| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Zawracanie
Cyryl - 2010-05-15, 06:10 Temat postu: Zawracanie jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego:
jeżeli zawracamy na skrzyżowaniu gdzie mamy pierszeństwo przejazdu, ustępujemy pierszeństwa tylko tym nadjeżdżającym z przeciwka. pojazdy jadące drogą poprzeczną - podporządkowaną muszą nam ustąpić pierszeństwa.
kiedyś był przepis mówiący, że zawracający musiał ustąpić wszystkim, to się zmieniło i na egzaminie we Wrocławiu jest kilka takich miejsc gdzie egzaminator nakazuje zawracanie. egzaminowany zawraca, a gość wyjeżdżający z podporządkowanej z pękiem granatów jedzie przekonany, że ma pierszeństwo.
w takim przypadku egzaminowany musi się zatrzymać i powiedzieć: "wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania".
SlawekEwa - 2010-05-15, 06:21
| Cyryl napisał/a: | | jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego: |
Dobry jesteś w tym co tutaj robisz podoba mi się takie podszkolenie
Tadeusz - 2010-05-15, 07:11
| Cyryl napisał/a: | | jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego: |
Należę do nich. Prawo jazdy zdawałem w latach 60-tych.
Rzeczywiście, takie podszkolenie przyda się. Myślę nawet. że nam wszystkim.
Dziękujemy Cyryl.
Witold Cherubin - 2010-05-15, 07:36
| Cyryl napisał/a: | | "wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania". |
Zawsze stosuję tą zasadę, dzięki temu uniknąłem wielu kolizji.
A doszkolenie zawsze się przyda, Dzięki Cyryl za instruktarz, bo ja zdałem egzamin na prawo jazdy jeszcze przed epoką kamienia skrobanego (w 1966) i nie zawsze mi się chce śledzić kolejne zmiany kodeksu drogowego, ale widzę, że to konieczne.
Pozdrawiam
pilocik - 2010-05-15, 07:38
Tadeusz zdawałeś prawko w starszakach ?
|
|