Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Tablica na bagażnik rowerowy

Cyryl - 2010-06-28, 10:36
Temat postu: Tablica na bagażnik rowerowy
ponieważ zakupiłem rower (używany), ale taki do dojazdu do sklepu i na tyle tani, aby nie płakać po nim jak mi go gwizdą, bagażnik jest rozłożony i wymaga oznaczenia.

poszukałem tablic ostrzegawczych w sklepach kamperowych i włos mi się zjeżył gdy poznałem ceny.

ponieważ wywodzę się z transportu takie tablice używa się do oznaczania ładunku ponadnormatywnego (potocznie gabarytów). są tablice normalne i z oświetleniem. gdy ładunek wystaje poza obrys pojazdu z przodu umieszcza się tablicę z białym światłem po środku, z tyłu z czerwonym.

w sklepie z takimi akcesoriami tablica bez świateł kosztuje 27 zł, a ze światłem 49 zł. więc różnica znaczna od tych tablic ze sklepów kamperowych.

poszedłem na rozpustę i kupiłem tą za 27.

pirat666 - 2010-06-28, 11:04

Bede krytykiem w tym momencie ale jak się zatniesz przy "goleniu" to niewiele ci zostanie z twarzy gdy zapomnisz że masz taką blachę na wysokości twarzy przy złożonym bagażniku :gwm :gwm :gwm

moim zadaniem bardzo to niebezpieczne.

roger - 2010-06-28, 11:07

No niestety Cyrylu .... ale Piotrek ma rację :( .... zabezpieczyłeś się przed łamianiem jednego przepisu łamiąc inny .... dotyczący wystających niebezpiecznych przedmiotów .... ;)

Prawo o ruchu drogowym

Dział III

Pojazdy

Rozdział 1

Warunki techniczne pojazdów

Art. 66......

"4. Zabrania się:
1) umieszczania wewnątrz i zewnątrz pojazdu wystających spiczastych albo ostrych części lub przedmiotów, które mogą spowodować uszkodzenie ciała osób jadących w pojeździe lub innych uczestników ruchu,"

Cyryl - 2010-06-28, 14:25

rada jest prosta - nie składać bagażnika (o tym myślałem). roweru nie mam gdzie trzymać więc będzie on na stałe na aucie.

ale dziękuję za przypomnienie, co prawda prowadzę na takie tematy wykłady 5 x w tygodniu, ale zawsze mozna zapomnieć.

jestem z Wrocławia i nie byłem ani na Polach Marsowych, ani w Jakuszycach.

mój kamper służy mi do jeżdżenia co tydzień do koni, więc w tym czasie byłem akurat poza Wrocławiem.
na Polach Marsowych wiele razy byłem, na przełęczy Jakuszyckiej też, były czasy, że 2 razy w tygodniu. miło byłoby mi pobyć w towarzystwie, ale szkoda weekendu aby siedzieć we Wrocławiu. poza tym nie zawsze jestem panem swojego czasu.

jednak dwa terminy tych wakacji są zarezerwowane:

- 10-11.07 Opole MaterTruck - impreza transportowa, oprócz zlotu ciężarówek jest to spotkanie całej czapki polskiego transportu - http://www.mastertruck.pl/.

- 6-8.08 World Tour Stare Jabłonki - turniej światowej czołówki siatkówki plażowej - http://www.worldtour.pl/#

i tam podczas wakacji będzie można mnie spotkać.

StasioiJola - 2010-06-28, 14:32

A jakby tak zarezerwować jeden termin dla kolegów z Camper Teamu, żeby ich poznac w realu???????????????Chyba lepsza okazja jak teraz miałeś we Wrocku i Jakuszycach to sie nie trafi!!! :szeroki_usmiech :spoko
Cyryl - 2010-06-28, 14:33

nie zamierzam jutro umierać, więc okazje się jeszcze nadarzą, przecież część poznałem w Pajęcznie.

transport to mój zawód, a na siatkówkę jadę z kolegą z którym grałem w siatę prawie przez 40 lat.

pirat666 - 2010-06-28, 15:07

Cyryl napisał/a:
rada jest prosta - nie składać bagażnika (o tym myślałem)

To jeszcze uważaj na łapki bo może ci się pod pachę wbić przy zdejmowaniu rowerku, lub w ramie przy zakładaniu :diabelski_usmiech

Bądź czujny - bezpieczne to to nie jest nawet w takim przypadku, nie mówiąc już o jakimś maluchu co będzie przebiegał za Twoim autkiem (np na parkingu) :gwm :gwm :gwm

AUTOJUR - 2010-06-28, 17:06

Cyryl jak sam sobie zrobisz krzywde to ok ,ale pamiętaj o DZIECIACH bo wtedy :zastrzelic
Cyryl - 2010-06-28, 18:12

jest to skrzynka na stolik i krzesełka turystyczne.
MAWI - 2010-06-28, 18:31

Cyryl,zrób coś z tą ostrą blachą podklej na jakąś sklejkę czy dyktę i po problemie .Wyobraż sobie czyjegoś dzieciaka na jakimś kempingu grającego w piłkę ,podnosi głowę a tu niespodzianka ,ostra jak brzytwa blacha .a i sam możesz się nieźle pociąć.Może chociaż jakąś koszulkę plastikową to osłoń , sam rant.Przy pierwszej dociekliwszej kontroli policja ci tego nie odpuści.Tak ci radzę ,a tym zrób jak chcesz.
andreas p - 2010-06-28, 18:48

A moze tablice na dwie gumki i mdo rowerka ,a nie na stale do samochodu
maszakow - 2010-06-28, 22:34

Na zawias z nierdzewki ją przymocuj. czy bagażnik podniesiony czy opuszczony zawsze będzie widoczny.
darboch - 2010-06-29, 07:30

A mnie ciekawi jak cała reszta zaklada tą tablicę ze wzgledu na to ,ze tez taką zamowiłem i chciałbym poznać rozwiązania :spoko
Cyryl - 2010-06-29, 07:38

rozwiązanie zabezpieczenia tej tablicy miałem już w momencie kupienia jej, teraz muszę tylko coś takiego znaleźć.
proszę zwrócić uwagę na zabezpieczenie końcówek rynienki dla rowerów, coś podobnego trzeba zamontować na brzegach tablicy. ostatecznością będzie przecięty wężyk, ale szukam coś o pasującym profilu, jakąś taśmę z plastiku.

