Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Znaki drogowe

Cyryl - 2010-05-14, 17:43
Temat postu: Znaki drogowe
nie wiem czy koledzy wiedzą, ale znak informacyjny D-26c z napisem WC jeżeli w dolnej części posiada tabliczkę lub napis BUS oznacza:

"Umieszczony w dolnej części znaku D-26c napis
„BUS” informuje o możliwości opróżniania toalet zainstalowanych
w pojazdach"

roger - 2010-05-14, 18:04

Cyrylu a ja znalazłem taki i ni cholery nie wiem co to za znak .....rozkminisz nam to .... ?
BiG Team - 2010-05-14, 19:11

e tam, to chyba "kogutom mowimy stanowcze nie" :haha: :haha: :haha:
Rockers - 2010-05-14, 19:25

zakaz wjazdu pjejącym kogutom :haha: jak są cicho mogą jechać dalej :haha:
Cyryl - 2010-05-14, 19:30

według prawa o ruchu drogowym dodatkowa tabliczka stanowi integralną część znaku, więc ja bym intertretował to tak:
wjazd w Koguty tylko od tyłu.

donald - 2010-05-14, 20:46

masakra .... :shock: :shock:
roger - 2010-05-14, 21:39

hahaha goopi znak a ile uciechy .... ;)

PS
Mnie się podobała interpretacja z wjazdem od tyłu .... ;) :haha: :haha: :haha: :haha:

donald - 2010-05-14, 21:42

wszystkiegio bym sie spodziewal..... ale nie zoofilie :shock: :shock: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
maszakow - 2010-05-16, 00:30

No i jest sposób na Koguta ... Osobny kodeks :)
janusz - 2010-05-16, 02:07

Cyryl napisał/a:
"Umieszczony w dolnej części znaku D-26c napis
„BUS” informuje o możliwości opróżniania toalet zainstalowanych
w pojazdach"

Czy ktoś widział na żywo w plenerze ten znak z tabliczką lub bez. I co on oznacza bez tabliczki.

Cyryl - 2010-05-16, 05:30

widzałem, akurat bez tabliczki ale z napisem BUS pod WC, choć nigdy nie przyszło mi do głowy spytać czy oznaczenie na znaku zgadza się z tym co mozna zrobić na stacji.
Cyryl - 2010-06-06, 19:47

otóż:
jest 9 znaków zakazu do których nie musi się stosować kierujący o ograniczonej zdolności ruchowej lub osoba przewożąca taką osobą pojazdem oznakowanym z odpowiednim zezwoleniem.

więc jak widzimy niepełnosprawny musi się stosować się do zakazu zatrzymywania się.

z tego wnioskuję, że znak zakaz ruchu w połączeniu z zakazem zatrzymywania się odnosi się do pojazdów osób niepełnosprawnych lub osób przewozących takie osoby wyposażone w podany identyfikator.

Cyryl - 2010-06-06, 20:08

po wejściu do UE większość przepisów prawa o ruchu drogowym została zunifikowana.
Cyryl - 2010-06-07, 05:51

Cyryl napisał/a:
wypada najpierw przeczytać swoje prawo o ruchu drogowym i w zasadzie to powinno wystarczyć, bo po wejściu do UE większość przepisów prawa o ruchu drogowym została zunifikowana.

Cyryl - 2010-06-09, 06:19

u nas odpowiednikiem jest znak A-20 czyli początek drogi dwukierunkowej.

w Polsce znaki ostrzegawcze mają żółte tło w niektórych krajach tło jest białe.

oto kilka znaków zza granicy odmiennych niż u nas:

@ndrzej - 2010-06-10, 14:51

Na parkingu w Austrii napotkałem taki znak:
Tadeusz - 2010-06-10, 15:02

Andrzejku, jak wiesz mam kłopot z oczami, ale tego znaku wcale nie widzę. :wyszczerzony: Czy możesz go troszkę powiększyc? :-P
@ndrzej - 2010-06-10, 15:28

Tadziu, to nie Twoje oczy a moja indolencja :gwm
Po zmianie oprogramowania komputera na nowo uczę się zmniejszać obrazy!
Ale jestem już coraz bliżej sukcesu :lol:

@ndrzej - 2010-06-10, 15:36

A teraz spróbuję załączyć zdjęcie dla tych, co gorzej widzą i... nie znają niemieckiego: dwa miejsca wyłącznie dla Pań :wyszczerzony:
Cyryl - 2010-06-10, 16:26

jest napis na asfalcie, bardzo widoczny
Cyryl - 2010-06-10, 16:51

Art. 45.
...kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku;...

