|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - waga kampera
Malefisto - 2010-06-02, 09:55 Temat postu: waga kampera jak sprawdzic dokładnie wagę kampera zarejstrowany jest do 3,5 T ale coś tta waga nie wydaje mi się realna przy takim duzym kamperze. co o tym myślicie?
link do ogłoszeniahttp://www.allegro.pl/ite...to_2_5_tdi.html
Camper Diem - 2010-06-02, 10:11
kamper pewnie waży mniej niż 3,5 t, ale zapytaj sprzedawcę o masę własną lub ładowność. widziałem sporo kamperów o podobnej wielkości i ładowności 250-500 kg.
Malefisto - 2010-06-02, 10:14
właściciel mówi że jest zarejstrowany do 3,5 T ale że go nie ważył nigdy załadowanego z kolei jak oglądałem innego który miał 6 m długosci to właściciel mówił że w pełni załadowany waży 3400 kg
papamila - 2010-06-02, 10:17
Malefisto napisał/a: | jak sprawdzic dokładnie wagę kampera |
podjedż pusto pod najbliższy skład z węglem i zważ auto
potem porównaj wpisy w dowodzie
.......i już wszystko wiesz
Camper Diem - 2010-06-02, 10:20
to zależy od zabudowy
mój ma 8 metrów i podobno pusty waży 3500 (podobno, bo go nie ważyłem)
z jednej strony kampery ważą coraz więcej w tych samych rozmiarówkach, a z drugiej producenci kombinują jak je odchudzać (cieńsze płyty, lżejsze komponenty)
są zabudowy ciężkie i lekkie, niestety nie wiem do której grupy zalicza się Benimar...
sprawdź podobne auta na mobile.de, niemcy często podają parametry aut
Camper Diem - 2010-06-02, 10:22
papamila napisał/a: | podjedż pusto pod najbliższy skład z węglem i zważ auto |
zdalnie tego nie zrobi, a sprzedawcy nie chcą z reguły ważyć samochodów, przerabiałem to przed zakupem
chris - 2010-06-02, 10:54
Na mobile.de są w tej chwili 2 takie egzemplarze. Obydwa mają podane 3.5T. Ale żeby sprawdzić faktyczną ładowność i wagę musisz go zważyć. Ja to robiłem w punkcie skupu złomu.
Cyryl - 2010-06-02, 11:31
tu chodzi o inną sprawę:
jeżeli pojazd ma DMC (masa własna + maksymalna ładowność ładunku i osób) do 3,5t można prowadzić posiadając prawo jazdy kat. B. tylko w Austrii ważą busy w przypadku podejrzenia przeładowania.
aby rozstrzygnąć sprawę wystarczy sporzeć w Brief niemiecki, a tam pownien być stan faktyczny.
chris - 2010-06-02, 11:51
Nie byłbym taki pewien czy tylko w Austrii.
Cyryl - 2010-06-02, 13:01
KOGUT napisał/a: | u mnie ważą co i kiedy chcesz ... |
w Austrii ważą kiedy nie chcesz i bez dyszki.
w innych krajach muszą mieć dość wyraźne podstawy, natomiast w Austrii obligatoryjnie 50% busów, podejrzewam, że kamperów też, z inną rejestracją (np. PL) jest kierowane na wagę - profilaktycznie.
Camper Diem - 2010-06-02, 13:48
Cyryl napisał/a: | aby rozstrzygnąć sprawę wystarczy sporzeć w Brief niemiecki, a tam pownien być stan faktyczny. |
czyli goły kamper, bo rzadko kiedy całość wyposażenia była podana do homologacji
tylko waga prawdę powie
Janusszr - 2016-10-10, 10:47
Podbijam temat.
W specyfikacji kampera podany jest zbiornik na wodę czystą i brudną. Odpowiednio 120 i 100l. http://camper-car.pl/campercar.pdf
Wg specyfikacji załadować można 460kg. Kamper jest 6-cio osobowy. Trochę daleko mam do sprzedawcy, aby ważyć kampera. Czy woda i ścieki są wliczane w masę własną kampera?
Piszecie, że kampery są ważone na drogach. Zdarzyło się to komuś z Was, czy tylko ważeni są Wasi znajomi?
MILUŚ - 2016-10-10, 11:07
Janusszr napisał/a: | .............
