Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - przetwornica 12/220V

jedrek49 - 2010-05-16, 09:41
Temat postu: przetwornica 12/220V
Witam serdecznie
prosze o rade w sprawie zakupu przetwornicy 12/220V
chce podlaczyc TV ,dekoder Laptop ,Moze ktos ma dobra przetwornice ,ktora zdala w 100% egzamin i podesle mi typ ,model ,moc tej przetwornicy oraz gdzie kupil

Stanek - 2010-05-16, 10:13

My używamy AZO: http://www.azo.pl/produkty/IPS-1000_12.html

Musisz tylko brać pod uwagę, że w praktyce ciągłe obciążenie może być połąwą podanej mocy czyli przetwornica 1000W ciągłe 500W (mimo, że producent podaje 700W).

roger - 2010-05-16, 16:19

Ted69 napisał/a:
zasilacz do komputera taki na gniazdko zapalniczki - ja mam taki (chinski, kupiony na Allegro) i sobie chwale.

Tadeusz a nie masz takich śmiesznych czarów że działa .... laptop pokazuje że ładuje 10-15 sekund potem na chwilę pojawia się bateria .... i znowu ładowanie ...tak jakby ładował impulsowo ... ?

Stanek - 2010-05-16, 16:21
Temat postu: Re: przetwornica 12/220V
Ted69 napisał/a:
jedrek49 napisał/a:
chce podlaczyc TV ,dekoder Laptop

radze kupic sobie zasilacz do komputera taki na gniazdko zapalniczki - ja mam taki (chinski, kupiony na Allegro) i sobie chwale. Telewizorki na 12V tez sa :)

Można i tak. Ja też mam zasilacz 12V do laptopa, czy TV na 12V. Z dekoderem może być juz gorzej (zapewne będzie sporo droższy). Przetwornica tak czy inaczej się przydaje. My np. używamy czajnika elektrycznego czy chociażby ładowarek do akumulatorków od kamery itp. Łatwiej (i chyba w sumie wyjdzie taniej) mieć jedną przetwornicę niż do każdego potencjalnego urządzenia kupwać zasilacz/kabel 12V.

jedrek49 - 2010-05-16, 17:03

Dzieki sliczne za uwagi i propozycje ,mam TV LCD na 220V ,dekoder Polsatu 220V i czy te urzadzenia beda dzialac na proponowanej przetwornicy?
Stanek- czy Ty tez masz TV i dekoder Sat i jak dziala i ile kosztuje
Pozdrawiam serdecznie

Stanek - 2010-05-16, 17:24

jedrek49 napisał/a:
Dzieki sliczne za uwagi i propozycje ,mam TV LCD na 220V ,dekoder Polsatu 220V i czy te urzadzenia beda dzialac na proponowanej przetwornicy?

Na tej przetwornicy spokojnie pójdzie 400-500W ciągle więc myślę, że będzie z zapasem (chyba że to tv ma 42" :) ), jednak dla pewności sprawdź na tabliczkach znamionowych obu urządzeń jaką moc pobierają (czy suma nie przekrasza 400W) i będziesz miał pewność.

My kupiliśmy teraz wersję 2000W bo mamy czajnik 650W i niestety wersja 1000W nie dawała rady (wyłączała się zanim woda się zagotowała). Na tej 2000W używaliśmy odkurzacza 900W ciągiem przez godzinę (w ramach testów) i bez problemu :)

Co do ceny to masz tutaj.

eler1 - 2010-05-16, 18:21

miałem jedną tej firmy długo nie podziałała http://www.sklep.fm/produ...products_id=611 niby działa, ale przy zasilaczu do laptopa padła po kilku godzinach, niby 300W to moc chwilowa a powinna być podawana moc ciągła jak w większości przetwornic np. 1000/2000W. Nie polecam :spoko
Stanek - 2010-05-16, 18:25

eler1 napisał/a:
miałem jedną tej firmy długo nie podziałała http://www.sklep.fm/produ...products_id=611 niby działa, ale przy zasilaczu do laptopa padła po kilku godzinach, niby 300W to moc chwilowa a powinna być podawana moc ciągła jak w większości przetwornic np. 1000/2000W. Nie polecam :spoko

