Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - "Pożyczone" dziecko w Chorwacji

rosiu_ro - 2010-05-30, 10:25
Temat postu: "Pożyczone" dziecko w Chorwacji
Wybieramy się w lipcu do Chorwacji i w ramach towarzystwa dla naszej córki chielibyśmy zabrać jej koleżankę. W jakieś dokumenty należy wyposażyć takie dziecko oprócz paszportu?
Wieluniak - 2010-05-30, 11:22

Upoważnienie - dla pelnoletniegoopiekuna. najlepiej w formie notarialnej i przetłumaczone na angielski
KECZER - 2010-06-01, 17:23

Jezdzile do Chorwacji w podobnym ukladzie z kolezanka corki (obie mialy po 11 lat) i miala tylko paszport, na granicy w Sloweni pogranicznik zazartowal ze to pewnie z drugiego meza i tak wesolo spedzilismy caly urlop!
Zaradek - 2010-06-01, 19:25

Jeździłem z chrześnicą na Węgry oraz przez Niemcy, Austrię do Włoch i pomimo kontroli w Niemczech i we Włoszech nigdy nie musieliśmy nawet dawać dokumentów dzieci tylko sami dorośli podlegali kontroli.
tomiy - 2010-06-01, 21:32

Trafiłes na taka kontrole. Mnie we wrzesniu 2009 niemiecka policja prosila o dokumenty dzieci.
krynia i stan - 2010-06-01, 21:43

Zaradek napisał/a:
Jeździłem z chrześnicą na Węgry oraz przez Niemcy, Austrię do Włoch i pomimo kontroli w Niemczech i we Włoszech nigdy nie musieliśmy nawet dawać dokumentów dzieci tylko sami dorośli podlegali kontroli.

Taa, wszystko jest dobrze dopóki np nie trzeba skorzystać z opieki lekarskiej w szpitalu, wtedy bez upoważnienia d**a blada
:spoko

Endi - 2010-06-01, 22:15

krynia i stan napisał/a:
...wszystko jest dobrze dopóki np nie trzeba skorzystać z opieki lekarskiej w szpitalu,...

Dla lekarza będż szpitala, najważniejsze jest ubezpieczenie indywidualne dziecka. Upoważnienie... też się przyda.

rosiu_ro - 2010-06-07, 18:17

Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Zastanawiam się czy to nie za duża odpowiedzialność :(

marzena - 2010-06-07, 18:21

Coz na pewno obawy zawsze sa. Ale przeciez potrafisz zadbac o swoje latorosle, to i kolejne pozyczone sie "wyzywi". Zawsze jednak pozostaje to pytanie: a w razie czego to co powiem tym rodzicom. Trzeba po prostu byc dobrej mysli i tyle. Wowczas i "pozyczone" bedzie zadowolone i wlasne no i Wy.