Piszecie, że kampery są ważone na drogach. Zdarzyło się to komuś z Was, czy tylko ważeni są Wasi znajomi? |
Mnie się to zdarzyło w Austrii w tegoroczne wakacje . 200 kg więcej niż DMC. Kosztowało mnie to 70 jeurosów
Prawdopodobnie gdybym przed wjazdem do Austrii spuścił ścieki i nie tankował czystej wody bym się prześliznął
mischka - 2016-10-10, 11:32
Janusszr napisał/a: | Czy woda i ścieki są wliczane w masę własną kampera? |
Ścieki na pewno nie ale woda i paliwo tak.
Kierowca 75kg, pół zbiornika wody i pół baku.
Tak mi przynajmniej tłumaczyli sprzedawcy na targach.
Janusszr - 2016-10-10, 12:18
MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | .............
Piszecie, że kampery są ważone na drogach. Zdarzyło się to komuś z Was, czy tylko ważeni są Wasi znajomi? |
Mnie się to zdarzyło w Austrii w tegoroczne wakacje . 200 kg więcej niż DMC. Kosztowało mnie to 70 jeurosów
Prawdopodobnie gdybym przed wjazdem do Austrii spuścił ścieki i nie tankował czystej wody bym się prześliznął |
Mandat tylko, czy kazali obniżyć (rozładować)ciężar auta?
Na wadze bez kierowcy, wody, paliwa, kamper powinien ważyć mniej niż jest to podane w specyfikacji?
Jak przeglądam oferty sprzedaży kamperów, to wychodzi na to, że nie da się jeździć kamperem bez łamania prawa.
MILUŚ - 2016-10-10, 12:39
Janusszr napisał/a: | .................
|
Zejdż na ziemię Nikt nie oczekiwał spuszczenia wody .Ba; nawet na moje sugestię /prośbę/że spuszczę wodę nikt nie odstąpił od wymierzenia mandatu .
Przecież zawsze chodzi o kasę . Moje 200 ponad DMC nijak się miało do iluś tam ton jakiegoś przeładowanego Tira . Inna kwestia to bezpieczeństwo . Przeładowany samochód gorzej hamuje .
janus - 2016-10-10, 13:09
Janusszr napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | .............
Prawdopodobnie gdybym przed wjazdem do Austrii spuścił ścieki i nie tankował czystej wody bym się prześliznął |
Na wadze bez kierowcy, wody, paliwa, kamper powinien ważyć mniej niż jest to podane w specyfikacji?
Jak przeglądam oferty sprzedaży kamperów, to wychodzi na to, że nie da się jeździć kamperem bez łamania prawa. |
Mnie też ważyli - nic nie zlewasz ani nie wysiadasz, ale tak na prawdę to poszukaj bo wątków o ważeniu i procedurach z tym związanych na forum, że ho, ho....
Janusszr - 2016-10-10, 13:33
MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | .................
|
Zejdż na ziemię Nikt nie oczekiwał spuszczenia wody .Ba; nawet na moje sugestię /prośbę/że spuszczę wodę nikt nie odstąpił od wymierzenia mandatu .
Przecież zawsze chodzi o kasę . Moje 200 ponad DMC nijak się miało do iluś tam ton jakiegoś przeładowanego Tira . Inna kwestia to bezpieczeństwo . Przeładowany samochód gorzej hamuje . |
Jestem cały czas na Ziemi, dlatego pytam. A pytam dlatego, bo swego czasu gdzieś czytałem, że właśnie nie pozwolili dalej jechać i był obciach przy dzieciakach jak tata musiał rozładowywać kampera.
Wsadzili mandat, pozwolili dalej jechać, a za zakrętem stała następna ekipa z wyciągniętą garścią? A może ten mandat, to rodzaj przepustki, przy następnych kontrolach?
Chyba jednak jestem poza Ziemią
chris201 - 2016-11-10, 11:08
janus napisał/a: | Janusszr napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | Janusszr napisał/a: | .............
Jak przeglądam oferty sprzedaży kamperów, to wychodzi na to, że nie da się jeździć kamperem bez łamania prawa. |
Mnie też ważyli - nic nie zlewasz ani nie wysiadasz, ale tak na prawdę to poszukaj bo wątków o ważeniu i procedurach z tym związanych na forum, że ho, ho.... |
Podczas ważenia nie wysiadasz i nic nie wylewasz z auta
Ważenie następuje dokładnie w takiej postaci jak gdy pojazd jest w ruchu, czyli z pasażerami i całym bajzlem.