Moc: 300W
Zakres napięcia wejściowego: 11 - 15 VDC
Prąd bez obciążenia: <300mA
Napięcie wyjściowe: 230V
Zakres napięcia wyjściowego: 220-240VAC
Częstotliwość: 50Hz/60Hz±0.5
Moc maksymalna(10min): 300W
Moc przy ciągłym obciążeniu:150W
Sprawność:>92%
Zabezpieczenie przeciążeniowe: przy obciążeniu 120% IPS automatycznie się wyłącza
Zabezpieczenie przed zwarciem: (automatyczne wyłączenie)
Zabezpieczenie przed zbyt niskim napięciem
Temperatura:0-40 st. C
Wilgotność:10%RH-90%RH
Hałas: 45 dB
Podłączane do gniazda zapalniczki
Wymiary:135mm &Oslash;67mm
Waga:373g

W opisie podana jest moc ciągła (150W). Ja oczywiście nie twierdzę, że są to jedynie słuszne przetwornice. Taką mam i działa chociaż jak wspomniałem 700W nie daje ciągiem mimo że producent tak podaje. Dlatego trzeba realnie brać pod uwagę połowę mocy chwilowej.

eler1 - 2010-05-16, 18:32

tylko stanek ona się automatycznie się nie wyłącza jak pisze producent .
Po prostu udaje że działa a ładowania brak jak by modyfikacje sin szlag trafił.

krynia i stan - 2010-05-16, 18:59

Ile Wy macie akumulatorów ? jak długo one pociągną przy takim obciążeniu ?
Policzmy 500 W plus straty przetwornicy to będzie ok 600 W dzielone przez 12 V wychodzi 50 A, przy akumulatorze 100 Ah - dwie godziny i po akumulatorze.
Oczywiście TV i dekoder w sumie wezmą mniej , na pewno poniżej 100 W (o ile telewizor LCD do 20"), dla 100 W obciążenia i aku 100 Ah to będzie 12 godzin pracy, trzeba te aku jakoś potem doładować.
Natomiast ja jestem zdania że jednak lepiej mieć jak najwięcej urządzeń na 12 V, w końcu tak często ich nie zmieniamy żeby to był problem, a jak padnie zasilacz od jednego to tylko to nie działa i da się żyć bez niego (najczęściej) a jak padnie przetwornica a wszystko jest na 230V to już klops totalny.
Ale to jest moje zdanie, :spoko

Stanek - 2010-05-16, 19:11

krynia i stan napisał/a:
Ile Wy macie akumulatorów ? jak długo one pociągną przy takim obciążeniu ?
Policzmy 500 W plus straty przetwornicy to będzie ok 600 W dzielone przez 12 V wychodzi 50 A, przy akumulatorze 100 Ah - dwie godziny i po akumulatorze.
Oczywiście TV i dekoder w sumie wezmą mniej , na pewno poniżej 100 W (o ile telewizor LCD do 20"), dla 100 W obciążenia i aku 100 Ah to będzie 12 godzin pracy, trzeba te aku jakoś potem doładować.

Czajnik (650W) gotuje wodę kilka minut. Reszta to obciążenia śladowe. Ja nie oglądam tv na wyjazdach. Dziecko ogląda bajki, ale podczas jazdy więc z prądem wtedy nie ma problemu. Mamy natomiast solar na dachu więc jak nie leje przez tydzień to akumulator się uzupełnia.

krynia i stan napisał/a:
Natomiast ja jestem zdania że jednak lepiej mieć jak najwięcej urządzeń na 12 V, w końcu tak często ich nie zmieniamy żeby to był problem, a jak padnie zasilacz od jednego to tylko to nie działa i da się żyć bez niego (najczęściej) a jak padnie przetwornica a wszystko jest na 230V to już klops totalny.

