|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - butle gazowe na promie
wamkz - 2007-06-25, 15:49 Temat postu: butle gazowe na promie witam wszystkich
od niedawna mamy campera, przedtem przez 6 lat jeżdziliśmy z przyczepą, ale zawsze w stronę południa. w tym roku chcemy coś odmienić i wybrać sie na północ. mamy już rezerwację na prom a tu się dowiaduję że nie wolno tam wwozić butli z gazem. proszę o info jak to jest, czy gaz należy spuścić czy wogóle butli nie wolno przewozić. co robić tam już po przepłynięciu bałtyku. z góry dziekuję za info.
sasquatch - 2007-06-25, 16:10
To chyba nie jest prawda. Gaz to wyposażenie kampera - gdybyś chciał przewozić jakies inne butle z gazem - to może nie wolno. Paliwa też nie wolno wwozić - ale to w baku można :-) i jeszcze kanisterek 10l na zapas :-)
Nie raz i nie dwa pływałem promami i na północy i na południu europy - nigdy nie miałem chwili zastanowienia że tego gazu to nie wolno - WOLNO - zapomnij o temacie.
paf - 2007-06-25, 16:12
wamkz napisał/a: | mamy już rezerwację na prom a tu się dowiaduję że nie wolno tam wwozić butli z gazem |
napisz skąd takie info - czy z jakiejś konkretnej instytucji czy to wiedza obiegowa bo to często dwie różne sprawy ;-)
wamkz - 2007-06-25, 16:16
to info dostałem od kuzyna, który dzisiaj kupował bilet na prom z Gdyni do Karlksrony i kobieta biurze obsługi klienta tak mu powiedziała, że nie wolno wieżdzać samochodom z instalacja gazową z napełnionym gazem bakiem i nie wolno przewozić butli z gazem.
pp - 2007-06-25, 16:57
to musi być pomyłka!
eler1 - 2007-06-25, 18:44
słyszałem że nie wolno korzystać z gazu podczas płynięcia promem ale to może chodzi o samochodzy zasilane gazem np.garaże podziemne
paf - 2007-06-25, 20:34
ja proponuję przeczytać parę linków z wyników wyszukiwania
http://www.google.pl/sear...btnG=Szukaj&lr=
np tutaj
http://www.stenaline.pl/s...informacje.html
Strona StenaLine napisał/a: |
Przewóz pojazdów
Długość i wysokość pojazdów mierzona jest wraz z bagażem i wszystkimi elementami wystającymi (dotyczy również rowerów przewożonych na dachu samochodu). Przewóz pojazdów o wadze całkowitej powyżej 3,5 tony oraz pojazdów, których łączna długość przekracza 12 m (w tym pojazdów z przyczepą), odbywa się wg stawek frachtowych. Podczas odprawy biletowej należy zgłosić posiadanie instalacji gazowej lub butli gazowej w pojeździe. |
a jakimi liniami płyniesz?
Sowa - 2007-06-25, 20:40
W ubiegłym roku płynąłem promem na Bornholm,a w samochodzie osobowym miałem 2kg butlę z gazem do gotowania pod namiotem.
Żadnych problemów nie było.
Gdyby to była prawda,to żaden kamper ani przyczepa nie wjechałyby na prom.
maga - 2007-06-25, 21:53 Temat postu: TUV instalacji gazowej Moim zdaniem to nie prawda
Kamperów i przyczep campingowych napewno to nie dotyczy,ale z tego co wiem jest jeden warunek musisz mieć ważny przegląd techniczy (TUV) instalacji gazowej,przyklejony specjalny znaczek i wpis w specjalną książeczkę,sprawdzają to przy każdym wjeździe na prom.Warto o tym pamiętać.
Mamy tu na forum kolegę Mirekmat,który ma uprawnienia do zrobienia takiego przeglądu,może poprosimy go o szczegółowe wyjaśnienie tego tematu.
Na zlocie carawaningowym w Zdworzu,Mirekmat robił zainteresowanym takie przeglądy,zaprosił go baja02,ja skorzystałem,dlatego wypowiadam się na ten temat.
Paweł P. - 2007-06-25, 21:58
TUV to niepolskie badanie, ja mam uprawnienia do montażu i pomiarów instalacji na gaz płynny na terenie polski, ciekawy jestem co to za różnica? Czy moje uprawnienia coś dają? Na terenie RP powinny być honorowane nasze przepisy.... Mirek powiedz co o tym myślisz!
Jacek M - 2007-06-25, 23:40
To bardzo ciekawe, co panstwo tu piszą. Moj samochodzik jest "poniemiecki", żadnych dokumentów gazowych nie otrzymalem kupując go w Niemczech, nikt też o nic mnie nie pytał w czasie kontroli we Włoszech.
