| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Serbia i Macedonia - Macedonia 2010
yannoo - 2010-06-20, 13:57 Temat postu: Macedonia 2010 Podobnie jak BiH i Albania, Macedonia nas oczarowała. Sympatyczni ludzie, sporo orientalnej egzotyki, cudowny Ochryd. Jechaliśmy wracając z Grecji, więc najpierw Bitola (nocleg pod ruinami Heraklei), samo miasteczko raczej nieciekawe i biedne. Następnie Ochryd i kamperowanie nad macedońskim "morzem". Pięknie położone, kolorowe miasteczko z mnóstwem interesujących miejsc - górująca nad miastem cytadela, niezliczone monastyrki, ruiny teatru rzymskiego, wąskie zaułki i bogato zaopatrzone sklepiki z różnościami. Spaliśmy na terenie nieczynnego ośrodka wypoczynkowego przy plaży (N 41 5'34.5" E 20 44'12.3"). Następnie Struga nad Czarnym Drinem z Mostem Poetów i pomnikiem Mickiewicza, a później park narodowy Mavrovo i Tetovo, gdzie według niektórych przewodników grasują jeszcze bojówki albańskie. Bojowników oczywiście nie spotkaliśmy, gościliśmy natomiast w prześlicznym Kolorowym Meczecie i podziwialiśmy młode muzułmanki. Stolica Macedonii - Skopje to miasto moloch, a jego stara Czarszija nie warta zachodu. Generalnie nie powinno się traktować Macedonii wyłącznie tranzytowo, jak Serbię, która rzeczywiście nadaje się tylko do tranzytu i koniecznie trzeba poświęcić chwilę czasu choćby tylko dla Ochrydu!.
Zdjęcia z wyprawy: http://picasaweb.google.pl/yannoo1955/BAKANY2010
MER-lin - 2010-06-20, 16:08
Skoro przeszedłeś na islam, to pewnie i kolejną żonkę sobie sprawisz
yannoo - 2010-06-29, 15:15
Ja tam wolę moją Jolę! A tak w sekrecie - czuje ostatnio wielki pociąg do ...Niedźwiadka. Czyżby zmieniała się moja orientacja?
Pozdrowieńka
|
|