Bronek - 2017-11-08, 15:29
Ważyłem dzisiaj swojego 6m itd 2.0.. z bajerami.
Mclouis McVan 1
Po to, bym nie wyszedł na kombinatora, jak w sobotę będą oglądali potencjalni kupcy.
Z cięższych rzeczy które zostały to :
markiza, bagażnik rowerowy, antena sat
solary, przetwornica, ekspres , mikrofalówka, akumulator zabudowy 40 kg. ;
30 litrów paliwa,, koło zapasowe,
jedna butla 11kg - 1/3 gazu
telewizor, rolety okien , noga pneumatyczna .
Ze sto może kilon?
Bez wody., pusty, zero wyposażenia kempingowego w stylu leżaki stolik itp.
JESTEM MILE ZASKOCZONY.. 2730 kg przy durnowatym DMC 3300kg
570 kg zostaje
Minus potem oczywiście.
150 kg pasażerowie (w moim przypadku)
100 woda
50 kg paliwo
Jest dobrze.
Zresztą nigdy mnie nie zatrzymano.
Aż dwa razy kazałem ważyć. Chyba się rozsycha albo go korniki żrą?
A tak po prawdzie do drzwi i blat swoje ważyły, więc prawie wazy tyle samo jak go kupowałem . No i wywiozłem 6 taczek gratów .
Myślę, że spokojnie można platformę na skuterek zrobić.
krimar - 2017-11-08, 21:32
Bronek napisał/a: | JESTEM MILE ZASKOCZONY.. 2730 kg |
bo bez zasilacza
Bronek - 2017-11-08, 22:17
krimar napisał/a: | Bronek napisał/a: | JESTEM MILE ZASKOCZONY.. 2730 kg |
bo bez zasilacza |
Jedzie...już
.
No nie wiem czy sprzedam. W Niedzielę jedziemy z Endim do Dillera w Poznaniu. Zobaczyć z lekko innym tyłem. Chcę sprawdzić tą przestrzeń "salonu".
A ponieważ, to niby kamper docelowy Do śmierciu mojej lub kasacji jego
To mam wymagania i nie wiem czy producent podoła nim
Automat, tempomat, Sog, solary min 300wat mppt, klima, satelita skóra na meblach lub ostatecznie ekoskóra .
To ostatnie nie dka szpanu a wygody, bo tapicerkę psy mi zasyfią, od razu....
Jak sobotni goście nie kupią i dodatkowo Diler nie da rady lub może skończy się portfel zamówień na 2018.
Lub Ci tutejsi co też niby chcą kupić To ogłaszam,...
Chyba, że coś mi się spodoba i nie sprzedam. to dam starszemu synowi. A i tak kupię
Póki co w tej cenie, wadze i gabarytach nie znalałem nic lepszego od Rapido 883f.
CORONAVIRUS - 2017-11-08, 22:22
Bronek napisał/a: |
JESTEM MILE ZASKOCZONY.. 2730 kg przy durnowatym DMC 3300kg
. |
ile ważył katalogowo a ile wg dowodu rej ?
Bronek - 2017-11-08, 22:48
W dowodzie jest 2760 kg.
Jak kupiłem to m/w tak było w realu. o ile pamiętam.
Chyba nigdy nie przrkroczyłem DMC.?
Wywaliłem drzwi i ciężki blat, ale dodałem.
Jak teraz opróżniłem z bambetli (80% niepotrzebnych), naprawdę mam.. dylemat. Sprytny jest.
Rampę na pożądny skuter (ja motocyklista to mi pasi) Garaż zostaje na graty...
No i kupa kasy też mi zostaje.
CORONAVIRUS - 2017-11-08, 22:53
dylematy zostaw sobie na zakupy teraz życie zweryfikuje postanowienia
Bronek - 2017-11-08, 22:58
Przyjadą.. zobaczymy.
Jak na złość padła żarówka reflektora prawego, co w Ducato jest milutkie.
Powinni dawać dzieko ze swoją rączką do wymiany w pakiecie.
Ergonomia na wysokim poziomie. Umiejętności zawodowe się przydały
CORONAVIRUS - 2017-11-08, 23:22
Bronek napisał/a: | Przyjadą.. zobaczymy.
