Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przeróbka busa

szpula - 2010-07-06, 12:10
Temat postu: Przeróbka busa
Witam. Posiadamy Citroena Jumpera 'maxa' ,postanowiliśmy przerobić go na campera. Szukamy podpowiedzi ludzi którzy robili to samo. Zdjęcia i podpowiedzi etapów robót bardzo by nam pomogły w celu uniknięcia błędów.
kaimar - 2010-07-06, 12:13

http://sbmcc.co.uk/photo1.php
Misio - 2010-07-06, 16:14

Hej! Myśmy zrobili na bazie Fiata Ducato, jest trochę zdjęć w poście "Nasz kamperek malusi", a jakby co to po prostu pytajcie. Życzymy powodzenia! :kwiatki: Danka
maszakow - 2010-07-07, 12:57

Zachęcam by przejrzeć dział "Nadwozia kempingowe i zabudowy" (chyba jeszcze tego nie zrobiłeś. Znajdziesz trochę tematów. Temat o Milce na razie sobie odpuść :diabelski_usmiech , chyba że masz 2 dni i 3 noce na lekturę. :diabelski_usmiech
Henryk i Danka przerobili sobie "krótkiego" a ty masz 2 metry kw więcej, od tego faktycznie możesz zacząć.

Misio - 2010-07-07, 16:28

No to akurat masz miejsce na łazienkę - hura! Ale pytać się możesz. :)
marcin_z1 - 2010-07-07, 18:33

KOGUT napisał/a:
Proponuje Ci na początek zrobić rampę z tyłu a na niej obudowany kibelek i może nawet kabinę prysznicową , w środku to zabiera miejsce a w blaszaku miejsca mało , bez takiej rampy nigdy bym się nie zdecydował na takie manewry . :spoko

Też nad tym myślę ale cosik mi się wydaje że to jedna z trudniejszych spraw, bo trzeba gdzieś taką "budę" kupić. Hmmm ale gdzie??? :gwm

eMKa - 2010-07-08, 16:04

Sam mam zabudowe zrobiona na Ducacie 09 2,3JTD wersja 17H (na kołach 16")w stylu Possl 2
Wykonała mi go firma Camperia koło Opola ( www.camperia.eu ).Jestem b.zadowolony,nie ma sie do czego przyczepic ,wszystko zrobione tak jak chciałem,moge z czystym sumieniem powiedziec ze przewyższa oryginalne zabudoy,(np meble mam ze sklejki z balsy). Możesz przyjechać i obejrzeć
Zanim zdecydowałem sie na zabudowe,obejrzałem dziesiatki "Possli",zrobiłem tysiace km. ale nie żałuje decyzji
POLAK POTRAFI :)
:spoko

marcin_z1 - 2010-07-17, 18:22

eMKa napisał/a:
Sam mam zabudowe zrobiona na Ducacie 09 2,3JTD wersja 17H (na kołach 16")w stylu Possl 2

Fotki byś My pewnie wszyscy pooglądali :ok :ok :ok
Pozdrawiam

eMKa - 2010-07-26, 21:54

CAMPERIA
Made in Poland

papamila - 2010-07-27, 07:38

montuj rampę na moto, tam zawsze postawisz rowery
odwrotnie się nie da :spoko

StasioiJola - 2010-07-27, 09:32

Jarek ma 100% racji - tym bardziej że masz podwozie z rama do którego możesz swobodnie przymocować rampę na motocykl . Ja tak mam a na rampę załozyłem szybko demontowalny na 4 śrubkach bagaznik na rowery. Dodatkową zaletą jest to , że rowery masz wygodnie zakładac i zdejmować bo jest nisko!!! :szeroki_usmiech Wadą to, że nie możesz tego złożyc jak nic nie wieziesz!!! :szeroki_usmiech :spoko
papamila - 2010-07-27, 10:01

StasioiJola napisał/a:
Wadą to, że nie możesz tego złożyc jak nic nie wieziesz

to zrób rampę demontowalną
albo jeszcze lepiej- podnoszoną , do pionu

eMKa - 2010-07-27, 22:04

OK :)
Jestem zdecydowany na rampe
A robiliście je sami czy gotowce,znalazłem cos takiego

http://moto.allegro.pl/it...b_4_rowery.html

Fux - 2011-02-17, 17:24

I jak wrażenia z eksploatacji?
eMKa - 2011-02-17, 21:57

Rok eksploatacji i 12500 km.Były dwie wpadki, jedna z markizą:
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
i druga z oknem w drzwiach, zaczęło przeciekać, w jednym miejscu nie dociągnięcie przy uszczelnieniu.Oczywiście uszczelniłem.
Jestem zadowolony, szkoda że nie wypróbowałem zimą, (Uniejów) ale nie dorobiłem się opon zimowych i odpuściłem.Jak się później okazało mogłem jechać, pogoda była jesienna.Ogrzewanie też testowałem, jest ok.

