Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Jaki mobilny internet warto mieć a jaki nie ???

Skorpion - 2010-05-11, 20:58

kazdy operator tel komorkowej oferuje internetmobilny a jezei o parametry musisz sam wybracjaki chcesz uzywac bo kazda szybkosc ma inna cene i mozliwosc przesylania i odbierania pakietow
48a-ELANKO - 2010-05-11, 21:03

No, Tadziu, dałeś czadu! Właśnie chcemy wiedzieć co wybrać !
Adaś napisał - najlepszy, najtańszy, najszybszy...a najlepiej za darmo !

Skorpion - 2010-05-11, 21:12

ja osobiscie uzywam mobilnego internetu udostepnionego poprzez Aster czyli operatora TV i ma caly ich pakiet TV, tel stacjonarny ,tel komorkowy i wlasnie internet w domu i internet mobilny.
Skorpion - 2010-05-11, 21:16

TP tez oferuje taki internet sam musisz udac sie do operatorow TP ERY Plusa i sprawdzic co i za ile daja i na jak dlugo musisz podpisac uwowe
Wieluniak - 2010-05-11, 21:19

Rok temu używałem Iplusa. Niestety w mojej okolicy (całym mieście ) był olbrzymi problem z zasięgiem. Internet nie działałał całymi dniami, a jak już załapał to baaaaaaaardzo wolno.
To opinia nie tylko moja, było sporo reklamacji ...mają za dużo sprzedanych a za słaba infrastruktura. W miastach typu Łódź , Wrocław sprawdzałem chodził super.
Teraz mam Orange i jest okej. Prędkość wystarczająca i skończył sie problem z zasięgiem.

Skorpion - 2010-05-11, 21:21

Wlasnie siec TV Aster jest subdelerem Orange i w tel komorkowych i internecie mobilnym wiec zasiek mam wszedze
Ahmed - 2010-05-11, 21:39

W kazdej sieci masz internet mobilny na kartę / bez abonamentu / w orange np :

http://www.orange.pl/port...p=1273610205397

papamila - 2010-05-11, 21:40

Adaśko,
Używam Ery, ( inni operatorzy nie maja żadnego zasięgu w okolicy)
odpalany z pendriva USB , z limitem 1GB 39,- zł /miesiąc-
w zupełności wystarczy jako podręczne ustrojstwo
jest też oferta z netbookiem albo laptopem, limit podobny- za 99,- miesiąc

krynia i stan - 2010-05-11, 21:57

Na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.
każdy operator ma miejsca o dobrym pokryciu sygnału i takie o fatalnym, jeśli masz jakieś miejsce gdzie przeważnie będziesz używał neta to wybór ograniczasz do tych operatorów którzy tam dobrze działają. Jeśli nie to któregokolwiek z wielkiej trójki (plus, era, orange kolejność przypadkowa) i przeważnie w całej Polsce będziesz miał zasięg, a jeśli neta potrzebujesz tylko na wyjazdy to bierz prepaida, ma to dodatkowa zaletę iż jeżeli w jakimś rejonie jeden nie działa to można kupić kartę innego (warunek modem bez simlocka). Mówienie o cenach nie ma sensu, tak się to zmienia, u każdego operatora jest kilka ofert i na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Krystian - 2010-05-11, 22:41

Ja używam I'Plus, jestem zadowolony.
Szybkość ładowania 3,23Mb/s zaś wysyłanie 0,23Mb/s.
Płacę 46zł mieięcznie.

Dziabong - 2010-05-12, 06:18

W internecie z opłatą abonamentową nie ma limitu jest tylko przycięcie pasma do GPRS ( zwolnienie działania ) i można dalej działać tylko wolniej ( do poczty wystarczy ).
Tadeusz - 2010-05-12, 10:40

Dziabong napisał/a:
W internecie z opłatą abonamentową nie ma limitu jest tylko przycięcie pasma do GPRS ( zwolnienie działania ) i można dalej działać tylko wolniej ( do poczty wystarczy ).

Oczywiście, że wystarczy do poczty, a nawet do przeglądania stron.
Używam wyłącznie internetu mobilnego, gdyż jak wiecie nosi mnie po świecie, a bez forum jak żyć? :szeroki_usmiech
Mam Orange Free, limit 1.5 giga, abonament 60 zł, modem szerokopasmowy o szybkośći przesyłu do 7,2 mega/s, oczywiście tylko w miastach. Nigdzie jednak nie mam zaniku sygnału (poza ogrodem Janusza w Pajęcznie). :-P :haha: :haha: :haha:

Dziabong - 2010-05-12, 10:51

Tadeusz napisał/a:
Dziabong napisał/a:

Oczywiście, że wystarczy do poczty, a nawet do przeglądania stron.
Używam wyłącznie internetu mobilnego, gdyż jak wiecie nosi mnie po świecie, a bez forum jak żyć? :szeroki_usmiech
Mam Orange Free, limit 1.5 giga, abonament 60 zł, modem szerokopasmowy o szybkośći przesyłu do 7,2 mega/s, oczywiście tylko w miastach. Nigdzie jednak nie mam zaniku sygnału (poza ogrodem Janusza w Pajęcznie). :-P :haha: :haha: :haha:

Tadziu przepłacasz.

roger - 2010-05-12, 11:03

A co Krzysiu proponujesz ciekawego ..... ? ;)
krzysztofCz - 2010-05-12, 11:12

papamila napisał/a:
Adaśko,
Używam Ery, ( inni operatorzy nie maja żadnego zasięgu w okolicy)
odpalany z pendriva USB , z limitem 1GB 39,- zł /miesiąc-
w zupełności wystarczy jako podręczne ustrojstwo
jest też oferta z netbookiem albo laptopem, limit podobny- za 99,- miesiąc

Ja również używam Blueconnect Ery w tym abonamencie od kilku lat i jest O.K. Oczywiście nie polecam roamingu na internecie - pisałem o tym w innym temacie.

krynia i stan - 2010-05-12, 11:22

Jak widać mamy użytkowników wszystkich trzech dużych sieci GSM i wszyscy są zadowoleni. :diabelski_usmiech

