Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Ogrodzieniec , Olsztyn czyli mała wyprawa po Jurze

Wieluniak - 2010-05-26, 19:16
Temat postu: Ogrodzieniec , Olsztyn czyli mała wyprawa po Jurze
Witam
Planuję zabrać moich chłopców na weekendową wycieczkę po Jurze Częstochowskiej.Wyruszam z Wielunia w kierunku CZęstochowy i dalej Mirów, Olsztyn, Ogrodzieniec (kolejność zwiedzania raczej odwrotna - Ogrodzieniec, Olsztyn i Mirów :wyszczerzony: ). ewentualnie może jakieś dodoatkowe atrakcje w tych rejonach znacie , to bardzo proszę o info :roll: .
Interesują mnie również namiary na miejsca noclegowe (najlepiej parkingi, w ostateczności kampingi). Pierwszy nocleg planuję w okolicach Ogrodzieńca, ewentualny drugi zależy od ilości atrakcji i chęci zwiedzania.
Czy w Ogrodzieńcu jest jakiś parking dla kamperków?
Prosze o sugestie co do atrakcji dla chłopców (7 lat - jak ten czas leci , pieluch mu "wczoraj" zmieniałem i 5 lat) i miejsc parkingowych - noclegowych.

Stanek - 2010-05-26, 20:41

Byliśmy tam ładnych parę lat temu i powiem szczerze czas już zatarł w pamięci konkretne miejsca, ale pamietam że nie mieliśmy problemu z noclegami na dziko. Nie jestem w stanie obecnie podać konkretnych namiarów, ale nocowaliśmy na leśnym parkingu. Znaleźlismy też bardzo fajną polanę takie niby dzikie pole namiotowe z widokiem na ruiny zamku niestety nie pamiętam już którego. Myślę, że o tej porze roku nie będziecie mieli problemów z miejscówkami na nocleg. Przepraszam, że tak mało konkretnie ale było to chyba z 9 lat temu :)
Wieluniak - 2010-05-26, 21:31

Ja tam jeszcze nie byłem wcale :szeroki_usmiech więc każda informacja jest na wagę złota :ok .
Proszę o więcej :kwiatki:

pilocik - 2010-05-26, 21:38

My nocowaliśmy na parkingu pod zamkiem w Ogrodzieńcu za 10 zł / dostęp do wody/ :spoko
Wieluniak - 2010-05-26, 21:47

Dzięki za info, już jeden punkt nocelgowy juz mam :kwiatki:
Dziabong - 2010-05-26, 21:59

I tam być warto .............
w Pieskowej Skale w Ojcowskim Parku Narodowym.

Z czystym sumieniem możemy polecić Gospodarstwo Agroturystyczne państwa Glanowskich.
Prąd, WC, prysznic (10 zł za trzy minuty..albo odwrotnie ) , grill, estrada do pląsania i wszystko za 28 zł. Na terenie gospodarstwa jest gospoda. Schabowych ci tam dostatek. Szczególnie po długim weekendzie. Żurek też się leje strumieniami.

Wieluniak - 2010-05-26, 22:06

Dziabong napisał/a:
Gospodarstwo Agroturystyczne państwa Glanowskich

a jakieś namiary geograficzne

Dziabong - 2010-05-26, 23:22

Kemping w Pieskowej Skale tu link http://www.jura.tur.pl/glanowski/#mapa
Pawcio - 2010-05-27, 07:16

Dziabong napisał/a:
Z czystym sumieniem możemy polecić Gospodarstwo Agroturystyczne państwa Glanowskich.
Prąd, WC, prysznic (10 zł za trzy minuty..albo odwrotnie ) , grill, estrada do pląsania i wszystko za 28 zł. Na terenie gospodarstwa jest gospoda. Schabowych ci tam dostatek. Szczególnie po długim weekendzie. Żurek też się leje strumieniami.

:haha:

Wieluniak - 2010-05-27, 08:41

Dzięki za cenne info o złodziejaszkach :box .
A co do spania na dziko to tak zamierzam , ale zbieram tez info o kampingach tudziez innych bezpiecznych miejscach bo różnie bywa.