Szczególnie żywo interesuje mnie kwestia TUV na promie bo za kilka dni na nim będę, a papierów brak!!!
pp - 2007-06-25, 23:46
zadzwońcie jutro do Eeików! Rano wsiadają na prom!
wamkz - 2007-06-26, 13:17
ja płynę stena line i to już 10 lipca a żadnych aktualnych dokumentów na instalację gazową nie mam. pomóżcie jak to załatwić
pp - 2007-06-26, 13:46
to chyba na zgłoszeniu się kończy!
maga - 2007-06-26, 13:52
wamkz,wysłałem numery kontakt. telefonów do Mirekmat na pw.
Jerzy - 2007-06-26, 14:32
Nie wiem, jak te sprawy są traktowane w portach innych krajów, lecz w portach niemieckich, zaokrętowanie na prom dowolnej linii jest niemożliwe bez ważnego, niekoniecznie niemieckiego, dokumentu kontroli instalacji gazowej kampera i znaczka potwierdzającego, umieszczonego na nadwoziu kampera.
Niemiecki okument jest dość rozbudowany, wystawiany jest na konkretny samochód i jest ważny dwa lata.
Przeprowadzenie badań kontrolnych w Niemczech kosztuje ok. 30,- EUR.
Nie wiem, czy polskie certyfikaty są honorowane na równi z tymi z krajów " starej Europy"...
Pozdrawiam, Jerzy
maga - 2007-06-26, 14:40
Po rozmowie telefonicznej z fachowcem,okazuje sie że nie musisz mieć takiego przeglądu,ale lepiej go mieć tym bardziej przy wjazdach na promy.
Może się uda wjechać na prom i wszystko będzie wporządku,a może się zdażyć że taki przegląd zażyczy sobie wpuszczający i co wtedy?
To tak samo jak kontroluje nas policjant na drodze,czasami wystarczy jak skontroluje dokumenty i powie wszystko wporządku można jechać dalej,ale trafi sie czasem tzw.służbista i sprawdza wszystko co powinniśmy posiadać na wyposażeniu.
Ale się rozpisałem jak nigdy-wybaczcie,chciałem podzielić się z wszystkimi że takie coś istnieje.Mam znajomego kamperowca z Niemiec i ma taką naklejkę z tyły kampera,pytałem go co to jest? wyjaśnił mi.Ja miałem ale nie ważną.Spotykając na zlocie p.Mirka,pomyślałem ty mi z nieba spadłeś.
Jak macie jakieś pytania to myślę że mamy tu fachowca z uprawnieniami europejskimi,napewno nam wyjaśni wszystko i pomoże.
Jerzy - 2007-06-26, 15:25
Paweł P. napisał/a: | ja mam uprawnienia do montażu i pomiarów instalacji na gaz płynny na terenie polski, |
Paweł, czy te uprawnienia dotyczą również instalacji innych niż stacjonarne?
Jeśli nie, to może należałoby je rozszerzyć. Wolałbym badania robić w Polsce, niż jeździć do Niemiec...
Pozdrawiam, Jerzy
wamkz - 2007-06-26, 15:37
Dostałem teraz informację od "trybeki" z karawaningu.pl że butle można mieć tylko należy przy odprawie zgłośic ten fakt. Wtedy dostaje się odpowiednie naklejki na samochód/przyczepę i zostaje umieszczonym na odpowiednim pokładzie. Ogramna ilość samochodów z zasilaniem LPG które są w Polsce i korzystaja z promów do Szwecji (nie tylko w celach turystycznych) powodują problemy w logistyce załadowania promu - samochody z gazem ustawiane sa na okreslonych pokładach - wentylacja- stąd może uwaga o tym że samochód tylko na benzynę lub gaz
Paweł P. - 2007-06-26, 17:16
KERC, mam na instalację i pomiary nie tylko stacjonarne, muszę poczytać przepisy i zorientuje sie w Urzędzie Dozoru Technicznego,
pp - 2007-06-26, 17:19
a na cisnieniowy przesył wina wężem ogrodniczym?
Paweł P. - 2007-06-26, 17:30
polak piotr napisał/a: | a na cisnieniowy przesył wina wężem ogrodniczym? | a na ciśnieniowy przemyt to jeszcze nie mam
Mirekmat - 2007-06-26, 19:10
Witam.
Chyba jest to temat rzeka.Nie wiem jakie mają wymagania promy inne niż niemieckie.Od 2000r. obowiązuje jedna europejska norma dotycząca instalacji gazowej w pojazdach/nie dotyczy to gazu używanego do napędu pojazdu/ .W niemczech jest to na zewnątrz wyrażone okrągłą naklejką DVGW 607 z podanym terminem następnego badania i dodatkowo żółtą książeczką z danymi pojazdu urządzeniami /gazowymi/zamontowanymi wewnątrz pojazdu/przyczepy/.Przegląd dokonywany jest co dwa lata i właściciel jest do tego zobowiązany sam.Nie wiem jak to jest w innych krajach ale gdy zdawałem egzamin przed niemiecką komisją DVGW razem zdawała ekipa Niemców,Włochów i holendrów.Każdy wyrażał zdanie że niemieckie normy są o wiele ostrzejsze niż nowe europejskie.Próbowałem się z tym tematem przebić na rynku polskim i nic.Na wojewódzkiej nstacji przegl.tech rzekli ze śmiechem że ich to nie obchodzi gdyż gaz w przyczepie nie służy do napędu pojazdu i w tym temacie nie ma żadnych rozporządzeń więc nie wymagają tego.Panie Pawle to nie są takie same wymagania jak przy gazie stacjonarnym.Sam gaz taki sam ale wymagania co do instalacji są inne gdyż zmieniają się one nawet cvo do jednostek pływających/G 608/.
