Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - zmywarka w kamperze

sasquatch - 2007-06-27, 09:24
Temat postu: zmywarka w kamperze
Co powiecie na taki model? Zmieści się na dół do szafy. Ciekaw jestem waszych opinii. A koszt około 250zł-300zł

Oczywiście zmywanie na 230V - czyli tylko na kempingach.

paf - 2007-06-27, 09:26

kurcze nie wiem jak w kamperze ale zmywarka to mega rzecz a koszt 200-300 zł to nic - na pewno tylko tyle :?:
sasquatch - 2007-06-27, 09:30

http://www.allegro.pl/ite..._za_249zl_.html

249zł dokładnie - tylko nie wykupcie wszystkich od razu bo musze jeszcze dokładnie wymierzyć szafę w kamperze.

pp - 2007-06-27, 10:26

klasa mycia i suszenia C! czyli nalezy sie liczyć z niedomyciem i niedosuszeniem! :mrgreen:

jednak za te pieniądze napewno warto spróbować! :-) najlepiej przed zamontowaniem!

Jerzy - 2007-06-28, 05:32

polak piotr napisał/a:
klasa mycia i suszenia C! czyli nalezy sie liczyć z niedomyciem i niedosuszeniem!

Zwracam również uwagę na:

- zużycie wody na cykl: 6 do 10 litrów w zależności od ustawień

10 litrów x 3 posiłki dziennie - to sporo, jak na warunki kempingowe...

- Jerzy

sasquatch - 2007-06-28, 09:05

Nie sądze że aż tyle razy trzeba zmywać. Wg. mnie akurat wode to zmywarki oszczędzają (w stosunku do tradycyjnego zmywania).

Co do montażu w naszym kamperku to Sasquatchowa nie poświęci szafki i szuflady na zmywarkę. Wiec nie ma jej gdzie zamontować. I tematu nie było - w każdym razie dla nas - inni mogą się zastanowić.

paf - 2007-06-28, 09:41

sasquatch napisał/a:
Nie sądze że aż tyle razy trzeba zmywać. Wg. mnie akurat wode to zmywarki oszczędzają (w stosunku do tradycyjnego zmywania).

też tak sądzę a nie tyle sądzę co tak jest - przynajmniej w ogóle

kiedyś sprawdzałem ile w moim kranie trwa wylanie 1 litra - 12 sekund
a zmywarka na całe mycie korzysta z 17l - u mnie - i to mnie przekonało pamiętając jak leje się wodę podczas zmywania tradycyjnego

Paweł P. - 2007-06-28, 09:46

Chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że kupiłem :haha: sprawdzę w praniu jak zmywa. Dodam jeszcze, że moja Sylwia ma uczulenie na detergenty, w domu też korzystamy ze zmywarki.
sasquatch - 2007-06-28, 10:50

PawleP. Będziesz musiał się zdecydować co wozić - to dodatkowe 22kg - zważając na Twoje DMC cos chyba musisz z tym zrobić - albo podwyższyć DMC albo zmniejszyć wyposażenie "mieszkania"
Paweł P. - 2007-06-28, 11:20

Sasiku, te 20 kilo to 20 l wody, które mogę zaoszczędzić nie wlewać do zbiornika, a ręce i praca Sylwii są warte więcej niż to piep.....ne DMC, wywalę jeden z 4 akumulatorów (ten rozruchowy :haha: ) i będzie gites, w sumie to nie mam gdzie jej postawić, w ostateczności oddam babci Hani (nie długo ją poznasz w Wadowicach, niektórzy ją znają z MK) postawi pod zlewem w kuchni.
sasquatch - 2007-06-28, 11:35

Masz rację - rozsądek - rozruchowy jest najmniej potrzeby :haha: Kiedyś Łady miały korbę jako awaryjne odpalanie. Pomyśl o przeróbce na korbę :-D

A poważnie to zastanawiam się nad montarzem takiej zmywarki jak okienne klimatyzatory - czyli dostęp od środka a cała reszt z tyłu kamperka - gdzieś na wysokości bagażnika na rowery - muszę się przyjrzeć konstrukcji w tym miejscu. Oczywiście stracę miejsce na rowery - chociaż nie całkowicie tylko częsciowo. A jak bym robił jakąś skrzynię na te zmywarkę to i jeszcze szafka na zawnątrz byłaby dodatkowa (albo miejsce na mikrofalówkę :haha:

