| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Dolina Bobru
krzysioz - 2010-05-13, 20:28 Temat postu: Dolina Bobru Witam ,
Moze niektorzy pamietaja " Powiatowy Camperteam". Chcialbym opisac atrakcje mojej okolicy. Poniewaz moim skromnym zdaniem Sudety Zachodnie sa nafzwyczaj atrakcyjne pod wzgledem turystycznym zaczne od najblizszej okolicy - Park Krajobrazowy Doliny Bobru. Nie chcialbym tutaj zasepowacprzewodnika lub wikipedii wiec zamieszcze raczej krotkie informacje.
Tadeusz - 2010-05-13, 20:36
| krzysioz210 napisał/a: | | zamieszcze raczej krotkie informacje. |
I zdjęcia?
krzysioz - 2010-05-13, 20:39
Park ciagnie sie wzdluz rzeki Bobr na dlugosci ok. 40 km mniej wiecej miedzy Jelenia Gora a Lwowkiem Slaskim. jeleniej Gory nie musze przedstawiac- wszyscy milosnicy karkonoszy ja znaja. sa jednakrownieatrakcyjne tereny nieco zapomniane , do ktorych nalez Gory i Pogorze Kaczawskie wiec do rzeczy :
Pierwsza atarkcja lezaca w granicach miasta jest Wzgorze Krzywoustego, gdzie dawniej miescilo sie wczesnosredniowieczne grodzisko a obecnie stoi wieza widokowa skad rozposciera sie wspanialy widok na : Karkonosze , Rudawy Janowickie i Gory Kaczwskie
krzysioz - 2010-05-13, 20:47
Dalej poruszamy sie Borowym Jarem az docieramy do Goscinca - dawniej schroniska "Perla Zachodu" nad jezirem zaporowym , ktore nosi nazwe Jezioro Modre - mozna tu spokojnie dotrzec Kamperkiem a niewatpliwa atrakcja sa skaly po drugiej straonie jeziorka.
krzysioz - 2010-05-13, 20:48
Skaly nad Jez. Modrym
krzysioz - 2010-05-13, 20:49
Widok na Karkonosze spod Wzgorza Krzywoustego
krzysioz - 2010-05-13, 21:03
Z dawnych schronisk tylko samotnia i perla Zachodu sa wyposazone w dzwonnice.
CDN
krzysioz - 2010-05-13, 21:13
Z gory i z dolu przepraszam za bledy literowe , ktore moga razic , ale staram sie pisac szybko i nie zawsze tez czytam , to co juz napisalem.
pilocik - 2010-05-13, 22:13
Ładnie tam musimy pojechać .
krzysioz - 2010-05-13, 22:22
Poczekajcie - to dopiero poczatek.
Stanek - 2010-05-14, 06:41
| krzysioz210 napisał/a: | | Dalej poruszamy sie Borowym Jarem az docieramy do Goscinca - dawniej schroniska "Perla Zachodu" nad jezirem zaporowym , ktore nosi nazwe Jezioro Modre - mozna tu spokojnie dotrzec Kamperkiem a niewatpliwa atrakcja sa skaly po drugiej straonie jeziorka. |
Byliśmy, widzieliśmy. Bardzo ładne okolice.
Pozdrowionka od sąsiadów z Warkotu
Tadeusz - 2010-05-14, 10:04
| Stanek napisał/a: | | krzysioz210 napisał/a: | | Dalej poruszamy sie Borowym Jarem az docieramy do Goscinca - dawniej schroniska "Perla Zachodu" nad jezirem zaporowym , ktore nosi nazwe Jezioro Modre - mozna tu spokojnie dotrzec Kamperkiem a niewatpliwa atrakcja sa skaly po drugiej straonie jeziorka. |
Byliśmy, widzieliśmy. Bardzo ładne okolice.
|
Rzeczywiście ładnie tam.
Krzysiu, my z Halszką bedziemy tam w czerwcu. Postanowiliśmy czas między spotkaniem wrocławskim a jakuszyckim wykorzystać na zwiedzanie doliny Bobru.
Dzięki Tobie.
Dziękujemy.
krzysioz - 2010-05-14, 10:50
Cieszy mnie to wszystko bardzo. Pozdrowienia tadeuszu i Stanku.