Też jestem tego zdania że urządzenia kluczowe powinny mieć zdwojone zasilanie. Myślę jednak że TV i dekoder do takich nie należą. Zresztą nie wiem za bardzo co to mogłoby być?? Może telefon (gdybyśmy mieli tylko ładowarkę na 220V) ale ja mam i tak zawsze dwie.

krzysztofCz - 2010-05-16, 20:19

My używamy TV na 12V i dekodera Polsatu przez przetwornicę 300W. Jednak akumulator 100Ah wytrzymuje jeden wieczór i przetwornica zaczyna "mrugać". Jeżeli używam laptoka z internetem to przetwornica w zasadzie cały czas pracuje impulsowo. Myślę, że pada mi akumulator, jednak przy oświetleniu to nie przeszkadza.
Skorpion - 2010-05-16, 20:22

Ja na zlocie w Warce wyprobowalem dekoder Polsatu i TV podlaczone do 12V dzialalo bez zazutow :diabelski_usmiech
krynia i stan - 2010-05-16, 20:27

krzysztofCz napisał/a:
My używamy TV na 12V i dekodera Polsatu przez przetwornicę 300W. Jednak akumulator 100Ah wytrzymuje jeden wieczór i przetwornica zaczyna "mrugać". Jeżeli używam laptoka z internetem to przetwornica w zasadzie cały czas pracuje impulsowo. Myślę, że pada mi akumulator, jednak przy oświetleniu to nie przeszkadza.

Chyba się nie mylisz :? , wygląda na aku do wymiany :(

OldPiernik - 2010-05-16, 23:58

Zamiast przetwornicy można zastosować UPS-a od zasilania awaryjnego komputera - w sumie jest to też rodzaj przetwornicy.
Niewielka modernizacja i zasilacz działa bezproblemowo i co najważniejsze ma prawdziwą sinusoidę (w nowszych modelach) na wyjściu. A czasem w firmach zalegają uszkodzone z padniętymi bateriami albo z uszkodzonym stopniem 230/12V a sprawnym 12/230V.

Stanek - 2010-05-17, 08:04

Adi napisał/a:
NIe zapominajcie w Tych kombinacjach norweskich, że UPS swoje waży - zaraz elektrownie zbudujecie

Myślę, że kolega miał na myśli przeszczepienie samego modułu do akumulatora w kamperze. Pewnie można tylko trzeba mieć UPS'a na zbyciu i jeszcze się na tym trochę znać żeby to zrobić.

krynia i stan - 2010-05-17, 08:16

OldPiernik napisał/a:
Zamiast przetwornicy można zastosować UPS-a od zasilania awaryjnego komputera - w sumie jest to też rodzaj przetwornicy.
Niewielka modernizacja i zasilacz działa bezproblemowo i co najważniejsze ma prawdziwą sinusoidę (w nowszych modelach) na wyjściu. A czasem w firmach zalegają uszkodzone z padniętymi bateriami albo z uszkodzonym stopniem 230/12V a sprawnym 12/230V.

Modernizacja wcale nie tak niewielka, dla przeciętnego kowalskiego raczej niewykonalna.
Można podłączyć do ups-a dowolnie duży akumulator ale jak go potem ładować, przez ups z 230V ? Czy zasilacz ups-a da radę naładować i ile to będzie trwało ? Może na czas ładowania przełączać na instalację samochodową i tam ładować ?
To tylko niektóre problemy, raczej zabawa dla kogoś obeznanego z elektroniką i elektryką, ale jak ktoś ma dostęp do mocnego ups-a i umie to zrobić to czemu nie :spoko

Stanek - 2010-05-17, 08:26

Ted69 napisał/a:
Chyba nie jest az tak zle jak piszesz. Wydaje mi sie ze wystarczy pociagnac kabelki od instalacji kampera (aku zabudowy) do takiego uUPSa - podlaczyc tam gdzie sie podlacza jego wlasne akumulatorki.

