|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Światła zewnętrzne.
mkobo - 2010-05-11, 09:04 Temat postu: Światła zewnętrzne. Witajcie. Mam pytanie , może akurat komuś się też to przytrafiło.
Od zakupu samochodu nie świecą "obrysówki" górne. (tzn. nie ma w nich napięcia). Przeszukałem każdy dostępny z zewnątrz i wewnątrz zakamarek niestety nie mogę znaleźć miejsca w którym były lub są podpięte. Zanim zacznę ciągnąć na nowo kabel jeszcze postanowiłem zapytać , może ktoś wie gdzie najczęściej producenci zabudowy je podpinają. Wiem , że każdy samochód jest inny , ale może jakiś jest standard. Ja akurat mam zabudowę Ci intenational, to ponoć to samo co Riviera, a światła wiszą w tylnej części zabudowy , prawie w samym górnym rogu.
I drugie pytanie o światła do jazdy dziennej. Wydaje mi się że normą na polskie drogi jest E20, a sklepy oferują z innymi homologacjami (E11, E12 itp). Czy może miał ktoś już kontakt z policją i problemy w czasie kontroli posiadając światła inne niż E20 RL. Czy możemy stosować światła z innymi normami, bo nie bardzo mi chcą w sklepach wytłumaczyć, a co strona internecie to piszą co innego.
Dzięki za pomoc z góry.
kaimar - 2010-05-11, 09:49
Obrysówki mogą być zasilane z tylnych lamp pozycyjnych.
Witold Cherubin - 2010-05-11, 10:25
Oto co znalazłem na temat świateł dziennych:
"Homologacja i przepisy polskie i unijne, podstawa prawna.
Polskie przepisy określające wymagania techniczne, stawiane pojazdom dopuszczonym do ruchu, zezwalają na używanie świateł dziennych zamiast świateł mijania w czasie, gdy w ciągu dnia musimy mieć włączone światła mijania. Do niedawna, zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne (taki przepis funkcjonował tylko w Polsce).
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej.
Należy jeszcze raz podkreślić, że światła do jazdy dziennej, o ile mają homologację są całkowicie legalne Polsce. Jeżeli chodzi o homologację, to w Europie obowiązuje tzw. homologacja europejska. Oznacza się ją literą 'E' wytłoczoną na reflektorze oraz numerem kraju, który homologował dany produkt. Np. 'E1' to Niemcy, a 'E20' Polska. Nie oznacza to, że używanie w Polsce świateł oznaczonych 'E1' jest nielegalne, ponieważ wszystkie kraje Unii Europejskiej są zobowiązane do wzajemnego uznawania wydanych przez siebie homologacji, tak więc są one całkowicie legalne w Polsce i w tych krajach Unii Europejskiej, które dopuszczają używanie świateł do jazdy dziennej (wszystkie kraje oprócz Szwecji, Danii, Estonii, Litwy i Węgier). Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą być oznaczone literami RL.
Źródło: Citroen Polska"
Mam w swoim samochodzie Citroen C6 fabrycznie zamontowane światła dzienne i tylko raz policja mnie zatrzymała (jechali za mną) i grzecznie zwróciła uwagę, że jadę bez świateł, ale po wyjaśnieniu, że mam światła do jazdy dziennej i sprawdzeniu, że są włączone, przeprosili tłumacząc się, że jeszcze niewiele samochodów ma takie światła i myśleli, że zapomniałem włączyć światła.
Ostatnio czytałem, że od 2011 roku wszystkie nowe samochody muszą być wyposażone w światła do jazdy dziennej (chodzi o oszczędność energii).
