Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Uciażliwy stolik tylny w układzie "PODKOWA"

roger - 2010-06-12, 14:51
Temat postu: Uciażliwy stolik tylny w układzie "PODKOWA"
Denerwował mnie stolik tylny w układzie podkowa jest zbyt duży a przez to upierdliwy w codziennym kamperowaniu szczególnie siadanie i wstawanie bez potracenia czegoś graniczy z cudem więc ......
Wiec zrobiłem coś takiego co widziałem u GINA i moim zdaniem to idealne rozwiązanie stolik mocowany na jednej nodze- rurka do tylnego siedziska i u mnie do podłogi wysokość taka aby nie przeszadzała przy rozkładaniu do spania, w to wsuwana druga rurka wygięta na 90 stopni (obrotowo ale dobrze spasowana -do rurki przykręcanej przyspawana nakrętka 8 i blokada śrubą w konkretnej pozycji) .... wygięta rurka zakończona krótką rurką o większej średnicy aby w to również obrotowo włożyć mocowanie blatu (solidny kawałek blachy z dospawaną krótką rurką). Pasować rurki raczej na ciasnawo i dokładnie coby się stolik nie chwiał.
Dwie osie obrotu i niesymetryczne mocowanie blatu sprawiają ze można to ustawić dosłownie jak się chce w poprzek wzdłuż , odchylone w prawo czy w lewo.
Jedna uwaga planując zrobić długość blatu tak jak szerokość między ławkami bocznymi wtedy po wyjęciu mamy część podpory materacy do układu nocnego dodatkowo kawałek deseczki o brakującej do całości szerokości spania chowany na dzień pod siedzisko .
W mocowaniu dolnym zrobiłem dodatkowo otwory co 4cm i wkładając w nią śrubkę (biały motylek na zdjęciu ) mam 4 stopniową regulację wysokości blatu. Mój stolik ma 55cm szerokości 70 długości.
Moim zdaniem to super funkcjonalny patent w porównaniu z oryginalnym opuszczanym stolikiem i o niebo więcej miejsca .

krzysioz - 2010-06-12, 18:02

Nie mogles tego napisac wczesniej- kiedy mialem podkowe?
gino - 2010-06-12, 18:28

no i super Ci to wyszlo... :bigok

Krzysiu..ja juz dawno o tej przerobce gdzies pisalem...

pirat666 - 2010-06-12, 19:27

Super patencik dla podkowy, brawo za pomysł i realizację dla was obu :spoko :spoko :spoko
MER-lin - 2010-06-13, 23:27

W mojej podkowie oba stoły są w ten sposób mocowane fabrycznie. Ale ja mam francuskie auto, a oni lubia wygodę :haha:
OldPiernik - 2010-06-14, 07:50

A jak wygląda stabilność takiego mocowania?
roger - 2010-06-14, 08:35

OldPiernik napisał/a:
A jak wygląda stabilność takiego mocowania?

Jeśli pasowanie w miejscach obrotu zrobisz dokładnie i po ustawieniu dokręcisz sruby blokujące to jest bardzo dobrze .... ;) ...

PS
A jak wygląda sprawa UPS o którym pisałem Ci na PW ... ?

gino - 2010-06-14, 08:50

MER-lin napisał/a:
W mojej podkowie oba stoły są w ten sposób mocowane fabrycznie. Ale ja mam francuskie auto, a oni lubia wygodę :haha:
.tu nie chodzi o samo mocowanko...pic polega na...zmniejszonym stoliku...
ktory, dla 2 sosob jest wystarczajacy...a powieksza autko i to bardzo...

rogerku..wstaw moze fotki z oryginalnym stolem... i druga z malym...wtedy bedzie widac...co i jak..

roger - 2010-06-14, 09:19

gino napisał/a:
rogerku..wstaw moze fotki z oryginalnym stolem... i druga z malym...wtedy bedzie widac...co i jak..