Paweł P. - 2007-06-28, 11:45

U mnie ta zmywarka nie zmieści sie do żadnej szafki, zobaczę jak będzie wyglądać w miejscy małej kanapy, zdejmę poduszki i postawie zmywarkę, podejrzewam, że będzie wyglądała jak kupa, ale wtedy mam alternatywę (Hania!). Z kanapy i tak nikt nie korzysta, chyba, że "Bobek". Pożyjemy - zobaczymy!
pabloo - 2007-06-28, 12:05

Hej - najlepszym rozwiązaniem byłaby mała przyczepka na gadżety "techniczne"z dostępem z zewnątrz i wewnątrz - np:
- dodatkowy akumulator
- agregat prądotwórczy
- zmywara
- pralka
- mała zamrażarka
- dodatkowy zbiornik wody
- w środku miejsce na rowery
rozwiązany problem z DMC :szeroki_usmiech :bigok
Pozdrówka
Pabloo

JaWa - 2007-06-28, 12:42

sasquatch napisał/a:
A koszt około 250zł-300zł

Ile by za to można kupić naczyń jednorazowych, a i problemy z uczuleniem odpadają i zużycie wody 0.0 l.

Paweł P. - 2007-06-28, 13:34

A robiłeś kiedyś jajecznicę na jednorazowej patelni? :haha:
JaWa - 2007-06-28, 13:39

Ja nie, ale kolega kiedyś na jachcie i owszem. Nie cierpiał zmywać, więc do sklepu i kupował nową zastawę, a że kasy miał jak lodu, to co za problem ? :diabelski_usmiech
Jerzy - 2007-06-28, 14:47

Paweł P. jeśli myślisz hehe, że zmywarka, tę patelnię po jajecznicy...

- Jerzy

Paweł P. - 2007-06-28, 17:13

KERC napisał/a:
Paweł P. jeśli myślisz hehe, że zmywarka, tę patelnię po jajecznicy...

- Jerzy

Jerzy to był tylko przykład, wiemy o co chodzi, ale podatkiem od luxusu mnie nie obciążycie??? :aniolek :tuk:

Jerzy - 2007-06-28, 18:50

Paweł P. napisał/a:
...podatkiem od luxusu mnie nie obciążycie???

dopóki nie zamontujesz mikrofali i nie wstawisz pralki...

pp - 2007-06-28, 19:06

On pralkę już ma! :haha: :haha:
Jerzy - 2007-06-28, 19:21

W takim razie, Chapo-Ba!
Paweł P. - 2007-06-28, 20:19

KERC napisał/a:
Chapo-Ba!
ale ofco chodzi? :haha:
sasquatch - 2007-06-28, 20:21

Czapki z głów...
Paweł P. - 2007-06-28, 20:26

Hehehehe, jeszcze mnie nie znacie!! A jak by ktoś chciał taką pralkę jak moja, to dzisiaj widziałem w sklepie za 180 zylków :mrgreen:
eler1 - 2007-06-28, 22:01

nie żebym się chwalił ale tą zmywarkę przed Pawłem zamówiłem ( wylicytowałem) a na te dodatki to trzeba będzie przyczepkę dwuosiową zamówić :haha:
a tak na serio to ona nie do kampiura ale jak mi druga połowa zastrajkuje do wstawię ją do łazienki lub mam jeszcze sporą szafkę wykorzystam i dodam jeszcze 22kg a co tam przy nadwadze tego się nie widzi tylko spalanie rośnie :chytry

Paweł P. - 2007-07-04, 18:38

Działa!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Działa z przetwornicy i zmywa :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
pp - 2007-07-04, 18:45

poczekaj aż wyjmiesz stłuczkę ze środka! :haha: :haha: :haha: :haha:
sasquatch - 2007-07-04, 19:45

tam było napisane że to ma chyba 1320W - przetwornica się nie zagrzała?
martes - 2007-07-04, 20:00

A moja przetwornica umarła . Czy to możliwe że przez to że 2 godziny działała non stop
Ale to chyba nie tu powinienem zapytać. Pawle jak możesz to przerzuć...

Paweł P. - 2007-07-04, 20:28

martes napisał/a:
Pawle jak możesz to przerzuć...
??? nie wiem co kaman!
pabloo - 2007-07-05, 08:20

Paweł - no toś sobie narobił....Teraz wszyscy się będą do Ciebie złazić z brudnymi naczyniami... :diabelski_usmiech
Pozdróweczka
Pabloo

JaWa - 2007-07-05, 20:04

Paweł ! Czy grill wchodzi do zmywarki ? :?: :?:

PS. gdzie ją wsadziłeś ?

