Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Mocowanie akumulatora

kimtop - 2010-05-19, 08:25

Ja kiedyś miałem akumulator pod siedzeniem pasażera.Przymocowałem go paskiem z samozaciskową klamrą do podłogi.Można również do boków skrzynki.Zamiast paska może być rzep.
krzysztofCz - 2010-05-19, 11:29

Jeżeli miałby wycieki - to nie masz go co trzymać. Jednak można dać podkładkę celem amortyzacji - może być choćby styropian, jest też taka samoprzylepna mikroguma stosowana na przykład do wygłuszania i izolacji kanałów klimatyzacji. Jeżeli jednak jest padnięty to czy jest sens zwiększać obciążenie ? Sprawdź jak długo trzyma jakieś tam napięcie użyteczne.
pirat666 - 2010-05-19, 13:35

Ted69 napisał/a:
Na razie objawy byly takie ze po 2 tyg postoju - nie chcial odpalic (dwa razy tak mialem).

Sprawdź jeszcze ile prądu pobiera Ci autko na postoju bo może to jest problem rozładowywania aku

chris - 2010-05-19, 13:56

U mnie akumulator rozładowywał panel od radia.
Andi466 - 2010-05-19, 18:48

Wyjęcie panelu może nic nie zmienić z rozładowaniem akumulatora dopiero odłączenie przewodu podtrzymującego pamięć odcina pobór prądu. Niektóre radia mają bardzo duży pobór prądu i rozładowują akumulator w ciągu kilku dni tylko w stanie czuwania.
krynia i stan - 2010-05-19, 19:00

Prosta sprawa, bierzesz miernik ustawiasz na pomiar prądu A , zakres na największy ( w prostych miernikach będzie to max 20A) odłączasz klemę (przy po włączanych odbiornikach jak zwykle to robisz) i dotykasz jedna końcówką przyrządu do klemy a drugą do odłączonego przewodu, to co się wyświetli to będzie prąd jaki pobiera auto.
Przykładowo przy 1A po trzech dniach aku 70Ah jest rozładowany.

Jakby co to mogę wziąć miernik na zlot , to się sprawdzi.
:spoko

krynia i stan - 2010-05-19, 19:07

Tylko przypadkiem rozrusznika nie włączaj podczas pomiaru :szeroki_usmiech
pirat666 - 2010-05-20, 12:25

Ted69 napisał/a:
Po dwu godzinach napiecie na aku spadlo z 12,09 do 11,87V

Czyli jeszcze 2h i po aku
nie znam się ale przy tym obciążeniu to chyba działa ok

krynia i stan - 2010-05-20, 12:37

Ted69 napisał/a:
Stary aku juz pracuje z przetwornica. Podlaczylem stara zarowke 60W. Z moich wyliczen (mam nadzieje ze dobrych ) wynika ze pobierany jest prad rzedu 0,26A

a skąd ci to wyszło :shock: :wyszczerzony: , podłączyłeś żarówkę pod przetwornicę, tak ?
Stąd taki wynik, ale niestety niema tak dobrze :diabelski_usmiech , po drugiej stronie przetwornicy żeby zasada zachowania energii nie dała nam kopa :box , ponieważ napięcie jest niższe to natężenie musi być większe bo moc żarówki się nie zmienia czyli 60 dzielone przez 12 daje nam 5A dodaj do tego straty na przetwornicy to będzie ok 6A.
A teraz możesz to zmierzyć tak samo jak w aucie odłączając klemę, i sprawdzic czy mam rację. :bigok :spoko

antwad - 2010-05-20, 12:43

Ted69 napisał/a:
- prad 0,09A wiec minimalny.

Taki bardzo minimalny to on nie jest. 90 mA - to po 24 godzinach "ubywa" Ci 2,16 Ah z akumulatora.
Dwa tygodnie - i już robi się z tego 30 Ah. Są to proste przemnożenia bez uwzględnienia innych czynników.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym co te 90 mA pobiera (radio, sterownik centralnego zamka, alarm?)

krynia i stan - 2010-05-20, 12:45

Ted69 napisał/a:
chyba powinien plynac taki sam

Stosując to myślenie, to na aku powinieneś mieć 230V , skoro prąd ten sam to dlaczego napięcie ma być 12V a nie 230V ? :shock: :spoko

krynia i stan - 2010-05-20, 12:52

Ted69 napisał/a:
Z tego wynika ze jakbym podlaczym maksimum tego co moge (przetwornica 500/1000W), czyli 500W to prad mialbym rzedu 42A i wtedy nowy akumulator 70Ah starczylyby na ok 1,5 godziny TYLKO.

