|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - awaria lodówki na 12V
arek - 2010-05-08, 11:49 Temat postu: awaria lodówki na 12V Witam. Mam problem z lodówką pracuje na gaz, 220v i pracowała na 12V aż nagle kontrolka zgasła i nie chłodzi.Bezpiecznik sprawdzony dobry,prąd dochodzi do lodówki.
Krzysztof M - 2010-05-08, 12:54
Sprawdź czy przy włączonym silniku pracuje. Moja chyba żeby oszczędzić akumulator pracuje na 12v tylko podczas pracy silnika.
Andrzej Psz - 2010-05-08, 21:52 Temat postu: Re: awaria lodówki na 12V
arek napisał/a: | Witam. Mam problem z lodówką pracuje na gaz, 220v i pracowała na 12V aż nagle kontrolka zgasła i nie chłodzi.Bezpiecznik sprawdzony dobry,prąd dochodzi do lodówki. |
Normalnie jest tak ze lodowka pracuje an 12 V tylko przy wlaczonym silniku.
Napewno masz uszkodzony bezpiecznik, albo przekaznik.
kimtop - 2010-05-08, 22:19
Wychodzi na to,że spalona grzałka
WINNICZKI - 2010-05-09, 20:23
W Krakowie dorabiają takie grzałki trzeba dostarczyć wzór.Ja dorabiałem na 230v działa bardzo dobrze.Cena ok 150 zł a z zabezpieczeniem chyba 170. Jak będzie trzeba to pomogę
lepciak - 2010-05-09, 20:31
A może zacznij od sprawdzenia kontrolki. Kontrolka jest na tym samym przewodzie co grzałka i ma to samo zasilanie. Jest usterka w zasilaniu kontrolki i grzałki. Spalona grzałka nie ma wpływu na palenie się kontrolki.
OldPiernik - 2010-05-10, 08:11
Pewnie nie masz możliwości sprawdzenia napięcia na grzałce? Sprawdź jak radzą koledzy czy przy zapalonym silniku działa lodówka na 12V (nie zwracaj uwagi na kontrolkę). Jakie masz napięcie w instalacji pokładowej? Masz możliwość podłączenia się do kabla idącego do grzałki lodówki? Jaka to lodówka?
arek - 2010-05-10, 20:35
Po wielu oględzinach i po opukiwaniu włączyłem silnik następnie lodówkę i kontrolka się nie zapaliła,ale po kilkunastu minutach okazało się że lodówka chłodzi po kilku włączeniach i wyłączeniach lodówka chłodziła a kontrolka nadal się nie pali.
SlawekEwa - 2010-05-10, 20:36
arek napisał/a: | a kontrolka nadal się nie pali. |
A żarówka dobra w kontrolce?
lepciak - 2010-05-11, 17:02
lepciak Cytat: | A może zacznij od sprawdzenia kontrolki. |
bogdanpiotr - 2010-05-19, 17:03
Witam, w zeszłym roku na jesieni kupiłem campera w Niemczech, Fiat Talento z 1993 roku, EURA MOBIL. Od miesiąca testuję poszczegulne urządzenia. Zatrzymałem się przy lodówce Electrolux RM 2210-1. Problem zaczął się przy ponownym włączaniu iskrownika. Nacisnąłem przełącznik na 1 i po chwili iskrzenie ustało. Ponowne próby uruchomienia iskrownika nie powiodły się. Ponawiałem tą czynność po kilkunastu godzinach i zaiskrzyło tylko na moment. Mam problem. Sprawdzałem gaz, jest jeszcze butla ładowana w Niemczech, jest ok . Może ktoś mi podpowie rozwiązanie tego problemu.