darboch - 2010-06-29, 07:43

Ja myslałem nad nawierceniem w rogach tablicy otworów i chwycenia tablicy gumami z haczykami i zaczepienia o tył bagażnika...
AUTOJUR - 2010-06-29, 07:57

Cyryl obojętnie co zrobisz to i tak zadziała blacha jak gilotyna :gwm
Cyryl - 2010-06-29, 08:16

raczej nie. tablica ma małą grubość, jest zrobiona z miękkiego aluminium, więc nie ma sztywności, jeżeli krawędź zostanie zabezpieczona to w przypadku kolizji z ręką lub głową po prostu się złoży. z takimi tablicami do oznaczania ładunków, tablicami materiałów niebezpiecznych ADR zrobionych z takiej samej blachy miałem styczność przez jakieś 15 lat. żadna z nich nie była zabezpieczona, zdarzały się zadrapania, ale żeby była jakaś większa szkoda to mi się nie zdarzyło i o takim czymś nie słyszałem.

z blachy o tej samej grubości zrobione są płyty tworzące zabudowę kontenerową w niektórych skrzyniach ładunkowych. proszę sobie wyobrazić, że blacha taka podczas jazdy faluje jak plandeka, więc jest sztywnośc jest bardzo mała.

proszę zwrócić uwagę na rynienkę rowerową. ona ma profil, więc dużą sztywność i producent (ten produkt musi mieć dopuszczenie do rynku) zakłada tu tylko zabezpieczenie. i to jest wystarczające, więc jeżeli krawędzie tablicy o dużo mniejszej sztywości zabezpieczy się w podobny sposób będzie to wystarczające.

darboch - 2010-06-29, 08:39

Cyryl, masz w pewnym sensie racje ale w przydku dziecka tablica jest na wysokosci szyi...twarzy...z drugiej strony zawsze mozna się nabić na rynienkę z bagaznika :-P
maszakow - 2010-06-29, 10:26

Cyryl - daj sobie powiedzieć... Niezależnie z jakiego materiału jest blacha - im cieńsza tym groźniejsza dla życia. Krawędzie możesz zawsze zabezpieczyć - sa takie nakładki z tworzyw lub gumy wzmacniane czasami metalem - ale przy takiej aplikacji to nadal nie będzie bezpieczne. Wpadając na coś takiego nie potniesz się, ale zaboli i to mocno.
zobacz ile osób zwróciło ci na to uwagę ...
Zawiasy z nierdzewki nawet w Biedronce były, a zajrzyj do byle sklepu metalowego, dobierzesz sobie coś na pewno.

pirat666 - 2010-06-29, 11:32

Cyryl, przybij sobie ten znaczek o roweru i po kłopocie :haha: :haha: :haha:
Będzie to również zabezpieczenie przed kradzieżą bo kto będzie chciał ukraść rower z tablicą ostrzegawczą :diabelski_usmiech

Cyryl - 2010-06-29, 14:54

maszakow napisał/a:
Cyryl - daj sobie powiedzieć... Niezależnie z jakiego materiału jest blacha - im cieńsza tym groźniejsza dla życia...

nie popadajmy w skrajności.
gdyby tak było to w drukarniach byłby co rusz wypadki śmiertelne. a paierem można się zaciąć, ale nie ma możliwości, ze względu na brak sztywności, na głębsze zranienia.

WODNIK - 2010-06-29, 16:08

Do zabezpieczania ostrych krawędzi w korytkach kablowych elektrycy stosują krawędziówkę.
Jest tak skonstruowana że nie spada z blachy i dobrze zabezpiecza przed urazami.
Jeżeli chcesz taką to napisz na PW a ja Ci przyślę, widzę że mieszkasz nie daleko.
Ja osobiście zrobiłbym ją doczepianą na czas transportu rowerów gumami lub rzemykiem.

AUTOJUR - 2010-06-29, 17:26

Cyryl ok tylko zastsowanie tej blachy jest pionowe a ty masz czasami w poziomie a tego konstruktor nie przewidział :czacha
Cyryl - 2010-06-29, 18:01

przepraszam, ale doszło tutaj do nadinterpretacji.

możliwość zranienia sie kogoś o tą tablicę jest takie same jak o rynienki na rowery. one też są w poziomie.
tutaj konstruktor przewidział tylko zabezpieczenia i to jest wystarczające, więc w przypadku tablicy też powinno zdać egzamin.

twierdzenie, że na 100% o tą tablicę uderzy się dzieciak jest może prawdopodobne jak też o rynienki bagażnika. gdy bagaznik jest złożony ta tablica jest wysoko i niewiele wystaje. aby w nią uderzyć trzeba najpierw sforsować pozostałe części bagażnika.

na razie samochód stoi na parkingu, czyli w firmie na wyznaczonym miejscu, jak zabezpieczę krawędzie zastanowię się wtedy, czy jest to wystarczające czy nie.

natomiast wybacz Kogut, ale dzisiaj straszenie mnie bęckami lub poprzecinanymi oponami jest chyba lekko nie na miejscu.

jestem człowiekiem poważnym i nie zamierzam dzisiaj wjeżdżać tym autem do przedszkola, aby na żywca przetestować zamocowanie tablicy.

pirat666 - 2010-06-29, 18:41

Cyryl napisał/a:
natomiast wybacz Kogut, ale dzisiaj straszenie mnie bęckami lub poprzecinanymi oponami jest chyba lekko nie na miejscu.

Kogut Cie nie starszy tylko przewiduje różne reakcje ojców uszkodzonych dzieci a to co innego.

My ci doradzamy jak to zrobić aby tego typu dylematów nie było, skorzystasz albo nie - twoja sprawa przecież nikt z nas cię nie zmusi.

Fakt pozostaje faktem wygląda to groźnie i tyle :shock:

Ja bym tego tak nie zamontował i już ...

