Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Woda w zlewie

Wieluniak - 2010-06-07, 12:28
Temat postu: Woda w zlewie
podczas ostatniego wyjazdu zauważyłem, że jak odkręcę kran w zlewozmywaku to woda nie leci, ale jak odkręce jednocześnie wodę w zlewie i w umywalce , to leci w obu kranach.
CZy to pompka woda pada, czy może kran w zlewozmywaku szwankuje?

roger - 2010-06-07, 12:42

Wieluniak napisał/a:
CZy to pompka woda pada, czy może kran w zlewozmywaku szwankuje?

Oj kolego coś strasznie duzo tych problemów na dzień dobry cię dopada .....
Mam prośbę jak już pytasz to pisz troszkę więcej oprócz symptomów ... ;)
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie należny wiedzieć jaka masz pompe wody ... :(
Objaw wskazuje że masz pompkę bez regulatorka ciśnieniowego a zwalony jest mikrostycznik przy baterii zlewu dlatego leci jak odkręcisz w łazience i w zlewie mechanicznie zawór funkcjonuje a elektrycznie jest powalony ... ;) (pompę załącza wtedy ten z łazienki)....
Posłuchaj uważnie czy pompa załączy się jak odkręcasz kran w zlewie .... a potem to samo tylko z sama łazienka i będziesz miał odpowiedź ....

pirat666 - 2010-06-07, 13:00

roger napisał/a:
zlewie mechanicznie zawór funkcjonuje a elektrycznie jest powalony

Może tylko coś tam nie styka - (jak zrobisz tak jak Roger podpowiedział) - to zaglądnij pod zlew i sprawdź czy micro styk działa.

Wieluniak - 2010-06-09, 22:11

roger napisał/a:
coś strasznie duzo tych problemów na dzień dobry cię dopada

autko ma ok 31 latek :szeroki_usmiech , więc jakieś problemiki muszą być. Poprzedni właściciel (mój tata) nie korzystała z zasilania lodowki na gazie , a naczynia zmywał poza kamperkiem ( w aucie był zakaz :gwm ). Generalnie autko jest sprawne :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech . A moje problemy wynikają z krótkiego użytkownia kamperka.
Wracając do meritum ... woda w kranie się sama naprawiła i lodówka też zaczęła działać.
Być może powodem problemów było niewypoziomowanie auta? Nie wiem . Odkręciłem kratki na zewnątrz auta, lodówka wyglądała na czyściutką, nie było żadnej rdzy na rurkach, kominek czysty. Przy wolnej chwili dobiore się do palnika.
Co do wody ... to pewnie jak piszecie jakiś stycznik.

Wieluniak - 2010-06-09, 22:36

Odkręcając kratki na zewnątrz auta (rewizej lodówki) zwróciłem uwage na umieszczony w dolnej kratce zamek. Początkowo sądziłem, że jest to zamykanie kratki. Po jej odkręceniu okazało się , że nie. Z tyłu zamka jest kopułka (marki BOSCH). Odchodzą od niej dwa kabelki i biegną w kierunki podłogi, ale nie wiem gdzie? Wiecie co to może być?

TomekW - 2010-06-09, 23:19

Może jakiś tajny wyłącznik?

30-lenie auta z reguły mają swoje tajemnice. W naszym na przykład nie zawsze działał sygnał dźwiękowy. Nie miało to związku z temperaturą, wilgotnością, itp.
Ostatnio przy montażu świateł do jazdy dziennej przeglądnąłem całą instalację w poszukiwaniu resztek po poprzednich właścicielach. I co znalazłem? Przecięty przewód od sygnału, dwie szybkozłączki, od których odchodziły przewody gdzieś pod deskę rozdzielczą. Kończyły się przy małym nieoznaczonym przełaczniku na desce. Od niego odchodził trzeci przewód, który z kolei kończył się w komorze silnika. Wygląda na to, że któryś z poprzedników miał założony pod maską drugi sygnał (fanfarę?) i przełączał sygnały tym przełącznikiem. A ja nie zauważyłem związku działania/niedziałania sygnału z jego położeniem... :gwm