Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Zawracanie

Cyryl - 2010-05-15, 06:10
Temat postu: Zawracanie
jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego:

jeżeli zawracamy na skrzyżowaniu gdzie mamy pierszeństwo przejazdu, ustępujemy pierszeństwa tylko tym nadjeżdżającym z przeciwka. pojazdy jadące drogą poprzeczną - podporządkowaną muszą nam ustąpić pierszeństwa.

kiedyś był przepis mówiący, że zawracający musiał ustąpić wszystkim, to się zmieniło i na egzaminie we Wrocławiu jest kilka takich miejsc gdzie egzaminator nakazuje zawracanie. egzaminowany zawraca, a gość wyjeżdżający z podporządkowanej z pękiem granatów jedzie przekonany, że ma pierszeństwo.

w takim przypadku egzaminowany musi się zatrzymać i powiedzieć: "wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania".

SlawekEwa - 2010-05-15, 06:21

Cyryl napisał/a:
jeszcze coś dla starszaków, którzy zrobili prawo jazdy w epoce kamienia skrobanego:

Dobry jesteś w tym co tutaj robisz :kufel podoba mi się takie podszkolenie :lol:

Tadeusz - 2010-05-15, 07:11

Cyryl napisał/a:

Należę do nich. Prawo jazdy zdawałem w latach 60-tych.
Rzeczywiście, takie podszkolenie przyda się. Myślę nawet. że nam wszystkim.
Dziękujemy Cyryl. :) :kwiatki:

Witold Cherubin - 2010-05-15, 07:36

Cyryl napisał/a:
"wiem że mam pierszeństwo, jednak w stosunku do tego kierującego zmuszony zostałem do zastosowania zasady ograniczonego zaufania".

Zawsze stosuję tą zasadę, dzięki temu uniknąłem wielu kolizji.
A doszkolenie zawsze się przyda, Dzięki Cyryl za instruktarz, bo ja zdałem egzamin na prawo jazdy jeszcze przed epoką kamienia skrobanego (w 1966) i nie zawsze mi się chce śledzić kolejne zmiany kodeksu drogowego, ale widzę, że to konieczne.
Pozdrawiam :spoko

pilocik - 2010-05-15, 07:38

Tadeusz zdawałeś prawko w starszakach ? :haha: