Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Solar - porady

sylpuz - 2010-05-30, 12:06
Temat postu: Solar - porady
Witajce,
w piątek kupiłam kampera z Niemiec. Ma na dachu zamontowany solar. Wszystko dział i jest super. Ale mam pytanie. Czy mogę podczas jazdy mieć włączone oświetlenie w kamperze np. nad stolikiem gdzie siedzą dzieci albo mieć włączone dvd. Sprzedający mi wiele wytłumaczył i już wiele wiem, ale tego nie. Pytanie jest banalne ale to mój pierwszy kamper, wcześniej 10 lat iałam przyczepę bez takich bajerów.
Pozdrawiam

MAWI - 2010-05-30, 12:25

Oczywiście ,że możesz korzystać z czego chcesz podczas jazdy.Nie ważne czy masz solar czy nie.Lepiej jak jest bo doładowywuje akumulator,jak tylko jest słońce.
waldi - 2010-05-30, 12:29

Oczywiscie ze mozna ogladac DVD w czasie jazdy i swiatelka miec wlaczone jakies problemy to pytaj (jestem blisko) :spoko
sylpuz - 2010-05-30, 13:29

Ale czy muszę mieć włączony jakiś włącznik. Nad drzwiami mam taką tablicę z 3 guzikami
1.on/off
2. z kranikiem
3. aux

jak stoję włączam on i mam prąd w kamperze. Ale czy podczas jazdy ten włącznik ma być włączony, czy samochód pobiera prąd z akumulatora. Tego nie wiem.
Pozdrawiam

Stanek - 2010-05-30, 13:33

sylpuz napisał/a:
Ale czy muszę mieć włączony jakiś włącznik. Nad drzwiami mam taką tablicę z 3 guzikami
1.on/off
2. z kranikiem
3. aux

jak stoję włączam on i mam prąd w kamperze. Ale czy podczas jazdy ten włącznik ma być włączony, czy samochód pobiera prąd z akumulatora. Tego nie wiem.

Jeśli chcesz używać prądu w części mieszkalnej to wyłącznik musi być włączony niezależnie od tego czy stoisz czy jedziesz.

sylpuz - 2010-05-30, 13:40

Do czego służy przycisk aux?
Stanek - 2010-05-30, 13:57

sylpuz napisał/a:
Do czego służy przycisk aux?

AUX oznacza podłączenie czegoś zewnętrznego. O co może chodzić w tym przypadku nie bardzo wiem. Może o jakieś zewnętrzne źródło zasilania ??

Stanek - 2010-05-30, 14:23

Ted69 napisał/a:

Moze zewnetrzne oswietlenie, pod markiza ?

Jeśli jest lampka pod markizą to nic prostszego jak sprawdzić czy się zapala po przełączeniu. Jeśli nie ma lampki to może być po prostu przełącznik który można wykorzystać do włączania jakiegoś zewnętrznego urządzenia (dodatkowe oświetlenie itp.) tak jak było pisane w wątku do którego link podałeś.

Rockers - 2010-05-30, 18:27

Z tego co do tej pory zauważyłem to prawie każdy kamperek ma trochę inaczej rozwiązaną instalację elektryczną, część można porównując inne kamperki rozgryźć, ale większość trzeba dojść samemu jeśli nie ma instrukcji, aj pootwierałem wszystkie rzeczy i po kabelkach szłem aby wszystko poznać a jeszcze nie wszystko rozgryzłem :szeroki_usmiech
jacekiagatka - 2010-05-30, 22:28

mieszka obok na Strzeszynie jak jakieś problemy lub pytania to zadzwoń postaram się pomóc.

Mechanikiem nie jestem ale kamperami jeżdżę od wielu lat :spoko