|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antana telewizyjna
Krzysztof M - 2010-06-17, 21:09 Temat postu: Antana telewizyjna Antena TV "talerzyk"
Czy koś ma lub miał do czynienia z tego typu anteną? Szukam innego rozwiązania, ponieważ korona notoryczne jest zrywana z mojego dachu przez gałęzie drzew podczas jazdy.
roger - 2010-06-17, 21:15
Jak chcesz antenę dookólną to nie kupuj talerzyka bo to badziewie miałem 3 i w przyczepach i kamperkach kup antenę koronową dużo lepszy odbiór sygnały analogowego i DVB-T ....
http://www.allegro.pl/ite..._producent.html
np takie coś przede wszystkim wzmacniacz jest 12V lub 24V a nie 220V
Krzysztof M - 2010-06-17, 21:25
roger napisał/a: | Jak chcesz antenę dookólną to nie kupuj talerzyka bo to badziewie miałem 3 i w przyczepach i kamperkach kup antenę koronową dużo lepszy odbiór sygnały analogowego i DVB-T ....
http://www.allegro.pl/ite..._producent.html
np takie coś przede wszystkim wzmacniacz jest 12V lub 24V a nie 220V |
Taką mam. Problem w tym, że mój dach jest na całej powierzchni równy a relingi nie za wysokie i korona wystaje mocno ponad. Kilka razy już zahaczyłem nią o gałęzie drzew i zostałem bez anteny. Dlatego szukam innego rozwiązania. Ale skoro piszesz, że to badziewie to chyba pozostaje mi wozić z sobą jedna koronę w zapasie gdyby znowu ptaszki chciały sobie pooglądać mundial.
roger - 2010-06-17, 21:30
Mam Krzysiu ten sam problem ... zawsze mam na niej gałęzie ...;)
Garbatamilka wystawia ja na kiju od mopa przytretetkowanym(ładne słowo ) do drabinki...
Ja u siebie skróciłem maksymalnie łacznik plastikowy ale i tak czasem haczę ....
MAWI - 2010-06-17, 21:45
Podzielam opinię Rogera ,talerz to BADZIEWIE nie kupuj .Korona spada ,ale lepiej wykombinuj coś z wysięgnikiem .Ja też mam problemy z gałęziami ,ale jak jadę po drodze jest na dachu jak zjeżdżam zdejmuje i kłade na drabince (JUŻ NIE RAZ DYNDAŁA NA KABLU) .Wole tak bo na postoju coś widać ,gdy miałem talerzyk nic nie widziałem ,i co z tego że nie ginął.
roger - 2010-06-18, 08:40
KOGUT napisał/a: | "działa "tylko w Polsce i we Włoszech gdzie nadawany jest sygnał rockoko analogowy , gdzie indziej cisza |
Oj Adaśko działa wszędzie gdzie jest sygnał cyfrowy w Łagowie super 8 programów .... Wielkopolska , zachodniopomorskie Lubuskie praktycznie wszędzie w Europie z małymi dziurami.... może ty w TV nie masz tunera cyfrowego .... tylko na analogowym jedziesz ...
gino - 2010-06-18, 09:02
a ja mam siatkowa...12voltowa..
kupiona za 16pln na ''wolumenie''
zalozona na sztyce po satelitce..
bo..odbieram na niej wiecej kanalow niz...na darmowej satelicie..
ku zdziwieniu JANUSZKA u niego w Pajecznie odbieram nawet jakies 3czeskie programy
praktycznie w kaazdym kraju , w ktorym bylem,jakies programy lapie.../niemcy,czechy,wegry,francja,slowacja ...
w PL 1/2/tvp info/ zawsze..Polsat tv4 w 70% miesc gdzie bylem..
dzieki sztycy po satelitce..moge antenke ustawiac na konkretny kierunek, a druga sprawa, na czas jazdy....skaldam antenke do poziomu i opuszczam calosc..jak do tej pory o nic nie zawadzilem..zreszta, kominkiem tez nie..ktory..jest obok..
bbart - 2010-06-21, 09:57
Witam, stosujecie takie anteny obok satelitarnych czy zamiast?. Gra to podczas jazdy?
roger - 2010-06-21, 10:03
bbart napisał/a: | stosujecie takie anteny obok satelitarnych czy zamiast?. Gra to podczas jazdy? |
Ja nie mam satelity i mieć nie zamierzam ...... więc u mnie zamiast, ponieważ nie mam również TV i mieć nie zamierzam ...... stosuje tuner analogowo-cyfrowy do laptopa .... i mam wszystko w jednym .... kompa, DVD, TV ...