Ciekawi mnie co wybierzesz :szeroki_usmiech

pirat666 - 2010-05-12, 11:39

Ja się jeszcze nie dorobiłem własnego mobilnego netu ale kilka testowałem i ...
gdym miał się decydować to na dzień dzisiejszy wybrał bym orange ten najtańszy

ale przed ostateczną decyzją warto zapytać czy jest zasięg w tych miejscach w których na pewno będziesz chciał z niego najczęściej korzystać
w moim przypadku poległ np play i plus - był tam orange i era

ogólnie tam gdzie bym chciał być i mieć neta to orange ma największe pokrycie
potem raz plus raz era ale chyba z przewagą ery
i na końcu play

oczywiście nie mówię tu o dużych miastach bo tam to najkorzystniej wyjdzie cenowo play

Tylko po co mi mobilny skoro nad wodą już go nie ma :gwm

roger - 2010-05-12, 11:41

pirat666 napisał/a:
kilka testowałem i ...
gdym miał się decydować to na dzień dzisiejszy wybrał bym orange

Powiem Ci że jeździłem troszkę po kraju i miałem problemy z tym netem .... nawet w dużych miastach niestety niby zasięg full EDGE ...HSDPA a transfer Dooopcia zbita ... :(

krynia i stan - 2010-05-12, 11:44

Cytat:
Tylko po co mi mobilny skoro nad wodą już go nie ma

Nad jaka wodę Ty wyjeżdżasz że nie ma ?
Ja korzystam z plusa, i puki co to w bardzo niewielu miejscach miałem problem.

pirat666 - 2010-05-12, 11:54

krynia i stan napisał/a:
Nad jaka wodę Ty wyjeżdżasz że nie ma ?

Takie tam zegrze, klimkówka, chańcza, sulejowskie hi hi

Tylko, że nie mam netu mobilnego więc nie mam żadnego porównania - a to co testowałem to poległo.

roger napisał/a:
po kraju i miałem problemy z tym netem

Też chętnie się dowiem gdzie i z czym są problemy :spoko

Dziabong - 2010-05-12, 12:02

Instalacja wewnętrzna budynku zwiększa poziom sygnału, a nie zasoby sieci bo te zwiększa dopiero stacja bazowa ( BTS ).
krynia i stan - 2010-05-12, 12:21

Adi napisał/a:
Dziabong napisał/a:
nstalacja wewnętrzna budynku zwiększa poziom sygnału
Instalacja wewnętrzna budynku oraz jego stalowy szkielet tworzą swego rodzaju siatkę Faradaya, co bardzo osłabia poziom sygnałów z zewnątrz. Mnie chodziło raczej o to, że w okolicach biurowców, gdzie prowadzi się setki rozmów głosowych jednocześnie net działa słabo

Zgadza się , internet jest dla operatorów drugorzędny i jak jest do danego BTSa podłączone wiele "słuchawek" to pierwsze co jest cięte to internet.

Dziabong - 2010-05-12, 12:52

Tak ale, Wszystko da się łatwo wyjaśnić. Przy tych częstotliwościach fale rozchodzą się prostolinijnie wystarczy, że przesłoni nowy bydynek nadajnik i kupa. Najemcy wypowiadaja miejsca pod nadajnikami etc.
Paczki z transmisja idą w przerwach pomiędzy paczkami z voicem. Nieprawdą jest ze internet jest 2 rzędny dla operatorów. Mając 1 kreskę zasięgu wyślesz maila, ale nie pogadasz.

krynia i stan - 2010-05-12, 13:26

Dziabong napisał/a:
Nieprawdą jest ze internet jest 2 rzędny dla operatorów. Mając 1 kreskę zasięgu wyślesz maila, ale nie pogadasz.

Chyba trochę mylisz pojęcia, nie mówiłem o słabym "zasięgu" tylko o wielu podłączonych (w domyśle korzystających z BTSa) użytkownikach, spróbuj wysłać tego majla z jakiegoś dużego wiecu (np Nowy Rok przy ratuszu).

Dziabong - 2010-05-12, 14:19

krynia i stan napisał/a:
Dziabong napisał/a:
Nieprawdą jest ze internet jest 2 rzędny dla operatorów. Mając 1 kreskę zasięgu wyślesz maila, ale nie pogadasz.

Chyba trochę mylisz pojęcia, nie mówiłem o słabym "zasięgu" tylko o wielu podłączonych (w domyśle korzystających z BTSa) użytkownikach, spróbuj wysłać tego majla z jakiegoś dużego wiecu (np Nowy Rok przy ratuszu).

Uwierz mi nie mylę co innego jest dostęp do sieci ten jest skończony, jak kończy się zasób jednego to telefon loguje się do następnego BTSa, jak jest pełny to do następnego jak wszystkie są pełne to pojawia się komunikat sieć zajęta.

Imprezy typy Nowy Rok to tak jak 500 camperów na placu o powierzchni 1500 metrów - dla każdego operatora. Nikt nie liczy dostępów sieci na ten dzeń.

donald - 2010-05-12, 15:15

A ja uzywam play. i w zupelnosci wystarcza. Mam dodatkowa antene zewnetrzna do modemu usb i jest wystarczajacy zasieg w kazdym miescie i okolicach. Nie musze miec pod kazdym krzakiem zasiegu bo bym sie nie odczepil od lapka i nic nie wypocząl :-P a do forum czy poczty mozna sobie z lasu pojecac gdzies blizej cywilizacji i posurfowac w sieci :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
KOCZOR - 2010-05-12, 15:48

A ja mam modem z abonamentem w Orange. Jest to jakiś dziwoląg, wielkości paczki papierosów a nazywa się AnyDATA ADU-BAT-100. Piszę tak dokładnie, ponieważ konsultanta Orange, z którym współpracuję od lat męczyłem o internet, który ma działać wszędzie w Polsce (do lipca tamtego roku miałem modem Play i poza miastami była kicha).
Polecił mi modem, który łączy zarówno w systemie GSM z max. szybkością 7,2mb, ale korzysta również ze starego analogu Centertel - wolniej, ale jeszcze nie miałem przypadku braku zasięgu. Co prawda mam go dopiero od września tamtego roku i niewiele wyjazdów zaliczył, ale dotychczas mnie nie zawiódł. Limit 7GB/m-c pozwala mi spokojnie używać go nawet do wideorozmów na skype, więc kiedy w domciu reszta rodziny zabagni mi kablowe łącze internetowe, to spokojnie przełączam się na modem.

AUTOJUR - 2010-05-12, 19:10

Abonamentem w Orange bez limitu około 30 zł na miesiąc /przez 2 lata płaciłem 122/
krynia i stan - 2010-05-14, 17:46

W Gadżecie na TVN Turbo w tym tygodniu jest test mobilnego internetu od różnych operatorów. Można obejrzeć i i wyciągnąć wnioski :spoko
Annmir - 2010-05-15, 08:30

Cieszę się że otworzyłeś taki temat Kogucie. Również myślałam nad jakimś mobilnym netem ale jeszcze nawet kamperka nie mam to i net poczekać może. Pozdrawiam :spoko :spoko
krynia i stan - 2010-05-15, 08:53

A zauważyliście jak bardzo uzależniliśmy się od tego medium, nikt na razie nie powiedział "te dwa trzy tygodnie to wytrzymam bez internetu itd ...", co bardzo często słychac w przypadku rozmów o telewizji w kamperze.

Ciekawe :spoko

KOCZOR - 2010-05-15, 09:13

krynia i stan napisał/a:
"te dwa trzy tygodnie to wytrzymam bez internetu itd ..."

Ja wytrzymam, ale... właśnie włączyłem laptopiego, żeby wrzucić "informację z terenu".
Stoję na parkingu na terenie skansenu przy/na obrzeżach Kolbuszowej i mogę podać wynik:

krynia i stan - 2010-05-15, 11:21

KOGUT napisał/a:
to nie chodzi tylko o rozrywkę ale o wiadomości , mapy , potrzebne informacje z satelity , wszystko co pozwoli wjechać tam gdzie wzrok nie sięga a do tego w czasie jak najlepszej pogody ,kontakt wizualny z bliskimi , z FORUM ... ja bym rozgraniczył dostęp do sieci od TV , dla mnie to zupełnie inne potrzeby

Na pewno znajdą się ortodoksi myślący inaczej :diabelski_usmiech
Ja przyznaję Ci racje bo sam z internetu korzystam gdzie się da :szeroki_usmiech , ogólnie to jestem gadżetomaniakiem :szeroki_usmiech .
Nie da się jednak ukryć że uzależniliśmy się od internetu, a jak ktoś idzie w zaparte że nie to chyba czas na wizytę u specjalisty :lol: :lol: :spoko (oj, czy to nie dzisiaj ? :haha: ) :szeroki_usmiech

AMIGO - 2010-05-17, 12:50

krynia i stan napisał/a:
A zauważyliście jak bardzo uzależniliśmy się od tego medium, nikt na razie nie powiedział "te dwa trzy tygodnie to wytrzymam bez internetu itd ..." (...)

DWA TYGODNIE?!!! :shock:
Po trzech dniach ile jest nieprzeczytanych postów!!! :gwm

krynia i stan - 2010-05-17, 13:25

CamperAmigo napisał/a:
DWA TYGODNIE?!!!
Po trzech dniach ile jest nieprzeczytanych postów!!!

:haha: o tym nie pomyślałem , mea culpa :szeroki_usmiech

krynia i stan - 2010-05-17, 16:16

Ted69 napisał/a:
Ja dotychczac mialem inny problem - nie bylem w stanie "skonsumowac" tego co kupilem w iPlusie i zawsze cos zostawalo na nastepny okres

Jak to jest problem, to tylko takich życzyć :szeroki_usmiech :spoko

krynia i stan - 2010-05-18, 20:28

Powiedz Kogut, co wybrałeś ? :spoko
roger - 2010-05-18, 20:30

krynia i stan napisał/a:
Powiedz Kogut, co wybrałeś ? :spoko

Jolę wybrał ... bez internetu ...

PS
Ty nie wymagaj od Adasia tak błyskawicznych decyzji .... nie można mysleć za szybko bo to boli Pana vice prezesa ... :chytry

roger - 2010-05-18, 20:44

To ty jeszcze nie czytałeś ... ?????
No zaskakujesz mnie Adamie ... :(

wbobowski - 2010-05-18, 21:44

Tadeusz napisał/a:
...Mam Orange Free, limit 1.5 giga, abonament 60 zł...

Tadziu, za dużo płacisz.... iPlus za abonament 71 zl daje 6 GB, a za 1,5 GB zapłaciłbyś niewiele.

AUTOJUR - 2010-05-18, 22:32

W mojej taryfie miesięcznej bez limitu 30 zł Orange.
Dziabong - 2010-05-24, 11:38

A UKE widzi to tak:
radek_z_południ - 2010-05-24, 13:23

Od zeszłego lata mamy Pleya za 49 zł miesięcznie mam 5GB, potem trzeba dokupić pakiet np. 2GB za 20zł. Piszę o tym ponieważ jak dotąd udało mi się przekroczyć limit tylko raz. Warto wiedzieć jaki transfer nas interesuje. Do meili, forum, i przeglądnięcia kilku stron 5GB wystarcza. P.s. Oferta ERY ciekawa, pytanie co jest napisane małym druczkiem.
stefkor - 2010-05-24, 15:29

Ja mam Playa 10 GB i nie narzekam, wcześniej miałem iPlusa, i jedyna różnica, ale znaczna - Plus w większej ilości miejsc miał zasięg.
lroz - 2010-06-05, 11:17

Opcja całkiem za darmo, dla tych co nie muszą być ciągle online - nie kupować żadnego internetu mobilnego, obecnie jest coraz więcej miejsc z darmowymi Wifi - Mcdonaldsy, KFC, Pizza Hut, centra handlowe, restauracje. Z doświadczenia wiem, że gdzie bym nie stanął w większym mieście mam co najmniej 50% szans na znalezienie darmowego wifi.
radek_z_południ - 2010-06-05, 23:32

lroz napisał/a:
Mcdonaldsy, KFC, Pizza Hut, centra handlowe, restauracje.