Pewnie tak, ale co z tą wielką obudową ? Gdzie to trzymać ? Pewnie wypadałoby wymontować moduł, zrobić jakąś mniejszą obudowę itd. Trochę zachodu jednak to wymaga, ale jak ktoś lubi to czemu nie :)

krzysztofCz - 2010-05-17, 08:34

Można podpiąć pod akumulator wewnętrzny a w wyjście włączyć przewody instalacji wewnętrznej 230V - to najprostsze rozwiązanie. Zwróćcie jednak uwagę na wagę UPS-ów - to prawie tyle co mały agregat. Wiele rzeczy by się przydało ze sobą wozić... tylko gdzie to wszystko pakować... bo wszystko może się przydać :lol:
krzysztofCz - 2010-05-17, 08:52

Facet pisze, że sprzedaje bez akumulatorów a podaje wagę 12kg netto.
Myślę, że stosowanie przetwornic (można też włączyć je na stałe) jest bardziej uzasadnione. UPS-y mają w swoich bebechach rzeczy nam niepotrzebne - nam jest potrzebne w miarę stabilne 230V - bez tych szybkich przełączeń i innych ulepszeń.

krzysztofCz - 2010-05-17, 08:57

Ted69 napisał/a:
Znalazlem na Allegro przetwornice 1000w (ciagly 500w) za 139 zl
http://www.allegro.pl/ite...1000w_gwar.html
wiec chyba zabawa w UPS nie jest oplacalna :)

Ja mam od nich tego producenta tylko o mniejszej mocy.

Stanek - 2010-05-17, 08:58

krzysztofCz napisał/a:
Myślę, że stosowanie przetwornic (można też włączyć je na stałe) jest bardziej uzasadnione. UPS-y mają w swoich bebechach rzeczy nam niepotrzebne - nam jest potrzebne w miarę stabilne 230V - bez tych szybkich przełączeń i innych ulepszeń.

Myślę, że temat ma sens jeśli akurat mamy zbędnego UPS'a. Wdług mnie kupowanie po to żeby zaadoptować (tym bardziej, że za podobną kasę) nie ma sensu.

OldPiernik - 2010-05-20, 08:10

Oczywiście, że nie ma sensu kupować nowego UPSa. Ale jak pisałem są UPSy z padniętymi akumulatorami, które można otrzymać za tzw. dobre słowo. Lekka modyfikacja i już mamy darmową przetwornicę z bardzo dobrymi parametrami.
Wieluniak - 2010-05-20, 15:33

Mam na 2 lub 3 UPS-y przeznaczone do wyrzucenia (nie pamietam mocy ale między 600 a 800 W). Interesuje mnie więc możliwość przerobienia jednego na przetwornicę. Jakiś opis jak to zrobić może ktoś ma?
krynia i stan - 2010-05-20, 15:54

Wieluniak napisał/a:
Jakiś opis jak to zrobić może ktoś ma?

Jak jedziesz na zlot to tam możemy pogadać.

piobar - 2010-08-31, 12:00

Witam
Mam przetwornice 1000/500w Kemot. Podlaczylem ja do akumulatora zabudowy i mam z nia problem. Dziala tylko jak wylaczony jest silnik. Po wlaczeniu silnika zapala sie czerwona dioda razem z zielona i przetwornica nie chodzi, nie piszczy. Czy to jest normalne?

Drugi problem jest taki ze ona chodzi tylko jak akumulator jest w pelni naladowany, wystarczy ze kamper postoi pare godzin na zasilaniu 12v i przetwornica wlacza sie i od razy wylacza, zapala sie czerwona dioda razem z zielona i przetwornica nie dziala cokolwiek sie podlaczy chociaz energoblok pokazuje ze akumulator ma napiecie ok. 13V-14V. Akumulator wyglada na nowy, dziala ok.

Skopana czy ja cos zle robie?

Pozdrawiam!

krzysztofCz - 2010-08-31, 18:24

Przetwornice mają w większości zabezpieczenie rozładowania akumulatora. Po osiągnięciu pewnego spadku napięcia wyłączają się. Napięcie akumulatora trzeba mierzyć pod obciążeniem, nawet padnięty mierzony "na luzie" będzie pokazywał prawidłowe napięcie. Chyba, że całkiem umarł.
Przetwornicę możesz podłączyć na wyjściu za zabezpieczeniem - będziesz miał pewność, że żadne przekaźniki po uruchomieniu silnika jej nie odłączą.
Mam trochę mniejszą moc i włączam do gniazda 12V, po niezbyt długim czasie jak mam laptopa włączonego lub nie daj Boże telewizor to zaczyna siadać. Trzeba mieć bardzo zdrowe i duże akumulatory :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