Niestety tak :(
Żeby to miało sens (w przypadku tak dużego poboru prądu) to musiałbyś mieć przynajmniej kilka akumulatorów połączonych równolegle.
Ale do chwilowych obciążeń, jest jak najbardziej OK :bigok

antwad - 2010-05-20, 12:57

Ted69 napisał/a:
Alarm i centralny zamek byl wylaczony

Wyłączony czy odłączony? Bo np to, że alarm nie jest w stanie czuwania nie oznacza, że nie pobiera prądu. Pobiera, czasem nawet jest tak że w stanie nieuzbrojenia może pobierać więcej niż w stanie czuwania.

krynia i stan - 2010-05-20, 14:19

Ted69 napisał/a:
OK - instalacji (drutów) nie ruszałem, wiec -żeby być precyzyjnym - wyłączony

W tym stanie jak teraz na co najmniej dwa tygodnie prądu starczy, a jak to problem to możesz dołożyć tzw hebel na kabel z akumulatora i odłączać na okres dłuższych postojów, lub poszukać co ten prąd bierze i indywidualne je podłączyć tak aby nie dostawały prądu po wyłączeniu stacyjki.

jedrek49 - 2010-05-20, 16:49

Witam
Ted 69 czytam twoj post i dowiaduje sie ,ze kupiles przetwornice ,prosze podziel sie wiadomosciami o tej przetwornicy ,jaka mam moc ,czy dziala wszystko dobrze na niej ,gdzie ja kupiles i jaka cena
mam zamiar kupic przetwornice i szukam sprawdzonego modelu
Pozdrawiam
jedrek49z Sanoka

pirat666 - 2010-05-20, 22:45

Ted69 napisał/a:
po polenym naladowaniu bylo ok 30 Ah (z nominalnych 70Ah).

Nie znam się he he ale wydaje mi się, że nowy wytrzyma niewiele dłużej przy tym obciążeniu co podałeś - chyba, że kupiłeś trakcyjny :haha: :haha: :haha:

po prostu podpuszczam Cie abyś przetestował :bukiet:

pirat666 - 2010-05-20, 23:34

Ted69 napisał/a:
Wyjmowanie i wkladanie akumulatora do tego Ducato nie jest najwygodniejsze - ...... nie chce mi sie :)

1. Odpinasz klemy
2. podpinasz przetwornice (ma krokodyle)
3. podpinasz żarówkę
4. włączasz stoper
.
.
.

przecież to takie proste :diabelski_usmiech :bigok

pirat666 - 2010-05-20, 23:40

Ted69 napisał/a:
i siedze kilka godzin i czekam az sie rozladuje - HE HEHE HE HE a pozniej kolejne kilka godzin ladowania zeby odpalic :)
Wiem ze wyjatkowo proste :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Demonizujesz :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

ja bym przetestował ...

to tylko kilka godzin przy kawie :-P

a przynajmniej miałbyś dowód niemal 100 %

:dewil

pirat666 - 2010-05-21, 00:00

Szkoda bo eksperyment byłby godny poświęcenia :spoko
takie wiesz, udowodnienie niemal w tym samym czasie jak działa stary i nowy
tą samą metodą, w podobnych warunkach, ten sam laborant :mrgreen:
ta sama kawa :diabelski_usmiech

No mnie by korciło aby się dowiedzieć jak na to nowy (aku) ...
wiem, że prowokuję bo to nie mój czas nie moja praca ... ale ... nauka ... czeka ... :haha: :haha: :haha:

Ja nie będę miał podobnych warunków bo jak wymienię swoje aku to na większe bo jest miejsce :bajer

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:02

wy prace dyplomowe napiszcie z tego mocowania aku :evil: ,,kciuki wam zaginą od esemesów , pitolicie ,że aż czytać ,,,,,,,,,,,,,,,, można zapomnieć o grawitacji,to po prostu wstręt :evil:
dobranoc ,,,,zaczarowany ołówek :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: albo zaczarowany ołówek ,a lepiej czeski film animowany SĄSIEDZI :shock:
no fakt nie muszę tego czytać ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ale niestety czytam ,,,,,,,,,,,,zamknąć ten denny dział ,,,,,,,,,mocowanie akumulatora ,,,,,,,,,,,,,,,,,, :evil:

pirat666 - 2010-05-21, 00:05

ARCADARKA, A ty się nie pakujesz do Pajęczna ? :haha: :haha: :haha:
bo my to z nudów tak sobie klupiemy :bajer