Pozdrawiam
Rockers - 2010-05-11, 14:38
super opisane dodam jeszcze tylko iż musi być w samochodzie instalacja tak zrobiona aby nie dało się załączyć świateł dziennych jednocześnie ze światłami mijania
KECZER - 2010-05-11, 15:07
mkobo napisał/a: | Od zakupu samochodu nie świecą "obrysówki" górne |
Witaj Mkobo mam zabudowe Rimora z 2006r
wlasnie mialem dokladnie takie zdarzenie z lewa gorna obrysowka- nie swiecila i juz
wszelkie poloczenie znalazlem z dolna tylna lewa lampa zbiorcza gdzie hamulce, swiatla, halogeny, cofanie itd
2 kabelki szly w gore w samym narozniku dobrze zachlapane i przylepione blotkiem i innymi mazidlami
drobna interwencja mechanika elektryka zmusila jejdo prawidlowej pracy- -- byly w sumie cos zle podlaczone w tej dolnej lampie zespolonej.
Za to mam inna ciekawostke!!!!!!!!!!1111
trzeci (gorny) STOP swieci mi tylko przy naciskaniu hamulca przy wylaczonych swiatlach postojowych i krotkich,
jak je wlacze trzeci stop ginie w niebycie
ciekawe gdzie mi "masa" zaginela????
i tu juz zupelnie wewnatrz kablekow odnalezc nie moge!!!
moze ktos wie gdzie ich szukac.....
pozdrawiam
Grzegorz
mkobo - 2010-05-12, 09:43
Grzegorz Fis napisał/a: |
2 kabelki szly w gore w samym narozniku dobrze zachlapane i przylepione blotkiem i innymi mazidlami |
To już wiem dlaczego nie mogę znaleźć. Akurat w lewy róg ktoś kiedyś wjechał i widocznie przy naprawie nie pociągnęli kabli. Spróbuję jeszcze delikatnie rozebrać lewy bok (chyba będzie dojście od kasety wc). Może znajdę.
Światła dzienne zamówiłem w sklepie - z automatem do włączania. Koszt ok 300 zł. Mówią że z homologacją ... zobaczymy. Może alternator wreszcie odetchnie z ulgą i lodówka zacznie po ludzku działać.
Dzięki za pomoc
Marek - 2010-05-12, 09:53
Jeżeli możesz to napisz coś więcej o tych światłach do jazdy w dzień może jest namiar na sklep internetowy.
Marek
mkobo - 2010-05-12, 10:09
Jak będę je miał w rękach to napiszę. Zamówiłem dopiero w lokalnym sklepie. Są takie ponoć co przygasają w momencie włączenia świateł mijania, ale zamówiłem jeszcze sterownik, który włącza je automatycznie po uruchomieniu silnika i wyłącza po włączeniu świateł mijania. (sama konstrukcja sterownika wydaje się prosta, ale nie bardzo mam czasu na kombinowanie). Widziałem też takie urządzenia na allegro i myślę , że jak mi sklep zawali , albo będą za dużo chcieli pieniędzy (cenę podali przybliżoną) to zamówię tam. (choć nie lubię nie pomacać towaru przed zakupem).
BiG Team - 2010-05-12, 11:12
Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają
SlawekEwa - 2010-05-12, 19:33
Niepotrzebny sterownik- wystarczy zwykły przekażnik ze stykami zwartymi
maszakow - 2010-05-12, 22:06
BiG Team napisał/a: | Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają |
Fotka kolego fotka, bo nie uwierzymy
papciosmurf - 2010-05-12, 23:28
BiG Team napisał/a: | Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają | Ja kupiłem - znaczy dziś dosłali. Zakładać będę w weekend na mazurach, napędzając wiertarkę z przetwornicy co przysłali ją wczoraj
mkobo - 2010-05-13, 10:06
Dobra kupuję na allegro. Jakbyście podali nr aukcji to byłoby fajnie. W sumie nie będę przepłacał na miejscu. Za bardzo się chyba przejąłem tymi homologacjami.
Kabla od obrysówek nie znalazłem ... (górą wchodzą i tyle , gdzieś są , ale nie wiadomo gdzie .) pozostało pociągnąć nowy .
