Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - automatyczna antena TVsat SamY Oster Ten-Haaft

jedrek49 - 2010-05-11, 10:00
Temat postu: automatyczna antena TVsat SamY Oster Ten-Haaft
Kupilem camperka z taka antena i ona jest na Astre i nie umiem podlaczyc by odbierala Polsat -Hotbird,/mam dekoder polsatu w domui chce go zabierac do camperka/;moze ktos z Was ma taka antene oraz instrukcje obslugi w jezyku Polskim
na skrzynce do ustawiania anteny pisze Digital satellite sound system Ten-Haaft
dziekuje z gory
Jedek49z Sanoka

brams - 2010-05-11, 11:50

Może spytaj tego sprzedawcę:
http://www.allegro.pl/ite..._ten_haaft.html

jedrek49 - 2010-05-11, 13:07

Dziekuje Ci slicznie za te wiadomosc ,od razu napisalem do goscia i czekam na odpowiedz
Pozdrawiam i do zobaczenia na zlotach lub szlakach turystycznych ,zapraszam do Sanoka

norbi - 2017-07-05, 16:04

witam
mam antenke samy digital astrę ustawia ale na hodbirda nie chce ustawić może ktoś wie jaka przyczyna

futro2606 - 2017-09-10, 11:58

Witam mam to samo. W zeszłym roku ustawiała się idealnie a w tym roku kręci się i nie może znaleść sygnału. Coś tam słyszałem ,że zmienili w położeniu satelity. Czy ktoś może mi pomóc znaleść specjalistę. Mieszkam w Brzegu Dolnym obok Wrocławia. Z góry dziękuję.
DI STEFANO - 2017-09-10, 13:46

futro2606 napisał/a:
Witam mam to samo. W zeszłym roku ustawiała się idealnie a w tym roku kręci się i nie może znaleść sygnału. Coś tam słyszałem ,że zmienili w położeniu satelity. Czy ktoś może mi pomóc znaleść specjalistę. Mieszkam w Brzegu Dolnym obok Wrocławia. Z góry dziękuję.

Miałem podobnie, kilkakrotnie nie mogła odszukać.
U mnie pomagają następujące czynności:
1. zmień miejsce postoju-nawet o kilka metrów,
2. w pozycji złożonej zresetuj sprzęt wyłączając go na kilka minut,
3. jeśli masz przetwornicę koniecznie ją wyłącz gdyż ona może "siać"
Powodzenia

norbi - 2017-09-11, 10:13

po rozmowie z wojtkiem z elcampu trzeba zaktualizować sterownik 40 euro ja nie mogłem go znależc mam tylko panel sterujący. ale wczoraj ustawiłem astrę przestawiłem 6 stopni ręcznie (109- 110 stopni) i złapało sygnał zapisałem ostatnie ustawienie i jest oki
Argo - 2017-09-11, 18:58

norbi napisał/a:
po rozmowie z wojtkiem z elcampu trzeba zaktualizować sterownik 40 euro ja nie mogłem go znależc mam tylko panel sterujący. ale wczoraj ustawiłem astrę przestawiłem 6 stopni ręcznie (109- 110 stopni) i złapało sygnał zapisałem ostatnie ustawienie i jest oki

Zapisałeś ostatnie ustawienia anteny do danego miejsca. Na forum jest kilku kolegów którzy to już przerabiali i tyko zmiana softu pomaga, lub ustawienie ręczne. Niektóre programy klatkuje.
Dwie minuty zajęło mi wyszukanie oprogramowania. Nie wkleiłem linka ze względu na tę uwagę
Uwaga
Przed przystąpieniem do aktualizacji oprogramowania przeczytaj dokładnie odpowiedni opis oprogramowania. System zazwyczaj nie działa z niewłaściwym oprogramowaniem. Skontaktuj się z 10 Haaft, jeśli masz jakieś pytania: +49 (0) 7231 58 588 0

Bronek - 2017-09-11, 19:55

Taak Racja..
. Musiałbyś samochód ustawiać zawsze w tym samym kierunku jak muzułmanie dywanik na Mekkę. A i tak kąt "elewacji" jest zmienny.

Chyba, że antena podaje stopnie obrotu od np. północy. Ale nie sądzę.

norbi - 2017-09-12, 06:50

nie wiedziełem że kąt elewacji jest zmienny wydawało mi sie ze jest taki sam jak ma astra
Bronek - 2017-09-12, 07:27

norbi napisał/a:
nie wiedziełem że kąt elewacji jest zmienny wydawało mi sie ze jest taki sam jak ma astra

Tylko, że camper to dom na kołach i się porusza.

O ile będziesz jeździł tylko na wschód i zachód równiutko wzdłuż południka, to OK :mrgreen: a i w miarę po prostym