Czyli wszystkie ulubione miejsca kamperowiczów.

lroz - 2010-06-10, 06:48

Hehe, ja w ogóle na wyjazdach korzystanie z internetu uważam jako ostateczność, więc i do McD można wtedy podjechać ;-)
krzysztofCz - 2010-06-20, 08:30

:wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony: Nic za darmo. Ja też się cieszyłem testując takiego startera z Ery i to w roamingu. Na początku też nic nie ściągało... ale później jak zassało... . Po prostu zlicza to w jakimś czasie i dopiero wykazuje.
krzysztofCz - 2010-06-20, 11:11

Ted69 napisał/a:
A w Orangu - mija kolejna doba - i NIC sie nie zmienia
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Nadzieja umiera ostatnia :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
Obym był złym prorokiem.

krzysztofCz - 2010-06-21, 09:57

:wyszczerzony: Może po prostu Cię lubią :wyszczerzony:
Dziabong - 2010-06-21, 10:49

To proponuję do testów TAK TAKa za 9 pln internet bez ograniczeń.
Ahmed - 2010-06-21, 15:46

W tej chwili testuję Orange Free , zresztą też teraz piszę z Orange Free , testuję już kilka godzin , na razie wzięło mi z karty 10 groszy :ok
Ahmed - 2010-06-21, 16:25

Żaden modem , internet idzie przez telefon połączony z laptopem poprzez Blutu.... coś tam i za pomocą programu NokiaSuite , łączny koszt - starter 0 zł. / daja za darmo jak zamówisz na stronie orange.pl / i jednym SMS-em zmieniasz z Orange GO na Orange Free
Ahmed - 2010-06-21, 16:49

No jaki firmowy ? jaki abonament ? Potrzebuję internetu tylko na wakacje , więc kupuję , a raczej zamawiam starter za darmo , przerabiam go jednym sms-em na Orange Free , doładowuję za 25 zł . i mam internet na wakacje

A potem, po wakacjach , starter do kosza na smieci i po sprawie :ok

Ahmed - 2010-06-21, 16:53

http://www.orange.pl/port...ee_pre_discover

http://www.orange.pl/port...equestid=118534

Ahmed - 2010-06-21, 16:55

KOGUT napisał/a:
nooo to jest jasne że tak się da , miałbym w tym momencie dwa numery i to też nie jest problem . Zastanawiałem się tylko nad wykorzystaniem juz tego co mam w kieszeni i działa non stop , mam firmowego orangota :haha:

Jeżeli korzystasz z Nowego Orange Go, Orange Go, POP, Jednej Idei na Kartę lub Dla Każdego przełącz się na Orange Free na kartę:

* wyślij SMS-a pod numer 3033 o treści FREE (koszt SMS-a zgodny z cennikiem Twojej obecnej oferty), lub
* wpisz kod *101*40# i potwierdź zieloną słuchawką.

pirat666 - 2010-06-23, 23:42

KOGUT napisał/a:
nie za bardzo wiem jak zainicjować połączenie

w panelu nokia suite jest taki zielony globusik ze strzałkami (prawa górna ikonka)
jak najedziesz myszką to się wyświetli napisz "łączenie z internetem"

Potem wybierasz np po bluetooth i tyle

ale ...

jak się nie łączy to musisz w telefonie wprowadzić właściwy numerek do połączeń internetowych ... choć teoretycznie powinien Ci przyjść sms z ustawieniami do telefonu jak tylko włożyłeś kartę

:spoko

pirat666 - 2010-06-24, 09:07

U mnie to wygląda tak :)

1. musisz mieć ustawione połączenie po BT (bluetooth) komputer <--> telefon
2. odpalasz nokia suite
3. wybierasz telefon z którym ma sie połączyć (jeśli jest więcej wprowadzonych)
4. klikasz na globus zielony (obrazek 001)
5. albo automatycznie albo ręcznie nawiązujesz połączenie takie dwie strzałeczki (obrazek 002)
6. po nawiązaniu połączenia (obrazek 003)

:bigok

pirat666 - 2010-06-24, 10:02

Za piwko dziękuje :)

KOGUT napisał/a:
nagryzmolić gdzie sprawdzić ile kasy pozostało itp to bym miał kpl wiadomości

Tego nie wiem jeszcze jak to sprawdzać przez ten program i czy się da ? (bo się w to nie zagłębiałem)

ja sprawdzam u siebie kodem z telefonu ale to play więc dla orange będzie inny

zamówiłem już startera orange i będę bieglejszy po testach :) ale to pewnie dopiero w przyszłym tygodniu.

pirat666 - 2010-06-24, 12:45

KOGUT napisał/a:
wypinasz się jak oglądasz stronę czy nie popadasz w takie skrajności

Nie popadaj w skrajności he he

wystarczy jak nie będziesz oglądał filmów na YT i innych transmisji on-line

płacisz za dane a nie za czas spędzony na stronie więc jak się strona załaduje to czytanie jest już nieodpłatne więc nie ma sensu się rozłączać ... ale ... są inne programy które w tym czasie mogą się komunikować z siecią, więc dobrze jest wszelkie upgrady programów ustawić na ręczne sprawdzanie uaktualnień.

roger - 2010-06-24, 12:51

Adas jak ty chcesz na tym gadać na skypie i to jeszcze z kamerką to ja Ci powodzenia życzę ..... ;) .....
pirat666 - 2010-06-24, 12:56

roger napisał/a:
Adas jak ty chcesz na tym gadać na skypie

To jest OK ale bez kamerki - możliwość taniego gadania z komórki przez skypa i inne komunikatory głosowe (fring - na komórki) :) polecam np jak ktoś ma telefon z wifi i w domku wifi to może używać fring za free :)

roger - 2010-06-24, 12:59

Piotruś ...... :bajer a czemu wyciąłeś że z kamerką ..... :bajer ?
To transmisja strumieniowa ...... gadanie tak ale video online to razem tego nie udźwignie .... ;) ....

pirat666 - 2010-06-24, 13:10

roger, chodzi o to samo co powiedziałeś he he
głos tak
video NIE

:diabelski_usmiech

pirat666 - 2010-06-24, 16:15

KOGUT napisał/a:
jadę testowac na wysokości , wrócę i powiem jak i co

Czemu dopiero jak wrócisz - pisz z wysokości he he :haha: :haha: :haha:

Fux - 2010-06-24, 19:27

Tak na marginesie, to tylko internetu, obojetnie w jakiej sieci, za granica nie odpalajcie... :spoko
AUTOJUR - 2010-06-24, 19:52

Kogut ja złapiesz czeski internet to kieszeń zaboli :bajer
radek_z_południ - 2010-06-25, 09:35

KOGUT jaka trawka nie wnikam, ale... jeśli obraz będzie statyczny, np. odświeżany co 30 sekund, to można te trawkę podglądać :)
krynia i stan - 2010-06-25, 10:07

Cytat:
Piotruś ...... a czemu wyciąłeś że z kamerką ..... ?
To transmisja strumieniowa ...... gadanie tak ale video online to razem tego nie udźwignie .... ....

Udźwignie jeśli będzie to HSDPA lub UMTS dla EDGE słabiutko (chociaż przy bardzo dobrym sygnale tez pójdzie ) i GPRS oczywiście odpada, te wszystkie skróty oznaczają sposoby transmisji danych w połączeniu internetowym GSM wymienione od najszybszego do najwolniejszego.
Dwa pierwsze tylko w dużych miastach (i tez nie ma całkowitego pokrycia) EDGE w większości mniejszych miast a GPRS jest dostępny na terenie całego kraju.
To oczywiście jest szybkość transmisji, i nie ma nic wspólnego z limitem danych wynikającym czy to z abonamentu czy przedpłaty. :spoko

roger - 2010-06-25, 10:14

krynia i stan napisał/a:
HSDPA lub UMTS dla EDGE słabiutko (chociaż przy bardzo dobrym sygnale tez pójdzie ) i GPRS oczywiście odpada, te wszystkie skróty oznaczają sposoby transmisji danych

:bajer taaaa ..... a nie miałeś tak że na wyświetlaczu full lampa HSDPA albo UMTS a zaraz potem komunikat "nie można wyświetlić strony" ...przesadziłem z tym "zaraz po" ..... ja przestałem patrzeć jak jestem podłączony po tygodniu bo to i tak nie ma znaczenia .... istotna jest aktualna przepustowość przekaźnika na którym wisisz .... i niezależnie od tego co mówią spece operatora prawda jest taka priorytet maja rozmowy nie dane ... ;)

PS
Ale teoretycznie zgadzam się z Tobą .... ;) pozdrowienia dla Krysi ... ;)

Dziabong - 2010-06-25, 10:23

To zależy z priorytetem u którego operatora. Paczki z danymi ścigają się z paczkami z voicem w jednej lidze.
Ciekawostka w Stegnie pomijajac, że jest WiFi na kampie, to miałem na swoim BC HSUPA i szybciej siągał mi danie niż Netia w domciu! Ot mechanizacja.

krynia i stan - 2010-06-25, 10:27

roger napisał/a:
pozdrowienia dla Krysi ...

Dziękuję przekażę :szeroki_usmiech

roger napisał/a:
Ale teoretycznie zgadzam się z Tobą ....

Masz rację to nie zależy tylko od rodzaju transmisji (wystarczy porównać szybkość w tygodniu a w wekkend a ciągle mamy ten sam typ transmisji) ale generalnie od tego trzeba zacząć.

Ahmed - 2010-06-25, 10:49

A nie ogranicza Was szybkość połączenia komórki z laptopem poprzez Blutu... coś tam ?

U mnie niby powinno byc cos koło 500 kb/s a jest tylko 115 kb/s

krynia i stan - 2010-06-25, 10:52

oskp napisał/a:
A nie ogranicza Was szybkość połączenia komórki z laptopem poprzez Blutu... coś tam ?

jeśli korzystasz z komórki jako modemu to tak może być (chyba że łączysz się czystym USB), ja mam modem GSM wbudowany w netbooka.

roger - 2010-06-25, 10:52

Jeśli chcesz wykorzystywać telefon jako modem ..... to tylko kabel zadne BT czy WiFi .... i też obawiam się że nie będziesz zadowolony ..... przeglądanie stron "mało ważących" OK .... dlatego preferuję wtedy strony mobilne..... albo wyłączam pokazywanie obrazków .... :( to taki substytut wyjazdowy i przy dużej dawce cierpliwości da się korzystać .... ale ja to chyba mam ADHD ..... ;)
Dziabong - 2010-06-25, 10:53

oskp napisał/a:

U mnie niby powinno byc cos koło 500 kb/s a jest tylko 115 kb/s

Transmisja jest taka jaki jest najgorszy element tu Bt.

roger - 2010-06-25, 10:54

HAHAHA tośmy się Pany "zbili" .... masz potrójne potwierdzenie kar.... oskp ;) że tylko kabel
Ahmed - 2010-06-25, 11:01

Ech , nie zdążę kupic przed wyjazdem :gwm
krynia i stan - 2010-06-25, 11:03

roger napisał/a:
masz potrójne potwierdzenie kar.... oskp że tylko kabel

Tak pod warunkiem że nie będzie to coś emulującego RS232 , bo wtedy nic nie zmieni.

roger - 2010-06-25, 11:05

To wstawiaja w laptopy RS-y ..... ja chetnie bym takiego kupił ..... 2 lata temu szukałem i nie znalazłem .... a potrzebyję takiego wolnego portu :> .....

USB...... tylko USB .....

krynia i stan - 2010-06-25, 11:10

roger napisał/a:
To wstawiaja w laptopy RS-y ..... ja chetnie bym takiego kupił ..... 2 lata temu szukałem i nie znalazłem .... a potrzebyję takiego wolnego portu :> .....