BiG Team - 2010-05-13, 10:31
wpisz " światla do jazdy dziennej led" i popatrz, bo są w różnych wymiarach, z różną ilością diod, coś sobie wybierzesz
roger - 2010-05-13, 10:43
mkobo napisał/a: | Kabla od obrysówek nie znalazłem ... (górą wchodzą i tyle , gdzieś są , ale nie wiadomo gdzie .) pozostało pociągnąć nowy |
Stary nie ma czarów albo sa podpięte pod przednie (jesli przednie) albo pod tylne (jeśli tylne) .... jeśli przód poszukaj jeszcze przy bezpiecznikach od pozycji rozgałęzienia do obrysówek ...
airgaston - 2010-05-13, 11:17
A u Ciebie to już działają heeeeee
U mnie też są.........w pudełku. Pokażę Ci dziś
roger - 2010-05-13, 11:20
airgaston napisał/a: | A u Ciebie to już działają heeeeee |
A co ty Jareczku ..... mnie nie są potrzebne .... wiesz szewc bez butów chodzi ... ale podłączenie znalazłem ...
mkobo - 2010-05-13, 11:28
roger napisał/a: |
Stary nie ma czarów albo sa podpięte pod przednie (jesli przednie) albo pod tylne (jeśli tylne) .... jeśli przód poszukaj jeszcze przy bezpiecznikach od pozycji rozgałęzienia do obrysówek ... |
Szukałem , szukał znajomy mechanik ... nie ma i już. Pewnie podczas naprawy tyłu zostały gdzieś zapodziane, czyli obcięte. Ale sprawdzę jeszcze raz.
Rockers - 2010-05-13, 11:55
mkobo nic się nie martw nie jesteś osamotniony ja też mam z przodu obrysówki i jak kupiłem kamperka to nie działają, też szukałem kabli i nieznalazłem a że dysponuje obecnie znikomym wolnym czasem to narazie poprostu sobie są. Sprawdziłem żarówki > są kabelki od świateł wychodzą ale nadół do reszty kabelków jakoś nie dochodzą, jak kiedyś będę miał więcej czasu to postaram się podłączyć, co zabawne mam też pozostałości po światłach dziennych, po tych wszystkich postach powyżej zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie są nawetpodłączone pod przekaźnik, bo mam tam parę przekaźników niezidentyfikowanych mam nadzieję w ten wekend trochę czasu zarezerwować to pogrzebie trochę w kabelkach, mam nadzieję że nic nioe napłocham i do Pajęczna dojadę
BiG Team - 2010-05-13, 12:34
u mnie wygląda to tak
jury - 2010-05-13, 13:05
Nie znam na tyle przepisów ale spotykam samochody które mają dodatkowe lampy do światła dziennego i z tyłu nic im się nie świeci.
Czy nie powinny być one podłączone do postojowych żeby z tyłu coś się świeciło?
BiG Team - 2010-05-13, 13:18
Witold Cherubin napisał/a: | Oto co znalazłem na temat świateł dziennych:
"Homologacja i przepisy polskie i unijne, podstawa prawna.
Polskie przepisy określające wymagania techniczne, stawiane pojazdom dopuszczonym do ruchu, zezwalają na używanie świateł dziennych zamiast świateł mijania w czasie, gdy w ciągu dnia musimy mieć włączone światła mijania. Do niedawna, zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne (taki przepis funkcjonował tylko w Polsce).
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej.
Należy jeszcze raz podkreślić, że światła do jazdy dziennej, o ile mają homologację są całkowicie legalne Polsce. Jeżeli chodzi o homologację, to w Europie obowiązuje tzw. homologacja europejska. Oznacza się ją literą 'E' wytłoczoną na reflektorze oraz numerem kraju, który homologował dany produkt. Np. 'E1' to Niemcy, a 'E20' Polska. Nie oznacza to, że używanie w Polsce świateł oznaczonych 'E1' jest nielegalne, ponieważ wszystkie kraje Unii Europejskiej są zobowiązane do wzajemnego uznawania wydanych przez siebie homologacji, tak więc są one całkowicie legalne w Polsce i w tych krajach Unii Europejskiej, które dopuszczają używanie świateł do jazdy dziennej (wszystkie kraje oprócz Szwecji, Danii, Estonii, Litwy i Węgier). Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą być oznaczone literami RL.