Gra ale z jakością i zanikami sygnału bywa różnie ..... jak jadę gra przeważnie jakis filmik z dysku ale raczej sporadycznie i dla pasażerów z tyłu ....
MirekM - 2010-06-21, 16:34
A ja zawsze staram się przed wyjazdem kamperem tak naoglądać telewizji, że wystarcza mi niekiedy do samego powrotu.
bbart - 2010-06-22, 09:53
Podczas jazdy puszczam dla dziewczyn bajki z dvd ale choćby nie wiem ile ich było, znam na pamięć wszystkie Barbie... dla tego pytam o tv podczas jazdy; sat kosztuje 10 tys zl- za drogo. Dla nas , oczywiście, tv niekonieczne; dziewczyny- z racji wieku- piwa jeszcze nie piją, więc bajki muszą być.
papamila - 2010-06-22, 21:46
Ted69 napisał/a: | Skad wziales taka cene ? |
cena się zgadza,
tyle mniej wiecej kosztuje CAMOS 2400
(tzn taki co potrafi odbierać w czasie jazdy)
są też takie włoskie automaty ale u nas jeszcze niedostępne
roger - 2010-06-22, 21:55
A czy nie wydaje się wam że satelita podczas jazdy to paranają jest ....?
Ja czułbym się w tym jak w wozie pelengacyjnym i zastanawiał cały czas gdzie mi te 10tys zawisnie na drzewie czy na wiadukcie ....
Jezu może jeszcze solarium do kabiny takie dla kierowcy i pasażera .... bo większość czasu to my w drodze jesteśmy ...
radek_z_południ - 2010-06-22, 22:31
Właśnie staliśmy się posiadaczami "n", w jakiejś tam promocji /kilka opcji do wyboru/ dają do tego "nbox recorder" i proponuję się tym zainteresować.
Wiem jak jest z małymi dziećmi. Sami lubimy oglądać programy które najczęściej są nadawane gdy pracujemy lub śpimy
Polecam ten rekorder, kilkadziesiąt godzin nagrań. Jak się znudzi to się nowe nagra.
My w autku "sat" mieć chcemy, ale 10k. to na pewno za ten luxus nie zapłacę.
Z rekorderem na postoju można sobie nagrać... np. prognozę pogody na następny dzień
roger - 2010-06-22, 22:41
Ale masz w końcu dwa czy jeden ....bo jak dwa to ten drugi odkupię...
gino - 2010-06-23, 05:51
ja mam dekoder polsatu..bochyba jako jedyny jest malutkich rozmziaorw, 19,5 cm x 13 cm x 3 cm .... i ...na 12v...ale..nie uzywam go w kamperku tylko w domu..
w kamperku,w Polsce zwykla antena wiecej odbiera..niz sat
radek_z_południ - 2010-06-23, 17:04
Dekoder "n" jest na 12V przynajmniej ten z nagrywaniem i przyznaje jest trochę większy.
Ale odbiera jakieś... no ja wiem... przy 256 kanale znudziło mi się sprawdzanie.
Tylko czy odbierze to w kamperku? Kurcze tego nie sprawdzałem
roger - 2010-06-23, 17:08
radek_z_południ napisał/a: | Tylko czy odbierze to w kamperku? Kurcze tego nie sprawdzałem |
Ale sprawa jest prosta jak tylko talerz będzie widział satelitę nie ma prawa nie odebrać .... niezależnie od tego gdzie będziesz.... .... problem to tylko ta właśnie widzialność satelity szczególnie na zalesionych placach ....
radek_z_południ - 2010-06-23, 21:26
Co prawda to prawda, talerz jest po byku, a do tego dwa kable, ale za to HD czy coś tam
Z tym odbiorem w kamperku to już przesada...
Mam "n" ale z ciekawości... można LINBOX'a zaprogramować co by sam nagrał i wyjść na tańce, albo msze?
I czy można tańce nagrywać a msze oglądać lub odwrotnie?
Pytam z ciekawości. Polecałem "n" może, skoro jest okazja dowiedzieć się czegoś więcej... ktoś skorzysta z naszych informacji.
radek_z_południ - 2010-06-23, 21:39
Ja też na balkonie /no obok/ powiesiłem. Ustawiałem po raz pierwszy w życiu, 5 min. może mniej.
Moim "skromnym" zdaniem poszło znakomicie... bo korzystałem z tej strony, którą b. polecam.
Nie zawsze się da w czasie trafić, więc to raczej dla instalacji stacjonarnych, ale...
http://sci.pam.szczecin.p.../az/czasaz.html
kaimar - 2010-06-23, 22:31
Trochę marketingu.
U mnie można kupić anteny sat VDO w wersji mobilnej i stacjonarnej.
Camosy są starszym modelem VDO. VDO mają większy talerz w środku. Anteny VDO sa mniej znane na rynku camperowym ponieważ anteny te są produkowane raczej z myślą o jachtach morskich. Firmy VDO chyba nie trzeba przedstawiać.
http://camperymtm.pl/s_oferta,akcesoria.html
EwaMarek - 2011-06-11, 09:30
odświeżę temat
ponieważ moja antena satelitarna słabo łapie sygnał w dni pochmurne postanowiłem kupić antenę korone ( w starym kamperze też miałem)
niestety w obecnym kamperze to porażka ledwo zbieram kilka kanałów czy to w mieście czy poza...
co może być przyczyną? wadliwa antena???
martini44 - 2011-06-11, 09:48
EwaMarek napisał/a: | antenę korone |
ale to antena do odbioru sygnału analogowego z nadajników naziemnych wiec za wiele nie zobaczysz..... TVP1 TVP2 TVN POLSAT jakas REGIONALNA i przy graniacach obce analogowe....
roger - 2011-06-11, 21:23
martini44 napisał/a: | EwaMarek napisał/a: | antenę korone |
ale to antena do odbioru sygnału analogowego z nadajników naziemnych wiec za wiele nie zobaczysz..... TVP1 TVP2 TVN POLSAT jakas REGIONALNA i przy graniacach obce analogowe.... |
No nie do końca bo korona jest anteną szerokopasmową więc również DVB-t ... pod warunkiem że masz taki tuner ....
Dziabong - 2011-06-11, 21:34
Masz Roger rację , założenie systemu było takie, aby pozostała instalacja bez potrzeby zmiany - anteny oczywiście.
Rockers - 2011-06-11, 21:43
ostatnio też kupiłem koronę miałem do wyboru produkcji polskiej lub chińskiej, sprzedawca powiedział że niestety te chińskie na naszym terenie niewiele łapią, a jaką kupiłeś ??
przemek_aro - 2011-06-11, 23:26
Zamontowałem na maszcie od anteny satelitarnej ( zeby nie uszczelniac) antene w postaci takiego talerza z mojej pierwszej przyczepy- 17 lat. Odbiór niezadowalajacy, satelita poszła w góre o 12 cm. Na próbe dostałem od sprzedawcy koronowa- efekt ten sam- ta sama odległosc od nadajnika.Zostawiłem układ z talerzem. Korzystałem wiec z satelity. Ostatnio sprawdzałem DVBT- warto zostawic antene naziemna. Jak sie naucze wklejac fotki to zamieszcze:)
olcha20 - 2011-06-12, 20:44
Powiem szczerze, ta korona przereklamowana strasznie.. Kupiłem Polską, oryginalną, 80pln.... jak dla mnie zwykła pokojowa, żadnego szału nie ma...
Wujaszek co na Tirach śmiga, obśmiał mnie jak się chwaliłem zakupem... cyt " lepiej byle jaką kierunkową skierować w kierunku nadajnika niż na koronę liczyć.. "
Testy:
DVB-T - w okolicach Cieszyna
Czeskie kanały w systemie MPEG4 łapała OK. Obraz żyleta, cyfrowo , etc. ale dokładnie to samo złapałem na takiej pokojowej wielkości paczki fajek.... co była dołączona do tunera TV..
Analogowej praktycznie nie łapało... charczące TVP1 / Regionalka
Jak byłem na kampingu na Przeczycach - masa ludu miała antetny skierowane w jakąś tam stronę, wiec chyba zasięg był, a na Koronie, z bidą TVP1 chwyciłem. Oczywiście zaśnieżony charczący sygnał analagowy.
DVB-T na Przeczycach nie złapało.
Testy przeprowadzam na Laptopie + karta TV Combo analog/DVB-T.
Rockers - 2011-06-12, 21:57
Karta TV na komputer potrzebuje bardzo mocny sygnał, podejżewam że żadna antena przenośna by temu nie podołała.
Ja sporo się ostatnio rozglądałem po antenach i z tego co widziałem na zlotach i przy innych okolicznościach to korona dawała najlepsze rezultaty, zresztą ja takową kupiłem i jestem zadowolony, ale taka uwaga ja kupiłem z regulacją i z tego co widzę dużo ona daje, a nie wszystkie mają regulacje.