Nie o to chodzi, Oskp może mieć komórkę która wykorzystuje RSa, wtedy kabelek będzie taką przejściówką między RS a USB.
Są kabelki USB -> RS , zaopatrzone w odpowiednie wtyczki i nawet to działa (posiadam takowy więc wiem co mówię :szeroki_usmiech )

Ahmed - 2010-06-25, 11:26

Mam Nokie 2330 i na Allegro brak takiego kabla - może do tego telefonu wcale taki nie występuje ?
krynia i stan - 2010-06-25, 11:37

To Twój telefon pracuje max w EDGE więc za wiele nie poprawisz kabelkiem. :(
pirat666 - 2010-06-25, 11:39

115 kb/s to wystarczająca prędkość do przeglądania netu, komunikacji gg, skype itp ;) (jak ktoś nie ma ADHD hi hi)

Jak ktoś potrzebuje dużo czytać bez reklam, bez obrazków i bez żadnych upiększeń - sam tekst to wystarczy przeglądarka lynx

krynia i stan - 2010-06-25, 11:46

Oskp , opisy techniczne Twojego telefonu są rozbieżne, ale znalazłem że masz gniazdo USB a właściwie microUSB, to tłumaczyłoby brak kabla dedykowanego do telefonu.
Idziesz do najbliższego sklepu komputerowego i kupujesz kabelek USB -> microUSB za kilkanaście Pln i po sprawie. :spoko

Fux - 2010-06-25, 11:49

Kabelek od np. navi lub aparatu foto może pasować...
Ahmed - 2010-06-25, 11:51

krynia i stan napisał/a:
Idziesz do najbliższego sklepu komputerowego i kupujesz kabelek USB -> microUSB za kilkanaście Pln i po sprawie.

Dzięki , a program nokia suite , przez który teraz łącze się z netem poradzi sobie w połaczeniu telefonu z komputerem ?

Fux - 2010-06-25, 11:53

Tak. Pewnie Cie poinformuję, ze jest do pobracia nowa wersja.
Ahmed - 2010-06-25, 22:45

Fux napisał/a:
Kabelek od np. navi lub aparatu foto może pasować...

Okazało się , że mam w domu taki kabelek od aparatu foto , ale w telefonie i końcówce kabelka mikro USB sa dwie ,, męskie wtyczki " :haha: :haha: :haha:

I one nie chca razem :haha: :haha: :haha:

Widać telefon i kabelek są hetero :haha: :haha: :haha:

Fux - 2010-06-26, 06:16

Dobre.... :spoko
papamila - 2010-06-26, 07:03

krynia i stan napisał/a:
mam modem GSM wbudowany w netbooka.

co to za netbook? marka?

krynia i stan - 2010-06-26, 12:40

Acer, "aspire one"
mikart - 2010-06-26, 16:24

A ja siedze w lesie na działce, telefon (Orange) prawie bez zasięgu (napewno nie ma szans się przez niego dogadać) ale internet chodzi i nie zrywa :D
Muszę wymienić aparat telefoniczny na nowszy i napewno będzie lepszy sygnała a i możliwości szybszego przesyłu także bo ten aparat obsługuje tylko GPRS.
Muszę jednak podziękować wszyskim, któzy tu podpowiadali bo dzięki nim nie musiałem narazie wywalać kaski na modem :)
:piwo:

Pomaranczowe - 2010-06-29, 18:53

W sumie to najbardziej opłaca się wybrać mobilny internet z Plusa lub Orange,zasieg jest niemal wszędzie. Oczywiscie nie bedzie to demon szybkosci,ale lepsze to niż nic. Czesto na kempingach jest takze możliwosć korzystania z internetu.
Ahmed - 2010-06-29, 20:04

I właśnie korzystam teraz z Orange Free na campingu , pisać się da , gorzej ze zdjęciami ... chciałem przesłać takie 200 kB i nie przeszło :(
ARCADARKA - 2010-06-29, 20:10

oskp napisał/a:
I właśnie korzystam teraz z Orange Free na campingu , pisać się da , gorzej ze zdjęciami ... chciałem przesłać takie 200 kB i nie przeszło :(

to je zmniejsz i po herbacie :haha: :haha: :haha: :haha:

roger - 2010-06-29, 20:11

No cały czas to pisałem ....;) tekst bez grafiki OK .... zdjęcia to utopia ... ;) ja nie mam cierpliwości .... sugeruję odznaczyć w przeglądarce wyświetlanie grafiki ... poprawi się zdecydowanie ;)
roger - 2010-06-29, 20:19

Ale ty Tadeusz cierpliwy jesteś a ja mam ADHD .... ;) dla mnie te prędkości są nie do przyjęcia ..... używam Łagów tez wstawiałem z Łagowa na orangutanie ale zawsze klnę że nie wiem za co płacę .... ;)
Ahmed - 2010-06-30, 11:05

KOGUT napisał/a:
DUPY TADZIU , DUPY SIĘ MÓWI , NIE OWIJAJMY W BAWEŁNĘ :bajer

oskp - wysyłałem z Jakuszyc foty po 160 kb , jedna wychodziła 3 minuty a co do zasięgu tam plusa to nie gadajmy , nie było go tam ...

KOGUT , tak jak pisałem mam EDGE ale BT spowalnia mi na 115 kB/s

Dobra , jak zmniejszyć fotkę w prosty sposób , tak , żeby z sieci nie ściągać jakiegoś programu przez ten mobilny internet ? Mam w laptopie tylko to co seryjne z Windowsem / 7 /

48a-ELANKO - 2010-06-30, 11:10

oskp napisał/a:
Dobra , jak zmniejszyć fotkę w prosty sposób , tak , żeby z sieci nie ściągać jakiegoś programu przez ten mobilny internet ? Mam w laptopie tylko to co seryjne z Windowsem / 7 /

Pobierz programik z naszego forum ! :lol:
Korzystam tylko z niego, bo jest prosty i szybki...

http://www.camperteam.pl/...ction=file&id=9

roger - 2010-06-30, 11:15

oskp napisał/a:
Mam w laptopie tylko to co seryjne z Windowsem / 7 /

Paint - obraz -atrybuty ...... zmieniasz rozmiar (640-480 pikseli np) zapisujesz jako jpeg ... ;)

Ahmed - 2010-06-30, 12:28

48a-ELANKO na 7-ce ten program nie chce chodzić

KOGUT - da się , ale wychodzi takie malutkie to zdjęcie

Ahmed - 2010-07-01, 11:09

Ted69 napisał/a:
Do obrobki zdjec polecam dwa programy - jeden to Picasa (Googla)

Ściągnąłem go przez Orange Free całe 11 MB , nawet jakoś poszło , ale jak w tym programie zmienić fotkę 200 kB na 20 , 50 kB ?