Mówisz masz :

wmaker - 2010-06-14, 10:37

Fajny patent. Ja ze względu na opisaną "funkcjonalność" całkiem wywaliłem stolik z podkowy (ma go teraz Donald) i rozważam jeszcze oprócz patentu GINO/Rogerowego stolik podwójnie rozkładany ze ściany którego zaletą jest CAŁKOWITE i szybkie składanie, wadą może okazać się zbyt duża dźwignia działająca na ścianę.

Roger z pewnością rozważałeś i takie rozwiązanie :idea: , co przeważyło za sztycą :?:

roger - 2010-06-14, 10:47

No właśnie "obciążalność" blatu i związana z tym dźwignia ..... i szerokość która przestaje być funkcjonalna aby usiąść ...... :
gino - 2010-06-14, 11:02

u mnie montowanie sztycy, to rozwiazanie fabryczne..
mysle ze ''madre'' glowy wziely wszelkie ''za'' i ''przeciw'' takiego rozwiazania..
i..mimo ze na tej nodze wczesniej byl stol 110 x 110 i strasznie ciezki...nic sie nie dzialo..

zreszta, w miejscu przykrecenie mocowania sztycy od stolu, od srodka sciany mozna pod sruby podlozyc kawal blachy..ktore bede wzmacnialy calosc..

u mnie wyglada to tak..

wmaker - 2010-06-14, 11:25

roger napisał/a:
No właśnie "obciążalność" blatu i związana z tym dźwignia ..... i szerokość która przestaje być funkcjonalna aby usiąść ...... :

Szerokość u mnie nie jest problemem bo podkowę do spania wypełniam drabiną na taśmach wyciąganą z końca podkowy. Podajcie optymalne wg Was wymiary blatu na sztycy i o ile są węższe od podłogi w podkowie :?:

roger - 2010-06-14, 11:32

Ja zrobiłem 55x70 i moim zdaniem jest OK zmienię na troszkę dłuższy aby podkładać go jako spanie pod materace (na szerokość między ławeczkami bocznymi) u mnie to 72,5 .... tego nie przemyślałem bo blat robiłem jak samochód był 500km ode mnie ... ;)
jury - 2010-06-14, 12:38

To ja właśnie przymierazm się do robienia nowego blatu stołu w swojej przyczepie, bo mi się sklejka rozwarstwiła a tu taki fajny pomysł że kupuje ten pomysł i zrobie u siebie podobnie w przyczepie.
Nieraz trudno wstać zza stołu bo trochę ciasnawo a to jest doskonały patent.

Jak stół jest postawiony i trzeba po coś sięgnąć do skrzyni pod siedzeniem to się robi całe korowody ze zdejmowaniem stołu a tak myk i stół jest odsunięty. Wspaniały pomysł.

Pawcio - 2010-06-14, 13:07

No proszę... rogerek się odgrażał i słowa dotrzymał.. zrobił... :bigok

A co zrobiłeś ze starym stolikiem? Jak by co, to się na niego piszę! :ok

roger - 2010-06-14, 13:35

Pawcio napisał/a:
A co zrobiłeś ze starym stolikiem?

A mam go sobie w garażu .... ;) ... na zacnym miejscu ;)

gino - 2010-06-14, 14:17

KOGUT napisał/a:
Panowie ...no tragedia , jak to teraz wszystko wygląda ???? masakra :shock:

bo my nie patrzymy na wyglad...tylko na funkcjonalosc...

patrzac na Twoj avatarek...to wydaje mi sie ze.....Jola wychodzi z tego samoego zalozenia... :bigok
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Pawcio - 2010-06-15, 10:12

roger napisał/a:
A mam go sobie w garażu .... ... na zacnym miejscu

Eeee tam.... Ja bym znalazł zacniejsze... :ok

roger - 2010-06-15, 10:35

Pawcio napisał/a:
Eeee tam.... Ja bym znalazł zacniejsze... :ok

hmmmmm no proszę ja nawet mam "pomysła" :chytry

MACHNIOM ... ? :haha: :haha: :haha: