Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowców podróże nie kamperowe - Niemcy w długi weekend majowy 2010

Tadeusz - 2010-05-09, 22:28

Adi napisał/a:
Jutro ciąg dalszy - będzie Norymberga i parę innych miejsc ..........

Czekam, Adasiu. Czekam. :wyszczerzony:

Camper Diem - 2010-05-09, 23:01

obraziłem się na Bamberg, bo mi w niedzielę na stacji paliw nie chcieli piwa sprzedać :gwm niby dlatego, że przyszedłem z buta, a nie przyjechałem samochodem :placze2

miejsc postojowych blisko centrum długo szukaliśmy i znaleźliśmy dopiero stellplatz oddalony o 2 km (N 49 53 10,39 E 10 54 11,37), bez możliwości serwisu, w razie potrzeby kierują na jakiś kemping pod miastem.

samego Bamberg nie zwiedziliśmy, bo się załamała pogoda, ale widząc po zdjęciach- wielka szkoda :(

KOCZORKA - 2010-05-09, 23:07

Tadeusz napisał/a:
Czekam, Adasiu. Czekam. :wyszczerzony:

Ja też Adasiu czekam. :bigok
Pierwsza część bardzo mi się podobała. :bukiet:

Annmir - 2010-05-10, 06:55

Wszyscy czekamy...
TOMMAR - 2010-05-10, 07:34

I jeszcze powiedz, ze jechaliście A4.
Ciężko było zjechac?

Pawcio - 2010-05-10, 10:35

Adi napisał/a:
To ta słynna rzeźba, gdzie trzeba kręcić

... pierścieniem. A pokręciłeś?

Annmir - 2010-05-10, 10:38

Ale to jeszcze nie koniec?!?
StasioiJola - 2010-05-10, 12:36

Adi - super wyprawa - swietnie udokumentowana bardzo dobrymi zdjeciami !!!! :szeroki_usmiech :spoko
StasioiJola - 2010-05-10, 14:39

Adasiu- ja tez lubie się włóczyć po storówkach, zamkach i różnych takich ciekawostkach historycznych!!! Historia kiedyś była moim konikiem!!! ;)

PS. Zauważyłem, że szkolisz sobie rodzinny narybek na wyprawy alpinistyczne, podziwiam ich odwagę!!! :szeroki_usmiech :spoko

ptasznik - 2010-05-10, 15:23

Adam, bardzo fajnie spędziliście ten majowy weekend. Bardzo fajne zdjęcia, widać od razu, że wiesz do czego służy aparat. Tylko powiedz mi dlaczego bez Tischerka?
Annmir - 2010-05-10, 15:26

Szkoda że już koniec, fajnie się czytało i oglądało. Pozdrowienia i polecamy się na "zaś"
pirat666 - 2010-05-10, 15:35

Bardzo fajnie czas spędzony - zwłaszcza ten na linkach :diabelski_usmiech
Pawcio - 2010-05-10, 17:04

Adi napisał/a:
Oczywizda, że tak (3 obroty na wszelki wypadek zrobiłem). Nasz Tomek tylko nie chciał kręcić, bo on już jest szczęśliwy, ale potem rura zmiękła i też krecił

Trzeba kręcić w lewo.. i to nie złotym pierścieniem, tylko tym stalowym z drugiej strony. :bigok

Adi napisał/a:
No i centrum i starówki pojechaliśmy do Muzeum Dokumentacji. Przeznaczyliśmy na to ponad godzinę, a to było mało - min 4 godziny. Jest to miejsce, które Hitler przygotował jako teren swoich wieców i pokazów.

Widziałeś wnętrze tego obiektu- tzn. dziedziniec? Przytłaczające... Tutaj widać kawałek:

Kiedyś udało nam się z Ginem tam wparować.

Ciekawostką jest, że po pierwszym w tym miejscu zjeździe (zlocie :diabelski_usmiech ) NSDAP otworzono w Norymberdze siedem sierocińców :lol: .
Ot jaki wpływ na rozwój populacji miały zloty Hitlerowców :ok .

KOCZORKA - 2010-05-10, 17:52

Ja tak lubię naszych ludków relacyjki i zasze musi być koniec. :evil:
Czytało i oglądało fotki się Adi cudownie i czekam z niecierpliwością na Wasz następny wypadzik. :bukiet:

Pozdróweczka dla całej załogi Miczu i do zobaczyska w realu. :spoko

chris - 2010-05-10, 19:52

Adi napisał/a:
KONIEC :-)

A szkoda :(

Fajnie się czytało i oglądało. Dzięki za relację. Kiedyś się tam wybierzemy i na pewno z niej skorzystamy.

:spoko

Camper Diem - 2010-05-10, 20:04

Adi napisał/a:
Przecież to Niemcy, ja do dzisiaj się śmieję, z zakazu wyrzucania butelek do kontenera w niedziele (w Bambergu), a odkurzać i sprzątać wolno :diabelski_usmiech

pierwszy raz byłem i zaskoczony zostałem zupełnie znienacka :gwm

Adi napisał/a:
nie znam dobrze Bambergu, ale im bliżej centrum tym trudniej. Ale zdecydowanie warto tam jechać - zachęcam

na pewno - musimy się tylko odobrazić ;-)

Tadeusz - 2010-05-10, 20:07

Tak sobie myślę po obejrzeniu Twej relacji, Adamie, że jadąc na zachód zboczę na południe i zajrzę do Bambergu i Norymbergi.
Zachęciliście mnie. Ty i Affa, który również nie dawno tam pomykał. :) :spoko

Camper Diem - 2010-05-11, 07:12

Adi, nasz przewodnik mówił nam o Dreźnie, że ciągle jeszcze nie odbudowane po wojnie, że fasady stoją.
to jego wrażenia sprzed ładnych paru lat i nie wiem czy powinienem sobie wpisać je w kalendarz czy można sobie odpuścić (wszystkiego i tak się nie zwiedzi :placze2 )

a ja Ci bardzo polecam wspominany przez Ciebie Rothenburg.

Camper Diem - 2010-05-11, 08:25

Dzięki Adi, w takim razie kiedyś o Drezno zahaczymy

co do planów:
jest kilka Rottenburgów i Rothenburgów, m.in. Rottenburg an der Laaber i Rothenburg ob der Tauber i to ostatnie miasto polecam :spoko

Pawcio - 2010-05-12, 09:48

Adi napisał/a:
Dziedziniec widziałem, tylko fotki Wam oszczędziłem - tutaj całość tego co pokazałeś w fragmencie:

To mnie zaskoczyłeś.. ale pozytywnie! :bigok

Odnośnie Norymbergi dodam jeszcze, że warto odwiedzić stare lotnisko nieopodal kliniki Sud. Warto tam zajrzeć latem, kiedy na przełomie lipca i sierpnia odbywa się Volksfest- święto ludowe podobne do monachijskiego Oktoberfest.
Odbywają się tam również wyścigi Formuły 3 (Norisring Rennen).
A w najbliższy week (15 V) odbędzie się Blaue Nacht. Cała starówka zostanie podświetlona tylko na niebiesko. Związane jest to oczywiście z nocą kultury- tak modną ostatnio w europie.

Dzięki Adi za opisanie waszej podróży. Miło jest wracać do miejsc, w których już się kiedyś gościło. :pifko