Źródło: Citroen Polska"
Mam w swoim samochodzie Citroen C6 fabrycznie zamontowane światła dzienne i tylko raz policja mnie zatrzymała (jechali za mną) i grzecznie zwróciła uwagę, że jadę bez świateł, ale po wyjaśnieniu, że mam światła do jazdy dziennej i sprawdzeniu, że są włączone, przeprosili tłumacząc się, że jeszcze niewiele samochodów ma takie światła i myśleli, że zapomniałem włączyć światła.
Ostatnio czytałem, że od 2011 roku wszystkie nowe samochody muszą być wyposażone w światła do jazdy dziennej (chodzi o oszczędność energii).
Pozdrawiam |
SlawekEwa - 2010-05-13, 18:12
Moje świecą tak
pirat666 - 2010-05-14, 11:13
Slawek Dehler napisał/a: | Moje świecą tak |
Czemu jeździsz z otwartą maską ? hi hi
BiG Team - 2010-05-14, 11:31
pirat666 napisał/a: | Czemu jeździsz z otwartą maską ? hi hi |
to chyba półklima
Rockers - 2010-05-14, 11:37
Zapewn nie jeździ z otwartą maską tylko pod maską ma kabelki od światełek co je czeba pod aku żabkami złapać
SlawekEwa - 2010-05-14, 19:11
Aleście dowcipasy . Nie widzicie że kamperek stoi i uśmiecha się do mnie
StasioiJola - 2010-05-14, 21:39
Sławku - oni to tylko tak z sympatii do Ciebie!!!
Pozdrawiam - Stasio!
BiG Team - 2010-05-14, 22:43
maskujemy dziury
SlawekEwa - 2010-05-15, 06:50
KOGUT napisał/a: | chłopcy ... ale macie świra z tymi emblematami doklejcie jeszcze coś |
Szkoda Ci, to se doklej
Niemiecki kamperowiec miał taką fantazję i szlus
Rockers - 2010-05-15, 10:30
Ano pewnie że to tylko z sympati sam bym chciał takie lampki ale mnie nie stać więc na razie zamontuje zwykłe lampki jak się uda
mkobo - 2010-05-18, 09:52
Witajcie. Światła przyszły , a w zasadzie przyjechały. Sprawdziłem z akumulatorkiem i działają . Dzięki za poradę oszczędziłem sporo pieniędzy. Wieczorem zamontuję .... Mają co prawda homologację E4 , ale również RL. Więc chyba będzie dobrze.
link do aukcji
pirat666 - 2010-05-18, 13:25
Slawek Dehler, Kamperek się śmieje do Ciebie i ty się uśmiechnąłeś
Też bym chciał takie światełka i czekam na jakąś premię he he
niestety priorytet zgoła inne i lampki do jazdy dziennej są na szarym końcu (głównie dlatego, że pomykam nocami )
MILUŚ - 2011-02-20, 14:53
Rockers napisał/a: | super opisane dodam jeszcze tylko iż musi być w samochodzie instalacja tak zrobiona aby nie dało się załączyć świateł dziennych jednocześnie ze światłami mijania |
Czy można prosić szanowne koleżeństwo o jakiś schemacik ................
SlawekEwa - 2011-02-20, 15:01
MILUŚ napisał/a: | Czy można prosić szanowne koleżeństwo o jakiś schemacik ............. |
Jeśli masz dwa kabelki od lampy LED to musi być przekażnik. Jeśli trzy- to czarny- masa, czerwony-+ po kluczyku, żółty - światła pozycyjne.
MILUŚ - 2011-02-20, 15:11
Przymierzam się do zakupu ledowych świateł do jazdy dziennej .W ofercie są np.: same światła ledowe bez przekażnika - stąd moje pytanie o schemat . Bo domyślam sie ,że przekażnik musi być po to by rozłączył w/w światła kiedy chcę włączyć inne światła np.mijania .
Jestem elektrycznie niepełnosprawny więc interesuje mnie jak podłączyć ten przekażnik i jakiego typu musiałby byc ten przekażnik . Będę dzwięczny za podpowiedż .