Paweł P. - 2007-07-05, 20:32

JaWa napisał/a:
Paweł ! Czy grill wchodzi do zmywarki ? :?: :?:

PS. gdzie ją wsadziłeś ?
grill nie wejdzie nawet do domowej zmywarki, a ta karawaningowa wsadziłem pod tylną kanapę :)
Jerzy - 2007-07-05, 20:45

eler1 napisał/a:
zmywarkę przed Pawłem zamówiłem

Pawełku, pora na mikrofalę, bądź raz... szybszy od Roberta!

Paweł P. - 2007-07-05, 20:49

KERC napisał/a:
eler1 napisał/a:
zmywarkę przed Pawłem zamówiłem

Pawełku, pora na mikrofalę, bądź raz... szybszy od Roberta!
Musiał bym szybciej zrobić dziecko :bajer , mikrofala dla dorosłych to zbytek luksusu. Puki co zmywarka działa i nawet sama sobie włącza pompkę(nie mam hydroforu) i zrobiłem dodatkowa funkcję niewłączania grzałki jak jest na przetwornicy. ;-)
pp - 2007-07-05, 20:55

jakiś TY sprytny!

ale wygodniej by było gdyby są ją ładowało od zewnąrz! :diabelski_usmiech

po co te tłumy z brudnymi garami mają Ci tupać po kamperze! :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

janusz - 2007-07-05, 20:55

Paweł P. napisał/a:
niewłączania grzałki jak jest na przetwornicy. ;-)

Znaczy myje zimną wodą?

Mikrofalówka to rzeczywiście zbytek, pewnie jak piekarnik. Przez cztery sezony używałem mikrofalówki pewnie ze cztery razy. I tak to co było w niej podgrzewane można było na patelni zagrzać.

Paweł P. - 2007-07-05, 20:56

polak piotr, no tak, o tym nie pomyślałem. Ale ja lubię gości!! :hello :bigok
pp - 2007-07-05, 20:58

czy wszyscy słyszeli!??????

:bigok :bigok

Paweł P. - 2007-07-05, 20:59

Cytat:
Znaczy myje zimną wodą?
myje ciepłą, po taką jest podłączona, ale po godzinie temperatura spada z 70 do 40 oC i wtedy by się grzałka(nie gorzałka) przydała :)
Sprawdziłem program zmywania idzie dalej mimo niższej temperatury.

Paweł P. - 2007-07-05, 21:01

polak piotr napisał/a:
czy wszyscy słyszeli!??????

:bigok :bigok

Piotrek Ciebie to nawet bez brudnych talerzy będę gościł z przyjemnością(tylko pamiętaj o dobrym winku) :bajer :diabelski_usmiech

pp - 2007-07-05, 21:03

żadnych warunków wstępnych! :box
pp - 2007-07-05, 21:47

Pawle P czy poszedłeś naprawić jednak swój błąd?! :haha: :haha:
JaWa - 2007-07-07, 10:16

Paweł P. napisał/a:
i zrobiłem dodatkowa funkcję niewłączania grzałki jak jest na przetwornicy.

Czyli przetwornica jaką mamy nie pociągnie z ciepłą wodą ? :?:

Paweł P. - 2007-07-07, 10:29

JaWa napisał/a:
Paweł P. napisał/a:
i zrobiłem dodatkowa funkcję niewłączania grzałki jak jest na przetwornicy.

Czyli przetwornica jaką mamy nie pociągnie z ciepłą wodą ? :?:

Grzałka ma 1300wat, taka przetwornica która to by pociągnęła kosztuje kilka stówek :(

janusz - 2007-07-07, 10:31

I dodatkowy akumulator też kilka stówek. Co daje razem kilkanasób stówek. :haha:
eler1 - 2007-07-07, 10:45

a moja to i z grzałką pociągnie mam taką 11kg o mocy 3000W/6000W można spawarkę podłączać
janusz - 2007-07-07, 11:38

eler1 napisał/a:
3000W/6000W można spawarkę podłączać

I my durnowate na MK druta do ściany ciągnęliśmy co by to świeża kawa była i niektórym było cieplej a tu taki zapas mocy był opodal. :haha:

Jerzy - 2007-07-07, 11:42

eler1 napisał/a:
a moja to i z grzałką pociągnie mam taką 11kg o mocy 3000W/6000W można spawarkę podłączać

Dochodzę do wniosku, że najlepiej "osprzętowiony" z nas wszystkich jest jednak eler1.

