| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Likszpara czym smarować lub jak ulatwić wsuwanie...
mysza199 - 2010-06-03, 20:36 Temat postu: Likszpara czym smarować lub jak ulatwić wsuwanie... Buda kampingowa
Jest taki problem.... przedsionek bardzo trudno sie wsuwa... uzylismy płynu do naczyn... wtedy weszlo bardzo sprawnie ..... ale kiedy za godzinkę ściągaliśmy byl klopot... jakby znowu sie zakleszczylo
Może ktoś ma jakis patent na proste i sprawne wsuwanie/wysuwanie przedsionka z likszpary .... ew czym to smarujecie lub znacie jakies inne sposoby na to aby nie bylo z tym problemow
Wydaje sie ze jedna osoba nie nie jest w stanie zalozyc przedsionka... wsunac calosc
przepraszam jesli nie ten dzial
kimtop - 2010-06-03, 20:53
Silikon
Andrzej 73 - 2010-06-03, 22:38
| KOGUT napisał/a: | | tylko go rozginać |
Jest w sklepach z akcesoriami kempingowymi , przyrząd do rozginania.
Podaję link do strony gdzie możesz zobaczyć jak to wygląda.
http://www.fritz-berger.d...2978/detail.jsf
tadek - 2010-06-03, 23:27 Temat postu: Re: Likszpara czym smarować lub jak ulatwić wsuwanie...
| mysza199 napisał/a: | Buda kampingowa
Jest taki problem.... przedsionek bardzo trudno sie wsuwa... uzylismy płynu do naczyn... wtedy weszlo bardzo sprawnie ..... ale kiedy za godzinkę ściągaliśmy byl klopot... jakby znowu sie zakleszczylo
Może ktoś ma jakis patent na proste i sprawne wsuwanie/wysuwanie przedsionka z likszpary .... ew czym to smarujecie lub znacie jakies inne sposoby na to aby nie bylo z tym problemow
Wydaje sie ze jedna osoba nie nie jest w stanie zalozyc przedsionka... wsunac calosc
przepraszam jesli nie ten dzial |
Szare mydło lub świeczka ,ale z prawdziwego wosku.
jury - 2010-06-03, 23:59
| Andrzej 73 napisał/a: | | KOGUT napisał/a: | | tylko go rozginać |
Jest w sklepach z akcesoriami kempingowymi , przyrząd do rozginania.
Podaję link do strony gdzie możesz zobaczyć jak to wygląda.
http://www.fritz-berger.d...2978/detail.jsf
|
Troszke za drogie żeby kupić bo i przesyłka dojdzie ale dzięki za podpowiedź muszę sobie zrobić taki sam z pręta o podobnej średnicy co lik szpara i dospawam płaskownik.
Nie pomyśląłem o takim sprytnym urządzeniu.
Andrzej 73 - 2010-06-04, 06:47
| jury napisał/a: | Troszke za drogie żeby kupić bo i przesyłka dojdzie ale dzięki za podpowiedź muszę sobie zrobić taki sam z pręta o podobnej średnicy co lik szpara i dospawam płaskownik.
|
A kto mówi o kupnie . Zrób tak jak piszesz i będzie Ok , tu liczy się ten patent.
| KOGUT napisał/a: | Ty Andrzejku miałeś już sobie pojechać i przestać mnie ...... |
Adamie , to już dziś ........wyjeżdżamy i nie będę Cię ........:chytry
f68 - 2010-06-04, 07:04
kolego z doświadczenia spraye teflon w sprayu do plastik-metal i po problemie
najlepszy jaki stosowałem firmy molycotte tu link http://www.molykote.lublin.pl/kt%20pg%2065.php
ponieważ teflon nie schnie jak silikon i nie łapie brudu
f68 - 2010-06-04, 07:28
jak to nazwać "naprawiacz likszpary"
mysza199 - 2010-06-04, 12:24
| kimtop napisał/a: | | Silikon |
??? o jakim ty silikonie piszesz.. ja nie znam tylko do uszczelaniania
| KOGUT napisał/a: | | w czasach moich zmagań z przyczepą ludwig był idealnym smarowidłem i nie było z tym problemu ... sprawdż ten kształtownik czy gdzieś nie ma zwężki , uszkodzenia czy jakiegoś przyklejonego w środku g.... , np gałązki ... |
wszytko sprawdzone powinno byc ok
rozmiarowo tez pasuje idealnie na moje oko
zreszta jak posmarowalismy ludwikiem to poszlo jak maselko... ale juz przy sciaganiu troszke bylo meczenia
wystapilo wlasnie cos takiego " środki do mycia naczyń powodują zassanie się i zaklejenie obu elementów" - info z innego zrodla.....
zasugerowana mi parafine aby zastosowac
no i tutaj
| tadek napisał/a: | | Szare mydło lub świeczka ,ale z prawdziwego wosku. |
niby pasuje.. ale tak sobie mysle o tej swieczce... i jakos ona mnie nie przekonuje
f68 - 2010-06-04, 12:45
TYLKO TEFLON W SPRYU
jury - 2010-06-04, 13:53
| f68 napisał/a: | jak to nazwać "naprawiacz likszpary" |
Lik szpary kalibrator
Aulos - 2010-06-04, 23:34
| f68 napisał/a: | | TYLKO TEFLON W SPRYU |
Ja też pomyślałem o sprayu teflonowym, np.
http://www.ct-card.pl/pro...y---ptfe-spray/
DarekK - 2010-06-06, 20:25
| mysza199 napisał/a: | kimtop napisał/a:
Silikon
??? o jakim ty silikonie piszesz.. ja nie znam tylko do uszczelaniania |
Olej silikonowy - najpopularniejszy jako środek do konserwacji uszczelek gumowych, zapobiega zamarzaniu. Spray 300 ml. kosztuje ok 7-10 pln. Nie wchodzi w reakcję z gumą i większością tworzyw sztucznych.
kimtop - 2010-06-06, 20:54
| DarekK napisał/a: | mysza199 napisał/a:
kimtop napisał/a:
Silikon
??? o jakim ty silikonie piszesz.. ja nie znam tylko do uszczelaniania |
Silikon w spraju.
Używam takiego zimą żeby nie przymarzały drzwi.
Kurczę. A może wystarczy tylko tę" likszparę" posmerać
Tadeusz - 2010-06-06, 21:07
| kimtop napisał/a: | | Silikon w spraju. |
Jasne jak słońce. Żeglarze używają go do smarowania likszpary grota i foka na sztywnym sztagu. Sprawuje się rewelacyjnie.
lepciak - 2010-06-06, 22:05
Polecam, sprawdzone
maszakow - 2010-06-06, 23:35
NO proszę, jakie spece - I jaki wybór... rozmaite środki w zależności od tego co, gdzie i komu się wciska...
|
|