Rockers - 2010-05-27, 11:27

W Ogrodzieńcu praktycznie w każdym domu obecnie są płatne parkingi więc nie ma problemu znaleźć miejsce do parkowania, jeśli chodzi o dzikie parkingi tych też tam jest pod dostatkiem. Okolice są przepiękne, na zamku ogrodzienieckim są cały czas przeróżne imprezy, pokazy itp Wspaniałą przygodą jest też nocne zwiedzanie zamku z duchami ( organizowane co jakiś czas )
Wieluniak - 2010-05-27, 11:34

No właśnie to nocne zwiedzanie mnie kusi ...może maluchy będą się w końcu kogoś (duchów) bały :bigok ...bo rodziców to ni chuchu :haha: :haha: :haha: :haha:
artanek - 2010-05-27, 14:48

Ja zatrzymałem sie na wsplrzednych 50 27 32 31 pólnoc 19 33 08,70 wschód.
Miejsce w sam raz dla kamperów z widokiem na ogrodzieniecki zamek ,Pod skała widokową no i blisko do góry Birów.Na niej została zbudowana osada prasłówianska.Nocowałem już tam dwa razy .Miejsce pilnowane przez mieszkanców obok .Zamieszczam zdjęcia tego miejsca.

artanek - 2010-05-27, 14:56

Wieluniak napisał/a:
No właśnie to nocne zwiedzanie mnie kusi ...może maluchy będą się w końcu kogoś (duchów) bały :bigok ...bo rodziców to ni chuchu :haha: :haha: :haha: :haha:

Spałem w 60-siątych latach na tym zamku pod namiotem - duchów nie spotkałem ale rok wczesniej spali tam harcerze i jedna harcerka na warcie zobaczyła na warcie duchy .Do tego stopnia się wystraszyła że zmarła.Sledztwo wykazało ze byli to chłopcy ze wsi którzy poprzebierali sie za duchy.

Krzysztof M - 2010-05-27, 18:58

Będąc w Ogrodzieńcu oprócz zamku warto zwiedzić Gród na Górze Birów.
Jeszcze do dziś pamiętam ból w nogach po wspinaczce do tego grodu, ale warto.

artanek - 2010-05-27, 19:51

To zdjęcie z góry Birów .Jest tutaj zbudowana osada słowianska.Przyjemna jest wędrówka do tego miejsca z miejsca gdzie nocowałem Miejsce to ma to do siebie że leży pomiędzy ta osadą a zamkiem .Do osady prowadzi szlak turystyczny przez las aż do osady.
artanek - 2010-05-27, 20:05

Jadąc troche dalej jest miejscowosć Kroczyce tam warto sobie wejsc na skałki i góre Zborów.To jedno z najładniejszych miejsc Jury.Dodatkową atrakcja jest tam teraz stado kóz w ilosci kilkuset które pasa sie na tym wzgórzu i okolicach .Sprowadzono je tam celowo aby ochronic skałki przed zarosnięciem drzewami i krzewami które to powoduja ich rozpad.
Stanek - 2010-05-27, 20:14

Już zapomniałem jak tam ładnie. Musimy się tam ponownie wybrać i odświerzyć wspomnienia :)
artanek - 2010-05-27, 20:21

Ja tam często jade jesienia na grzyby
Wieluniak - 2010-05-27, 21:08

artanek58 napisał/a:
Miejsce w sam raz dla kamperów z widokiem na ogrodzieniecki zamek ,Pod skała widokową no i blisko do góry Birów.Na niej została zbudowana osada prasłówianska.Nocowałem już tam dwa razy .Miejsce pilnowane przez mieszkanców obok .Zamieszczam zdjęcia tego miejsca.