Obecnie używam ją w domu w kuchni i także ma bardzo dobry odbiór mimo iż jest w mieszkaniu.
olcha20 - 2011-06-13, 09:56
Cytat: | Obecnie używam ją w domu w kuchni |
Ale w Katowicach, to zupełnie inny zasięg...
Kupiłem dokładnie to: http://allegro.pl/karta-t...57.html#gallery
Zobacz w lewym górnym rogu jest antena... W S-cu kładąc ją obok okna złapałem, zarówno Czeskie (SIC!!) jak i Polskie DVB-T, to i Korona i każdy badziew, musi złapać w naszych okolicach... siły nie ma
Koronę, mam też z regulację mocy, na wtyczce do zapalniczki, ale powiem szczerze, że kręcenie tym szczególnej różnicy nie daje (jak dla mnie żadnej) .. (chociaż diodka świeci), może mam po prostu walniętą jakąś? ...hmm raczej wątpię, kawałek drutu się raczej nie ma się prawa zepsuć...
Zobaczymy jak się sprawdzi na wakacjach... ale jak dla mnie to siła reklamy, zwykłej pokojowej anteny niekierunkowej, takiej samej jak 20 lat temu na TV stały, tylko fikuśny kształt korony, a nie spłaszczonego jajka....
Ja tam czuję się lekko naciągnięty na kasę
EwaMarek - 2011-06-13, 12:30
to jak sprawdzić czy korona działa?
ja mam takie stare przenośne tv/dvd orginalna antenka do tv to taki krótki patyczek z kablem - lepeij odbiera kanały naziemne niż ta korona w kamperze
coś jest chyba nie tak
możliwe że są jakieś zakłócenia?
w poprzednich kamperach miałem antenę tv - talerzyk która byla zamontowana na ruchomym maszcie , teraz nie ma masztu to założyłem korone
olcha20 - 2011-06-13, 13:59
EwaMarek napisał/a: | o tv to taki krótki patyczek z kablem - lepeij odbiera kanały naziemne niż ta korona w kamperze
coś jest chyba nie tak |
OT OT OT właśnie o to chodzi.. mnie się wydaje, że ta Korona to właśnie wałek jak skur. + promocja na allegro - papier (internet) wszytko przyjmie, napisz 100 razy, że polecana przez Tir-owców, idealna na kamping, bla bla, a ludziska kupią... łącznie ze mną...
martini44 - 2011-06-13, 14:46
a ja kupiełm i jestem bardzo zadowolony , antenka na magnesiku nawet nie potrzebuje wysokosci tylko przylepiona na masce kamperka i sciąga wszystkie analogowe bez szukania, obracania i nerwowania.....
olcha20 - 2011-06-13, 18:46
martini44 napisał/a: | sciąga wszystkie analogowe bez szukania | a gdzie sprawdzałeś? bo jak w Mysłowicach, to nie ma dziwota, tak jak napisałem, w naszych okolicach to na byle kawałku drutu się sygnał złapie...
. jak pojedziesz do Tuliszowa, daj znać, coś tam na niej złapał, bo ja na dachu na 1m wysiągniku miałem, i naprawdę marnie to wyglądało..
Rockers - 2011-06-13, 19:26
Ja ją w Pajęcznie miałem i na dachy bardzo dobrze odbierała, a co do pokrętła to ja jak kręce to jest naprawdę duża różnica, w jednym krańcowym połążeniu np wogóle nie odbiera jak przekręcam w drugą stronę zaczyna odbierać coraz lepiej ale do końca nie dokręcam bo przy drugim końcu jest coraz więcej pasków.
Ale ta antena na aukcji to nie korona ??
olcha20 - 2011-06-13, 21:26
Rockers napisał/a: | Ale ta antena na aukcji to nie korona ?? |
Oczywiście nie, to jest tuner TV do laptopa który w zestawie miał taką mini pokojową antenę.
Rockers napisał/a: | zaczyna odbierać coraz lepiej ale do końca nie dokręcam bo przy drugim końcu jest coraz więcej pasków |
Kurde, może rzeczywiście coś z tym wzmacniaczem mam nie teges, pobawię się jeszcze w weekend..
martini44 - 2011-06-13, 21:41
olcha20 napisał/a: | a gdzie sprawdzałeś? |
Sandomierz, Brenna, Boguchwałowice, Bystrzanowice, Pajęczno.... tam działało SUPER.... Podlesice, Siamoszyce nie działało wogóle..... ale tam miałem radyjko na korbkę i TV nie był mi potrzebny
martini44 - 2011-06-13, 21:43
olcha20, też myśle o tym urządzeniu do lapka.... w prolinie można taniutko kupić ... mam jeszcze kilka dni...