SlawekEwa - 2011-02-20, 15:27
Przekażnik np. Elmot typ561
styk 85- masa
styk 86 - podłączony do świateł pozycyjnych
styk 30 - + po kluczyku
styk 87a- do czerwonego przewodu światel LED
stach63 - 2011-02-20, 15:45
Mam to samo ale przekaźnik carprotect indeks:6751. 12VDC 30A/40A. Ma jeszcze wyjście 87 bez a. (kabelek żółty) Co z nim?
MILUŚ - 2011-02-20, 15:55
SlawekEwa napisał/a: | Przekażnik np. Elmot typ561
styk 85- masa
styk 30 - + po kluczyku
styk 87a- do czerwonego przewodu światel LED |
OK dzięki bardzo ............... o te informacje mi chodziło
Jeszcze ostatnie pytanie.......... podany przez Ciebie przekażnik nie jest przypadkiem takim samym jakie mamy w przypadku świateł np.: długich ?
SlawekEwa - 2011-02-20, 16:00
MILUŚ napisał/a: | podany przez Ciebie przekażnik nie jest przypadkiem takim samym jakie mamy w przypadku świateł np.: długich ? |
Nie , do światel dl. typ 541.
SlawekEwa - 2011-02-20, 16:05
stach63 napisał/a: | Co z nim? |
Takiego nie znam - bazuję na krajówce
Do światel LED dziennych, aż takie moce przekażnika są niepotrzebne.
MILUŚ - 2011-02-20, 16:07
SlawekEwa napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | podany przez Ciebie przekażnik nie jest przypadkiem takim samym jakie mamy w przypadku świateł np.: długich ? |
Nie , do światel dl. typ 541. |
OK będę szukał takiego który podałeś ............... Dzięki i ........... piwko ode mnie
stach63 - 2011-02-20, 16:15
Taki mi przysłali z lampami, ale bez instrukcji. Będę musiał do nich zadzwonic. Dzięki.
SlawekEwa - 2011-02-20, 16:18
stach63 napisał/a: | Taki mi przysłali z lampami, ale bez instrukcji. |
Obejrzyj dobrze opakowanie lamp. Często są tam schematy podłączeń.
stach63 - 2011-02-20, 16:23
]
Obejrzyj dobrze opakowanie lamp. Często są tam schematy podłączeń.[/quote]
Nie ma.
SlawekEwa - 2011-02-20, 16:26
stach63 napisał/a: | ejrzyj dobrze opakowanie lamp. Często są tam schematy podłączeń. |
Nie ma.
[/quote]
Daj zdjęcia lamp z dobrym widokiem na przewody / kolory/
SlawekEwa - 2011-02-20, 16:37
Jeszcze jedna uwaga praktyczna dla Kolegów noszących się z zamiarem zakupu lamp do jazdy dziennej LED. Kupujcie lampy z 5-6 diodami z odbłyśnikami wokół kazdej, a nie lampy z np. 28 małymi diodami w dwu rzędach. Cena ta sama, ale widoczność nas dla aut z naprzeciwka ogromna
stach63 - 2011-02-20, 17:05
Od lamp są tylko po dwa :czarny-masa i czerwony +. Chodzi o piąty od przekażnika
SlawekEwa - 2011-02-20, 19:42
stach63 napisał/a: | Od lamp są tylko po dwa :czarny-masa i czerwony +. Chodzi o piąty od przekażnika
|
Czyli wszystko jasne - podłącz tak jak opisałem wcześniej w przypadku przekażnika Elmotu
gino - 2011-02-21, 07:49
SlawekEwa napisał/a: | Przekażnik np. Elmot typ561
styk 85- masa
styk 30 - + po kluczyku
styk 87a- do czerwonego przewodu światel LED |
piweczko Sławku poszło...
zawsze zapominałem....co gdzie idzie..teraz sobie wydrukowałem
stach63 - 2011-02-21, 08:24
Ode mnie tez piwo w podziece za rade i cierpliwosc Slawku.
|
|