Paweł P. - 2007-06-26, 19:21
Mirekmat napisał/a: | Panie Pawle to nie są takie same wymagania jak przy gazie stacjonarnym | posiadam uprawnienia do montażu i pomiarów w urządzeniach transportu wewnętrznego(czyli niestacjonarne) Poprosiłem Maćka L o rozpoznanie sie w sprawie, nasz forumowy kolega organizuje szkolenia na terenie RP(dla potrzeb naszej firmy) i sprecyzuje zakres uprawnień, mam nadzieję ze sporządzi w najbliższym czasie odpowiedni komentarz, który poprze ustawami.
Mirekmat - 2007-06-26, 19:24
c.d.
Generalnie w kraju nikt przeglądów nie wymaga sami Państwo widzieli chyba czasami"radość twórczą"rodaków.Jak to się ma do oryginału ?Sądzę że przewożnik chciałby wcześniej wiedzieć o gazie na pokładzie chociażby ze względu na bezpieczeństwo oraz odpowiednie zaparkowanie pojazdu.Na terenie Niemiec nawet kempingi wymagają przeglądu gdyż w razie przygody gazowej klienta konsekwencje ponosi właściciel kempingu a również firmy ubezpieczeniowe odmawiają ubezpieczenia bez ubezpieczenia nie ma przeglądu technicznego pojazdu i po sprawie-stoimy w domu.Po co nalepka na zewnątrz pojazdu ano kontrolujący wie do kiedy jest przegląd i wcale nie zadaje pytania o przegląd.
Pewno że na terenie Polski powinny obowiązywać nasze przepisy ale na dzisiaj w tym temacie nic nie ma a jak do tej pory nie widziałem milicjanta kwestionującego prawidłowość niemieckiego TUV na gaz, co zdarza się przy samochodach sprowadzonych którym trzeba robić polski przegląd tech, natychmiast.Sądzę,że nie jest to koniec tematu.Pozdrowienia Mirek
Paweł P. - 2007-06-26, 19:29
Zainteresuje się tym tematem, w tym tygodniu liczę na odpowiedź naszych "przyjaciół" urzędników UDT.
Jerzy - 2007-06-26, 19:53
Paweł P. napisał/a: | w tym tygodniu liczę na odpowiedź |
Paweł P. zanim się jej doczekasz, musisz zdać sobie sprawę, że urzędnicy do każdej odpowiedzi muszą mieć podstawy prawne a te, odnośnie kamperów prawdopodobnie nie istnieją...
Pozdrawiam, Jerzy
Paweł P. - 2007-06-26, 19:56
KERC, zobaczymy, nie mówmy chop.... postaram się z Maćkiem coś przygotować
paf - 2007-06-26, 20:46
temat z podforum Norwegii przyleciał tutaj bo to lepsze dla niego miejsce
pp - 2007-06-26, 20:49
oczywiście!
Paweł P. - 2007-06-26, 21:49
i tu jak zawsze masz racje
JaWa - 2007-06-30, 15:24
Dziś sprawdziłem ważność przeglądu gazowego i okazało się, że już "wyszedł"
Paweł szykuj jakąś ładną nalepkę z przeglądem gazowym i jakieś zaświadczenie co najmniej w trzech językach. Jestem pewny, że na pewno wpuszczą na prom.
Paweł P. - 2007-07-01, 09:14
JaWa, jestem w trakcie załatwiania formalności, zobaczymy, w tygodniu dam cynk
eeik - 2007-07-05, 09:54
Aktualnie jestem w Norwegi, płynelismy duńskimi/norweskimi promami.
Ani na jednym nikt nawet nie wspomniał o butlach czy instalacji gazowej.
Na promach jest tylko pismo obrazkowe, że zawory maja być zamknięte.
Tzn nie można uzywać lodówki czy kuchenki w trakcie rejsu.
To tyle.
Nie wiem jak niemieckie, ale znajomi we wtorek ładowali sie w Trellegorgu do Sasnitz i tez żadnych problemów.
janusz1943 - 2007-12-21, 10:00 Temat postu: gaz na promie Grecja Wielokrotnie płynołem promami Greckimi ale nikt sie nie interesował czy mam butle z gazem. Post dla forumowiczów wybierających się na wyspy greckie. Pozdrawiam
|
|