Paweł P. - 2007-07-07, 11:45

KERC napisał/a:
eler1 napisał/a:

Dochodzę do wniosku, że najlepiej "osprzętowiony" z nas wszystkich jest jednak eler1.
a czy Wy wiecie ile jego cacko waży, 4 tony to mało powiedziane :bigok :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :chytry
eler1 - 2007-07-07, 12:11

KERC napisał/a:
eler1 napisał/a:

Ostatni dochodzę do wniosku że Paweł P. już mnie prześcignął muszę znaleźć miejsce na zmywarkę i koguta oraz drugie światła tylne i kilka lamp z przodu o maszcie i drugim boksie nie wspomnę :haha: :haha: :haha:
a ile twój waży Pawełku już nie dużo brakuje :haha: do tych :haha: :haha:

pp - 2007-07-07, 12:27

jedźcie może na wagę! :diabelski_usmiech

a cisnieniowe ekspresy do kawy też macie?

JaWa - 2007-07-07, 12:36

Czy ktoś już myślał o łóżku wodnym ? :elegant :haha: :haha:
pabloo - 2007-07-08, 12:47

Witojcie - ja wczoraj zamontowałem ekspres - co prawda nie ciśnieniowy tylko przelewowy ale WRESZCIE napiję się przyzwoitej kawy podczas drogi - a nie "zgryzanej"....
Ciśnieniowy miał kolega Kalinin - ach co to była za kawa....RAJ pod jaskinią RAJ :bigok
Pozdrawiam
Pabloo

martes - 2007-07-08, 20:32

JaWa napisał/a:
Czy ktoś już myślał o łóżku wodnym

mój camperek tak się kołysze jak bym był na jachcie co mi tam łóżko :lol:

Świstak - 2010-10-14, 00:21

Dzięki przewodnikowi odkryłem ten wątek....

Mam w Milce zamontowaną dokładnie taką samą zmywarkę. Sprawuje się doskonale pomimo niskociśnieniowej instalacji wodnej. Szczerze polecam.

Asica - 2011-08-18, 11:57

Czy moge prosić o namiary na tą zmywarkę?
olcha20 - 2011-08-18, 13:07

:shock: :shock: aż nie wiem co powiedzieć...

1) Ani by mi to przez myśl nawet nie przeszło.... zmywarka w campie... sama koncepcja conajmniej kontrowersyjna, a jakbym miał czekać na szklanki, do picia.... etc.. toż to trzeba mieć podwójny komplet wszystkiego, i jeszcze musiała by chodzić non-stop przy 5 osobach w kampie...

W domu codzień odpalam zmywarkę przy 4 osobach (60cm szerokości) to w campie musiałbym odpalać taką małą jakieś 6 razy na dzień....

2) Do "cywilnego" to wciskać :shock: w rozmiarach "milki" to jeszcze jako tako...

3) Przez cały urlop jedyne co myłem to deska do krojenia i patelnia po jajecznicy (reszta plastiki, kubki termiczne, etc)

Ale co kto lubi :ok dla mnie koncepcja na pograniczu szyderstwa? satyry? dowcipu?

Na poważnie ktoś to ma zamontowane?

Ducaciak - 2011-08-18, 16:03

zmywarka, plazma, mikrofala, pralka ludzie a gdzie idea życia na łonie natury, chyba po to się zostawia te wszystkie graty domowe żeby się odciąć.
Jak jestem na Campingu to chetnie biorę koszyk i idę zmywac zawsze się kogoś spotka na zmywaku pogada....
idąc tym tropem to juz nie Kamper a MediaMark.

gino - 2011-08-18, 16:29

Ducaciak napisał/a:
zmywarka, plazma, mikrofala, pralka ludzie a gdzie idea życia na łonie natury

Ducaciak napisał/a:
Jak jestem na Campingu to chetnie biorę koszyk i idę zmywac zawsze się kogoś spotka na zmywaku pogada....

masz 100% racji ..
ale, ja idę jeszcze dalej....nie jeżdze na kempingi/w tym roku bylismy tylko jedna dobe , ze wzgledu na spotkanie kilku załog CT/
...w sumie po to mam kamperka, aby krzystac z tego, co w nim mamy...
nie przepadam za tłumami ,bo lubie ''dzikość'' natury...a nie ''dzikość'' ludzi...