Ogólnie cieszę się jak dziecko, i nie mogę się doczekać nowego sezonu :ok

Ducaciak - 2011-02-22, 08:56

mam pytanko gdzie kupiłeś okna do swojego Camperka?
czy okna z przyczepy bedą pasować?

eMKa - 2011-02-22, 21:55

Ducaciak napisał/a:
mam pytanko gdzie kupiłeś okna do swojego Camperka?
czy okna z przyczepy bedą pasować?

1.Wszystko kupiłem u wykonawcy, ale handlują nimi praktycznie wszyscy co maja części do Camperów
okna to temat rzeka może kosztować 15 lub 150 euro. i więcej.
2. Okna od przyczepy to praktycznie to samo, ale w sprawie montażu lepiej spytaj tych co przerabiali temat.

maszakow - 2011-02-22, 22:14

Ducaciak, Wszyscy co przerabiają furgony na osobówki dobiorą ci odpowiednie okna. W Ducato oryginalne są dośc malutkie :) bo wzmocnienia nie pozwalają na większe. okna to zreguły koszt 250-300 PLN/szt zależnie kto co i do jakiego auta. panoramy - znacznie droższe.
gebi6 - 2011-02-23, 09:24

Witam
Jezeli chodzi o okna dachowe to nie każde nadaje się do kampera.Niektóre są tylko do przyczepy.Taką informację otrzymaliśmy od sprzedawcy ,kupując okno do swojego Ducato.Nie zgł,ebialiśmy tematu ale przypuszczam,że chodzi o prędkość jazdy.

Ducaciak - 2011-02-23, 11:50

ok
dzieki wszystkim za info
jak miną te arktyczne mrozy wybiore sie do firmy która zabudowuje Busy [ przy -17 Ducto coś nie chciało ze mną rozmawiać] :(
szukam przedewszystkim okna na tylne drzwi otwieranego na zewnątrz.
w częsci przedniej myślałem o rozsówanych na boki oknach z Ducato Panoramy ale właśnie musiał bym usunąć wzmocnienie z przedniej lewej strony??

camperia - 2012-04-26, 13:16

eMKa napisał/a:
Rok eksploatacji i 12500 km.Były dwie wpadki, jedna z markizą:
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0
i druga z oknem w drzwiach, zaczęło przeciekać, w jednym miejscu nie dociągnięcie przy uszczelnieniu.Oczywiście uszczelniłem.
Jestem zadowolony, szkoda że nie wypróbowałem zimą, (Uniejów) ale nie dorobiłem się opon zimowych i odpuściłem.Jak się później okazało mogłem jechać, pogoda była jesienna.Ogrzewanie też testowałem, jest ok.

Odpowiadam tak późno, ponieważ niedawno dowiedziałem się o w/w postach oraz za dużo pracy bieżącej - sezon w pełni.

Gorąco zachęcam najpierw do kontaktu z nami - u nas zawsze Klient otrzymuje gwarancję, więc i prawo do bezkosztowej naprawy w tym okresie. Często jednak potrafimy dojść do porozumienia na korzyść Klienta również, gdy już gwarancja przestaje obowiązywać.

Błędy zdarzają się każdemu, w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi, jednak zawsze staramy się wszystko wykonać na najwyższym poziomie i jak najlepiej, żeby takie usterki zredukować praktycznie do zera.

slawwoj - 2012-09-05, 15:24

eMKa napisał/a:

I o to w tym wszystkim chodzi.

Remistenes - 2012-09-06, 21:09

slawwoj napisał/a:
eMKa napisał/a:

Zawsze można jeszcze zrobić wyprawę na Włochy południowe. W październiku jak jest słonecznie, można się na plaży opalać i w morzu kąpać - to była moa pierwsza taka wyprawa i byłem pozytywnie zaszokowany. A w takim Wiedniu, jeszcze po drodze, w zimowych kurtkach zwiedzaliśmy... ;-)