EwaMarek - 2011-10-20, 08:24
wracam do tematu
korona to porażka więc udeżam na antey dvb
czy może ktoś używa taką antene???
Track222 - 2011-10-20, 12:41
EwaMarek napisał/a: | wracam do tematu
korona to porażka więc uderzam na anteny dvb
czy może ktoś używa taką antene??? |
Kolego bardzo dobra antena, mam taką. Pozdrawiam
EwaMarek - 2011-10-20, 15:14
track222 a jaki masz tuner?
ja mam lcd z dvd ale nie obsługuje dv
i tuner od satelity jest bez wersji dvb..
Track222 - 2011-10-20, 15:40
Ja mam telewizor z DVBT i MPG4
dziwaczek - 2011-10-20, 17:19
EwaMarek napisał/a: | wracam do tematu
korona to porażka więc udeżam na antey dvb |
A niby czemu? Ja mam Koronę i tuner na DVB-T i śmiga w lesie aż miło. Nie mam problemu z mocą sygnału pięknie łapie.
To sprawdzona antena i godna zaufania. Tylko trzeba uważać na gałęzie z uwagi na konstrukcję anteny, nosze się z zamiarem zrobienia jakiejś osłony ale to na wiosnę.
rigg - 2015-08-28, 20:32
Witam
Pozwolę sobie odświeżyć temat... Szukam anteny, którą chcę zamontować na stałe na dachu lub na relingu. W zabudowie jest gotowa instalacja, muszę tylko przewiercić dach i wyciągnąć kabel. Do tej pory wspinałem się przez niewielkie okienko, żeby zamocować koronę... kabel przez drzwi do środka (tv jest na ścianie przy drzwiach) Boję się jeździć z koroną, bo raz, że liście i gałęzie, a po drugie, nie wiem czy nie odleci przy 120 km/h
Znalazłem cztery w cenie od 70 do 120 pln.
Może ktoś coś doradzić?
EwaMarek - 2015-08-28, 20:49
Ja mam koronę i czasami i 120 miałem na zegarze - nie spadła. NIe ma prawie oporów powietrza więc jest ok.
te co wstawiłeś są fajne ale kierunkowe więc chyba musisz obracać...
W starych kamperach miałem anteny na maszcie podnoszone od środka - było ok.
teraz mam na stałe zamontowaną na dachu i jest porażka.
rigg - 2015-08-28, 20:55
EwaMarek napisał/a: |
te co wstawiłeś są fajne ale kierunkowe więc chyba musisz obracać...
|
Chyba tylko antena Digit jest kierunkowa, reszta dookólne...
Bronek - 2015-08-28, 20:55
mam na maszczcie sprytnie zrobiona T1 od Duniego do tego maszt prawie cztery metry wysuwany jula przerobiona z kablem w środku ,.maszt woziłem w garażu jest do tego wzmacniacz dedykowany 12v , , u mnie mieć by mieć, nowka nigdy z niej nie korzystałem . Mam satelitę i internet,
Ja zapłaciłem za kabel wzmacnoacz , maszt antenę z około 1000 zł oddam za cztery stówy.
Nie przeszkadza mi że leży , ale jak ktoś chce opchnę i bedzie Pan zadowolony..
To oddam nie za darmo ,bo to nie wypada,
można obrazić .
Gniazdo zew można kupić i albo do tej albo do satelity na stelażu.
Jako niemal jedyny miałem, dvbt w centrum Poznania ,,,
papamila - 2015-08-28, 20:59
digit (ostatnia ) nie jest dookólna tylko kierunkowa- trzeba pelengować
co do korony to możesz ją demontować na szybkozłaczkach- sięgniesz przez okno
dachowe (możesz je nawet zamykać używając płaskiego kabla "okiennego")
- nie musisz kabla przez drzwi.
Jak korone schowasz częściowo za alkową to też będzie mniej "narażona"
rigg - 2015-08-28, 21:07
papamila napisał/a: | digit (ostatnia ) nie jest dookólna tylko kierunkowa- trzeba pelengować
co do korony to możesz ją demontować na szybkozłaczkach- sięgniesz przez okno
dachowe (możesz je nawet zamykać używając płaskiego kabla "okiennego")
- nie musisz kabla przez drzwi.