Super namiar, tego szukałem.Dzięki :bukiet:

Wieluniak - 2010-05-27, 21:12

Krzysztof M napisał/a:
Będąc w Ogrodzieńcu oprócz zamku warto zwiedzić Gród na Górze Birów

Tak zamierzam zrobić.
artanek58 napisał/a:
Dodatkową atrakcja jest tam teraz stado kóz w ilosci kilkuset które pasa sie na tym wzgórzu i okolicach

Super sprawa, i przypominam sobie teraz , że niedawno mówili o tym w TV
Stanek napisał/a:
Już zapomniałem jak tam ładnie. Musimy się tam ponownie wybrać i odświerzyć wspomnienia

Ja z chłopakami wybieram się tam w okolicach 3-6.06 br, jak by co to możemy sie tam spotkać.

Stanek - 2010-05-27, 21:52

Wieluniak napisał/a:
Ja z chłopakami wybieram się tam w okolicach 3-6.06 br, jak by co to możemy sie tam spotkać.

Chętnie byśmy się wybrali tym bardziej, że nasz synek jest w podobnym wieku co Twój młodszy (prawie 5 lat), ale już jesteśmy umówieni w tym terminie z forumowym kolegą pirat666 na windsurfing nad jezioro Sulejowskie. Chyba, że macie ochotę wpaść nad jeziorko ? :)

Wieluniak - 2010-05-27, 22:02

Czytałem Wasze posty o wyjeździe nad jezioro, pogadam z chłopakami gdzie chcą jechać.
Stanek - 2010-05-27, 22:04

Wieluniak napisał/a:
Czytałem Wasze posty o wyjeździe nad jezioro, pogadam z chłopakami gdzie chcą jechać.

Jakby co to zapraszamy. Miejscówkę już mamy upatrzoną i obadaną.

Kct - 2010-05-28, 18:25

Wieluniak, od nie aż tak dawna (no moze juz troche, bo od roku) Mirów, jak i po sąsiedzku Bobolice (ze 2 lata) to strefa budowy, zamki nie sa dostepne dla turystów i można poogladac je tylko z zewnatrz (Boblice już otwarli ale sa za oplata, a Mirów bedzie od 2012r), Ogrodzieniec a raczej Podzamcze to obowiazkowy punkt takiej wycieczki, a w okolicy polecam jeszcze Olsztyn i ruiny zamku (kilka km od Czestochowy)

W Bobolicach jak i w Mirowie z parkingiem na nocleg latwo nie ma, ale pelno agroturystyki, w ktorej za pare zl napewno na plac wezma

vincent - 2010-06-02, 23:36

My jutro też planujemy tą trasę - zaczynamy od Olsztyna i nocujemy w Ogrodzieńcu (jak pogoda pozwoli) a następnego dnia Ojców i Skała. Do zobaczenia na trasie :)
MILUŚ - 2010-06-03, 00:05

artanek58 napisał/a:
Jadąc troche dalej jest miejscowosć Kroczyce tam warto sobie wejsc na skałki i góre Zborów.To jedno z najładniejszych miejsc Jury.

Kiedyś pod górą Zborów był duży parking /teren parku krajobrazowego/ w lesie nad zalewem w Dzibicach. 25 lat temu przez dwa tygodnie biwakowałem tam pod namiotem.
Nie zapomniane chwile......... :camp: :elegant

Wieluniak - 2010-06-03, 10:12

vincent napisał/a:
My jutro też planujemy tą trasę - zaczynamy od Olsztyna i nocujemy w Ogrodzieńcu (jak pogoda pozwoli) a następnego dnia Ojców i Skała. Do zobaczenia na trasie :)

My startujemy w piątek rano . Pierwszy przystanek Jasna Góra, potem Olsztyn, jakieś jaskinie , może Bobolice i Mirów i na nockę do Ogrodzieńca na Wieczór z duchami.
Do zobaczenia :spoko

JaWa - 2010-06-03, 11:43

Kct napisał/a:
Boblice już otwarli

Ale chyba znowu zamknęli, trwa budowa. Byliśmy kilka dni temu wracając z Węgier. Można pod zamkiem przenocować, albo w pobliskim Mirowie. Bobolice warto obejrzeć nawet tylko z zewnątrz.

MILUŚ - 2010-06-03, 11:57

No to zmiany w Bobolicach kolosalne jak patrze na zdjęcia . Ja w 1987 nocowałem na dziko na dziedzińcu zamku na karimatce.To były klimaty !!!!

Być może w sobotę się gdzieś spotkamy - my będziemy biwakowac campem nad zalewem w Dzibicach / pod Górą Zborów /.

:spoko

Wieluniak - 2010-06-03, 12:58

Zobaczymy gdzie nas kamperek zawiezie, Góra Zborów też jest w planach.
Wieluniak - 2010-06-05, 19:33

MILUŚ napisał/a:
No to zmiany w Bobolicach kolosalne jak patrze na zdjęcia . Ja w 1987 nocowałem na dziko na dziedzińcu zamku na karimatce.To były klimaty !!!!

Być może w sobotę się gdzieś spotkamy - my będziemy biwakowac campem nad zalewem w Dzibicach / pod Górą Zborów /.

Byliśmy, szukaliśmy, nie znależliśmy, odjechaliśmy ... :(

MILUŚ - 2010-06-05, 20:22

Wieluniak napisał/a:
MILUŚ napisał/a:

Byliśmy, szukaliśmy, nie znależliśmy, odjechaliśmy ... :(

Wielkie SORRY :przepraszam :przepraszam :pad:

Powodem naszej nieobecności był ....... nasz kolega z CT ....... który przyjechał kupić moją żółtą łódz podwodną........... póżniej niż obiecał...... :evil:

Ale wybierzemy się niebawem ........ chociaż by po to ,żeby zobaczyć nowootwarty Park Zamków Jurajskich w Ogrodzieńcu. A może dziś tam byliście ?
Zazdroszczę Wam dzisiejszego wyjazdu.........pogoda była wymarzona
Wklej jakieś fotki .......

PZDR> MILUŚ :spoko

Wieluniak - 2010-06-05, 21:42

nawet nadal jesteśmy...ale park chyba jest jeszcze nieczynny
Wieluniak - 2010-06-05, 21:44

fotki bedą jak wrócimy

MILUŚ - 2010-06-05, 22:08

Wieluniak napisał/a:

Przed chwilą byłem na ich stronie internetowej - ze względu na ulewne deszcze przełożyli otwarcie na z góry nie określoną przyszłość.

Wieluniak - 2010-06-06, 16:42

Z zamku Ogrodzieniec , udało mi się zrobić fotki parku zamków. Foty będą później.
MILUŚ - 2010-06-06, 16:49

Napisz gdzie nocowaliście .

Wieluniak - 2010-06-06, 17:07

artanek58 napisał/a:

Nocowaliśmy w miejscu wskazanym przez artanek58. Jest rewelacyjne, ok 400 metrów od Góry Birów i 700 m od zamku. Miejsce spokojne, ciche, oddalone od głównej drogi. Jest ogrodzone. Za nocleg płaciliśmy 10 zł, można jeszcze skorzystać z pola namiotowego (ci sami właściciele), prysznica, łazienek (wtedy jest inna cena, ale nie pytałem ile).

artanek58 Wielkie Piwo dla Ciebie za miejsce noclegowe. :bigok

artanek - 2010-06-06, 18:03

Ja miałem to szczęscie że nie płaciłem nic bo to juz po prawdzie było po sezonie .No ale pytałem i powiedziano mi abym sie opłata nie przejmował.Mnie tam było własnie dobrze bo zdala od huku innych aut spokój , piekne widoki ,blisko do Osady słowianskiej i Ogrodzienca ,ładne skałki .Na pewno na jesien znów tam będe jak pojade na grzyby .CIESZE SIE ŻE CI SIE PODOBAŁO.
Wieluniak - 2010-06-06, 20:18

MILUŚ napisał/a:
Powodem naszej nieobecności był

specjalnie na spotkanie z Wami :szeroki_usmiech zabrałem wino wygrane w Pajęcznie :diabelski_usmiech ...musiałem wypić sam :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech ...było baaardzo dobre :bigok

Wieluniak - 2010-06-06, 20:20

artanek58 napisał/a:
CIESZE SIE ŻE CI SIE PODOBAŁO

Chłopcom też sie podobało, mogli biegać i szaleć do woli. My byliśmy spokojni bo było bezpiecznie.

vincent - 2010-06-06, 20:45

Wieluniak napisał/a:

Nocowaliśmy w miejscu wskazanym przez artanek58. J

My też tam nocowaliśmy - tylko dzień wcześniej. Miejsce godne polecenia - cisza i spokój (dzięki artanek58). W nocy trochę nas tam burza postraszyła i ostra ulewa, ale ostatecznie zobaczyliśmy to co było w planach. Test szczelności oczywiście zaliczony :ok
Aaa i właściciel chciał od nas po 15zł /osobę - jednak po małych negocjacjach zapłaciliśmy 20zł za 2os + dziecko. Czy to normalna praktyka, że płaci się od osoby?

Wieluniak - 2010-06-07, 07:16

my zapłaciliśmy 10 zł za 2 os plus 2 dzieci.
A czy korzystaliście z ich łazienek?

vincent - 2010-06-07, 08:15

właśnie że nie korzystaliśmy - tylko postój, widzę że chyba nie przypadliśmy właścicielowi do gustu :diabelski_usmiech
Wieluniak - 2010-06-07, 08:22

nas obsługiwała :diabelski_usmiech jego żona :wyszczerzony:
Wieluniak - 2010-06-08, 08:04

Obiecana fotka Parku Zamków Jurajskich. Zdjęcie zrobione z wieży zamku Ogrodzieniec.
Park jest jeszcze zamknięty.

Wieluniak - 2010-06-10, 22:44

MILUŚ napisał/a:

Wklej jakieś fotki .......

PZDR> MILUŚ :spoko

Wycieczkę po Jurze rozpoczęliśmy od zwiedzania Klasztoru na Jasnej Górze. Kamperka zaparkowaliśmy na stanowiskach dla autobusów, na parkingu przy Domu Pielgrzyma. Zgodnie z sugestią znajomego księdza, na dziedzińcu Klasztoru zjawiliśmy sie po godz. 9. Nie było jeszcze tłumów.

Uploaded with ImageShack.us

Pierwsze kroki skierowaliśmy do Zbrojowni...przyjemny był tam chŁodek. Chłopcom się podobało, zbroje, broń . Byli przeszczęśliwi...tylko jak dla nas za szybko biegali :haha: . Niestety nie mozna było robić fotek.
Pokazaliśmy chłopcom OBRAZ Matki Bożej , a potem poszliśmy na wały. Armaty i dzwon ożyły.

Zmęczeni słońcem, bieganiem za naszymi diabłami, ulegliśmy namowom i poszliśmy na plac zabaw w parku przed klasztorem. Miejsce super, ławeczki dla rodziców w cieniu. Dzieciaki miały radochę.Dużą atrakcją była lina, na której dzieciaki mogły zjeżdżać (nie wiem jak się nazywa to ustrojstwo). Ruch był tam tak duży, że musiałem nim sterować ręcznie :haha:

Częstochowę pożegnaliśmy w McDonalds-ie . Heppy Meal rulez :gwm

Wieluniak - 2010-06-10, 23:03

Kolejny etap podróży Olsztyn. Po drodze z Czy-wy do Olsztyna było można zauważyć ślady powodzi, przy domach na podwórkach , na ulicach worki z piaskiem... :(

Wreszcie Olsztyn. Czytając wcześniej sugestię z forum szukamy darmowego parkingu. Znaleźliśmy...przy cmentarzu

c.d.n

kazik_ - 2013-08-09, 06:13

Na Jurze to jeszcze ruiny Pustyni Błędowskiej polecam. Sa miejsca widokowe Dąbrówka i Klucze oddalone o jakich 5-6 km, w Kluczach strasznie ciasno kamperem na osiedlu aby tam dojechać ale dało rade, punkt położony fajnie wysoko.
Rockers - 2013-08-20, 15:51

Jutro perwszy wypad w tym roku :-P naaareszcie :)

Właśnie wybieram się odwiedzić Ogrodzieniec i Gród na Górze Birów , jak by się ktoś tam udawał to zapraszam na spotkanie, na obiadek planuje gdzieś przystanąć na jakiś grill mam nadzieję na fajny dzień na Jurze :ok