definicja kierującego:
"kierujący - osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;"

proszę zauważyć, że w Art. 45 pisze kierującego pojazdem, czyli każdym a według definicji to:
"pojazd - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane"

czyli ten pojazd może być i silnikowy i bez silnika.

jeszcze jedna uwaga: prowadząc rower, pchając wózek itp. już możemy korzystać z telefonu komórkowego, bo jesteśmy wtedy pieszym. definicja: "pieszy - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej"

wynika z tego że z telefonu komórkowego można korzystać prowadząc kolumnę pieszych, jadąc wierzchem, pędząc zwierzęta pojedynczo lub w stadzie, ale prowadząc jakikolwiek pojazd, również rower, walec drogowy czy tramwaj nie można korzystać z telefonu.

lub jadąc na rowerze mając poniżej 10 lat pod opieką osoby dorosłej.

więc Kogut:
idziesz na bazar i kupujesz legitymację szkolą z której wynika, że jesteś 2002 rocznik lub młodszy, kupujesz rowerek marki Bobo i posuwasz po drodze w towarzystwie jakiegoś dorosłego, czyli dzieciaka rocznik np. 2003, który na tym samym bazarze kupił dowód osobisty. i wtedy możesz rozmawiać przez telefon komórkowy.

roger - 2010-06-10, 16:55

Cyryl napisał/a:
więc Kogut:
idziesz na bazar i kupujesz legitymację szkolą z której wynika, że jesteś 2002 rocznik lub młodszy, kupujesz rowerek marki Bobo i posuwasz po drodze w towarzystwie jakiegoś dorosłego, czyli dzieciaka rocznik np. 2003, który na tym samym bazarze kupił dowód osobisty. i wtedy możesz rozmawiać przez telefon komórkowy.

Jakie pytanie taka odpowiedź ..... :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Powiem tak podoba mi się ta Cyrylowa koncepcja i ona Adasiu jest słuszna ....ta koncepcja ;)

roger - 2010-06-10, 17:03

Ciotka Wikipedia mówi tak :

"Pędzenie – jedna z metod stosowanych w ogrodnictwie mająca na celu przyspieszenie kwitnienia roślin ozdobnych. Stosowana jest w celu wydłużenia czasu trwania sprzedaży kwitnących roślin doniczkowych lub kwiatów ciętych. W przypadku niektórych roślin możliwe jest uzyskiwanie dzięki tej metodzie roślin kwitnących przez cały rok. Do pędzenia nadają się rośliny, które zimują w postaci organów spichrzowych (kłączy, bulw, cebuli) z ukształtowanymi pąkami kwiatowymi, ew. także krzewy i byliny. Podczas pędzenia sztucznie przerywany jest okres spoczynku tych roślin i doprowadzane są one do kwitnienia kosztem nagromadzonych w poprzednim sezonie wegetacyjnym materiałów zapasowych.

Przed pędzeniem sztucznie przerywany jest okres spoczynku tych roślin, przerywanie dokonuje się metodą ciepłych kąpieli lub działania parą wodną (metoda stosowana przy pędzeniu zwłaszcza krzewów ozdobnych), metodą przemrażania i schładzania (stosowaną do pędzenia roślin cebulowych, bulwiastych i kłączowych), za pomocą doświetlania lub zaciemniania, stosowania hormonów. Przykładami roślin częściej niż inne poddawanych pędzeniu są: mieczyki (Gladiolus), frezje (Freesia), konwalia majowa (Convallaria majalis)."

Ani słowa o psach .... :( więc nie można .... pędzić psa ....

roger - 2010-06-10, 17:06

A popędzić Ci kota .... ? ...... :bajer :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
roger - 2010-06-10, 17:10

Idziemy dalej z ciotką Wikipedią :

"Komórka (łac. cellula) – najmniejsza strukturalna i funkcjonalna jednostka organizmów żywych zdolna do przeprowadzania wszystkich podstawowych procesów życiowych (takich jak przemiana materii, wzrost i rozmnażanie). Jest podstawową jednostką morfologiczno-czynnosciową ustroju.

Komórkę stanowi przestrzeń ograniczona błoną komórkową. U większości prokariontów, roślin, grzybów i niektórych protistów dodatkowo, od strony zewnętrznej, występuje niewykazująca metabolizmu ani własnych mechanizmów wzrostowych[1] struktura – ściana komórkowa. Wewnątrz tej przestrzeni znajduje się tzw. protoplazma oraz szereg wewnętrznych organelli pełniących rozmaite funkcje życiowe komórki. Występowanie w komórce jądra jest podstawą podziału organizmów na jądrowe (eukarionty, łac. Eucaryota) i bezjądrowe (prokarionty, akarionty, łac. Procaryota), choć faktycznie różnice w budowie komórki tych grup dotyczą nie tylko obecności jądra komórkowego.

