Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Zabudowa hobby 600 z 1999 roku kilka pytań i wątpliwości

Malefisto - 2010-05-27, 08:55
Temat postu: Zabudowa hobby 600 z 1999 roku kilka pytań i wątpliwości
Interesuje sie zakupem campera z 1999 roku z zabudową hobby 600 tylko mam kilka wątpliwości, o tym aucie nie ma za wiele w internecie.
Otóż tu są zdjecia tego egzemplarza który mnie interesuje http://img143.imageshack....c1302267910.jpg
moje wątpliwosci:
10 zabudowa wyglada jak by była od starszego modelu a przód przełożony nowszy peugeot czy wogóle robili te zabudowy na peugeotach bo wszystkie co znalazłem były na fiacie.

2) znalazłem rocznik 2000 ma zupełnie inny kształ zabudowy pasujacy do całości a taki jak ten co w ogłoszeniu to miał camper z rocznika 1986

3) na niektórych zdjeciach widać sufit i wyglada jak by był pofałdowany lub coś z nim było nie tak.

Dwukrotnie rozmawiałem telefonciznei z właścicielem mówi że jezdzi nim od 7 lat a wcześniej został sprowadzony , ma okazję kupić od znajomych campera nowszego i musi sprzedać swojego.

gino - 2010-05-27, 09:00

mnie sie wydaje..ze ktos na podwozie z 99r wsadzil stara zabudowe...bardzo stara...z lat 80

sufit to masakra jakas...to widac nawet golym okiem na fotkach..nie trzeba ogladac ''osobiscie'' ...

AUTOJUR - 2010-05-27, 09:55

Ktoś zamontował starą zabudowe na nowsze nadwozie :spoko Sufit to tylko :gwm
tolo61 - 2010-05-27, 10:42

Witam
To nadwozie wychodzilo tylko na starej ramie Fiata Ducato Peugeota J5 / i chyba Citroena C25 ?/
Ktos wsadzil nowy przod i stad ten rocznik ktory mowi nie o nadwoziu a o ramie
jednak obiektywnie rzecz biorac udalo mu sie fajnie.
Pisze o przerobce nie o stanie
Pozdrawiam
:spoko

Skorpion - 2010-05-27, 11:02

A czy to przypadkiem nie jest samochod Zbyszka z Olsztyna cos mi sie tak wydaje ??
StasioiJola - 2010-05-27, 11:07

To jest napewno stary typ zabudowy Hobby z podstawionym przodem z nowszego modelu. Przy ramie ALKO jaką mają w dużej części Hobby to nie jest taka skomplikowana robota, tak bardzo żle to nie jest zrobione. Przy kupnie obejrzał bym bardzo dokładnie stan zabudowy i sposób połączenia kabiny z ramą Alko- musi to być zrobione na płaskie flansze skręcane, jeśli jest spawane to jest już żle!!!! No i oczywiście cena???? Ten samochód oglądałem już dość dawno do sprzedaży, wzięcia nie ma-no bo można to określić jako ,,samoróbka,,!! :spoko
krynia i stan - 2010-05-27, 11:48

Powiem tak, jak na ten rocznik to środek jest mocno zużyty wręcz "niewyjściowy".
Ale też nie wiem za jaką kasę ma iść, może się opłaca. :spoko

f68 - 2010-05-27, 14:22

wyjasniem
zobaczyłem to ogłoszenie jakieś 2 tygodnie temu
zadzwoniłem i juch chciałem pedzic do poznania
ale
poszukałem w internecie i natrafiłem na strone www.hobby600.de
znalazłem numer do właściciela - konesera hobby 600
zadzwoniłem do niemiec i powiedział że takie auto zostało zrobione przez hobby ale jeden egzemplarz i w roki 1995 ale to raczej nie ten bo tym jeździ jego kolega z klubu hobby
w załaczeniu list od kolegi nimca
Hallo Krzysztof,
this is very interesting. The hobby-caravan work built the "old" hobby 600 with the sloping windows till 1994 on the chassis of the Fiat Ducato type 280/290 (and the comparable types of Peugeot and Citroen). In 1994 the model change occurred in Fiat on the type 230, by the round front end. Hobby showed in 1995 on a fair a vehicle of the type 230 with the "old" construction. However, this was a unique specimen, because the hobby built caravan work as a result the hobby 600 with 3 small square windows.
The vehicle shown by you is a construction year 1999. Of my knowledge after hobby at the time has built no vehicles with the sloping windows more. However, I want to ask with pleasure on Monday once again by Hobby-Wohnwagenwerk.

Mit freundlichen Grüßen und Glückauf

Wilfried Leske

Malefisto - 2010-05-27, 16:21

Cena jest 40 000 wyjściowa do negocjacji , ale chyba macie racje przejrzałem zdjęcia z bliska i chyba ssobie daruję
link do ogłoszenia http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13022679

roger - 2010-05-27, 16:28

Malefisto napisał/a:
Cena jest 40 000

Ale czego bo jak Kolumbijskich peset ....to warto ....a jak złotych to omijaj to szerokim .... ;) :haha: :haha:

Malefisto - 2010-05-27, 16:40

Cena w złotówkach , jak pierwszy moj zachwyt minał to stwierdziłem takze ze nie warto nawet tam jechać i odwołałem wizytę.
Cyryl - 2010-05-27, 19:53

coś niepokojącego jest na suficie, ale za mało wyraźne zdjęcia aby zobaczyć co tam jest.
f68 - 2010-05-27, 20:00

dobre z tym " cos niepokojacego"
pierwsze zdjęcia były robione telefonem
zauważ że nie ma tych małych lampek nad szoferką lub sa niewidzialne