|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Kontrolka rezerwy paliwa
gustaw - 2010-06-09, 16:43 Temat postu: Kontrolka rezerwy paliwa Witam.
Nie zapala mi się kontrolka rezerwy paliwa.(ostatnio mi zbrakło)
Czy Ktoś to przerabiał???
waldi - 2010-06-09, 18:37
Kolego a zarowka nie jest przepalona?
gustaw - 2010-06-09, 18:44
Możliwe
Ale jak to sprawdzić??
gino - 2010-06-09, 18:47
gustaw napisał/a: | Ale jak to sprawdzić?? |
wymontowac stara,kupic za 2-3pln nowa i zamienic....
a tak swoja droga...to znaczy ze wskaznik tez Ci nie dziala...??
no bo jakby dzialal...to chyba bys zauwazyl ze...konczy sie paliwo.....
waldi - 2010-06-09, 18:52
Gino dzieki za pomoc ja bym tak nie potrafil szczegulowo
gustaw - 2010-06-09, 19:36
Wskaźnik działa.
Ale chciałem zobaczyć w jakim położeniu wskaźnika zapali się rezerwa.
Nie zobaczyłem
lepciak - 2010-06-09, 20:31
gustaw Cytat: | Ale chciałem zobaczyć w jakim położeniu wskaźnika zapali się rezerwa. |
Wyciągać (wysysać) z pełnego zbiornika po litrze paliwa do momentu aż się rezerwa zapali i po sprawie.
MILUŚ - 2010-06-09, 21:04
lepciak napisał/a: | gustaw Cytat: | Ale chciałem zobaczyć w jakim położeniu wskaźnika zapali się rezerwa. |
Wyciągać (wysysać) z pełnego zbiornika po litrze paliwa do momentu aż się rezerwa zapali i po sprawie. |
Tylko co by się nie opić ........ bo oktanami będziesz bekał
krynia i stan - 2010-06-09, 21:06
lepciak napisał/a: | gustaw
Cytat:
Ale chciałem zobaczyć w jakim położeniu wskaźnika zapali się rezerwa.
Wyciągać (wysysać) z pełnego zbiornika po litrze paliwa do momentu aż się rezerwa zapali i po sprawie.
_________________ |
Z tego wniosek że na takie testy trzeba wozić ze sobą kanisterek z paliwem
gustaw - 2010-10-01, 16:28
Powracam do tematu,rezerwa dalej mi się nie pali, sprawdziłem żarówkę jest ok.
Gdzie mam szukać dalej?
dziwaczek - 2010-10-01, 18:17
Jeżeli wskaźnik ilości paliwa działa- to proponuję jeździć na wskaźnik jak będzie tuż nad min. to udawać się do stacji benzynowej dość szybko!!!
Nie przerabiałem tego układu w Dukato ale w maluchu a zapewne jest podobnie najczęściej sa to dwa osobne obwody, wskaźnik wychyłowy i żarówka. Może gdzieś jest przerwa proponuję zacząć od zbiornika - tam winna być czujka, wyjąć i sprawdzić obwody no i bezpieczniki dla pewności może coś nie styka.
kimtop - 2010-10-01, 18:24
gustaw napisał/a: | Gdzie mam szukać dalej? |
W zbiorniku.
kaimar - 2010-10-01, 20:24
Z czujnika w baku wychodzą dwa kable - niebiesko-czerwony do wskaźnika i czerwono-biały do lampki rezerwy. Zewrzyj na wyjściu z baku czerwono-biały do masy (oczywiście przy włączonym zapłonie) :
gdy się zapali lampka rezerwy to masz problem w stykach lub pływaku w baku.