Cyryl - 2010-06-29, 19:27

wypowiedź o bęckach nie jest radą, przynajmniej ja tak tego nie odbieram.

przedstwiając mi takie wersje zdarzeń Kogut jest przekonany, że obawa przed obiciem mordy lub pocięciem opon przekona mnie?
jednocześnie zakłada że jestem taki burak do którego nie trafią żadne zasadne argumenty.

a proszę Państwa proces zamontowania tablicy jeszcze nie zakończyłem. na razie ta tablica jest zamontowana jak jest. samochód stoi na parkingu, a ja podejmę decyzję dopiero po tym jak wyczerpię wszelkie metody zabezpieczenia tablicy.

jeżeli wówczas to zabezpieczenie nie zda egzaminu pomyślę co dalej.

jednocześnie chciałem zaznaczyć, że argumenty o tym że blacha jest tym bardziej niebezpieczna im cieńsza jest nieprawdziwy. aby spowodować uszkodzenie ciała muszą być spełnione dwie rzeczy:
1. ostra krawędź,
2. sztywność.

więc cześć argumentów podwanych przez kolegów nie jest prawdziwa, więc proszę mi pozwolić na osobiste wypróbowanie metod zabezpieczenia.

AUTOJUR - 2010-06-29, 19:47

Cyryl ale jesteś uparty,ty cały czas po swojemu :gwm Proponuje ci sprawdzić twoją teze / tylko czy byś się odważył/z rozmachu uderzyć otwartą dłonią w narożnik twojej
nieszkodliwej tablicy w pozycji poziomej :bajer Ja osobiście bym tego nie zrobił :shock:

roger - 2010-06-29, 19:51

Mnie powiem Ci Cyrylu dziwi fakt iż biegły jesteś w przepisach ruchu drogowego i normach obowiązujących w transporcie samochodowym ... a sam stosujesz rozwiązanie niezgodne z nimi .... Nie przystaje to do takiej świadomości prawnej .... ;)

PS

haha a uparty jesteś to fakt ... ;)

Cyryl - 2010-06-30, 04:22

1. próbowałem uderzyć tą tablicę może nie z rozmachem, ale uderzyć. gdyby ta tablica była przykręcona wkrętami położonymi na jednej prostej sama skaładłaby się podczas jazdy od wiatru - taka jest sztywność tej aluminiowej blachy, więc wkręty musiały być przykręcone na dwóch prostych, jedne do rurki, drugie do rynienki.
2. co do prawa o ruchu drogowym, obowiązuje ono na drogach publicznych i w strefach zamieszkania. jak zaznaczyłem jeszcze nie skończyłem z tą tablicą, a pojazd na razie nie wyjechał na drogi, więc w/g prawa jest OK.
3. proszę panów, to że mam na strychu sznurek z pętlą nie znaczy, że zaraz zamierzam się powiesić, między tym co teraz jest, a tym w jakim stanie to auto wyjedzie na drogę jeszcze daleka droga, a przypomnę że argument o sztywności blachy jest nieracjonalny.

arek - 2010-06-30, 11:26

1.czy nie powinna być czasem inna tablica w kodeksie są podane wymiary,w sklepach są takie z tworzywa o ile wiem to inne są we Włoszech inne np.w Niemczech i u nas
maszakow - 2010-06-30, 22:51

Cyryl napisał/a:

jednocześnie chciałem zaznaczyć, że argumenty o tym że blacha jest tym bardziej niebezpieczna im cieńsza jest nieprawdziwy. aby spowodować uszkodzenie ciała muszą być spełnione dwie rzeczy:
1. ostra krawędź,
2. sztywność.

Kartką papieru niekoniecznie w drukarni, ale nawet ładując ksero można się zaciąć.
Obyś nie musiał się przekonywać osobiście że byłeś w błędzie. Ja swoje wiem.Howgh.

Cyryl - 2010-07-01, 05:19

arek napisał/a:
1.czy nie powinna być czasem inna tablica w kodeksie są podane wymiary,w sklepach są takie z tworzywa o ile wiem to inne są we Włoszech inne np.w Niemczech i u nas

"3) ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;"

przy transporcie ładunków ponadnormatywnych z Niemiec i Włoch pojazdy, których pracę nadzorowałem były wyposażone w tablice kupione w Polsce i nie było żadnych zastrzeżeń. dodam, że na granicach dość drobiazgowo przyglądano się ładunkom i sposobie ich zabezpieczenia.
dla ciekawych - tutaj można znaleźć podręcznik przepisów UE odnośnie mocowania ładunków 217 stron: http://k.2a.pl/pliki/misc...idelines_pl.pdf
jest on podstawą szkoleń kierowców zawodowych w tym zakresie jakie prowadzę.

1. minimalne wymiary 32x32cm, no i w nocy musi być światlo czerwone, a do tego czerwone odblaskowe w kształcie innym niż trójkąt.
światło odblaskowe tylne (czerwone) trójkątne zarezerwowane jest dla zespołów pojazdów i pojazdów członowych (przyczepy, naczepy, autobusy przegubowe). wiadć, że tutaj będę musiał jeszcze dodać światło połączone ze światłami pozycyjnymi, oraz światło odblaskowe - czyli do formy finalnej jeszcze daleko.

2. na najbardziej wystającej krawędzi - czyli nie na rowerze, ale na najbardziej wystającej części bagażnika rowerowego.

SlawekEwa - 2010-07-01, 06:00

Cyryl czy to też ładunek i wymaga tablicy?
Cyryl - 2010-07-01, 07:02

nie jest to pojazd, poza obrys pojazdu wystaje, więc należy to traktować jako ładunek.
tutaj mamy taką sytuację, że ten bagażnik zasłania tylne światła oraz tablicę rejestracyjną, więc muszą być one powtórzone, ale są dwie rzeczy:
1. na listwie ze światłami i tablicą rejetracyjną nie ma świateł odblaskowych.
2. poza tym powinna być umieszczona tablica ostrzegawcza. jeżeli powierzchnia na jakiej umieścisz tablicę (na rowerach) pokrywa się z obrysem bagażnika, to można tak zrobić. jeżeli tylna krawędź bagażnika wystaje (wieziesz np. ja ja jeden rower), to tablica powinna być umieszczona na krawędzi bagażnika (w/g przepisów).

natomiast co do zraneiń papierem. ponieważ on nie ma sztywności aby rozciąć paluch trzeba nim przejechać wzdłuż krawędzi papieru. ale palec można rozciąć nawet nie głęboko i nie ma mowy o odcięciu, dlatego że brakuje temu ostrzu sztywności.
jeżeli krawędzie arkusza papieru zabezpieczymy, to nie posiadając ostrych krawędzi nie ma on mozliwości zranienia nas. niezależnie od prędkości z jaką w niego uderzymy - papier po prostu się złoży, zegnie.
i tak też jest z tą nieszczęsną tablicą (sztywniejsza od papieru, ale jednak miękka).