dzieki temu..całe moje wakacje spędzone w tym roku w kilku dzikich miejscach na mazurkach w przeciagu blisko 3tyg ...z paliwem..kosztowały nas/2osoby/ ....700pln

przyznacie..że to niewiele :)

a spędzilismy je szczęśliwi i....prawie cały czas w otoczeniu przyjaciół z CT...
i czego tu chciec wiecej... :spoko

Track222 - 2011-08-18, 16:33

Ducaciak napisał/a:
zmywarka, plazma, mikrofala, pralka ludzie a gdzie idea życia na łonie natury, chyba po to się zostawia te wszystkie graty domowe żeby się odciąć.
Jak jestem na Campingu to chętnie biorę koszyk i idę zmywać zawsze się kogoś spotka na zmywaku pogada....
idąc tym tropem to już nie Kamper a MediaMark.

Kolego super napisałeś. :brawo
Ja też chętnie biorę koszyk i idę zmywać.

wałęsa - 2011-08-18, 17:04

Track222 napisał/a:

O tak potwierdzam to szczera prawda. Szczególnie z dobrym płynem. Kasia

Track222 - 2011-08-18, 17:08

wałęsa napisał/a:
Track222 napisał/a:

O tak potwierdzam to szczera prawda. Szczególnie z dobrym płynem. Kasia

Z Pawłem jesteśmy wybitnymi fachowcami w zmywaniu specjalistycznym różowym płynem :puchar

Camper Diem - 2011-08-18, 17:19

po co pseudoideologiczne uzasadnianie dlaczego ktoś sobie nie zamontował zmywarki?

pozwólcie każdemu korzystać z kampera tak jak lubi: zmywarka w kamperze? dla jednych zbytek, dla innych marzenie :spoko

łoś - 2011-08-18, 22:50

Ja to widzę tak: można zainstalować całą masę wynalazków w kamperze. Tylko te wynalazki lubią się psuć. Np. młynek w zlewie się zatnie, :gwm albo elektryczny mop do podłogi i stres gotowy bo :gwm
Nie chcę nikogo urazić, ale moja idea wyjazdów kamperem to max prostoty i odcięcie się od wygody w domku.
Dodam tylko moje skojarzenie z wyjazdem z bloku w mieście do bloku na wczasy nad morzem lub w górach. Mnie to :haha: :haha: :haha:

48a-ELANKO - 2011-08-18, 22:54

No i jak kamperować bez odkurzacza... :-/
łoś - 2011-08-19, 00:08

48a-ELANKO napisał/a:
No i jak kamperować bez odkurzacza... :-/

biorę odkurzacz i jadę w plener. Stara N126 to moja siostra. A kamper w naprawie i gdyby nie odkurzacz ..... :haha: :haha: :haha:

Świstak - 2011-08-19, 07:00

W sprawie zmywarki zdania nie zmienię. Pomijając lenistwo ma jedną ogromną zaletę - ogromna oszczędność wody. Mieszkam w Milce od prawie dwóch miesiecy i dzięki zmywarce wodę tankuję 2 razy rzadziej. Przynajmniej. Miejsca mi nie brakuje, ale wody zawsze. Zgadzam się że w sytuacji gdy liczy się każdy kilogram zmywarka może być zbytkiem, ale w moim przypadku gdy ani waga ani przestrzeń nie jest problemem, zarówno zmywarka jak i mikrofala czy płyta indukcyjna znajduje uzasadnienie. Szczególnie gdy nie ma żoneczki i zarówno gotowanie jak i sprzątanie jest na mojej głowie. Za to żyję bez telewizji i chyba tak zostanie - jestem zdrowszy psychicznie. Nawet radia już nie włączam bo po co??? Nie po to uciekam z miasta aby na wakacjach słuchać wiadomości.
Andrzej 73 - 2020-08-11, 20:50

Odświeżę temat po wielu latach.
Dzisiaj otrzymałem linka do filmiku od Bronka z działania zmywarki w kamperze.
Powiem szczerze , że bardzo mi się to podoba. Chętnie widziałbym coś takiego u siebie. :ok
Ale piekarnika nie wywalę. :chytry

Banan - 2020-08-11, 22:08

Też się podjarałem :szeroki_usmiech