Przejdzmy nieco dalej w dol rzeki do wsi Siedlecin gdzie swego rodzaju osobliwoscia jest Rycerska Wieza mieszkalna z pierwszym malowidlem ( na tynku ) o charakterze swieckim.
krzysioz - 2010-05-14, 10:52
Ta sama wieza z drugiej strony.
krzysioz - 2010-05-14, 11:01
Zaraz za wsia zaczyna sie nastepne jeziorko zaporowe - Jez. Wrzeszczynskie i piekne szlaki po obydwu stronach jeziorka.
krzysioz - 2010-05-14, 11:03
Okolice zapory we Wrzeszczynie.
krzysioz - 2010-05-14, 11:04
I sama zapora.
krzysioz - 2010-05-14, 11:19
Widoki z okolic Pokrzywnika na poludnie - Krkonosze i na polnocny wschod - gory Kaczawskie
krzysioz - 2010-05-14, 11:21
Poludniowy Grzbiet Gor Kaczawskich - na drugiej fotce oczywiscie
krzysioz - 2010-05-14, 11:26
W te sposob docieramy do najwiekszego jeziora w okolicy. Jez Pilichowickiego. W tle widac most kolejowy. Trasa bardzo malownicza z trzema tunelami.
krzysioz - 2010-05-14, 11:28
Zapora Pilichowicka jest druga pod wzgledem wysokosci w Polsce - po solinskiej. od strony elektrowni - 62 metry robi wrazenie.
krzysioz - 2010-05-14, 11:31
Dzieki Adi taki byl cel tego pisania. Nie dotarlismy jeszcze do polowy , gdybym za bardzo sie rozwodzil i zanudzal dajcie znac.
W tle stacyjka - Pilchowice Zapora
krzysioz - 2010-05-14, 11:57
Ja przemierzale te trasy roznie - rowerem , motocyklem pieszo , ale niemal wszedzie da sie dojechac kamperkiem i wtedy atrakcje sa w odleglosciach spacerowych. sa tez parkingi i gospodarstwa agroturysrtczne a czesc z nich ma wydzielone cos na wzor pola namiotowego ale do tego jeszcze dojdziemy.
Prking przy zaporze na zdjeciu.
rysiol - 2010-05-14, 18:02
Bardzo ciekawa okolica. Niedawno spotkałem się z opisem tych okolic z okna pociągu. Również ciekawe. Link do tego opisu tutaj
Duszka - 2010-05-14, 19:43
A ja zapytam czy to rzeczywiście Poska.
StasioiJola - 2010-05-14, 20:21
Duże brawa dla ,,Krzysiaz210,, za opis bardzo ciekawej okolicy, która moze stac sie celem naszych wypraw kamperowych w Polsce. Sudety sa piękne, część z nich schodziłem na własnych nogach , jak byłem ,,piekny i młody,, a teraz takie relacje i zdjecia przywołują wspomnienia i checi zobczenia znowu tych pięknych rejonów!!!
Piwko Dla KrzysiaZ210 !!!!
krzysioz - 2010-05-14, 21:32
StasioiJolu dziekuje slicznie za to pierwsze wirtualne piwko jakie otrzymalem i jest bardzo dla mnie wazne. Osobiscie przemierzylem pieszo cale Sudety i tez lza mi sie mi sie kreci kiedy ktos opisuje okolice w ktorych bywalem 20 lat temu
Rysiolku drogi mysle ze takich okolic jest w Polsce mnostwo - ja ciagle marze aby poznac Roztocze ale poki co zachecam do poznania mioch okolic.
Duszko wydaje mi sie ze to wciaz Polska. Ja pracuje glownie za granica wiec lubie polskie klimaty.
AMIGO - 2010-05-17, 13:14
krzysioz210 i nie tylko...
Wstyd mi się przyznać, że choć mam tak blisko to jeszcze tam nie byłem!
Dzięki za obudzenie drzemiącego już od dawna apetytu
krzysioz - 2010-05-17, 18:43
A mnie wstyd sie przyznac , ze jeszcze nie mam fotek srodkowej czesci Parku Krajobrazowego Doliny Bobru , co wkrotce nadrobie - musimy wiec pojechac od konca.