Jak na złość padła żarówka reflektora prawego, co w Ducato jest milutkie.
Powinni dawać dzieko ze swoją rączką do wymiany w pakiecie.
Ergonomia na wysokim poziomie. Umiejętności zawodowe się przydały |
lampę byś odkręcił zamiast męczyć opuszki
Bronek - 2017-11-08, 23:27
Prawa, to zbiorniczek spryskiwacza do uwolnienia itd, oraz plastikowy dekielek karoserii nad reflekorkiem trzeba zdjąć, by luknąć. Oczwiście latarka. Bez wyobraźni się nie da.
A internet i filmiki średnio przydayne.. Tylko lżej, bo wszyscy są wkur.. ni
2 lata temu w nocy w Serbi tylko jeden łepek się podjął. Ciemno i lało.
Opuszki ok. Okolica łokcia ma przerąbane.
Obraził się ,że chcę go sprzedać
pawko13 - 2017-11-09, 11:38
Bronek,
Teraz ??? A ja takiego szukałem, ale już kupiłem . Wot żałko.
Bronek - 2017-11-09, 14:21
To impuls i tak jakoś przypadkowo..
Jeszcze go nie wystawiam, oficjalnie,
Cena "zachodniograniczna.
Taka jak z dawnego pasa między słupami,
Dla nas drogo a dla prawdziwej Europy poniżej średniej.
Waga mnie zaskoczyła pozytywnie., pomimo koła zapasowego można rampę zrobić.
I co najciekawsze znalazłem dokument homologacyjny a to ponoć nie każde auto ma i trudno wydobyć od dillera czy producenta.
zbyszekwoj - 2017-11-09, 16:37
pawko13 napisał/a: | Bronek,
Teraz ??? A ja takiego szukałem, ale już kupiłem . Wot żałko. |
Nie tylko ty, Bronek specjalnie czekał aż my kupimy , zeby nie sprzedać.
Bronek - 2017-11-09, 18:18
I tak może pójdzie do tu zalogowanych.
To jest jak w rodzinie, gdzie nie powinno się interesów robić. Tylko fotografie.
Jak znam życie, to mam przesra..
Samochody powinno się złomować a nie sprzedawać
W tym kamperze jest np. z 14 dodatkowych gniazd 12v.
Nie,! Więcej, bo zapomniałem, jest z 15?
Pstryczki, siłowniki dwie prztwornice. itd.... Kurde jak ta zacznie.... zlikwiduję tu konto.
A i do tego antena Gicamper z jej pozycjonowaniem po fonii, trzeba będzie tłumaczyć...
Wszystko do ogarnięcia oczywiście, to tylko kamper.
Ładowarka zamontowana i OK.
zbyszekwoj - 2017-11-09, 22:23
Cytat: | Ładowarka zamontowana i OK.
_________________ |
...i nawigator w postaci drona- gratis.
Bronek - 2017-11-09, 22:41
Nie wykluczam ale wszystko zależy od rezultatu. Gdy dostanę... to co chcę.. Geszenk się należy.
No gdybym jednak ogłaszał, to chwyt marketingowy jak nic.
Takie zdanie w ofercie
sprzedawca kampera napisał/a: | Dodaję drona Parrot l, do wyszukiwania "miejscówek za friko" Niezbędne akcesorium kamperowe. |
zbyszekwoj - 2017-11-10, 10:53
Bronek napisał/a: | Nie wykluczam ale wszystko zależy od rezultatu. Gdy dostanę... to co chcę.. Geszenk się należy.
Takie zdanie w ofercie
sprzedawca kampera napisał/a: | Dodaję drona Parrot l, do wyszukiwania "miejscówek za friko" Niezbędne akcesorium kamperowe. |
|
Najgorzej jak dron będzie przyprowadzał klienta do twojej chaty.
CORONAVIRUS - 2017-11-10, 11:12
Bronek napisał/a: | Nie wykluczam ale wszystko zależy od rezultatu. Gdy dostanę... to co chcę.. Geszenk się należy.
Takie zdanie w ofercie
|
Drona przygarnę. Niech będzie.
Bronek - 2017-11-10, 12:01
BIORCA napisał/a: | Bronek napisał/a: | Nie wykluczam ale wszystko zależy od rezultatu. Gdy dostanę... to co chcę.. Geszenk się należy.
