| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Przemyśl i Okolice
Darek1968 - 2010-05-24, 12:27 Temat postu: Przemyśl i Okolice plany, plany... zamierzam w długi weekend czerwcowy pojechać do Przemyśla i pozwiedzać miasto i okolice, zamierzam odwiedzić Krasiczyn, Bolestraszyce, forty i sam Przemyśl, czy jest ktoś z tych terenów, albo zna je dobrze i mógłby mi zaproponować jakieś miejsca noclegowe w tych okolicach gdzie można postawić kamperka, zapalić grilla, ew. ognisko, wypić piwko itd...
Santa - 2010-05-24, 17:42
Z Przemyśla - pozdrawiają Santa i Roman My w tym czasie mamy nadzieję pojechać na zlocik - ale do Przemyśla serdecznie zapraszamy i radą służymy.
Odnośnie miejsc na nocleg, to zwykle kamperowcy nocują na parkingu pod hotelem Gromada. Można też na dolnej stacji wyciągu narciarskiego (blisko Gromady). Ten hotel znajduje się przy głównej drodze w kierunku Krasiczyna (z mostu na Sanie skręcić w prawo i widać go jak na dłoni). W Krasiczynie - można parkować przed samym wejściem do Zespołu Parkowo-Pałacowego.
Fortów w okolicy jest dużo. Największy znajduje się w Siedliskach - fort nr 1 "Salis Soglio"(jadąc kierować się na Medykę). Warto też zobaczyć - fort VIII w Łętowni. Ciekawa historia związana jest z fortem XIII - "San Rideau" - zachęcam do poczytania.
Na grila najlepiej pojechać w okolice Kopca Tatarskiego. Trzeba kierować się ulicą Słowackiego, przed cmentarzem w prawo. Stamtąd piękny widok na okolicę. Koniecznie spacer na Kopiec Tatarski. Można też skorzystać z wyciągu (czynnego cały rok) i toru saneczkowego - fajna atrakcja dla dzieci.
Nie można ominąć przemyskiego zamku z parkiem zamkowym - i oczywiście katedry (po dodze do zamku).
Do Twoich planów warto byłoby dopisać wyjazd do Kalwarii Pacławskiej. Tutaj moża zatrzymać się kamperkiem pod samym klasztorem. Zachęcam do poczytania o tamtejszych "dróżkach" usłanych kapliczkami.
W sprawie piwka - nie doradzę bo z przykrością przyznaję, że nie wiem - ale mogę polecić dobre lody - przy ulicy Kazimierzowskiej (w centrum -naprzeciw nowego muzeum). Lokalik nazywa się "Fiore". Można posiedzieć na zewnątrz - ale ja zechęcam, żeby wejść do środka - i zamówić wg uznania korzystając z menu - do wyboru do koloru Poza tym niezłe ciacha i kawka na styl italiański Przemyśl piękny jest i jeszcze nikt nie żałował, że tu przyjechał
Darek1968 - 2010-05-24, 19:13
dziękuję za piękny opis, świetnie się czytało, napewno skorzystamy ze wskazań, sam wyszperałem w internecie parking przy forcie Borek, mam koleżanki w Przemyślu i jakby to rzeczywiście było dobre wskazanie internetowe to tam jest jakiś stół i miejsce na ognisko a że kupiłem kociołek węgierski jakby była pogoda to mogłoby być fajnie, oczywiście koleżanki wezmą ze sobą męzów i dzieci, których nie znam i może być całkiem przyjemnie posiedzieć prz przysłowiowym Żubrze a to od Przemyśla wg mapy ok 6 km więc blisko:) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję:)
Santa - 2010-05-24, 19:32
Borek - to rzut beretem od Salis Soglio Ale byliśmy tam już dość dawno i stołu nie pamiętam. I nie zapomnijcie o gumowym obuwiu i latarkach, żeby wejść do fortu.
Miłej zabawy - a gdyby jakieś pytania, to chętnie odpowiemy
|
|