Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - podlaczenie stacjonarnej klimy

jedrek49 - 2010-06-14, 10:09
Temat postu: podlaczenie stacjonarnej klimy
Witam
Czy ktos z Was probowal podlaczyc klime na 220V podczas jazdy do agregatu 220V
Mam camperka z 1994 roku ,/Fiat ducato TD2,5/ktory nie ma klimatyzacji jezdnej zasilanej przez silnik samochodu,natomiast ma klimatyzacje stacjonarna na dachu na 220V i mam agregat i zastanawiam sie czy by zdalo egzamin zamontowanie agregatu na tylnym bagazniku -podescie i zasilenie klimy

Jazda w chlodzonym camperku na pewno jest super
jezeli ma ktos doswiadczenie ,lub uwagi ,sugestie to prosze o kilka slow
Pozdrawiam
Jedrek49 z Sanoka

jedrek49 - 2010-06-14, 10:18

witam
Moja klima ta na dachu ciagnie prad ok 5 A i moc tego konwertera musiala by byc duza i prad pobierany z akumulatora bylby bardzo duzy i alternator nie dalby rady
,
Nie jestem znawca elektryki ale tak sobie wyobrazam to zagadnienie
moze sie myle
Takie rozwiazanie ,ktore proponujesz bylo by najlepsze i najtansze
Pozdrawiam
Jedrek49

papamila - 2010-06-14, 10:30

Adi napisał/a:
może odpowiedniej mocy inverter i zasilać z samochodu z 12V ??

takie rozwiązanie się nie sprawdza,
za mało prądu produkuje alternator
i układ posiłkuje się z akumulatorów,
doprowadzając do ich całkowitego rozładowania

Kimtop przechodził przez to w zeszłym roku w Grecji

kimtop - 2010-06-14, 11:21

Jak napisał Papamila,przerabiałem to w zeszłym roku w Grecji.
Probowałem czasie jazdy przez oryginalną przetwornicę.Pobor prądu jest tak duży,że alternator nie wyrabia i leci prąd z aku. pokładowego.Trzeba by szukać jakiegoś innego alternatora.
W tym roku biorę na Turcję agregat i będę miał klimę na postoju.Zamontowałem również klimę silnikową.

Jędrek 49.Proponuję zabrać do samochodu jakiś wentylator na 220 chłodzić się przy jego pomocy (pójdzie z przetwornicy)

kaimar - 2010-06-14, 11:46

Cytat:
eeee to połakomcie się na inne rozwiązanie , podwiesić sprężarkę do silnika na pasek i rurki wpiąć do instalacji klimy na dachu... proste i tanie , układ ten sam . Jeden kabelek z "+" do sprężarki i tyle , nic nie pyrka z tyłu a zimno leci .

Jakie to proste. Aż dziw bierze dlaczego nikt tak tego nie robi...

jedrek49 - 2010-06-14, 11:53

Dziekuje slicznie za opinie i rady
Najlepiej bylo by zamontowac sprzezarke w silniky i caly uklad chlodzacy i bylo by z glowy
Ale moj camperek to rok 94 i nie montowano takich urzadzen w tych latach
wiec szukam inne rozwiazania
Moja stacjonarna klima na 220V ma tez opcje wentylatora i grzejnika
. Owszem agregat pali troche benzyny ale klima zamontowana na silniku samochodowym tez zwieksza paliwozernosc samochodu
ozdrawiam serdecznie i dziekuje za uwagi ,rady i czekam na nastepne
jedrek49

StasioiJola - 2010-06-14, 14:08

Adamie -myslisz że proste rozwiązania takie jakie podajesz są zawsze najlepsze???????????????????? :roll: :roll: :roll: :haha: :spoko
StasioiJola - 2010-06-14, 14:14

Niezłym rozwiązaniem jest też zamontowanie okna dachowego Turbo-Went z funkcją nadmuchu i wywiewu, ale mozna to stosowac na postojach, pobór prądu mały i cena około 700zł też do przyjęcia, Tak radził mi nasz kolega z forum który profesjonalnie zajmuje się układami klimatyzacyjnymi!!! :spoko
jedrek49 - 2010-06-14, 17:03

Witam
Mam zapytanie do Koguta
jak doczepie sprezarke do silnika i wyprowadze rurki na dach to musze tez wymienic caly klimatyzator lub dolozyc nowy
Ile takie cale urzadzenie kosztuje tzn kompresor i to do zamontowania na dachu
Pozdrawiam serdecznie
jedrek49

krynia i stan - 2010-06-14, 17:07

Adi napisał/a:
Wychodzi mi, że Twoja klima ma 1100 Watt (prąd popłynie 91 A - nieco grubsze przewody) - to nie tak dużo.

Dobrze kombinujesz, tyle że to jest bardzo duży prąd, przeciętny akumulator nie wytrzyma nawet godziny (myślę nawet że szlak go trafi po kilku minutach ze względu na przegrzanie)

KOGUT napisał/a:
eeee to połakomcie się na inne rozwiązanie , podwiesić sprężarkę do silnika na pasek i rurki wpiąć do instalacji klimy na dachu... proste i tanie , układ ten sam . Jeden kabelek z "+" do sprężarki i tyle , nic nie pyrka z tyłu a zimno leci .

Nie bardzo "jarzę" , chcesz napędzać sprężarkę klimy poprzez pasek silnikiem samochodu ? Jeśli tak to chyba nie widziałeś jak jest zrobiony agregat w lodówce czy klimie (takiej zasilanej z 230V) można by tutaj wykorzystać elementy z klimatyzacji samochodowej ale dalej to będzie działać tylko wtedy gdy chodzi silnik auta.

Dla kamperka chyba najlepszym rozwiązaniem byłaby klima taka jak w naszych lodóweczkach, czyli zasilana gazem, oczywiście pozostają nadmuchy ale tyle prądu to już by się znalazło :spoko

Acha taką klimę fabryczną, widziałem chyba na zlocie w Pajęcznie, któryś ze sklepów wystawił instalacje poglądową.
Ciekawe czy dałoby się zrobić przeróbkę wykorzystując elementy z lodówki kamperkowej (tzn na pewno dałoby się, ale na ile to byłoby skuteczne, hmmm)

kimtop - 2010-06-14, 18:38

KOGUT napisał/a:
Zadzwoniłem do kumpla , który na klimach zjadł zęby , włosy i wszystko co miał

A nie mogłeś zrobić tego przed napisaniem pierwszego postu?

Baal - 2010-06-14, 20:22

http://www.enatruck.pl/sklep.php?grupa=23
Ki czort.Co to jest?

kimtop - 2010-06-14, 20:39

Tu masz taniej http://www.allegro.pl/ite...v_auto_gwa.html

To urządzenie nawilża powietrze przez co ma być niby chłodniej :-/
Prawdziwa klimatyzacja nie tylko schładza , ale co bardzo ważne ,osusza powietrze.

Zużycie wody w tym,do którego link podałeś,35 litrów na ok.4 dni.
Wyobrażasz sobie wpompować w 4 dni tyle wody do kampera? :shock:

Baal - 2010-06-14, 21:15

No rzeczywiście ale ta cena za grzyba w kamperze jest powalająca.Swojego czasu w usa mieli ciekawe rozwiązania.Były to panele od południowej strony domu ogrzewane przez słońce a w środku chłodzące mna zasadzie lodówki absorbcyjnej.Nie wymagało to żadnego zasilania i było samoregulujące się.
http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=1a58e
http://nt.interia.pl/wiad...atomowa,1211077
http://forum.gazeta.pl/fo...nie_tanie_.html
Znalazłem zasilanie do klimy i wogóle wszystkich klim na zlotach i równocześnie napęd do kampera :shock:

maszakow - 2010-06-14, 22:52

Adi napisał/a:
widziałem wiele aut z dziesiątkami halogenów czy dziwne wielkie układy stereo (HIFI), - to też jakoś zasilają.

owszem zasilają - przeważnie z agregatów albo ze stacjonarnych gniazdek. to są demo cary które mają robić wrażenie na wystawach.

Odnośnie czynników chłodzących - Kogut trzeba się zdecydować na jeden :) po prostu jeden z nich spuszczasz i napełniasz cały zmontowany układ tym właściwym :) mieszać nie wypada.

airgaston - 2010-06-15, 22:09

Wykonalne i bardzo proste. Na podobnej zasadzie działają chłodnie w małych autach, C15, Partner, Berlingo. Sprężarka przy silniku, skraplacz przed chłodnicą a parownik z nawiewem na dachu.Tylko zakres temperatur nie za bardzo. Po co komu w kamperze -15 st C? :mrgreen: Ale zmiany bardzo proste.
Te wodne wykorzystują zjawisko odbierania ciepła przez odparowanie wody. Dzieje się to w obiegu zewnetrznym i żadna wilgoć nie dostaje sie do auta. Czynnikiem chłodniczym jest woda. A czy w lodówce też uwalnia Ci się czynnik na zaworze rozprężnym do wnętrza mieszkania? Nie. Te wodne nie są takie złe tylko ciągle trzeba pamiętać o wodzie. A im cieplej i mniejsza wilgotność względna tym lepiej chłodzi. Ciepłe kraje dal tego urządzenia to raj.
Chyba w IC oferują takie. Nie znam cen.
Siedzę w chłodnictwie zawodowo.

gregu - 2010-10-19, 20:03

Klimatyzator BYCOOL wydaje sie byc idealny do starej Californi T4, bo chlodzil by zarowno w czasie jazdy jak i na postoju, a zbiornik wody jest na pokladzie wiec nie jest problemem..
Ciekaw jestem, czy ktos w praktyce uzywal takiego 'schladzacza' ;)

MAWI - 2010-10-20, 21:18

Używałem trochę schłodzi.Wielkiego szału niema ale jednak.Było to modne kiedyś na ciężarówkach,widziałem tego sporo w Hiszapani.
gregu - 2011-04-15, 19:24

MAWI, dzieki za info, na razie celujemy w polnocna czesc Europy w wakacje wiec raczej bez klimy przezyjemy ;)