Kombinuję i nie umiem trafić , .

Ahmed - 2010-07-01, 12:27

Dzięki, ciemny ze mnie ludek , jeśli chodzi o te sprawy .... :spoko
Ahmed - 2010-07-07, 10:21
Temat postu: Orange Free na kartę
Jestem nad morzem od 29 czerwca , codziennie kilka godzin on-line , sprawdzam pocztę e-mail , wchodzę do banku , czytam fora internetowe , sprawdzam pogodę na pogodynka.pl , mojapogoda.pl , korzystam z portalu onet.pl itp.

Od 29 czerwca do dzisiaj nie ściągnęło mi z karty nawet grosika , nadal mam 25 zł. kwotę , którą doładowałem kartę , oraz 10 zł. promocyjne , więc jeszcze nie wykorzystałem darmowego transferu danych

Polecam wszystkim ! Połączenia nie zrywa , a od nadajnika w Kołobrzegu jestem jakieś 11 km

krzysztofCz - 2010-07-07, 10:49
Temat postu: Re: Orange Free na kartę
oskp napisał/a:
Jestem nad morzem od 29 czerwca , w Kołobrzegu jestem jakieś 11 km

No to jesteś w moich okolicach - być może się gdzieś mijaliśmy :wyszczerzony:

evvcik - 2010-07-23, 22:18

Od 2 lipca używam na moim "maluchu" - netbooku MSI - mobilny net Orange Free (na domowym notebooku z pingwinem tez "chodzi").
Do ceny startowej doładowałam 25 zl. Do dzis zuzylam 1,86 PLN.... w tym jakies smsy i mms.
Dokupiłam modem na usb HUAWEI E510 z tunerem cyfrowym DVB-T (NTC - na razie do uzycia tylko w wawie i okolicach)
W domu mam predkosc do 7,2 Mb/s.
Nijak nie moge "przejeść" tych pieniędzy i gigabajtów....chyba zacznę ściągać jakieś filmy :wyszczerzony:

Zaczęłam sie zastanawiać czy nie zrezygnować z Neostrady (mam opcje 6Mb/s za 69 zl m-cznie)
Tylko ze po wakacjach Orange moze skończyć z tą promocja...ale gdyby nie, to liczac w orange free 50 zl raz na 90 dni (16,66 zl na m-c) przy bardzo podobnej predkosci w domu, moze to bylby jednak jakis pomysl?

W kazdym razie orange sie postaralo i na wakacje to calkiem niezla propozycja mobilnego internetu :)

ML - 2010-07-24, 22:36

Zachęcony przez Was postanowiłem zakupić starter Orange Free i.... lipa wielka. :gwm Niedostępny nawet w salonie Orange (szukałem we Wrocławiu). Przez internet też nie można kupić pre-paid (sprzedawane są tylko produkty abonamentowe). Czyżby reglamentacja ? :diabelski_usmiech

Pozdrowienia.

Ahmed - 2010-07-24, 22:38

Kupujesz pierwszy lepszy numer pre-paid Orange i jedną komenda czy SMS-em zmieniasz taryfę na Orange Free :spoko
evvcik - 2010-07-24, 22:42

Cytat:
Przez internet też nie można kupić pre-paid (sprzedawane są tylko produkty abonamentowe)

a to?

http://allegro.pl/item115...te_starter.html

ML - 2010-07-24, 22:51

evvcik napisał/a:
Cytat:
Przez internet też nie można kupić pre-paid (sprzedawane są tylko produkty abonamentowe)

a to?

http://allegro.pl/item115...te_starter.html

To jest jedyna aukcja na allegro - z licytacją, która kończy się za dwa dni. A ja chciałem kupić już i z fakturą jak normalny biały człowiek. :mrgreen:

Pozdrowienia.

Ahmed - 2010-07-24, 22:58

ML napisał/a:
A ja chciałem kupić już i z fakturą jak normalny biały człowiek. :mrgreen:

Idz biały człowieku do kiosku lub na CPN i kupuj :ok

ML - 2010-07-24, 23:16

W takim razie mi wyjaśnijcie po co jest starter Orange Free ? W punktach sprzedaży Orange wyjaśniono mi, że jeśli chcę korzystać z modemu USB, to muszę mieć starter Orange Free. A ja właśnie chcę korzystać przez modem, a nie przez telefon. Jednak ten starter Orange Free to towar deficytowy i chyba zarydzykuję i spróbuję ze zwykłym Orange Go. Ciekawe czy zadziała przez modem ?

Pozdrowienia.

Ahmed - 2010-07-25, 09:02

ML napisał/a:
chyba zarydzykuję i spróbuję ze zwykłym Orange Go. Ciekawe czy zadziała przez modem ?

Zadziała , tylko finansowo Cię zrujnuje :chacha2

Jeżeli korzystasz z Nowego Orange Go, Orange Go, POP, Jednej Idei na Kartę lub Dla Każdego przełącz się na Orange Free na kartę:

* wyślij SMS-a pod numer 3033 o treści FREE (koszt SMS-a zgodny z cennikiem Twojej obecnej oferty), lub

http://www.orange.pl/port...ee_pre_discover

:spoko :spoko :spoko

ML - 2010-07-25, 11:21

oskp napisał/a:

Czyli taką operację robię telefonem, a później przekładam kartę do modemu i śmigam po necie w taryfie Orange Free. Dobrze rozumuję ? Tylko po co, jeśli to takie proste, są startery Orange Free wykupowane jak ciepłe bułeczki ?

Pozdrowienia.

Ahmed - 2010-07-25, 11:39

ML napisał/a:
Czyli taką operację robię telefonem, a później przekładam kartę do modemu i śmigam po necie w taryfie Orange Free. Dobrze rozumuję ? Tylko po co, jeśli to takie proste, są startery Orange Free wykupowane jak ciepłe bułeczki ?

Pozdrowienia.