gdyby była ona ze stali, gdyby miała jakieś wzmocnienia (użebrowanie) znacznie zwiększające jej sztywność, nawet przy zabezpieczonych krawędzich mogłaby być niebezpieczna.

proszę się jeszcze raz przyjrzeć rynienkom bagażnika rowerowego. mają one profil i są sztywne (mają dźwigać rower). więc jeżeli przyjmiemy że będzie przebiegalo dziecko i z roztargnieniu uderzy głową w tą rynienkę (co jest tak samo prawdopodobne jak w moją tablicę), rynienka ta nie zegnie się (jak tablica) i będzie stanowiła ostrze.
w takim przypadku (moim zdaniem większego zagrożenia) producent niemiecki i inni przewiduje zabezpieczenie krawędzi jako wystarczające.

tachowp - 2010-07-08, 19:06

Witam! Zaczynam przygodę z kamperem (wcześniej przyczep) i uważnie czytam wszystko o rozwiązaniach dotyczących zgody z przepisami i BHP . Przeczytałem Wasze opinie na temat tablicy kolegi i dochodzę do wniosku że lepiej zastąpić blachę czymś miękkim. Widziałem kiedyś taką wykonaną z folii więc może warto się zastanowić kto produkuje i gdzie można nabyć taką "miękką" tablicę. A rozwiazanie kolegi z blachą może być w pozycji podniesionej kłopotliwe i niebezpieczne. Pozdrawiam!!!!
MILUŚ - 2010-07-08, 19:27

Cyryl........ Krzysztof......... zamontujżesz tą cholerną tablicę na trytytkach i zyskasz święty spokój ........... od tych z CT i ........ tatusiów przyszłych ofiar........... :chytry

:spoko

Cyryl - 2010-07-09, 18:38

xxx
darboch - 2010-07-09, 21:25

Cyryl napisał/a:
otóż większość kolegów potraktowała mnie jak potencjalnego zabójcę, a w najlepszym razie za pomylonego i to dość groźnego.
brakowało tu tylko wypowiedzi polecających mi kaftan bezpieczeństwa

nie uogólniaj...jak to na forum są wypowiedzi róznego rodzaju...ja zamówiłem tablice z pcv firmy fiamma i powiem,że jest całkiem całkiem...światła odblaskowe,otwory na zamocowanie uchwytów.W przyszłym tygodniu wkleję zdjecie.

Cyryl - 2010-07-10, 04:04

xxx
SlawekEwa - 2010-07-10, 06:00

darboch napisał/a:
ja zamówiłem tablice z pcv firmy fiamma

Podobno tablice nie metalowe nie są honorowane przez policję włoską :evil:

darboch - 2010-07-10, 09:10

Wiem ale tam sie nie wybieram...notabene firma włoska robi tablice nie respektowane w ich panstwie :lol:
maszakow - 2010-07-12, 09:07

Cytat:
Krawędzie możesz zawsze zabezpieczyć - sa takie nakładki z tworzyw lub gumy wzmacniane czasami metalem - ale przy takiej aplikacji to nadal nie będzie bezpieczne. Wpadając na coś takiego nie potniesz się, ale zaboli i to mocno.

OK kolego Wodniku :-P

pirat666 - 2010-07-12, 09:35

Tablica zabezpieczona i jest teraz OK
Pytanie czy by się udało tak ładnie zabezpieczyć gdyby nie torpedowanie pomysłu ?

Z drugiej strony nawet tak zabezpieczonej tablicy bym w ten sposób u siebie nie zamontował (choć nie mam jeszcze żadnej he he) :)

Zdecydowanie podoba mi się pomysł na zawiaskach i tablica jest wówczas widoczna również przy złożonym bagażniku.

Tak czy inaczej warto te tabliczki taką krawędziówką zabezpieczyć bez względu na sposób montażu.

I mam nadzieję, że się nie gniewasz za krytykę :spoko

Cyryl - 2010-07-13, 14:42

xxx
roger - 2010-07-13, 15:02

Cyryl napisał/a:
to nie jest krytyka, tylko traktowanie poważnego człowieka jak małego Kazia

To co piszą "wrogowie" Twojego pomysłu to nie traktowanie Cię jak małego Kazia .... tylko zwrócenie uwagi na rzecz istotna ze względów bezpieczeństwa...... A stawianie przeciwników Twojego pomysłu tablicowego na równi z "lożą szyderców" i oportunistami Twoim zdaniem odkrywczo genialnego pomysłu montażu tablicy jest chyba troszkę nie na miejscu nasz poważny i rozsądny kolego ..... nie wszystko co wymyślisz czy zrobisz musi powodować zachwyty ogółu i nie należy każdej uwagi odbierać jak personalne bombardowanie Twojej osoby .... ;)

PS
Podobnie jak Piotr (pirat666) w życiu nie umieściłbym tak tablicy ostrzegawczej ... a dywagacje na temat tego czy to jest miękka gilotyna sztywna .....czy teraz już dobrze zabezpieczona czy źle odpuszczę sobie ...... dla mnie pomysł nie do przyjęcia.
I powiem szczerze troszkę mnie zniesmaczyły Twoje ostatnie wywody o tych "dobrych" i "złych" kolegach .... ;) napij się piwka i jeździj z nią bezpiecznie ....Twój kamperek będzie charakterystyczny bo myślę że naśladowców nie znajdziesz ..... ;)

StasioiJola - 2010-07-13, 15:14

Panowie -SĄ WAKACJE i każdy ma swoje racje!!!! To tak żeby się rymnęło !! :szeroki_usmiech A tak w ogóle to LUZ, BLUES I COCA COLA!!!! :haha: :spoko
roger - 2010-07-13, 15:22

...... i trawka ...... duzo trawki ..... jak jest trawka rodzą się pomysły czasem genialne .... ;)

....niezależnie jak dwuznacznie to zabrzmiało .... ;) :bajer :haha: :haha: :haha:

Cyryl - 2010-07-13, 17:33

xxx
Ahmed - 2010-07-13, 17:48

roger napisał/a:
..... i trawka ...... duzo trawki ..... j

KOGUT napisał/a:
odpręż się chłopie , zioło zapal....