Komórki różnych organizmów wykazują znaczne różnice, zarówno morfologiczne jak i biochemiczne. Mogą one stanowić samodzielny organizm jednokomórkowy lub być elementem składowym organizmu wielokomórkowego.

Budowy komórkowej nie mają wirusy, i w związku z tym nie wykazują oznak życia poza komórkami żywicieli (i zgodnie z obecnymi poglądami systematycznymi nie są klasyfikowane, jako organizmy żywe).

Pojęcia komórki po raz pierwszy użył Robert Hooke w 1665 roku."

I jak Ty chcesz rozmawiać prze "komórkę" "pędząc" psa ..... wytłumacz nam to Tadeuszu merytorycznie ;) ....

Cyryl - 2010-06-10, 17:10

w prawie o ruchu drogowym nie ma w definicjach co to jest pędzenie zwierząt.
ale jest rozdział pod tytułem: Ruch zwierząt.

i tam jest coś takiego:
"Art. 36 Zabrania się jazdy wierzchem:
1) bez uzdy;..."

niestety nie ma precyzyjnego określenia czy dotyczy to jeźdźca, czy konia.

jeszcze jeden kwiatek w prawie o ruchu drogowym:
proszę sobie wyobrazić, że niewidowmy poruszający się po drodze powinien mieć białą laskę, oraz trzymać ją aby była widoczna dla innych.

niech ktoś mi wytłumaczy:
1. skąd niewidomy może wiedzieć jakiego koloru jest jego laska,
2. skąd ma wiedzieć, czy trzyma laskę w sposób widoczny dla innych?

roger - 2010-06-10, 17:36

KOGUT napisał/a:
więc z łatwością po kościach policzkowych , szerokości nosa itp , niewidomy rozpoznaje , że trzyma laskę innego koloru czego inni mu zazdroszczą .

dotyczy wszystko naprawdę laski a nie kaszelota

Adaś Ty mnie kiedyś zabijesz ..... :haha: :haha: :haha: :haha: ale podoba mi isę Twój tok rozumowania .... ;)

Cyryl - 2010-06-20, 14:38

krzyż św. Andrzeja nie jest równoznaczy ze znakiem STOP. on informuje:
1. że jest przejazd kolejowy,
2. czy przejazd jest jednotorowy, czy wielotorowy,
oraz narzuca pewne zachowania:
"1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wjechaniem na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szynowy, oraz przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli wskutek mgły lub z innych powodów przejrzystość powietrza jest zmniejszona.
2. Kierujący jest obowiązany prowadzić pojazd z taką prędkością, aby mógł go zatrzymać w bezpiecznym miejscu, gdy nadjeżdża pojazd szynowy lub gdy urządzenie zabezpieczające albo dawany sygnał zabrania wjazdu na przejazd.
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) objeżdżania opuszczonych zapór lub półzapór oraz wjeżdżania na przejazd, jeżeli opuszczanie ich zostało rozpoczęte lub podnoszenie nie zostało zakończone;
2) wjeżdżania na przejazd, jeżeli po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;
3) wyprzedzania pojazdu na przejeździe kolejowym i bezpośrednio przed nim;
4) omijania pojazdu oczekującego na otwarcie ruchu przez przejazd, jeżeli wymagałoby to wjechania na część jezdni przeznaczoną dla przeciwnego kierunku ruchu.
4. W razie unieruchomienia pojazdu na przejeździe kolejowym, kierujący jest obowiązany niezwłocznie usunąć go z przejazdu, a jeżeli nie jest to możliwe, ostrzec kierującego pojazdem szynowym o niebezpieczeństwie.
5. Kierujący pojazdem lub zespołem pojazdów o długości przekraczającej 10 m, który nie może rozwinąć prędkości większej niż 6 km/h, przed wjazdem na przejazd kolejowy jest obowiązany upewnić się, czy w czasie potrzebnym na przejechanie przez ten przejazd nie nadjedzie pojazd szynowy, lub uzgodnić czas tego przejazdu z dróżnikiem kolejowym.
"

natomiast jeżeli przed przejazdem jest znak STOP nakazuje zatrzymanie się, jednak gdy znak STOP nie jest na jednym słupku z krzyżem św. Andrzeja zatrzymanie musi nastąpić przed słupkiem znaku "krzyż św. Andrzeja".