|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wskazowka predkosciomierza zaczyna skakac..
Michal - 2010-06-27, 14:48 Temat postu: Wskazowka predkosciomierza zaczyna skakac.. zwlaszcza przy wolnej jezdzie,
co to moze oznaczac?
zauwazylem wczoraj.
Czy cos sie obluzowalo i trzeba docisnac?
prosze o rade i z gory dziekuje
michal
MILUŚ - 2010-06-27, 15:00
Zaczyna padać linka prędkościomierza
Czas ją wymienić !
Frowyz - 2010-06-28, 12:39
No dokładnie tak jak napisał Miluś - przeciera się linka - czas doinwestować kamperka
Michal - 2010-07-02, 15:09
juz wrocila do normy, moze miala zly dzien
bonusik - 2010-07-02, 16:14
Michal napisał/a: | juz wrocila do normy |
wrócila ale chwilowo....cudów nie ma
Na wszelki wypadek kup linkę i miej schowaną..
roger - 2010-07-02, 16:54
Kolego Michale miałem w poprzednim takie chwilowe przejściowe wahania .... skończyło się zblokowaniem linki ...a przy demontażu siłąrzeczy linka skręcona jak sprężyna "rozkręciła się" ... niestety razem ze sprężyną wskazówki prędkościomierza i wymieniałem komplet .... więc ostrożnie z tym "naprawiło się" .....
kaimar - 2010-07-05, 11:50
Ted69 napisał/a: | licznik chwilowy (ten ktory moge sobie zerowac) przeskakuje i pokazuje albo za malo albo w ogole cos pomiedzy cyferkami. |
Przyczyna: po naciśnięciu i puszczeniu przycisku kasowania nie wszystkie kółeczka i dźwigienki wracają na swoje miejsce. Czasem pomaga kilkukrotne szybkie naciskanie przycisku. Zobacz czy przycisk nie zaciera się w liczniku. najlepiej licznik rozebrać, wyczyścić i lekko nasmarować.
lepciak - 2010-07-06, 06:00
Ted69 Cytat: | wiec pewnie cos sie w srodku zacina |
Masz rację. musisz otworzyć prędkościomierz i sprawdzić na liczniku dziennym czy po naciśnięciu przycisku zerowania krzywki oraz małe zębatki wracają na miejsce początkowe i zazębiają się całkowicie z kółeczkami liczydła. Bardzo często zużyta (wyciągnięta) sprężynka powrotna w kształcie spirali lub drutu wygiętego w łuk nie ma siły docisnąć zespołu zerującego. Należy zdjąć ze spirali jeden lub dwa zwoje względnie nadać łukowi mniejszą krzywiznę. Wyrobienie trybików lub otworów na osie w licznikach zachodzi bardzo rzadko, ale zbyt energiczne naciskanie przycisku zerowania może doprowadzić i do takiego uszkodzenia mechanicznego.
eMKa - 2010-07-08, 16:00
lepciak dobrze gada
lepciak - 2010-07-09, 18:23
Ted69 - wyboje nie mają nic do tego.
lepciak - 2010-07-11, 20:29
Ted69 Przy ocenie zachowania się licznika przebiegów dziennych musisz wziąć pod uwagę fakt, że udzielam Tobie porad i wskazówek bez osobistego wglądu w urządzenie czyli jak to się mówi - korespondencyjnie. Staram się zdiagnozować usterkę na podstawie swojego doświadczenia i Twoich informacji które mogą być mniej lub bardziej celne gdyż jak mniemam - Twoim hobby nie jest z pewnością mechanika precyzyjna gdyż w takim przypadku felerne urządzenie już dawno niesiony ciekawością rozebrałbyś sam. Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na dalsze "donosy".
Piciu - 2010-07-18, 15:45 Temat postu: Re: Wskazowka predkosciomierza zaczyna skakac..
Michal napisał/a: | zwlaszcza przy wolnej jezdzie,
co to moze oznaczac?
zauwazylem wczoraj.
Czy cos sie obluzowalo i trzeba docisnac?
prosze o rade i z gory dziekuje
michal |
cześć !
ja zalałem linke trochę WD40 potem olej 5w40 i po problemie .