Jak korone schowasz częściowo za alkową to też będzie mniej "narażona" |
Właśnie z tym montażem to gimnastyka jest... na szafkę ze zlęwem opieram drabinę i muszę się przez to okienko wciskać... potem kabel dookoła markizy taśmą do ściany zewnętrznej płaski kabel w drzwi..... Raz , że zabawy trochę, a poza tym licho to wygląda.
Muszę kabel wyciągnąć na dach i na stałe coś zamontować. Na ścianie koło miejsca na TV jest gniazdo 12V, 220V i antena. Estetyczniej i bez gimnastyki bym chciał
SlawekEwa - 2015-08-29, 07:06
Mam taką z pierwszego zdjęcia i korona o niebo lepsza tylko taka trochę kłopotliwa podczas jazdy /wysokość/ mówie o "koronie"
BOGI - 2015-09-01, 12:23
Nieśmiało podłączam się do tematu TV w kamperze. Zasadniczo to celem kamperowania jest ucieczka od cywilizacji, także telewizji. Ale jesteśmy już tak zniekształceni, że czasem ni rusz bez mediów i TV. Mój problem to antena Katherein kwadratowa BAS60 i dekoder satelitarny Schweiger. Nie używam tego fabrycznie zamontowanego w kamperze ustrojstwa, bo tenże Schweiger bierze 20W prądu co z TV Technika 16 cali daje wynik około 40W i po dwu dobach brak prądu z akumulatora 80Ah. W tym roku chciałem sprawdzić działanie zakupionego nowego akumulatora Jennox Hobby 80Ah (ciekawostka, że dotychczasowy od nowości czyli 2006 r niemiecki chyba Technicóś 67Ah CaCa dalej działa w przyczepie mojego znajomego, bo szkoda było złomować a już paradoksem jest, że też fabryczny działa bezproblemowo w silniku, nawet nie wiem ile ma amperogodzin, bo nie zaglądam. Auta nie użytkuję zimą i stoi pod chmurką pół roku od listopada do kwietnia a w tym czasie może dwukrotnie podładowuję przez zewnętrzne gniazdo do podłączania się do elektryki na kempingach. Wiem niemożliwe aby akumulator a tuta nawet dwa działały przez 10 lat, ale "są na świecie rzeczy o których się nie śniło fizjologom" jak twierdzi Ferdek Kiepski). Ale do sedna sprawy. W tym roku chciałem będąc poza zasięgiem TV odebrać coś z satelity i fiasko. Komunikat, że brak sygnału, niezależnie od ustawień anteny na dachu i wielokrotnego szukania porzez Menu automatycznego strojenia w dekoderze. Czy ktoś może wie co jest przyczyną. Sprawdziłem, że kabel od anteny do gniazda dekodera przewodzi prąd, czyli tym samym i sygnał, że antena nigdzie nie jest uderzona. Kiedyś miałem awarię energobloku (pomyliłem klemy podczas podłączania przetwornicy) może to mogło uszkodzić antenę lub dekoder. A może nie potrafię ustawić urządzenia od początku. Pozdrawiam nie zrażających się niepowodzeniami, zawsze przecież może być gorzej.
1506edi - 2015-09-01, 17:03
Witam a ja miałem 2 anteny typu korona nawet 1metr ponad samochód i obie mnie bardzo zawiodły. I nad morzem i w górach bardzo słaby sygnał i ciągle gubi.Kupiłem mniejszą kierunkową ze wzmacniaczem jestem zadowolony.
Zaradek - 2015-09-01, 18:09
BOGI napisał/a: | W tym roku chciałem będąc poza zasięgiem TV odebrać coś z satelity i fiasko. Komunikat, że brak sygnału, niezależnie od ustawień anteny na dachu i wielokrotnego szukania porzez Menu automatycznego strojenia w dekoderze. Czy ktoś może wie co jest przyczyną. Sprawdziłem, że kabel od anteny do gniazda dekodera przewodzi prąd, czyli tym samym i sygnał, że antena nigdzie nie jest uderzona. Kiedyś miałem awarię energobloku (pomyliłem klemy podczas podłączania przetwornicy) może to mogło uszkodzić antenę lub dekoder. A może nie potrafię ustawić urządzenia od początku. Pozdrawiam nie zrażających się niepowodzeniami, zawsze przecież może być gorzej. |
Z tego co pamietam to BAS60 to antena ustawiana recznie. Zgadza sie ?
|
|