperze Witam,
czy ktos ma taka w zbiorniku wody? Czy tylko zanurzeniowa pompa "nabija" cisnienie i nie trzeba przez to wlaczniczkow przy wylewce/w wylewce?
Jaki wydatek potrzebny zeby pogonila wode po calym ukladzie dostarczyla zimna do boilera a z tego tez ujecia pozwolila wziasc zimna?
pozdraw,
krynia i stan - 2010-05-07, 06:27
W sumie to spotkałem dwa układy, pompka uruchamiana włącznikami w kranach itp, oraz pompka uruchamiana zależnie od ciśnienia w hydroforze, a wydatek nie pamiętam kiedyś jak kupowałem pompkę żeby zrobić prysznic to chyba w danych technicznych było 15 l /min.
IAAN - 2010-05-07, 07:26
ja mam zanurzeniową w zbiorniku włączaną na pulpicie w energobloku oraz wyłącznikiem przy kranach z mieszaczami wody ciepłej i zimnej spisuje się znakomicie a na zimę nie trzeba jej wyjmowac zbiornik obecnie mam przeniesiony ze srodka pod podwozie miałem kiedys taką wyłączaną cisnieniową w srodku ale jak woda się skończyła to trudno było jej zaciągnąc nową wodę ta obecnie nie ma z tym problemu
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 12:52
Potrzebuje rozwiazania - odkrecam karan woda leci. Bez pstryczkow elektryczkow
roger - 2010-05-07, 13:25
Gajowy Marucha napisał/a: | Potrzebuje rozwiazania - odkrecam karan woda leci. Bez pstryczkow elektryczkow |
Pompa ciśnieniowa ..... z wyłącznikiem ciśnieniowym ....
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 13:46
roger napisał/a: | Gajowy Marucha napisał/a: | Potrzebuje rozwiazania - odkrecam karan woda leci. Bez pstryczkow elektryczkow |
Pompa ciśnieniowa ..... z wyłącznikiem ciśnieniowym .... |
dzieki. Kto robi?
Hydrofor potrzebny? - bo tak patrze na na Wale
roger - 2010-05-07, 13:51
Gajowy Marucha napisał/a: | dzieki. Kto robi? |
Duzo jest firm tu masz parę:
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
Jeśli chodzi o hydrofor to chyba miałeś na mysli zbiornik wody z przepona są takie rzeczy ale nie sa niezbędne jak nie będziesz miał pompa bedzie właczała się często i tyle ...
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:06
roger napisał/a: | Gajowy Marucha napisał/a: | dzieki. Kto robi? |
Duzo jest firm tu masz parę:
http://sklep.kempingowe.p...=3&sort=default
Jeśli chodzi o hydrofor to chyba miałeś na mysli zbiornik wody z przepona są takie rzeczy ale nie sa niezbędne jak nie będziesz miał pompa bedzie właczała się często i tyle ... |
Super dzieki!
Myslisz ze 10 l/m da rade "wepchnac" wode do bojler i zasilic ujecie zimnej?
roger - 2010-05-07, 14:08
da radę ... przecież nie zuzyjesz naraz 10l a jak odkręcisz kran pompa się załączy i uzupełni wodę .... przy odkręconym prysznicu pompa bedzie pracowała stale do zakręcenia kranu i dobicia do ciśnienia rozłączenia ....
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:34
roger napisał/a: | da radę ... przecież nie zuzyjesz naraz 10l a jak odkręcisz kran pompa się załączy i uzupełni wodę .... przy odkręconym prysznicu pompa bedzie pracowała stale do zakręcenia kranu i dobicia do ciśnienia rozłączenia .... |
A nie wiesz kto te pompy dla fiamy robi? Nie sadze ze byli oni uznanym producentem pomp!
tak sobie tutaj patrze: http://www.osculati.com
roger - 2010-05-07, 14:35
Nie wiem kto je produkuje ..... szukaj ciśnieniowej z wyłacznikiem .... jaką kupisz taka mięc będziesz ...
Gajowy Marucha - 2010-05-07, 14:46
Dziekuje.
Temat wyczerpany.
sasquatch - 2010-06-29, 09:55
A ja jeszcze krótko wróce do tematu wody.
Mnie się zdarzyło więc i innym kamperowcom mogło się zdarzyć podobnie. Chodzi o to, gdy zostawi się włączoną pompkę a temperatura w kamperze spadnie poniżej temperatury zadziałania zaworu bezpieczństwa. Wtedy pompka pompuje do końca (braknie albo wody albo prądu albo najpierw wody a pózniej prądu :-).
Ale najczęściej (jeśli nie zawsze - mnie dwa razy tak samo się zdarzyło), wystarczy rozkręcić pompkę i dokładnie wyczyścić gumę z brudów, które się osadzą właśnie w trakcie pompowania na sucho.
Nie trzeba się bać - nie ma tam elementów, które można popsuć. Wyczyścić gumę, skręcić i zadzaiała.
Pozdrawiam
relabi - 2010-06-29, 18:58
Żadna pompa wody nie powinna pracować na sucho po to masz wyłącznik pompy i wskażniki ilościowe wody i przeczyszczenie gumki z osadu nie wiele da, pompa po takiej pracy na sucho traci na żywotności, i musisz w nie długiej perspektywie wymienić na nową.
ARCADARKA - 2010-06-29, 22:36
ty mądry ,trzeba obserwować panel sterowania
roger - 2010-06-29, 22:45
A po jaka ch.......ę Adam zostawiasz włączoną pompę jak nie potrzebujesz wody ....ja wyłączam jak nie korzystam .....
ARCADARKA - 2010-06-29, 23:14
Tadziu a gaz również pstryk ,w czasie jazdy,zasilanie zabudowy ,również pstryk ,jeszcze okna dachowe trzeba zamknąć ,prawie jak z pinami i hasłami ,,co nam przyszło na stare lata antenę również trza sprawdzić ,jak nie automat ,paranoja ja kiedyś podpór nie skręciłem i zaorałem trochę ziemi ,,,dobrze ,że to nie na asfalcie było bo buda by została ,,,,nawet bez siodła no i stopień ,jak pod stacyjkę nie podłączony ,,o to już betale ,ale na szczęście nie u nas
roger - 2010-06-29, 23:17
ARCADARKA napisał/a: | co nam przyszło na stare lata |
Ty uważaj bo jak Gosia weźmie pilota i Tobie zrobi power pstryk .....to zobaczysz ciemnośc ....
ARCADARKA - 2010-06-29, 23:20
roger napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | co nam przyszło na stare lata |
Ty uważaj bo jak Gosia weźmie pilota i Tobie zrobi power pstryk .....to zobaczysz ciemnośc .... |
Robciu ,,,,,,,,,,,,spoko ja jak żyrandol,,,wiszę i świecę
roger - 2010-06-29, 23:25
Ty mi to przypomnij a ja Ci coś opowiem .......sprosnego ....
ARCADARKA - 2010-06-29, 23:34
podusia pagórki również czekają Robercie ,dobrej nocki wszystkim
krynia i stan - 2010-06-30, 10:12
Ted69 napisał/a: | Jasne - sikanie na stojaco w czasie jazdy po krętej drodze - ma swoje uroki |
dokładnie to ma urynouroki
|
|