Camper Diem - 2010-09-02, 20:55

ja mam problem z ładowaniem laptopów Toshiba 19v
przerabiałem wiele ładowarek 12v i nie ładują baterii podczas pracy komputera
czy tylko ja tak mam :?:

Tadeusz - 2010-09-02, 21:01

Ted69 napisał/a:
A nie lepiej zafundowac sobie zasilacz do laptopa na 12V

Oczywiście, że lepiej. Za kilkadziesiąt zł mozna nabyć zasilacz z ustawnym napięciem wyjściowym. Ja używam laptopka ASUS i potrzebuję 19V. Zasilacz nawet się nie grzeje. Znacznie mniej obciążają akumulator niż przetwornice 12/230 V, chociażby z racji strat na ciepło i z powodu podwójnego przetwarzania, najwpierw 12/230 (ze stałego na przemienny), następnie 230/ 19 V ( z przemiennego na stały).

roger - 2010-09-02, 21:09

affa napisał/a:

Nie tylko Toshiby maja ten problem na takich zasilaczach ...;) tak maja wszystkie mniej energooszczędne laptopy u mnie jest tak samo doświadczenia wykazują że należy podpinać zasilacz jak najbliżej akumulatora (najlepiej bezpośrednio) bez żadnych rozgałęziaczy czy przejściówek a jeśli już unikać małych przekroi kabelków i wszelkich diód świecących ....... spróbuj powinno działać dużo lepiej

Tadeusz - 2010-09-02, 21:10

affa napisał/a:

Nie, nie tylko Ty tak masz.
Są różne typy zasilaczy podnoszących napięcie stałe z 12 V do wymaganego dla laptopa.
Wiele z nich ma ograniczony wydatek prądowy i świetnie działają przy naładowanej baterii, równie świetnie ładują baterie, ale jednoczesna praca na komputerze i ładowanie baterii powoduje silne grzanie i niestety często przegrzanie.
W praktyce czekam z włączeniem laptopa, aż naładuje się bateria. :)

Tadeusz - 2010-09-02, 21:14

roger napisał/a:
należy podpinać zasilacz jak najbliżej akumulatora (najlepiej bezpośrednio) bez żadnych rozgałęziaczy czy przejściówek a jeśli już unikać małych przekroi kabelków i wszelkich diód świecących ....

Bardzo słuszna uwaga, Robercie. Ja podpinam na jachcie krokodylami z grubymi kabelkami gniazdo zapalniczki bezpośrednio do akumulatora i do niego, bez żadnych kabli pośrednich, przedłużaczy itp, zasilacz. :spoko

Camper Diem - 2010-09-02, 21:37

a ja od co najmniej dwóch lat zachodzę w głowę, ładowarki zmieniam, prawie gotów byłem oryginalną Toshibę za 350 zł kupować i teraz się dowiaduję, że na próżno :?: :gwm :gwm :gwm

Tadeusz napisał/a:
podpinam na jachcie krokodylami z grubymi kabelkami gniazdo zapalniczki bezpośrednio do akumulatora

wykorzystam patent :spoko

roger - 2010-09-02, 21:43

affa napisał/a:
a ja od co najmniej dwóch lat zachodzę w głowę, ładowarki zmieniam

To nie taniej było zapytać dwa lata temu ... ? :bajer

Tadeusz - 2010-09-02, 22:16

Ted69 napisał/a:
Inna sprawa - to trzeba pomyslec nad wymiana, czy dodatkowym zakupem nowego netbooka

Ja o wielu rzeczach już tak myślę i myślę. Głowa już pęka od myślenia. A ja nadal myślę. Długo jeszcze będę myślał? Nie wiem.
Myślę tak odkąd przeszedłem na nauczycielską emeryturę. Jak widać daje ona cholernie dużo do myślenia. :haha: :ok

roger - 2010-09-02, 22:27

A ja staram się nie popełniać myślenia .... bo mnie to zwyczajnie boli ....;)
Camper Diem - 2010-09-03, 20:40

roger napisał/a:
To nie taniej było zapytać dwa lata temu ... ?