Pozdrawiam, Bogdan z Warszawy
lepciak - 2010-05-19, 19:28
bogdanpiotr Cytat: | Nacisnąłem przełącznik na 1 i po chwili iskrzenie ustało. Ponowne próby uruchomienia iskrownika nie powiodły się. Ponawiałem tą czynność po kilkunastu godzinach i zaiskrzyło tylko na moment. Mam problem. |
Jesteś szczęściarzem chociaż o tym nie wiesz. Twoja lodówka odpala od pierwszego strzału i dlatego iskrzenie ustaje ale Ty jako nerwowy facet w to nie wierzysz. Odpal ją ponownie, odczekaj godzinę i sprawdź czy temperatura w parowniku spada. A najlepiej wróć do lodówki po 12 godzinach i sprawdź temperaturę wewnątrz. I po sprawie. To nie jest kuchenka która parzy od razu. Jedynym problemem jest Twoja niecierpliwość i totalny brak wiary w bezawaryjność urządzeń.
lepciak - 2010-05-20, 19:57
bogdanpiotr Cytat: | teraz iskrownik nie reaguje, |
Czyli brak zasilania na iskrownik. W/g objawów przez Ciebie opisywanych może to być wina zużytych baterii zasilających iskrownik, ale obecnie zamiast z baterii na iskrownik raczej podaje się napięcie z zasilacza i tu należy szukać przyczyny braku iskry skoro poprzednio była a nic nie było w układzie ruszane.
MAWI - 2010-05-26, 20:55
Witajcie,u mnie jest gorzej.Gaz się pięknie zapala i pali,sprawdziłem z tyłu ,a lodówka na gaz nie chłodzi.Co by tam sie moglo uwalić ,niedawno jeszcze chłodziła a teraz klapa.Jak się do tego zabrać.Może ktoś z was to przerabiał proszę o pomoc.
roger - 2010-05-26, 20:58
A na 220 albo na 12 chodzi ... ? bo jak jest płomień gazowy a nie chłodzi to jak dla mnie nie amoniaczku ....jest nieszczelna ... a wtedy nie powinna chodzić na niczym ...
MAWI - 2010-05-26, 21:11
Napewno chłodzi na 220v,na 12 nie pali się lampka,ale to inny kłopot.
roger - 2010-05-26, 21:19
Słuchaj na gazie one tak szybko się nie rozbuja odpal ją ustaw pokrętło gazu na maksa .... słychać jak zmienia się płomień i poczekaj z godzinkę ...potem wsadź łapkę do zamrazalnika i dotknij wężownicy na górze .....
bogdanpiotr - 2010-05-26, 23:27
Miałem kłopoty z odpaleniem gazu, tak myślałem. Sprawdziłem na zewnątrz przy kratce czy wydostaje się ciepłe powietrze. Następnie nastawiłem na noc gaz na maxa, do zamrażalnika wstawiłem pojemnik z wodą a dochłodziarki butelkę z wodą mineralną.
Rano było wszystko ok. Na jesieni kupiłem od Niemca campera z 1993 roku. Stan jego, na oko, jest bardzo dobry ale teraz sprawdzam wszystko "co chodzi" i już wymieniłem akumulator. Kuchenka działa, lodówka działa, pompa działa, bojler grzeje. Teraz sprawdzam łazienkę i toaletę oraz antenę satelitarną. Wczoraj otrzymałem gratis komplet materiałów o Chorwacji, czekałem na nie kilka dni. Podaję adres : info@chorwacja.home.pl
MAWI - 2010-05-27, 08:29
Płomień palił się trzy dni ,a w lodówce ciepło.Myślę ,że może przytkało się gdzieś albo na dyszy,albo na tym pokrętle,i płomień jest za mały.>bo nie widzę sensowniejszego wytłumaczenia.Nie wiem jaki powinien być ,ale pali się napewno trzy dni i klapa.Na 220V w godzinę jest już chłodno w lodówce.Pytałem po to ,że jeśli ktoś miał coś takiego to ma doświadczenie gdzie szukać.U mnie w lodówce nie ma wężownicy jest z tyłu.Wewnątrz jest tylko radiator.Chyba zacznę od przeczyszczenia dyszy potem pokrętła.A może ma ktoś inne pomysły.
tolo61 - 2010-05-27, 10:36
Witam
Mam podobny problem
Nie pali sie kontrolka na 12V i lodowka tez na 12V nie pracuje
Z poczatku swiecila sie, mrugala i chlodzila / w czasie pracy silnika /
Teraz zastrajkowala i kontrolka nie swieci lodowka nie chlodzi.......
