Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - FIAT DUCATO 2.5D 92R wspomaganie

CAMPUS - 2010-05-11, 09:40
Temat postu: FIAT DUCATO 2.5D 92R wspomaganie
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.Posiadam FIATA ducato 2.5d z 92roku,mam spory problem z utrzymaniem toru jazdy gdyż ściąga cały czas w lewo.Problem jest taki,że
nie dzieje się to cały czas,tzn.raz jedzie prosto a po chwili mocno ściąga w lewo.Wymienione wszystko co można w zawieszeniu ,i ustawiona zbieżność.Problem jest nadal,czy to może mieć związek ze wspomaganiem? pozdrawiam

roger - 2010-05-11, 09:50

CAMPUS napisał/a:
nie dzieje się to cały czas,tzn.raz jedzie prosto a po chwili mocno ściąga w lewo.Wymienione wszystko co można w zawieszeniu ,i ustawiona zbieżność.Problem jest nadal,czy to może mieć związek ze wspomaganiem? pozdrawiam

Zdejmij pasek z pompy przejedź się i będziesz wiedział ...tylko ostrożnie bo ciężko się kręci kierownicą ... ;) .
Za utrzymanie toru jazdy odpowiedzialna jest tylna os a nie przednia ...... sama zbieżność to nie wszystko musisz zrobić pełna geometrię .... wszystkie katy i odchylenie geometrycznej osi jazdy od osi symetrii samochodu .. ;)

maszakow - 2010-05-11, 13:45

roger napisał/a:

Zdejmij pasek z pompy przejedź się i będziesz wiedział ...tylko ostrożnie bo ciężko się kręci kierownicą ... ;)

Parkowanie boczne tyłem = siłownia gratis. :wyszczerzony:
Koła prawidłowo dokręcone ? felgi proste ?
A może tarcze hamulcowe krzywe, względnie zacisk jakoś tak ułożony nieładnie że obciera z jednej strony ?

SlawekEwa - 2010-05-11, 19:06

KOGUT napisał/a:
zamień przednie koła lewe na prawą i odwrotnie , miałem już taki przypadek jak pomysłów brakowało i... okazało się , że opona miała uszkodzony oplot ....

W takim przypadku ściaga cały czas. stawiam na zaciski hamulcowe

gino - 2010-05-11, 20:13

jakie masz opony..tzn jakiej szerokosci?
CAMPUS - 2010-05-22, 09:32

DZIĘKI za porady ,z tym paskiem to sprawdzę jeśli chodzi o zaciski to są ok.Podjadę jeszcze raz na diagnostykę, może coś znajdą.w razie zmian dam znać,szerokich dróg.