pewnie byłoby taniej, ale przynajmniej zajęcie miałem :haha:

piobar - 2010-09-09, 21:33

Witam
Czy przetwornice 12/230v podlacza sie do aku zabudowy czy do rozruchowego??
Samochod jest u elektryka (zwyklego, nie od kamperow) i poniewaz podlaczona bezposrednio do aku zabudowy mi nie dziala jak jade to on kombinuje zeby ja podlaczyc do rozruchowego. Cos mi sie widzi jednak ze to moze sie skonczyc rozladowaniem tego rozruchowego. Nie wiem czy ten energoblok jest taki inteligentny ze sprawdza stan obu aku i laduje ten ktory akurat tego wymaga, czy sie jedzie czy sie stoi? Wiem tylko ze ma zabezpieczenie przed rozladowaniem rozruchowego odcinajace zasilanie jak za nisko spadnie. Czy jak sie stoi podpietym pod 230v to laduje sie tylko aku zabudowy czy oba akumulatory? Mam solar to z moich obserwacji z solara laduja sie oba, ale moge sie mylic. Moze sam sobie odpowiem, mi sie wydaje ze to powinno zostac podlaczone gdzies za ukladem tak ze przetwornica ciagnie prad z obu akumulatorow, tylko gdzie? co zasugerowac temu elektrykowi?

PS. Przepraszam za pewnie banalne pytania, ale ja nie znam sie na elektryce.

Gnomon - 2015-04-19, 13:47

piobar napisał/a:
Witam
Samochod jest u elektryka (zwyklego, nie od kamperow) i poniewaz podlaczona bezposrednio do aku zabudowy mi nie dziala jak jade to on kombinuje zeby ja podlaczyc do rozruchowego. Cos mi sie widzi jednak ze to moze sie skonczyc rozladowaniem tego rozruchowego. Nie wiem czy ten energoblok jest taki inteligentny ze sprawdza stan obu aku i laduje ten ktory akurat tego wymaga, czy sie jedzie czy sie stoi? Wiem tylko ze ma zabezpieczenie przed rozladowaniem rozruchowego odcinajace zasilanie jak za nisko spadnie.

Witaj
Do czego podłączyłeś przetwornicę - z jednej wiadomo - do akumulatora. A z drugiej??
Ja chcę podłączyć do obwodu w gniazdkach. Muszę pominąć energoblok, żeby akumulatory nie ładowały same siebie.
Czy zrobiłeś osobny obwód z oddzielnymi gniazdkami dla przetwornicy? Ja nie chcę już dublować gniazdek, bo mam sześć w kamperze.
Napisz proszę czy udało ci się z powodzeniem rozwiązać problem przetwarzania 12->220 w kamperze.

Johny_Walker - 2015-04-19, 14:02

Dzisiaj rozgryzłem instalację 230V w Hymerze. Już wiem jak podłączyć żeby:
- był prąd we wszystkich gniazdkach i TV z przetwornicy,
- automatycznie był we wszystkich gniazdkach z zewnętrznej instalacji 230V jeśli jest dostępna,
- lodówka AES i elektroblok brały 230V tylko z instalacji zewnętrznej,
- lodówka w trybie AES i włączonej przetwornicy bez 230V zewnętrznego będzie automatycznie zasilana z gazu lub nadmiaru energii solarów,
- przetwornica może być cały czas włączona lub wyłączona,
- wszystkie odbiorniki były zabezpieczone przeciwporażeniowo podczas pracy z zasilania zewnętrznego jak i przetwornicy,
- nie trzeba o niczym pamiętać, niczego wyłączać przed włączeniem 230V lub przetwornicy, można wetknąć kabel zewnętrzny przy pracujących odbiornikach i zostaną przełączone z przetwornicy na zasilanie zewnętrzne, tak samo przy jego wyłączeniu.
Nie będzie żadnych przełączników, przekaźników itp. Tylko inwerter z bezpiecznikiem na plusie i różnicówka. Ot i wszystko. :)

Instalacja jest zrobiona na WAGO Winsta i jest strasznie dużo kabli.