Na 220v i gaz pracuje
Pozdrawiam
Andrzej_M - 2010-05-27, 12:25
@tolo61:
Jeżeli lodówka na 220V i na gazie działa, a tylko na 12V nie pracuje, to optymistycznie podchodząc do sprawy:
- może być przepalony bezpiecznik (w "kamperowej" skrzynce bezpieczników)- o tym było kilka postów powyżej,
- może też być problem z przewodem od alternatora do sterownika lodówki- jeżeli przewód jest uszkodzony, albo co bardziej prawdopodobne , uszkodzone jest któreś ze złącz (np. luźna końcówka), to jest duży spadek napięcia na połączeniu (wystraczy z 1V spadku) i sterownik lodówki odczytuje to jako niepracujący silnik samochodu- nie przełączy wtedy lodówki na zasilanie 12V (napięcie na lodówce jest, tylko że za małe).
MAWI - 2010-05-27, 12:45
Viktoria.Lodówka na gazie chłodzi.wyczyściłem jak planowałem dysze, poszło więcej gazu i efekt jest. Więc jak się okazuje wielkość płomyczka ma znaczenie,nareszcie jest regulacja potencjiometrem regulującym dopływ gazu ,ładnie chłodzi na zakresie 5.Pozdrawiam i dzięki wszystkim.
roger - 2010-05-27, 12:50
MAWI napisał/a: | nareszcie jest regulacja potencjiometrem regulującym dopływ gazu |
Jak nie było a palił się ...to juz byłeś w domu ...
MAWI - 2010-05-27, 18:41
Roger ja myślę ,że warto co jakiś czas tę dyszę przeczyścić z nalotu ,fabryczny otwór jest niewiele grubszy od włosa a jeszcze patyna czy jakiś nagar i niby się świeci ale pożądanych efektów brak.Niech to będzie wskazówka dla innych,mi jeszcze została walka z 12v,ale dam radę.Cześć.
r-krecik - 2010-05-28, 13:27
Witam też miałem kłopot z lodówką na 12v.Dorobiłem zasilanie bezpośrednio z alternatora grubszym kablem do przekażnika przy grzałce a sterowanie przekażnika zostawiłem to które było do grzałki i teraz jest przy grzałce 14v
Apropo sprawdzania temperatury wewnątrz lodówki to zastosowałem termometr samochodowy taki za 30 zł.i sondę którą się mocuje na zewnątrz samochodu włożyłem do lodówki a wyświetlacz na widocznym miejscu
MAWI - 2010-05-28, 17:23
Francuz napisz gdzie jest ten przekaźnik,jak do niego doszedłeś,mam ten sam problem.
r-krecik - 2010-05-28, 18:21
Założyłem dodatkowy przekażnik na lini grzałki tz. przeciołem przewód prądowy grzałki i od strony grzałki przewód podłaczyłem do pinu 87 przekażnika a ten od strony lodówki do 86 do przewodu masowego grzałki dorobiłem dodatkową masę również z grubego przewodu /bo też był spadek napięcia/ do pinu 85 także podłączyłem masę a do pinu 30 przekażnika ten gruby przewód bezpośrednio z alternatora oraz bezpiecznik, także sterowanie ze starej wiązki zamiast na grzałkę to idzie na przekażnik a ten załatwia resztę ale porządnym prądem.Dla świętego spokoju dałem przekażnik70 A
Na złomach można dostać np.od pompy paliwa itp.
ARCADARKA - 2010-05-28, 21:43
francuz napisał/a: | Założyłem dodatkowy przekażnik na lini grzałki tz. przeciołem przewód prądowy grzałki i od strony grzałki przewód podłaczyłem do pinu 87 przekażnika a ten od strony lodówki do 86 do przewodu masowego grzałki dorobiłem dodatkową masę również z grubego przewodu /bo też był spadek napięcia/ do pinu 85 także podłączyłem masę a do pinu 30 przekażnika ten gruby przewód bezpośrednio z alternatora oraz bezpiecznik, także sterowanie ze starej wiązki zamiast na grzałkę to idzie na przekażnik a ten załatwia resztę ale porządnym prądem.Dla świętego spokoju dałem przekażnik70 A
Na złomach można dostać np.od pompy paliwa itp. | aa
Twoja znajomość techniki mnie zadziwia
dobry jesteś
r-krecik - 2010-05-29, 10:04
Dzięki .Taki fach
|
|