Park konczy sie w granicach miasta Lwowek Slaski - jednego najstarszych w Posce. Prawa miejskie Lwowek otrzymal juz w 1217 roku 12 lat wczesniej niz Wroclaw.
Oto kilka fotek i link do wirtualnego spaceru po Lwowku Slaskim.
Gotycko - renesansowy ratusz , w ktorym miesci sie muzeum i loch glodowy:
CamperAmigo przeciez mieszkasz nad ta sama rzeka wystarczy tylko puscic sie z nurtem.
krzysioz - 2010-05-17, 18:51
Tutaj mozna zwiedzic wszystkie atrakcje:
http://www.lwowek.vtour.pl/
Ze swojej strony dodam tylko fotke Lwoweckich Skal , ktore sa czescia tzw. Szwajcari Lwoweckiej , choc na stronie miasta sa lepsze zdjecia.
rysiol - 2010-05-17, 21:43
Turystą kamperowym jestem od niedawna. Poprzednie wakacje prawie zawsze spędzałem na włóczędze po górach. Przeszedłem je na własnych nogach ob Bieszczad do Karkonoszy. Góry są piękne (Twoje opisy i zdjęcia świetnie to piękno oddają). Mam tylko jedno małe ale. W Karkonoszach zawsze mi brakowało ludzi od pokoleń związanych z tymi terenami, pewnej tradycji , folkloru.
AMIGO - 2010-05-18, 05:13
| krzysioz210 napisał/a: | | przeciez mieszkasz nad ta sama rzeka wystarczy tylko puscic sie z nurtem. |
Jeden kajak mam. Drugi dokupić i... czekać na powódż (w mojej wiosce Bóbr jeszcze jest zbyt płytki)
KOCZORKA - 2010-05-18, 23:18
krzysioz210 , pięknie opisałeś Swój region.
Bardzo fajnie się czytało i oglądało foteczki.
DZIĘKUJĘ i Czekam na więcej Twoich opowieści.
| rysiol napisał/a: | | W Karkonoszach zawsze mi brakowało ludzi od pokoleń związanych z tymi terenami, pewnej tradycji , folkloru. |
Rysiol, a Duch Gór!!!
"Liczyrzepa (Duch Gór, Karkonosz, Rzepiór, Rzepolicz) − postać fantastyczna, bohater licznych legend związany z obszarem Karkonoszy.
- Legenda Ducha Gór sięga średniowiecza − jej początki wiążą się prawdopodobnie z pogańskim kultem źródeł Łaby. Był początkowo personifikacją sił przyrody w tym miejscu, związaną z kultem Świętowita, któremu składano w ofierze czarne koguty."
A, św. Jan Nepomucen, którego często w Sudetach można spotykać.
Jest on patronem mostów, strzegącym m.in. od powodzi.
Stoi pan Janek przy wodzie
W pogodzie i w niepogodzie.
Lecz stać w deszczu jest nieprzyjemnie,
Więc święty czasami się zdrzemnie.
I wówczas mamy powodzie. Tomek Dudziak
Geneza nazwy „Karkonosze”
Wciąż tajemnicza jest po trosze.
Ja sprawę tę już od lat tropię:
Ponoć goprowiec raz na Kopie
Tak padł, że skręcił kark o nosze.
(...o czym uprzejmie wam donoszę) Tomek Dudziak
krzysioz - 2010-05-19, 14:13
Lucynko - nie bede ukrywal , ze to Ty jestes dla mnie niedoscignionym wzorem.
Rysiolku zdaje sie ze mamy wspolna przeszlosc. Teraz czasami udaje mi sie wyrwac w gory ale niestety na jeden , dwa dni. Na szczescie mam blisko - przynamniej w Sudety Zachodnie. Niestety historia tych ziem pozbawila nas folkloru.
CamperAmigo mieszkasz w rownie pieknych jesli nawet nie piekniejszych okolicach, ze wspomne tu tylko o Krzeszowie ,Chemsku , Kolorowych Jeziorkach. Na razie zaczynam od swojego powiatu ale i jesli nikt nie zrobi ego wczesnirej przedstawie i Twoja oklice , ktora takze bardzo lubie.