Gdy sie nie zapali szukasz niekontaktu na kablach (po drodze jest jedno duże złącze) lub w samym liczniku.
lepciak - 2010-10-02, 14:05
kaimar Cytat: | Gdy sie nie zapali szukasz niekontaktu na kablach |
Czy możesz wyjaśnić bliżej co to jest niekontakt?
darek 61 - 2010-10-02, 15:42
U mnie kontrolka działa nawet lepiej niż bym się tego spodziewał.Gdy kończy się paliwo to żaróweczka zaczyna się lekko świecić,dopiero jak jeszcze trochę wypalę paliwa(ok30km)kontrolka świeci pełnym światłem.Nie wiem czy tak ma być,ale wiem że mi jest z tym dobrze.Może po prostu ten typ tak ma.
dominik - 2010-10-03, 10:39
chyba tak ma być, bo ja mam dokładnie takie same objawy
dziwaczek - 2010-10-03, 21:11
W wikend przeprowadziłem test ilościowy paliw. Kontrolka zaczęła mrugać gdzieś na poziomie pozostało 1/4 (wskaźnik) jak się zapaliła ciągłym przejechałem ok 15-20 km na wskaźniku było troszeczkę poniżej 1/4 do baku weszło 62.3 litra. Zbiornik w Ducato ma 70 litrów więc wynika że 1/4 na wskaźniku to około 10 litrów czyli na 100km i wtedy zaczyna się świecić kontrolka. Generalnie jak jest 1/4 - na stację należy się udać.
Powodzenia w walce z kontrolką.
PS. Ducato jest pierwszym samochodem który użytkuje - gdzie 1/4 to już rezerwa! W poprzednich pojazdach gdzieś na końcu skali dopiero zapalała się kontrolka rezerwy i paliwa był go wtedy na ok 100km(100km= rezerwa taka zasada)
lepciak - 2010-10-04, 17:21
dziwaczek Cytat: | Ducato jest pierwszym samochodem który użytkuje - gdzie 1/4 to już rezerwa! |
dziwaczek Cytat: | na wskaźniku było troszeczkę poniżej 1/4 do baku weszło 62.3 litra. Zbiornik w Ducato ma 70 litrów |
Na podstawie Twoich wywodów wyliczyłem, że rezerwa w Ducato wynosi:
70 l - 62,3 l = 7,7 l a więc około 10 % (dokładnie 11%)
Czyli wszystko gra.
roger - 2010-10-04, 17:31
dziwaczek napisał/a: | 100km= rezerwa taka zasada |
??? a skąd takie dane .?????? ja się z takimi nie spotkałem rezerwa zapala się po to aby zasygnalizować kierowcy "trzeba zatankować" a ile na pozostałym paliwie przejedziesz czy też ile go pozostało to już kwestia założeń konstruktora .... w nowszych samochodach PSA można ten poziom dowolnie ustawić za pomocą przyrządu diagnostycznego i parametrów telekodowania ........ teoretycznie można ustawić nawet tak żeby wskazywał pół przy pełnym zbiorniku .....
dziwaczek - 2010-10-04, 17:34
lepciak napisał/a: | dziwaczek Cytat: | Ducato jest pierwszym samochodem który użytkuje - gdzie 1/4 to już rezerwa! |
dziwaczek Cytat: | na wskaźniku było troszeczkę poniżej 1/4 do baku weszło 62.3 litra. Zbiornik w Ducato ma 70 litrów |
Na podstawie Twoich wywodów wyliczyłem, że rezerwa w Ducato wynosi:
70 l - 62,3 l = 7,7 l a więc około 10 % (dokładnie 11%)
Czyli wszystko gra. |
No prawie bo ja przejechałem z świecąca kontrolką ok. 20km wiec rezerw wynosi jakieś 9 litrów. Czyli na ok 100 km przy jeździe 70-80 km/h
airgaston - 2010-10-21, 22:17
U mnie też tak jest. 1/4 zaczyna mrugać rezerwa. Zostaje ok 10 litrów
gino - 2010-10-22, 07:23
roger napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | 100km= rezerwa taka zasada |
??? a skąd takie dane .?????? | tak jest rogerku..
w niektorych starszych autkach/zabytkowych/ nawet w instrukcjach bylo napisane, ze po zapaleniu lampki rezerwy, nalezy jechac spokojnym tempem a pozwoli to na przejechanie ok 70km..
wiem, ze pozniej, mniej wiecej od lat 70/80 rezerwa byla przeliczana tak..aby autko spokojnie przejechalo odleglosc ok 100km...i tak jest chyba do dzisiaj...zreszta..w praktyce to sie zgadza
w skuterkach i motocyklach/na pewno w skuterach/ ....rezerwa pozwala na przejechanie bodajże 30km.