Takie zdanie w ofercie
|
Drona przygarnę. Niech będzie. |
Jeśli wezmą tyle ile chcę, masz drona.
W końcu ; "miejcówki za fee", to Twoja robota. A czymś musisz latać do pracy, piechotą nie będziesz chodził.
Kupującym nie dam, dam Tobie, a Ty im powiesz, że ich będziesz ich uwieczniał z góry jak jadą ślicznym kamperem...
Tylko dachu nie umyłemn
Zreszą w ogóle go nie umyłem.
No i sam się też nie kompałem. Bo nie było jeszcze Wielkiej Soboty.
zbyszekwoj - 2017-11-10, 20:31
Bronek napisał/a: | Tylko dachu nie umyłemn
Zreszą w ogóle go nie umyłem |
U mnie kupujący nawet na dach nie zajrzał, a jago tak wypucowalem.
slawwoj - 2017-11-10, 20:45
U mnie oglądający byli zbulwersowani pordzewiala misa olejowa.
Bronek - 2017-11-10, 21:04
Na pewno trzeba kopnąć w opony.
Kiedyś sprzedawca Mercedesa w salonie, przy prezentacji wypasionego modelu auta mojemu koledze, w cenie powyżej 300tyś zł, po pewnym pytaniu kumpla, od razu wiedział, że jego trud jest daremny.
Pytanie ile pali i czy można fabryczne LPG, od razu wyjaśniło dalszy przebieg zdarzeń.
Drugi mój znajomek w galerii sztuki zmarwił marszanda, wyciągając miarkę. 10 cm za dużo "po szerokości", zadecydowało o losie dzieła sztuki.
Ale i tak dobrze, że nie nóż intrologatorski.
Sytuacja zależy komu i na czym zależy.
koko - 2017-11-11, 08:19
Bronek napisał/a: | Na pewno trzeba kopnąć w opony.
Kiedyś sprzedawca Mercedesa w salonie, przy prezentacji wypasionego modelu auta mojemu koledze, w cenie powyżej 300tyś zł, po pewnym pytaniu kumpla, od razu wiedział, że jego trud jest daremny.
Pytanie ile pali i czy można fabryczne LPG, od razu wyjaśniło dalszy przebieg zdarzeń.
Drugi mój znajomek w galerii sztuki zmarwił marszanda, wyciągając miarkę. 10 cm za dużo "po szerokości", zadecydowało o losie dzieła sztuki.
Ale i tak dobrze, że nie nóż intrologatorski.
Sytuacja zależy komu i na czym zależy. |
Camper za 100t Euro a cena za noc na campingu 12 czy 14 to kosmos , szok i zdzierstwo
Bronek - 2017-11-11, 09:42
Musi się zwrócić. Dlatego trzeba podróżować.
To jedyny argument.
Inaczej po co? Jak jest TV.
koko - 2017-11-11, 17:05
A pro po wagi kupując obecnego obiecałem nic nie dodawać po co przecie fabryka też myśli
Dołożyłem
Hydrauliczny system poziomowania
zawierzszenie pneumatyczne tyłu ALKO
rolki zapobiegające uderzenia spodem z tyłu
solary 100+60W
w ALKO oddając mi auto po modernizacji dali papier że auto waży 4,5T co prawda było wszystko oprócz ludzi
Bronek - 2017-11-11, 19:03
Cytat: | Hydrauliczny system poziomowania |
Inny typ niż miałeś w poprzednim?
i ile on waży?
.O ile pamiętam tam był sprytny patent składania nóg
koko - 2017-11-12, 08:02
System jest bogatszy siłowniki są teleskopowe dwustopniowe automatyka na pilota waga myślę ok.40kg.
Założyłem też antenę oraz markizę 5mb
CORONAVIRUS - 2017-11-12, 18:18
Bronek napisał/a: |
Jeśli wezmą tyle ile chcę, masz drona.
W końcu ; "miejcówki za fee", to Twoja robota. A czymś musisz latać do pracy, piechotą nie będziesz chodził.
Kupującym nie dam, dam Tobie, a Ty im powiesz, że ich będziesz ich uwieczniał z góry jak jadą ślicznym kamperem...
|
dziekuję , już się zapisuję na internetowy kurs obsługi i pilotażu w trudnych warunkach ... podobno po tym kursie można tez naprowadzać helikoptery na platformę w czasie mgły ,super ...
|
|