Na obrzezach parku mamy rowniez atrakcje dla dzieci wybudowana przez miejscowego artyste malarza: Zamek Legend Slaskich i Grod Luzycki
Do Plawnej , gdzie sie to znajduje prowadzi ze Lwowka sciezka rowerowa przechodzac wczesniej pod Szwajcaria Lwowecka. W Plawnaj jest tez piekna kalwaria. Niestety pogoda nie sprzyja ostatnio nawet robieniu fotek.
KOCZORKA - 2010-05-19, 19:02
| krzysioz210 napisał/a: | Lucynko - nie bede ukrywal , ze to Ty jestes dla mnie niedoscignionym wzorem.
|
Jesteś prawdziwym dżentelmenem. Dziękuję.
| krzysioz210 napisał/a: | Na obrzezach parku mamy rowniez atrakcje dla dzieci wybudowana przez miejscowego artyste malarza: Zamek Legend Slaskich i Grod Luzycki
|
REWELACJA!!!
Bardzo mnie cieszy, jak Polska jest upiększana budowlami przypominającymi nasze dawne grody.
Dzieciaki się cieszą, dorośli też, a i dla turysty, to nie lada gratka..
| krzysioz210 napisał/a: | Na razie zaczynam od swojego powiatu ale i jesli nikt nie zrobi ego wczesnirej przedstawie i Twoja oklice , ktora takze bardzo lubie.
|
Ja bardzo, bardzo proszę o więcej.
Jest tyle przepięknych miejsc w Polsce, które pragnęłabym zobaczyć, ale wszystkiego, w jednym czasie się niestety nie da.
Dzięki relacjom takim jak Twoja, mogę bliżej poznać różne rejony naszego kraju, a w przyszłości tam zawitać.
Pozdróweczka dla załogi Zajaczki.
MAREKH - 2010-05-19, 19:08
Fajnie tez odpoczywa się w pod skałkami Lwówka Śląskiego
krzysioz - 2010-05-19, 21:37
Dziekuje za drugie piwko. No to jeszcze wieczorny bonusik , bo do poniedzialku nie bedzie za bardzo czasu.
Polnocna granica parku zahacza o " Szlak Wygaslych Wulkanow"
Na fotce - Ostrzyca Proboszczowica ( wiecej zdjec bylo kiedys w zagadce Swistaka)
Na innym z nich jest wybudowany zamek Grodziec.
Marku mysle ze masz wiecej fotek z okolic. Pamietam zdjecie z Lubomierza.
Pozdrowionka
krzysioz - 2010-05-30, 15:55
Bardzo przepraszam , ale przed wyjazdem do pracy nie zdazylem dokonczyc watku i chyba jednej z ciekawszych jego czesci. Chodzi o okolice Wlenia wraz z zamkiem i palcem Lenno a takze kosciolem sw. Jadwigi. Bardzo serdecznie zachecam , gdyby ktos zablakal sie w tych okolicach. We Wleniu jest ez cos w rodzaju kamping , czy ez przystani dla kajakow , gdzie pewnie tanio mozna spedzic noc.
Sa tez mozliwe splywy bobrem - jak na razie widzialem , ze ktos organizuje to w6 osbowych pontonach na trasach od 2 do 6 godzin.
A jesli nikt sie nie zajmie obiecuje dokonczyc.
Narka
krzysioz - 2010-06-04, 15:23
Browar Lwowecki reaktywacja:
http://www.lwowekslaski.n...p?m=open&id=762
krzysioz - 2010-08-19, 16:44
Ciekawostka na najblizszy weekend. Miejscowa ludnosc zaczyna obchodzic rocznice bitwy jakie stoczyly wojska napoleonskie z wojskami niemieckimi pod wodza gen Bluchera pod Lwowkiem w 1813 roku.
http://www.lwowekslaski.n...p?m=open&id=903
Trzeba zjechac w dol strony , bo na gorze same reklamy.
Jakby ktos mial blisko lub po drodze to serdecznei zapraszam.
krzysioz - 2010-12-08, 16:27
No coz. Lstopad nie napawal mnie raczej optymizmem wiec po przegladalem rozne fotki.
Potrawy odgrzewane ponoc nie smakuje chyba , ze to bigos , ale tak jakos nie dokonczony temat nie dawal mi spokoju , wiec jestem. Chyba bardziej robie to dla spokoju wlasnego sumienia , wiec jesli znajdzie sie jakikolwiek czytelnik to juz czysty zysk. Miejmy nadzieje ze i dla niego tez.