Powariowali z tych upałów :haha: :haha: :haha:

roger - 2010-07-13, 17:57

Cyryl napisał/a:
ja sam na to nie wpadłem, tylko adoptowałem z transportu. takie tablice stosowałem w przewozach na terenie Niemiec

To może zaadaptuj też kawałek tego gabarytu ...... bo częściowe adaptacje są jak nie przemyślane adopcje .....
Na gabarycie powierzchnia przylegania tablicy do gabarytu to przeważnie 100% a nie niecałe 10% jak u Ciebie ....OK jesteś mądrzejszy i wiesz lepiej przyjąłem do wiadomości ...
Mnie nie przekonałeś i nie przekonasz ..... to rozwiązanie jest niebezpieczne i moim zdaniem nie zgodne z prawem ...... to co zabezpieczyłeś powoduje tylko mniej drastyczne wizje nieszczęścia ....... tak wiesz troszkę mniej krwi.

PS
Nie ma sensu dyskusja z Tobą Cyrylu w tym temacie ponieważ jesteś bezwzględnie przekonany co do słuszności swojej koncepcji i nie docierają do Ciebie nawet rzeczowe argumenty i rady ...... więc na zakończenie

PIĘKNA TABLICA....... niech się sprawuje bez problemowo .....

A dyskutować będziesz z policją przy kontroli .... ;)

Cyryl - 2010-07-13, 19:32

xxx
pirat666 - 2010-07-13, 19:38

Kolego Cyryl, pokazałeś swój pomysł, naraziłeś się na krytykę i nie przyjmujesz tego na klatę tylko brniesz dalej w ślepy zaułek.
A podpierając się przy tym swoim doświadczeniem tylko "rujnujesz" to czego dokonałeś.

Ponad gabaryty zwykle śmigają w nocy z obstawą pilotów więc gdzie tu porównanie do kamperka na parkingu gdzie auto przy aucie czasem stoi ? (pytanie retoryczne nie odpisuj :diabelski_usmiech )

roger - 2010-07-13, 19:50

No własnie o takim "nie ma sensu" pisałem ....

Zgodnie z ITD"
- ładunek nie może wystawać na odległość większą niż 2 m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu lub zespołu pojazdów: w przypadku przyczepy kłonicowej odległość liczy się od osi przyczepy,
- ładunek nie może wystawać z przodu na odległość większa niż 0, 5 m od przedniej płaszczyzny obrysu i większa niż 1, 5 m od siedzenia dla kierującego.
- ładunek wystający z tyłu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyżnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej ( np. stożku, ostrosłupie) widoczna od tyłu łaczna powierzchnia pasów powinna wynosić conajmniej 1000 cm 2 przy czym nie może byc mniej niz po dwa pasy kazdej barwy: ponadto w okresie nieodstatecznej widoczności na najbardziej wystajacej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe: przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej.
Jeśli masa, nacisku osi lub wymiaru pojazdu wraz z ładunkiem lub bez ładunku są większe od dopuszczalnych, przewidzianych dla danej drogi w przepisach określających warunki techniczne pojazdów oraz określonych w ust. 6, 8 i 10, przejazd pojazdu jest dozwolony tylko pod warunkiem uzyskania zezwolenia.

I dalej rzeczowo CE
Oznaczenie/Oznakowanie CE umieszczone na wyrobie jest deklaracją producenta, że oznakowany produkt spełnia wymagania dyrektyw tzw. "Nowego Podejścia" Unii Europejskiej (UE).
Dyrektywy te dotyczą zagadnień związanych z bezpieczeństwem użytkowania, ochroną zdrowia i ochroną środowiska, określają zagrożenia, które producent powinien wykryć i wyeliminować. Zatem, producent oznaczając swój produkt znakiem CE deklaruje, że produkt nie zagraża zdrowiu ani nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego – nie tylko w postaci gotowej, ale również na wszystkich etapach wytwarzania. Zachodzi tu jednak tylko "domniemanie zgodności" tego produktu ze wszystkimi wymaganiami, zapisanymi w odnoszących się do produktu dyrektywach .....

To definicja encyklopedyczna nie widzi mi się grona .......
Ale Ty wiesz lepiej ... ;) i niech tak zostanie noże i wiatrówki też maja oznaczena CE ....

Cyryl - 2010-07-13, 20:55

xxx
roger - 2010-07-13, 21:03

Cyryl napisał/a:
i proszę teraz mi powiedzieć, czy koledzy tak lekce sobie ważą zdrowie swoich bliskich, swoich dzieci i innych?

TAK własnie tak ....my o zupie Ty o .....upie ..... ;) a przyczep sobie jeszcze armatę na loże ..... z oznakowaniem czy bez wszystko jedno .....na ścianę fortepian przyklej ..... PATEX to ponoć dobry klej ma certyfikat CE ..... ;) to Twój dom i Twoje królestwo tylko nie mów nam wszystkim ze to co robisz jest jedynie słusznym, dobrym i prawym rozwiązaniem ......bo zaczynam myslec ze pisze tu Jacek KUR..... albo Adaś Biel.... proszę Cię nie brnij dalej w ta polemikę bo tak jak pirat napisał zaczyna upadac wizerunek "biegłego w prawie i przepisach ruchu ludka" myslacego logicznie i konstruktywnie a wyłania się cietrzew ...... :(

PS
Ja sie tu więcej nie odzywam.....

darboch - 2010-07-13, 21:16

roger napisał/a:
zaczynam myslec ze pisze tu Jacek KUR..... albo Adaś Biel....

aleś mnie teraz wystraszył...oby to był żart ciągły i nieustający :haha: :box :zastrzelic

StasioiJola - 2010-07-13, 21:46

Ciekawa dyskusja!!!!!!!!! :haha: :haha: Bardzo ciekawa !!!!! :szeroki_usmiech Dawać , dawać- bo si.........e nudno na forum zrobiło!!! :bajer :hihi: :hihi:

Ja tam teraz idę na :pifko a pózniej :drzemka: !!! Zobaczę jutro do czego doszliście!! :roll: :spoko

StasioiJola - 2010-07-13, 22:14

Adasiu - nie wiedziałem ,że drzemią wTobie takie zdolności poetyckie !!! :haha: :haha: :spoko
StasioiJola - 2010-07-13, 22:23

Jak spię to nie piję, a jak pije to nie śpię!!!! :haha: :spoko A dym to czasami w oczy gryzie!! :szeroki_usmiech
roger - 2010-07-13, 22:33

StasioiJola napisał/a:
Adasiu - nie wiedziałem ,że drzemią wTobie takie zdolności poetyckie !!