roger - 2010-10-22, 09:57
gino napisał/a: | tak jest rogerku.. |
Grzesiu nie zgodzę się z Tobą a dlaczego napisałem wyżej ..... jak będziesz miał ochotę na doświadczenia to zrobimy eksperyment dostaniesz samochód i raz przejedziesz na rezerwie ok 300km a potem tym samym wózkiem nie zrobisz 50 ..... i zakładam się o Twojego kamperka .....
gino - 2010-10-22, 11:19
ok...nie bede sie sprzeczal...
kazdy wie swoje...
ja..wiem ze moj kamper przejezdza 92km na rezerwie/sprawdzone w czechach..zabraklo 5km do stacji na szczescie..jak zawsze..mialem skuterka /...i to mi wystarczy aby mnie przekonac ze rezerwa jest na mniej wiecej ok 100km..
dziwaczek - 2010-10-22, 12:02
gino ma racje ja opierałem sie na takich założeniach, kiedys nawet mnie tego uczono. Zasada jest jedna rezerwa ma starczyc na ok 100 km. w typowej jeździe (nie sama autostrada albo korek w miescie) tak powino byc fabrycznie, miałem już w życiu kilka samochodow i wszyskie tak miały. Komputer obliczjacy spalanie potrafi pokazywac bzdury przykład: w tym roku jadac po austyjackich autostradach mazda komputer pokazywał mi że moge przejechac ponad 100 km ale roztropnie zjechałem na stację i okazało sie ze w baku pozstało ok 4 litrów paliwa. Generalnie mam zasade jak mi się zapala kontrolka to jadę tankować. Dla silnika też jest to zdrowsze bo na samym dnie zbiornika sa rożne syfy i układ sie nie zapowietrzy.
Kocurek - 2010-10-23, 00:21
Witam. Jak można się najprościej dobrać do przewodów wychodzących ze zbiornika? trzeba wyjmować baniek czy jest jakaś magiczna klapka? Dodam ze mój Fiacior to klon tego który posiada autor niniejszego tematu. Ostatnio wlałem 105 litrów do mojego zbiornika.....
gustaw - 2010-10-27, 18:52
Podbijam temat
Jak dostać się do przewodów w zbiorniku?
Czy trzeba go zdemontować?
kulagaz - 2010-11-01, 09:51
witam ja raz w ducato 1 mialem wgięty bak co blokowało pływak na 1/4 poziomu paliwa . w1999r kupiłem j5 który miał wyspawany zbiornik paliwa do którego wchodziło 320l on rezera migała przy 100 L jak zostawało 50L przy zjeżdzie z górki zapowietrzał się a pod góre szedł normalnie wymieniłem go na zbiornik od żuka po lekkiej przeróbce
lepciak - 2010-11-01, 14:52
gustaw Cytat: | Jak dostać się do przewodów w zbiorniku?
Czy trzeba go zdemontować? |
Trzeba przesunąć do przodu lub zdemontować fotel kierowcy i odkręcić osłonę w podłodze.
MILUŚ - 2010-11-01, 15:01
lepciak napisał/a: |
Trzeba przesunąć do przodu lub zdemontować fotel kierowcy i odkręcić osłonę w podłodze. |
Gdzie Ty masz dziurę w podłodze ............. pod fotelem kierowcy ???
Pierwsze słyszę
U mnie nie ma nic .............
lepciak - 2010-11-01, 15:22
MILUŚ Cytat: | Gdzie Ty masz dziurę w podłodze ............. pod fotelem kierowcy ??? | Dokładnie
gustaw - 2010-11-01, 16:42
Pod fotelem kierowcy mam zbiornik na czystą wodę
MILUŚ - 2010-11-01, 17:40
lepciak napisał/a: | MILUŚ Cytat: | Gdzie Ty masz dziurę w podłodze ............. pod fotelem kierowcy ??? | Dokładnie |
Sam zrobiłeś ?
lepciak - 2010-11-02, 05:47
MILUŚ
Nie, ale coś mi podpowiada, że to białe myszki.
|
|