Moze jeszcze krotka dygresja zwana tutaj off topem , na ktorej zakonczylem.
U nas we wsi po 97 latach przerwy znow starly sie wojska pruskie z napoleonskimi :
krzysioz - 2010-12-08, 16:54
Impreza ponoc ma byc cykliczna wiec zapraszam w sierpniu.
A poki co jazda do odrabiania zaleglosci.
Nie przedstawilem moim zdaniem najciekawszej czesci Doliny Bobru - okolic Wlenia.
Historia miasta wiaze sie z kasztelania , ktora datuje sie tutaj juz na koniec 12 wieku. Samo miasto znane bylo juz w 13 wieku ( prawdopodobnie juz w 1214 roku mialo prawa miejskie!) Obecnie chyba jedno z najmniejszych miasteczek w Polsce. Historia miasta nierozerwalnie wiaze sie z rzeka Bobr stad tez odnotowano tu ponad 70 powodzi. W pozniekjszych latach zaslynelo z targow golebiami stad tez w rynku pomnik golebiarki - zlosliwi twierdza , ze to jedyna dziewica w miescie.
Szkoda tylko ze fotki listopadowe totez duzo ujmuja okolicy.
krzysioz - 2010-12-08, 17:04
Nad miastem goruja ruiny zamku, ktory zostal wybudowany juz w 1108 roku przez Boleslawa Krzywoustego. Niestety obecnie ocalala baszta zamku jest objeta pracami konserwatorskimi. Na tym samym wzgorzu miesci sie jeszcze Palac w Grodku Wlenskim - obecnie zapozyczyl nazwe od zamku - Lenno oraz kosciol Sw. Jadwigi. Obydwie atrakcje sa 17 wieczne. Oczywiscie byla tu wczesniejsza kaplica z 14 wieku. To tylko najblizsze okolice Wlenia a wokol atrakcji turystycznych i krajoznawczych bez liku ( niektore juz wymienione w watku powyzej). Po tej krotkiej prezentacji moge spac spokojniej.
krzysioz - 2010-12-08, 17:07
No i zapomnialem o kosciolku.
A tak w ogole to kusi mnie zeby zorganizowac w tej okolicy jakies spotkanie.....?
Pozdrowionka !
krzysioz - 2010-12-10, 15:40
A to jednoz dwoch lwoweckich muzow , ktore trzeba koniecznie zwiedzic - dodatkowa atrakcja to degustacja. Jak na razie czynne bylo tylko dla grup po wczesniejszym umowieniu ,ale to ma sie zmienic. sam jeszcze nie obejrzalem filmiku do konca - moze jest cos na ten temat powiedziane.
http://www.youtube.com/watch?v=u5Yrd5CTir0
JaWa - 2010-12-10, 16:03
No dobra, to kiedy ten zlot ?
krzysioz - 2010-12-10, 16:55
Chyba poczekam na przyszloroczny kalendarz zeby sie dobrze wstrzelic .
krzysioz - 2010-12-12, 06:43
Byc moze juz jestem nudny z ta oklica, ale pozwole sobie dodac taki maly artykulik dotyczacy zamku wlenskiego
http://www.karkonosze.ws/...rtykul_786.html
Campmar - 2010-12-12, 18:12
Piękna okolica,dzięki za zdjęcia i opis.Myślę,że te okolice niebawem odwiedzimy.
andreas p - 2010-12-16, 19:34
Nie ma obawy nie jestes nudny,jak by tak inni tez popisali o swoim regionie to by powszala wspaniala mapa informacyjna. Pisz dalej dziekuje
gino - 2010-12-17, 06:36
| krzysioz210 napisał/a: | | A tak w ogole to kusi mnie zeby zorganizowac w tej okolicy jakies spotkanie.....? |
to niech Cie nie kusi...tylko działaj...
po Twoim opisie, mysle ze wielu z nas, ma ochote zobaczyć te miejsca...
krzysioz - 2010-12-17, 07:59
Grzes ,
Musze zrobic maly rekonesans jak bede w domku i byc pewny ,ze nie zmieni mi sie grafik wyjazdow do pracy. Mysle o czerwcu lub wrzesniu , ale czekam , kiedy ukaze sie kalendarz.
|
|