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:07

pirat666 napisał/a:
ARCADARKA, A ty się nie pakujesz do Pajęczna ? :haha: :haha: :haha:
bo my to z nudów tak sobie klupiemy :bajer

witaj przyjacielu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,wiesz trochę jestem myślami z ludkami ,którzy cierpią ,przez powódź ,nie bardzo mam humor na Pajęczno ,,,,,,,,,,,może jak się wyśpię zmienię zdanie

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:09

Ted69 napisał/a:
Ja tez wymienilem na minimalnie wiekszy - stary to bylo 70Ah 400A - nowy jest 75 Ah 650A
Wiem ze eksperyment bylby ciekawy a ja lubie eksperymenty ale niestety - nie mam warunkow na jego wykonanie (zwlaszcza warunek "ta sam kawa" - odpada :) :) :) )

Tadek ,przestań ,,,,,,,odpocznij od klawiszy :bigok

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:12

Ted69 napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
zamknąć ten denny dział ,,,,,,,,,mocowanie akumulatora ,,,,,,,,,,,,,,,,,, :evil:

Rozumiem ze dzial w ktorym kilka osob sie zastanawia ktore piora wyrywac KOGUTOWI jest na wysokom poziomie (przez porownanie do tego)
:dyskusja: :dyskusja: :dyskusja: :dyskusja:

Tadziu pióra to biologia ,temat rzeka :bigok
akumulator ,proszę to proste jak walenie ,,,,,,,,,,,,,,,,,,wiesz co ,życie jest piękne ,rozejrzyj się :shock:

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:15

Ted69 napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
Tadek ,przestań ,,,,,,,odpocznij od klawiszy :bigok

Darek - juz chcialem isc spac - ale tak Cie lubie, ze chyba jescze nastukalm kilka stron na temat tego akumulatora
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
:bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
:spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko

wiem ,że jesteś fisolosof ,,,,,,,,,też ci lubię bo jesteś wyedukowany ,,,,,,,,,,,ale proszę ten jedyny ludek cię prosi ,może o zaciekach na powierzaniach kampera :-P

pirat666 - 2010-05-21, 00:17

ARCADARKA napisał/a:
wiesz trochę jestem myślami z ludkami ,którzy cierpią ,przez powódź ,nie bardzo mam humor na Pajęczno

Też jestem myślami z nimi tym bardziej, że pływałem prze 3 dni po zalanych terenach w 97r i wiem czym to pachnie w "" i w przenośni ...

to taka odskocznia myślowa od dramatów które teraz przeżywają na zalanych i zagrożonych terenach ... śledzę stany rzek na bieżącą ...

ARCADARKA - 2010-05-21, 00:32

Ted69 napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
może o zaciekach na powierzaniach kampera :-P

Nie osmielibym sie przy Tobie pisac o tych rzeczach
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

zaciekach brudu ,,,,czym i jak ,ośmiel się doradź może proszkiem ixi, albo E on ma wybielacz :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

48a-ELANKO - 2010-05-21, 10:34

Tadziu, z "tamtych czasów" pamiętam również inne zdarzenie: w jednej z przetwórni owocowo-warzywnej zepsuł się szczaw, który był w półlitrowych butelkach. Zakład ten poszukiwał kupca na ten "produkt". Kupili go moi koledzy z uczelni po 0,5 zł a sztukę. Nieco to trwało nim usunęli ten szczaw i wymyli butelki a butelki sprzedali po 1 zł.
Finał całej zabawy - prokurator w zakładzie owocowo- warzywnym...

pirat666 - 2010-05-21, 11:09

Piękny :offtopic: :satan
pirat666 - 2010-05-21, 11:20

Off top - to fakt - ale piękne historie wyciągacie :spoko dlatego "piękny off-top" :haha:
Administracja pozamiata jak zwykle jak uzna za stosowne :szeroki_usmiech

48a-ELANKO - 2010-05-21, 11:21

A co mi tam... wszyscy moderatorzy (poza mną) na zlocie, to możemy sobie pozwolić... :lol:
Biznes po rosyjsku ? Trzeba pod... skrzynkę wódki, wódę sprzedać na lewo a forsę... przepić !

P.S. No i co z tym akumulatorem?! :haha: :haha: :haha:

pirat666 - 2010-05-21, 11:30

Ted69 napisał/a:
Testowania nowego - nie przewiduje

Może jednak się dasz namówić na testy :bajer

pirat666 - 2010-05-21, 12:26

Ted69 napisał/a:
Na razie testujemy - ktory z nas jest bardziej uparty

:haha: :haha: :haha: