Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Czujnik świateł cofania w Ducato 1,9 TD

hhmariusz - 2010-06-16, 13:20
Temat postu: Czujnik świateł cofania w Ducato 1,9 TD
Witam.
Żona ostatnio zauważyła, że w trakcie cofania nie włączają się tylne białe światła, mrugnęły tylko kilka razy.
Sprawdziłem żarówki i bezpiecznik, są ok. podejrzewam więc, że przyczyną jest zła praca czujnika, może obluzowane styki kabli.
Zacząłem więc go szukać i nijak nie mogę znależć.
Pytanie więc gdzie on jest zainstalowany? Na skrzyni biegów? przy dźwigni zmiany biegów? Proszę o wskazanie miejsca chociaż w przybliżeniu.
Fiat Ducato 1,9 TD z 1992 roku.

bonusik - 2010-06-16, 15:18

Musisz zajrzeć pod maskę,czujnik jest wkręcony w skrzynię biegów.
Widać go z góry,poniżej masz fotkę jak wygląda :spoko

hhmariusz - 2010-06-16, 17:19

Właśnie czegoś takiego już szukałem i nic. Idę sprawdzić jeszcze raz. Dzięki.
hhmariusz - 2010-06-16, 19:26

Super, teraz wiem z detalami jak wygląda i gdzie jest wkręcony. Dzięki bardzo.
Stawiam piwo.

bonusik - 2010-06-17, 11:46

:ok :bigok
hhmariusz - 2010-06-18, 07:51

Znalazłem, docisnąłem wtyki i gra.
Jednak odszukanie czujnika nawet ze wskazówkami nie było proste, od góry widok skrzyni przesłania koło zapasowe a po jego zdjęciu jeszcze urządzenia filtru powietrza. W końcu skończyło się na tym, że go wymacałem. :)

dziwaczek - 2010-09-13, 11:37

Ja mam podobny problem z światłem cofania tyko w 2.5 d 1988 5 biegów. Wsteczny jest ale światła nie świecą. Znalazłem ten czujnik no i podłączyłem miernik (na przejście buzer) i nic ani jak jest bieg ani też jak go niema - to pewno jest padnięty - może ktoś ma oznaczenie czujnika foto????
A te dwa kabelki próbowałem zewrzeć ale mi się tylne białe światła nie zaświeciły - wiec może coś jest jeszcze w instalacji - nie wiem sam? Jakby ktoś miał schemat to bym był baaarrrdzo wdzięczny. :kwiatki:

dominik - 2010-09-17, 19:47

wykręć stary i przymierz do czujnika od fiata 126p może będzie pasował :)
dziwaczek - 2010-09-17, 19:58

od maluszka? Kurcze ale one były chyba inne ale gdzieś w rupieciach może mam - sprawdzę :shock:
dominik - 2010-09-17, 20:02

maluch, duży fiat,polonez, mogą czasem się różnić długością, miałem podobną sytuację jak w osobowym fiacie padła cewka wysokiego napięcia w sklepie kosztowała sporo, ale taka sama od cienkiego tylko 68pln :lol:
dziwaczek - 2010-09-17, 21:37

znalazłem tę czujkę w intercarsie niecałe 20zł ale najpierw wykręcę tamtą i zmierzę :lol:
dziwaczek - 2010-12-02, 10:34

No i udało się - mam światło cofania!!!

Okazało się że włącznik świateł cofania jest walnięty i należy wymienić - ale to nie wszystko. Do włącznika były przypięte przewody od czujnika zapełnienia filtra powietrza- niby po co nie wiem, a przewody od cofania się schowały za skrzynię? Wymieniłem włącznik świateł cofania podpiąłem prawidłowo przewody i działa :wyszczerzony: Włącznik świateł cofania kupiłem w INTER CARS za całe 19.04 zł.
Dzięki za pomoc.

dziwaczek - 2012-06-10, 09:36

To ja pociągnę dalej temat - znowu nie mam światła cofania :gwm
Czujnik jest dobry sprawdziłem, żarówki dobre, bezpiecznik dobry - no i mi się koncepcja skończyła.
1. Co zwiera czujnik w skrzynia - 12V? Przewody przedzwoniłem do kostki pod kierownicą -działają.
2. Czy jest jakiś przekaźnik po drodze - jeżeli tak to gdzie i który to.
3. Którędy idą przewody?

Ducato I 1988 burstner

kaimar - 2012-06-10, 15:29

Jeżeli wymontujesz czujnik i naciśniesz go to światła działają?
Jeżeli tak, to problem może być w skrzyni - za duże luzy , wyrobione prowadniki.

dziwaczek - 2012-06-10, 15:47

kaimar napisał/a:
Jeżeli wymontujesz czujnik i naciśniesz go to światła działają?
Jeżeli tak, to problem może być w skrzyni - za duże luzy , wyrobione prowadniki.

Czujnik jest dobry jak wrzucam wsteczny zwiera - sprawdziłem miernikiem, po za tym zwarłem przewody na czujniku też nie zapalają się lampy (czujnik już wymieniałem -wiem co i jak). To musi być dalej.

SlawekEwa - 2012-06-10, 17:26

dziwaczek napisał/a:
To musi być dalej.

Zaśniedziała kostka między przednią wiązką a tylną.

dziwaczek - 2012-06-10, 21:32

SlawekEwa napisał/a:
dziwaczek napisał/a:
To musi być dalej.

Zaśniedziała kostka między przednią wiązką a tylną.

Tylko gdzie ona jest? :-/ Tą przy kierownicy oczyściłem.

MER-lin - 2012-06-11, 08:21

U mnie za tylnymi kołami, pod podwoziem, są po obu stronach puszki, w których łączą się przewody idące z przodu samochodu z kablami prowadzącymi bezpośrednio do tylnych świateł. Od przodu do puszek połączeniowych wiązki przewodów biegną wewnątrz zabudowy i nie do nich dostepu. Zobacz, czy u ciebie nie jest zastosowany taki sam system. Będziesz mógł wówczas łatwo stwierdzić, w którym miejscu instalacji ginie napięcie.
dziwaczek - 2012-06-11, 14:11

Dzięki MER-lin sprawdzę poszukam - może znajdę.
dziwaczek - 2012-07-01, 14:58

No i mam światełka cofania. Po poszukiwaniach i studiowaniu schematu wczoraj i kilku piwach - upał. doszedłem do wniosku ze to faktycznie musi być zaśniedziła złączka. Poszukiwania rozpocząłem od włącznika na skrzyni - nie było 12V - dalej, obwód jest wspólny z włącznikiem stopu - a tam na przełączniku jest. Porozpinałem złączki pod kierownica i w okolicach popsikałem elektrosolem - i zaczęło dziać.

Dzięki wszystkim za pomoc