Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak uruchomić lodówkę na gaz

Wieluniak - 2010-05-26, 21:25
Temat postu: Jak uruchomić lodówkę na gaz
Mam lodówkę Electolux. Działa na 230 i 12 V. Niestety nie umiem jej uruchomić na gaz.
z lewej strony są włączniki zielony i czerwony do zasilania na prąd i czarne pokrętło. Z prawej strony panelu są - mały czerwony przycisk , duży czerwony przycisk i czarne pokrętło.
Co mam wcisnąć, przytrzymać żeby lodóweczka zastartowała na gaz (zawór gazu do lodówki włączony :wyszczerzony: ).
Nie umiem dodać zdjęcia (ale się nauczę) więc tenopis panelu sterowania musi wystarczyć.
Bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam

roger - 2010-05-26, 21:29

Przekręć i wciśnij toto czarne (to zawór taki jak w kuchance z termoparą) trzymaj wciśnięty i naciskaj czerwony nie wiem który ale będzie słychać iskrownik ....
W dolnym lewym rogu lodówki masz wzierniczek okrągły fi 8 przeźroczysty jak odpowiednio ustawisz głowę będziesz widział iskry i potem płomień ... ;)

To tak na szybka ... jak odpali potrzymaj chwilkę wcisniety kurek gazu aby termopara podtrzymała zasilanie gazem ... ;)

Skorpion - 2010-05-26, 21:33

Czy jest podobna do mojej patrz tylko na pokretla i klawisze zalaczenia 12 i 230v ktore sa po lewej stronie a przyciski i pokretlo stopnia chlodzenia gazowe jest umieszczone po prawej stronie .Czerwonym przyciskiem uruchamiasz gaz ktory musisz przytrzymac a przycic tuz za prawym pokretlem daje iskre
roger - 2010-05-26, 21:38

Ja już tą lodóweczkę gdzieś dzisiaj widziałem .... ;) :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Tadziu ale ona ciągle jest pusta ... :gwm :gwm :gwm :gwm

Wieluniak - 2010-05-26, 21:41

pobiegłem do autka , sprawdziłem ... DZIAŁA....podziękował jak nie wiem co :ok

Ale mam jeszcze jedno pytanie ; bo tak czarne pokrętło służy zwiększaniu płomienia (mocy0, jedno czerwone to iskrownik..a drugie małe czerwony wciskadełko ? do czego służy?

Wieluniak - 2010-05-26, 21:43

Skorpion napisał/a:
Czy jest podobna do mojej patrz tylko na pokretla i klawisze zalaczenia 12 i 230v ktore sa po lewej stronie a przyciski i pokretlo stopnia chlodzenia gazowe jest umieszczone po prawej stronie .Czerwonym przyciskiem uruchamiasz gaz ktory musisz przytrzymac a przycic tuz za prawym pokretlem daje iskre

Tak jest podobna.
Udało się uruchomić, ale nie wiem do czego służy ten czerwony przycisk z lewej strony czarnego pokrętła?

Skorpion - 2010-05-26, 21:45

jedno wlacza gaz i musisz przytrzymac aby termopara zadzialala i podtrzymala otwarcie zaworu gazowego a drugi guzicek to iskrownik pokretlo sila chlodzenia
Wieluniak - 2010-05-26, 21:53

I wszystko jasne...podziękowania wszystkim :kwiatki: :kwiatki: :kwiatki:
Skorpion - 2010-05-26, 21:58

Nie ma za co jak cos nie wiesz to poprostu pytaj
roger - 2010-05-26, 22:08

Piwo tam wstawiaj ..... ;) .... i niech się chłodzi ... ;)
Wieluniak - 2010-05-26, 22:14

tak dokładnie zrobię :diabelski_usmiech

ale skoro mogę pytać ( i odpowiedzi dostaję ) to jeszcze mnie nurtuje jedna sprawa dotycząca elektryki - czy jak podłącze do auta 230V to cała elektryka przęłącza się automatem na 230 czy też nie? dotyczy to głównie lampek wewnątrz samochodu (mój synek musi mieć włączoną lampkę jak zasypia i boję się że rozładuje akmulator).

Skorpion - 2010-05-26, 22:15

Wszystkie odbiorniki czyli oswietlenia dzialaj nadal na 12V tylko lodowka moze dzialac na 230V i jak masz gniazdka to tam bedzie 230V
jacekiagatka - 2010-05-26, 22:16

wtedy lampki synka pobiera prąd z prostownika a nadwyżka ładuje akumulator :spoko
Wieluniak - 2010-05-26, 22:21

jacekiagatka napisał/a:
wtedy lampki synka pobiera prąd z prostownika a nadwyżka ładuje akumulator :spoko

w sumie to tak... ale zauważyłem, że część lampek zasilana jest akumulatorm rozruchowym a część pokładowym. CZy prostownik ładuje oba akumulatory?. Dodam , że na dachu mam coś w rodzaju solara, który też ładuje akumulatory (ale chyba tylko pokładowy.. sam nie wiem)

Skorpion - 2010-05-26, 22:26

Wedlug mnie to cale oswietlenie czesci mieszkalnej tak jak jest to umnie jest zasilane z akumulatora tylko drugiego a samochodowy niema nic z tym wspolnego ale moze sie myle.Solar tylko jest aby doladowywac akumulator przedzialu kempingowego
jacekiagatka - 2010-05-26, 22:36

u mnie w czasie podłączenia 230v ładowane są akumulatory pokładowe i silnika, przy solarze działa tak samo. Część mieszkalna zasilana jest jedynie poprzez aku pokładowe.
Jedynie przy przekręceniu stacyjki wszystkie aku zostają zblokowane.

jacekiagatka - 2010-05-26, 22:40

A najlepiej to woltomierz i badać, bo autka często są grzebane i rozwiązania mogą być bardzo dziwne
Wieluniak - 2010-05-26, 22:47

Tak właśnie zrobię, ...najlepsze są najprostsze rozwiązania. :bigok
Niby prozaiczna sprawa (skąd się bierze prąd), a przy użytkowaniu staje się baaardzo ważna.

roger - 2010-05-26, 22:48

Wieluniak napisał/a:
skąd się bierze prąd

Jak to skąd .....z elektrowni albo "skąd-owni" ..... ;) ja to bym się zastanowił czym on kopie nie majac nóg ... :haha: :haha: :haha: :haha:

roger - 2010-05-26, 22:56

:chytry :chytry :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: nie kapie bo płynie z góry na dół ....po to robią uziemienie żeby miał gdzie spływać ....kapać znaczy ..... to ty tego nie wiedziałes ... ?

PS
Łatwiej kijek pocieniować niż go później pogrubasić......

jacekiagatka - 2010-05-26, 22:58

KOGUT napisał/a:
i dlaczego jak płynie to nie kapie z przeciętego kabelka :roll: :roll: :roll:

KURCZAK do szkoły nie chodziłeś???????????

nie kapie bo ma dużą gęstość :-P

StasioiJola - 2010-05-26, 23:39

Nie kapie, ale kopie- i to czasami porządnie!!! :haha: :haha: :spoko
Wieluniak - 2010-05-28, 07:18

Jż wiem skąd się bierze :szeroki_usmiech i dokąd sobie idzie prąd :diabelski_usmiech w moim kamperku.
A więc tak: wszystkie lampki zasilane są z aku pokładowego, solar i prostownik ładują aku pokładowe (chyba, że w przypadku naładowania pokładowego przełączą się na aku startowe :niewiem ). Alternator ładuje oba aku.
I na razie to tyle w sprawie prądu w moim kamperku.