Irel - 2013-08-20, 17:41

Jestem mieszkańcem Jury i bardzo polecam odwiedzanie moich stron. Jura jest piękna o każdej porze roku. A tutaj parę linków do moich jurajskich albumów
https://picasaweb.google.com/110608175532079207175/SierpniowaJura?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOnchsrZuvCWYw&feat=directlink
https://picasaweb.google.com/110608175532079207175/JesiennaJura?authuser=0&authkey=Gv1sRgCL2rprz7jrbbUA&feat=directlink
https://picasaweb.google.com/110608175532079207175/GoraZborow?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLSTi7jh3davdg&feat=directlink
https://picasaweb.google.com/110608175532079207175/ZOtyPotok?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJK218-d18TEBg&feat=directlink
Przyjemnego oglądania.

artanek - 2013-08-20, 19:01

Rockers napisał/a:
Jutro perwszy wypad w tym roku :-P naaareszcie :)

Właśnie wybieram się odwiedzić Ogrodzieniec i Gród na Górze Birów , jak by się ktoś tam udawał to zapraszam na spotkanie, na obiadek planuje gdzieś przystanąć na jakiś grill mam nadzieję na fajny dzień na Jurze :ok

My z Mari wszystkie te tereny mamy w zasięgu spokojnej wycieczki rowerowej'
Zycze powodzenia i udanej wycieczki .Mysle że chcesz sprawdzic kampera po remoncie,

Rockers - 2013-08-20, 19:48

Wlasnie wlasnie trza go sprawdzic :bajer .
:?
I spokojnie ruszyc w piatek , dzis go transportoowalem do domciu i nie bylem do konca zadowolony

artanek - 2013-08-21, 18:16

Rockers napisał/a:
Wlasnie wlasnie trza go sprawdzic :bajer .
:?
I spokojnie ruszyc w piatek , dzis go transportoowalem do domciu i nie bylem do konca zadowolony
Nie marudz .Przyjec na Szyszki My w piątek jedziemy gdzieś o godzinie 10 rano w strone Tokarni na zlot .Do Tokarni mamy gdzies 60 km .Po drodze chcemy zwiedzic Muzeum Reja w Nagłowicach i jeszcze coś może przy okazji .Po Zlocie u górali z niśkich gór wracamy z powrotem na Szyszki na pare dni .
Rockers - 2013-08-21, 22:05

Niestety w Ogrodziencu bylismy z gosciem ktory u nas bedzie do piatku. o 7 rano odwozimy go na pociag dopiero potem mozemy sie spokojnie wybrac na nasz urlop :-P

Niestety nie wiem co jest ale kamperek dzis mnie troche zawiodl jeszcze pare dni temu odbierajac z warsztatu po wymianie przewodow hamulcowych wszystko bylo ok
dzis gasl jak sie zatrzymywalem a pod gore nie mial mocy ?
Albo znowu problem z przewodami pqliwowymi albo co zasugerowal znajomy ktorys wtryskiwacz !?!?
Jutro na to spojrze ale chyba zaryzykuje w piatek jazde tak bo nie mam fundussy na naprawe w warsztacie a sam na diezlu nie bardzo sie znam . ale jestem dobrej mysli ze moze z utrudnieniami ale dojade ryzyk fizyk juz musze :mrgreen: gdzies wyjechac bo w domu krecka dostane. :mrgreen:

Rockers - 2013-08-22, 12:05

Ogrodzieniec i gora Birow zaliczona gril pyszny wycieczka suuper udana :)
Przed zamkiem buduja wlasnie zjezdzalnie saneczkowa pewnie otwarcie juz niedlugo ;)

Zdjecia kidy indziej bo jak widac narazie neta mam tylko przez telefon :spoko

A jeszcze jedno ogrodzieniec ma coraz wiecej dostepnych miejsc komnat muzealnych i buduje kruzganki drewniane przy murze do okienek ssczelniczych widac ze bedzie coraz lepiej i ciekawiej :diabelski_usmiech