Dobrze rozumiesz :ok

Te startery Orange Free są po 20 zł i mają chyba kilka GB gratis na start

Ale jak sobie kupisz starter Orange Go za 5 zł. albo zamówisz go gratis na stronie Orange to wychodzi mniej więcej na to samo . Też szukałem startera Orange Free i nie było szans , zamówiłem gratis starter Orange Go , przerobiłem na Free i wakacje z internetem miałem gratis :bigok

Dodam tylko , że jak zamówisz taki starter gratis na stronie orange , to przy każdym doładowaniu od 25 zł. dostajesz jeszcze promocyjne 10 zł. :spoko

ML - 2010-07-25, 11:52

Cytat:
Ale jak sobie kupisz starter Orange Go za 5 zł. albo zamówisz go gratis na stronie Orange to wychodzi mniej więcej na to samo . Też szukałem startera Orange Free i nie było szans , zamówiłem gratis starter Orange Go , przerobiłem na Free i wakacje z internetem miałem gratis :bigok

Dodam tylko , że jak zamówisz taki starter gratis na stronie orange , to przy każdym doładowaniu od 25 zł. dostajesz jeszcze promocyjne 10 zł. :spoko

Śliczne dzięki za tą informację. Piweczko postawione - to oczywista oczywistość :mrgreen:

Pozdrowienia.

evvcik - 2010-07-25, 11:58

ML napisał/a:

Czyli taką operację robię telefonem, a później przekładam kartę do modemu i śmigam po necie w taryfie Orange Free.

Nie wiem jaki masz modem, ale ten mój również wysyła i odbiera smsy ;)
Ja kupiłam modem, bo nie chciało mi sie przekładać w telefonie kart sim. Do dzwonienia od lat używam Simplusa.

Pozdrawiam :spoko

Jacek M - 2010-07-26, 22:15

KOGUT napisał/a:
a u mnie leżała jedna nokia to mówię jej do roboty i teraz tyra za modem...
opowiedz łopatologicznie jak to się robi, bo u mnie też leży i rdzewieje :)
jury - 2010-07-26, 23:01

Jeżeli chodzi o mobilny Internet to używam dwóch w zależności od możliwości zasiegu.
Mam Plusa prywatnego i Orange służbowe.

Niestety jeżeli chodzi o zasięg to niestety Plus ma o niebo lepszy. Dwa identyczne laptopy z innymi operatorami dały możliwość sprawdzenia i w przypadki Plusa mamy pewny EDGE jeżeli niema 3G a Orange skacze między GPRS a EDGE i przez to szybko się nagrzewa modem.

Jestem zwolennikiem abonamentów więc iPlus też jest na abonament i nic nie wiem o doładowaniach.

Jacek M - 2010-07-26, 23:29

KOGUT napisał/a:
już powinno grać .

Hura, Hura !
Dzięksy - bardzo taniutko się dorobiłem mobilnego netu :)

Browarek! :pifko

pirat666 - 2010-07-27, 08:23

jury napisał/a:
Orange skacze między GPRS a EDGE i przez to szybko się nagrzewa modem

W opcjach masz wybór jaki ma być wybierz ten szybszy zamiast automatycznego - wówczas jest stabilnie i ok.

jury - 2010-07-27, 12:45

pirat666 napisał/a:

W opcjach masz wybór jaki ma być wybierz ten szybszy zamiast automatycznego - wówczas jest stabilnie i ok.

Myślisz że nie próbowałem? Próbowałem wszystkiego, muszę opracować jakis patent żeby oba laptopy smigały z jednego modemu. Pewnie je połącze skrętką z przeplotem, ale tego jeszcze nie próbowałem.

Dziabong - 2010-07-27, 13:33

jury napisał/a:
pirat666 napisał/a:

Myślisz że nie próbowałem? Próbowałem wszystkiego, muszę opracować jakis patent żeby oba laptopy smigały z jednego modemu. Pewnie je połącze skrętką z przeplotem, ale tego jeszcze nie próbowałem.

Kup ruter sprzedają w zestawie z Huaway E122 ryter D100.

jury - 2010-07-29, 08:02

Dla zainteresowanych na tej stronie znajdziecie mapę z miejscami stacji bazowych w polsce naszych operatorów.
http://mapa.btsearch.pl/

Wpisz miejscowość najbliżsżą gdzie jesteś, wybierz swojego operatora i już wszystko wiesz.
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

dziwaczek - 2010-11-03, 20:41

No i ja stałem się posiadaczem mobilnego internetu. Po prostu kupiłem kartę Orange Free za 20zł - są dostępne w salonach orange (kupiłem w Złotych Tarasach). Przełożyłem do Noki i ciesze się dostępem. Teraz z zestawem startowym dostaje się 20zł na rozmowy i 1GB wszystko do wykorzystania przez miesiąc. Wiec na wypad jak znalazł. Numer jest ważny od razu przez rok. Działa nawet niezłe, net chodzi dobrze szybko jestem w strefie sieci 3G pliki mi się dziś ściągały z prędkością ok 300kb więc spoko jest. Ciekawa jest forma doładowywania i wartości limitów oraz bonusów - fotka. W sumie to na dłuższy wyjazd można kupić kolejny starter.
Czy ktoś przerabiał starter Orange go taki za 5zł - ile na tym jest potem limitu?

Ahmed - 2010-11-03, 20:47

dziwaczek napisał/a:
Czy ktoś przerabiał starter Orange go taki za 5zł

Przerabiasz go jednym SMS-em na Orange Free i masz to samo :spoko

dziwaczek - 2010-11-03, 21:42

oskp napisał/a:

Przerabiasz go jednym SMS-em na Orange Free i masz to samo

A czy tez mam wtedy 1Gb gatis i 20zł na rozmowy?

Ahmed - 2010-11-03, 21:46

Nie masz , natomiast starter możesz zamówić gratis na stronie orange i aktywować kiedy chcesz :ok
dziwaczek - 2010-11-04, 22:43

Startery są do dostania w salonach orange - ja taki nabyłem - jest to bardziej opłacalne.
Ahmed - 2010-11-04, 22:47

Teraz tak , są dostępne , przed wakacjami nie było żadnych szans :spoko