Nosił kogut razy kilka......
Nosił w brzuchu ....znosił z tyłka....
Raz jajeczko raz kamienie
Straszny talent w draniu drzemie

Pościk głupi pościk mądry
Post zaczepny i obronny
czasem w ludzi nie miał wiary
wiec go z MO spałowali .....

Prewencyjne dostał baty
w grzebień w kuper swój garbaty
Na nie wiele to się zdało
całkiem we łbie go złamało ...

;)

roger - 2010-07-13, 22:59

A kto powiedział ze mialo się podobać ...... :chytry
Joluś - 2010-07-14, 07:51

Robert.... :bukiet: masz jeszcze coś ,bo fajne te twoje wierszyki. :spoko :spoko
Joluś - 2010-07-14, 08:21

:lol: Adaś ,a może ten będzie Ci się podobał. :) :)

Zawsze o tej samej porze
czy deszcz pada, czy wiatr wieje
wiosną.... zimą ....czy jesienią
KUKURYKU......Kogut pieje.

Rano pieje kilka razy
zaś w południe razy dwa
wszyscy śmieją się z
Koguta że ...zegarek w głowie ma. :spoko :spoko

Andrzej 73 - 2010-07-14, 09:04

Oooooo .....widzę ciekawą dyskusję. Co za fascynujący temat...... :-P
darboch - 2010-07-14, 09:20

Kącik literacki się zrobił :ok
48a-ELANKO - 2010-07-14, 09:26

A może jakaś poezja na temat tablicy na bagażnik rowerowy?
48a-ELANKO - 2010-07-14, 09:37

Adaś ! Jesteś niemożliwy!!!

Zaraz wszystko będzie w off topie !

darboch - 2010-07-14, 09:44

KOGUT napisał/a:
darboch napisał/a:
Kącik literacki się zrobił

chyba szkarady Rogera nie zaliczasz do całości :haha: :haha: :haha:

jasne ze tak :diabelski_usmiech

Ahmed - 2010-07-14, 10:05

KOGUT napisał/a:
Tablica ostrzegawcza w czerwono białe paski jest ...

Gdy jej nie masz , cieszy się niebieski zwierz

Pawcio - 2010-07-15, 14:26

Ale sie uwzięliście na tą tablicę Cyrylka.
Ja takiej używam odkąd mam kamperka. Najpierw na bagażniku później na platformie.
Moja na krawędzie ma naciągniętą uszczeleczkę z pvc .

Cyryl taką gumkę na obwódkę możesz dostać w sklepach z artykułami technicznymi.
Ja w takiego rodzaju rzeczy zaopatruję się w Technozbycie. http://www.technozbyt.com.pl/
We Wrocławiu napewno znajdziesz sklep o podobnym profilu.

maszakow - 2010-07-15, 14:41

Kogut, Roger, dajcie spokój - eufemistycznie mówiąc "delikatnie" przegięliście z offtopem. Cyryl już się ocenzurował ... Adminów proszę o przeniesienie poezji chwili do odpowiedniego działu. i jest taki magiczny przycisk "Zamknij temat"...
pirat666 - 2010-07-15, 15:31

Cyryl wyprostował swoje posty xxx :) i słusznie bo ta droga do niczego nie prowadziła.
Teraz tylko coby administracja pozamiatała i będzie git :bukiet:

AUTOJUR - 2010-07-15, 20:01

Wszystko ok ale kasowanie postów to już troch nieładnie :diabelski_usmiech Chwilami jesteśmy bardzo upier....... ale tu chodzi o nasze dziecie i nie tylko :bigok
pannet1 - 2012-08-29, 16:57
Temat postu: wzor znaku
Panowie ...podajcie wymiary i ilość pasów czerwonych dla tablicy tylnego bag. na rower
a najlepiej symbol techn. tego znaku
Z góry dziękuję

SlawekEwa - 2012-08-29, 17:44

pannet1 napisał/a:
Panowie ...podajcie wymiary i ilość pasów czerwonych dla tablicy tylnego bag. na rower

Zależy gdzie jedziesz z rowerami?
Hiszpania ma inaczej jak reszta Europy :bajer

wbobowski - 2012-08-29, 19:51
Temat postu: Re: wzor znaku
pannet1 napisał/a:
a najlepiej symbol techn. tego znaku
Z góry dziękuję

Tu masz wzór i od razu możliwość zakupu 4x taniej niż w zachodnich katalogach.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=13705

GregSad - 2012-08-29, 21:46

Witajcie,
Przepraszam że tak się wtrącę w temat w którym nie uczestniczyłem, ale swoją tablicę kupiłem we Włoszech za 6,15 Eur. na stacji benzynowej. Jest plastikowa z dużymi czerwonymi odblaskami w narożnikach. Były również stalowe za 12 czy 15 Eur. Uznałem że ten plastik nie ulegnie tak szybko "biodegradacji" i dobrze zrobiłem. Po prawie 3 tygodniach eksploatacji tablica praktycznie nie nosi śladów użytkowania.
Tak że 25 zł to zawsze taniej niż 40, które i tak trzeba na coś nakleić :wyszczerzony:

Pozdrawiam
Grzegorz

wbobowski - 2012-08-29, 23:57

GregSad napisał/a:
Tak że 25 zł to zawsze taniej niż 40

Oczywiście, ale po to trzeba dojechać do Włoch. I zaczym sie je znajdzie (lub nie) możne mieć do czynienia z tymi, co je egzekwują.
Natomiast wystarczy zajrzeć do katalogu Frankany czy Movery a tam są ceny 30-45 Euro. Ja wyrażnie napisałem o cenach w katalogach.
A poza tym, te za 40 zł są z odblaskowego baneru, miękkie, można je dowolnie mocować. Miałem i plastikowe i metalowe i dlatego proponuję dużo lepsze.
Ale wybór należy do każdego, kogo to interesuje. Zamówiłem te tablice, bo zainteresowani koledzy z forum sami o to zabiegali.
GregSad napisał/a:
które i tak trzeba na coś nakleić

Nie trzeba na nic naklejać, bo są one wykonane z baneru odblaskowego z otworami do mocowania. Zdjęcie przedstawia tylko wzór a nie konkretny wyrób.

GregSad - 2012-08-30, 10:26

Okej poddaje sie :wyszczerzony:

Nie będę na "siłę" namawiał :-P

Ale mój wariant można traktować jako "awaryjny".

Pozdrawiam
Grzegorz

Cyryl - 2012-08-30, 15:41

tablica ma mieć minimum 1000cm2 co najmniej dwa pasy czerwone i dwa białe, w okresie zmniejszonej widoczności czerwone światło.
GregSad - 2012-08-30, 20:28

Cyryl,
a skąd masz ten przepis? te centymetry i to światło? :?: :?: :?:
Wszystkie tablice z którymi się spotkałem i które widziałem były tylko odblaskowe albo miały w każdym narożniku duży okrągły czerwony odblask. Na pewno nie miały żadnego światła i były zgodne z przepisami.

Tak że może nie do końca jest tak jak piszesz :wyszczerzony:

Pozdr.
Grzegorz

GregSad - 2012-08-30, 20:31

Jeszcze jedno

wszystkie były kwadratowe. Więc z tą dowolnością kształtów to też chyba nie do końca :wyszczerzony:

Pozdr

Cyryl - 2012-08-30, 20:46

GregSad napisał/a:
Cyryl,
a skąd masz ten przepis? te centymetry i to światło? :?: :?: :?:
...

Prawo o Ruchu Drogowym
Oddział 4 Warunki używania pojazdów w ruchu drogowym.
Art. 61.
ust. 8:
Ładunek wystający poza przednią lub boczne płaszczyzny obrysu pojazdu powinien być oznaczony. Dotyczy to również ładunku wystającego poza tylną płaszczyznę obrysu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m.
ust. 9
punkt 3 i 4:
3) ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1 000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;
4) ładunek wystający z tyłu samochodu osobowego lub przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku.

GregSad - 2012-08-30, 21:05

Taaaa Prawo o ruchu drogowym to skarbnica mądrości na każdą okazję :haha:

A tak na poważnie ja mówię o tym co jest używane i ogólnie przyjęte do stosowania.

Także bez urazy :aniolek

Pozdr.

Cyryl - 2012-08-31, 05:00

tylko zacytowałem obowiązujące prawo.
tak jak wspomniałeś tablice dostępne w handlu i do kamperów i do pojazdów wożących ładunki ponadnormatywne są prawie wyłącznie kwadratowe.

ciekawy jestem reakcji policjanta, gdyby ktoś sobie na rowerze zamontował stożek lub ostrosłup. jak czytamy prawo nie ogranicza kształtu bryły, więc ktoś pomysłowy mógłby zrobić sobie jakąś nieregularną bryłę w kształcie powiedzmy popiersia Lenina, mającej ze strony skierowanej na zewnątrz powierzchnię (nie musi być płaska w/g prawa) odpowiadającą tym 1000cm2.

GregSad - 2012-08-31, 08:39

Popiersie Lenina to fajny pomysł, na płasko naturalnie :lol:

Można pójść dalej sylwetki ogólnie nielubianych polityków itd :haha:

tylko pytanie czy ktoś chciałby wozić coś takiego na swoim ukochanym kamperku?

Pozdr.

Cyryl - 2012-08-31, 11:02

teoretycznie to popiersie Lenina nie musiałoby być płaskie, bo według prawa możebyć to figura geometryczna i "widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1 000 cm2".

czyli bierzemy popiersie, sprawdzamy czy w rzucie poziomym daje on powierzchnię co najmniej 1000cm2, jeżeli tak, malujemy w białoczerowne pasy (co najmniej dwa w każdym kolorze), montujemy w oczkach czerwone odblaski, a na czole czerwone światło zespolone z pozycyjnymi.

i gotowe.

wbobowski - 2012-08-31, 22:57

Banery odblaskowe, o których wspominalem wyzej załatwiają 2 tematy. Mają wiecej niż po dwa pasy w obu kolorach, 50x50cm to 2,5 raza tyle co minimum, jeśli chodzi o nasze, wyżej cytowane przepisy, a przede wszystkim obowiązują w innych krajach Europy.
pannet1 - 2012-09-11, 10:11
Temat postu: Oznakowanie bagazu z tyłu
Widuję mnóstwo kamperów z bag. z tyłu bez dodatkowych tablic.
Ja bez tablicy podjechałem o radę w st,diagnostycznej/ pouczono mnie że wystarczy paskowato pomalowany zderzak.
Ale czytajac tu w CT wiele warunków oznaczania i ich wykonania dorobiłem tablice z linoleum-miękka 32x32 a że nadal ciągniecie ten temat namalowałem pasy 50x50cm na pokrowcu rowerowym/ gdyż uwazam że pokrowiec chroni przed kradzierzą a malowany znak jest najlepszy/
Kto znajdzie przepis ża nic nie potrzeba........!!!!.

Banan - 2012-09-11, 10:52

Cytat:
Kto znajdzie przepis ża nic nie potrzeba........!!!!.

Takiego przepisu nie ma, więc nikt go nie znajdzie, a co dokładnie trzeba posiadać, precyzyjnie i ze wszystkimi paragrafami opisał Cyryl kilka postów wyżej ;)

Przewożenie ładunku nieoznaczonego lub oznaczonego w niewłaściwy sposób grozi mandatem karnym w wysokości 100 zł. Jeśli ponadto ładunek będzie ograniczać widoczność drogi lub zasłaniać światła, urządzenia sygnalizacyjne, tablice rejestracyjne lub inne tablice albo znaki, w które pojazd jest zaopatrzony, kierowca otrzyma mandat 250-złotowy.

Wybór należy do Was :bigok

:spoko

Tröy Deströy - 2012-09-22, 23:15

Może nie powinienem się tym chwalić :-P ale mając tak spięte ( pasy i linki zabezpieczające) rowery przeżyłem kontrolę drogową na Mazurach :wyszczerzony:
wbobowski - 2012-09-22, 23:49

Budgie napisał/a:
przeżyłem kontrolę drogową na Mazurach

To albo masz szczęście albo policjant nie był do końca kumaty.

Fux - 2012-09-23, 08:01

Tablica i lampy nie zasłonięte, to w czym rzecz... :wyszczerzony:
jarekzpolski - 2012-09-23, 09:26

7 stron dyskusji o kawałku plastiku w pasy i co by tu zrobic żeby go nie kupić... :roll:
gilotynować dzieciaki, samemu sie pochlastać czy może przeszczepić coś z ciężarówki :mrgreen:

jak Wam zaspany kierowca TIR-a wjedzie w dupę to wspomnicie jeszcze te 40 dychy których było tak żal...

chyba założę wątek "Czym mogę sobie wyciąć klocki hamulcowe z drewna sosnowego po taniości ?"
Liczę na owocną dyskusję :spoko

SlawekEwa - 2012-09-23, 12:00

jarekzpolski napisał/a:
jak Wam zaspany kierowca TIR-a wjedzie w dupę to

Jak zaspany Ci nawet tablica 1mx1m nie pomoże :-P [/b]

andreas p - 2012-09-23, 14:54

jarekzpolski napisał/a:
7 stron dyskusji o kawałku plastiku w pasy i co by tu zrobic żeby go nie kupić... :roll:
gilotynować dzieciaki, samemu sie pochlastać czy może przeszczepić coś z ciężarówki :mrgreen:

jak Wam zaspany kierowca TIR-a wjedzie w dupę to wspomnicie jeszcze te 40 dychy których było tak żal...

chyba założę wątek "Czym mogę sobie wyciąć klocki hamulcowe z drewna sosnowego po taniości ?"

Popieram w 100%

Stawiam Ci Piwo za ta wypowiedz :pifko :pifko :pifko [/b]

Poprawa cytatu.WB

majsterus - 2012-09-23, 20:41

a ja mam coś takiego.

płyta z tworzywa, odblaskowa, można naginać

anonymous picture upload

Witold Cherubin - 2012-09-23, 21:09

andreas p napisał/a:
jarekzpolski napisał/a:

Popieram w 100%

Stawiam Ci Piwo za ta wypowiedz :pifko :pifko :pifko [/b]

Popieram w całej rozciągłości. :szeroki_usmiech
Być może w Polsce spotkaliście policjanta nie znającego przepisów, ale za granicą nie radzę eksperymentować - to może drogo kosztować.
Nie rozumiem takiego sposobu myślenia - skoro jest wymagana tablica ostrzegająca to dlaczego jej nie kupić za naprawdę niewielkie pieniądze (ja kupiłem taką tablicę na bagażnik rowerowy za ok. 35 PLN) i ją wożę bo mandat za jej brak jest dużo wyższy.
Pozdrawiam :spoko

Poprawa cytatu.WB

jarekzpolski - 2012-09-23, 21:10

całkiem udane zdjęcie odblaskowej płyty, ale musiałem włożyć trochę wysiłku żeby oderwać wzrok od pierwszego planu po prawej... :mrgreen:

Przekaż Paniom uszanowania :bukiet:

Pozdrawiam

HENRYCZEK - 2013-02-18, 17:53

Poczytałem o tablicach ostrzegawczych i mam wątpliwość.
Czy dla bagażnika jak na foto,konieczne jest ich stosowanie?

Ps
Bagaznik jest zapinany na hak

Fux - 2013-02-18, 18:07

Skoro masz oświetlenie, to myślę, że nie...
emicargo - 2013-02-18, 19:39

Fux napisał/a:

Przepisy są jednoznaczne -jeżeli wystaje do 0,5m nie musi być oznakowane w ogóle, powyżej 0,5m ma być tablica w biało-czerwone pasy o powierzchni min. 1000cm2 po min. dwa pasy każdgo koloru, a w warunkach ograniczonej widoczności dodatkowo światłem koloru czerwonego. Ponadto jeżeli wasz kamper jest zarejestrowany jako osobowy to ładunek wystający z tyłu samochodu osobowego może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach
co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku. :ok

bryzby - 2013-02-18, 19:45

Fux napisał/a:

Kolega ma rację, ale ja mimo wszystko zamontuję taką tablicę(koszt od 25-40 PLN) i mam gdzieś jakiegoś "inteligentnego" strażnika wiejskiego i czas stracony na bezprzedmiotową dyskusję.

Fux - 2013-02-18, 20:13

Myślisz, że Thule wprowadziłoby coś niezgodnego z przepisami do obrotu? :roll:
bryzby - 2013-02-18, 20:25

Myślę, że w różnych krajach jest różne prawo i chyba to ,że bedę miał tablicę to będzie mniejsze wykroczenie gdy jej nie będzie. Nie jestem w stanie zorientować się w 100% gdzie jest to wymagane a gdzie nie, więc wolę założyć i zapomnieć.
SlawekEwa - 2013-02-18, 20:46

emicargo napisał/a:
Przepisy są jednoznaczne -jeżeli wystaje do 0,5m nie musi być oznakowane w ogóle, powyżej 0,5m ma być tablica w biało-czerwone pasy o powierzchni min. 1000cm2 po min. dwa pasy każdgo koloru, a w warunkach ograniczonej widoczności dodatkowo światłem koloru czerwonego. Ponadto jeżeli wasz kamper jest zarejestrowany jako osobowy to ładunek wystający z tyłu samochodu osobowego może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach
co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku.

w tym przypadku ten przepis nie ma zastosowania :-/
Mam taki sam bagażnik i tak oświetlony, ale na wszelki wypadek tablice odblaskową też.
Jak rozwiążesz problem z tablicą rej.?

HENRYCZEK - 2013-02-18, 20:56

[quote="SlawekEwa"]
emicargo napisał/a:

Jak rozwiążesz problem z tablicą rej.?

Jeżeli chodzi o Mnie to od czasu jak w PL zapłaciłem mając podróbkę, przekładam oryginał.
Obecnie analizuje montaż tablicy w górnej czesci pojazdu.

SlawekEwa - 2013-02-18, 20:57

HENRYCZEK napisał/a:
przekładam oryginał.

Tak też nie wolno :gwm

Fux - 2013-02-18, 20:58

Mam tablicę informacyjną o nrze rej. samochodu i to przechodzi.
Info od znajomego, mającego kontakty ze służbami.