Aimeiz - 2011-04-22, 00:04
Właśnie miałem to samo. Przy prędkościach do 30 km/h wskazówka prędkościomierza latała jak szlona od 0 do 40. Odkręciłem linkę od licznika, przesunąłem plastikową osłonkę tak żeby był dostęp do linki, wlałem sporo wd-40. Kilkakrotnie, aż ciekło po bokach. Przesunąłem osłankę tak aby jak najeicrj końcówki linki wystawało. Ostrożnie założyłem, żeby linka mocno weszła w otwór w ośce licznika. Starannie zaciągnąłem zatrzaski.
Odrazu się poprawiło a po przejechaniu kilkunastu km problemy z linką znikły. Chyba jeszcze raz zdejmę i wleję nieco gęstszy olej niż ten wd-40.
SlawekEwa - 2011-04-22, 07:15
Aimeiz napisał/a: | Odrazu się poprawiło a po przejechaniu kilkunastu km problemy z linką znikły. Chyba jeszcze raz zdejmę i wleję nieco gęstszy olej niż ten wd-40. |
Wd-40 nie jest olejem do smarowania. Jest to środek czyszczący, który wyparowuje po kilkunastu minutach. Są specjalne oleje penetrujące w sprayu.
eMKa - 2011-04-22, 10:47
SlawekEwa napisał/a: | Aimeiz napisał/a: | Odrazu się poprawiło a po przejechaniu kilkunastu km problemy z linką znikły. Chyba jeszcze raz zdejmę i wleję nieco gęstszy olej niż ten wd-40. |
Wd-40 nie jest olejem do smarowania. Jest to środek czyszczący, który wyparowuje po kilkunastu minutach. Są specjalne oleje penetrujące w sprayu. |
tylko wrogowi można polecić WD do smarowania
Aimeiz - 2011-04-23, 08:18
Dzięki za uwagi.
Jaki konkretnie smar / olej był by właściwy?
Nie może być zbyt gęsty bo nie ścieknie i nie nasmaruje całej linki no i nie za rzadki bo wyleci drugą stroną albo wyschnie jak ten WD40.
Jak narazie działa.
tachowp - 2011-04-23, 08:48
Witam ! Jeśli miałbym doradzić , a doświadczenia z licznikami , tachografami mam od kilkunastu lat. To poleciłbym jednak wymianę linki.Nie jest to wydatek rujnujący budżet a smarowanie olejem może spowodować uszkodzenie samego licznika, ponieważ linka poprzez obrót pracuje jak pompa i wtłacza olej do licznika. Lepiej moim zdaniem jest delikatnie posmarować smarem, wazeliną . Jeśli jest kłopot z zakupem linki to jest firma która dorabia każdą linkę na podstawie starej w ciągu kilku dni. Myślę że nie będzie to potraktowane jako reklama więc podam nazwę : LINOR . Adres dostępny na ich stronie. Pozdrawiam. !
sławek w. - 2012-05-06, 23:05
Mam pytanie. Po zmianie silnika z 1,9td na 2,5td, wykonałem pierwszą jazdę w długi weekend do Elbląga. Podczas podróży wyszło, że strzałka licznika skacze przy małej prędkości, a porównując licznik na którym było 70 km/godz - gps wskazywał 75 km/godz. Nie wiem skąd bierze się ta różnica. Przekładałem silnik ze skrzynią, zawieszeniem, kołami, poza samym licznikiem i linką, i nie wiem czy licznik jest inny w różnych silnikach? Opony są w takim samym rozmiarze jakie były w dawcy - 195/75R16. Poprzednio miałem koła 14.
Aimeiz - 2012-05-06, 23:27
Hej.
W poprzednim kamperze miałem problemy ze skaczącą wskazówką prędkościkomierza.
Wykręć linkę z prędkościomierza, pociągnij za linkę napędową, tak aby wwystawała z pancerza i precyzyjnie zamontuj spowrotem, tak aby końcówka linki napędzającej weszła głęboko w gniazdo. Za którymś razem uda Ci się tak to załączyć że prędkościomierz przestanie skakać. Również smarowałem linkę towotem, ale nie wiem czy akurat to pomogło.
Wskazania różniące sięo 10% w dół są dosyć powszechne, również w nowych samochodach. U mnie w Peugeocie przy wskazaniu 90 jest 80 wg. GPS. W nowym Focusie podobna różnica. Jak jedziesz pod górę lub z góry, różnica na GPS może być jeszcze większa, bo GPS działa w trzech wymiarach i uwzględnia prędkość wznoszenia / opadania, a prędkościomierz tylko w dwóch i składową pionową prędkości pomija.
|
|