Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - żarówki diodowe

airgaston - 2010-07-12, 22:28
Temat postu: żarówki diodowe
Jak juz kiedyś pisałem, z powodu dużej pradożerności klasycznych żarówek i znacznej ich ilości w moim autku szczególnie z tyłu, wymieniłem te które raczą sie świecić przez cały czas na diodowe, ale takie dobre nie za 5zł. Po czym pojechałem perfidnie na przegląd. Nic nie mówiłem diagnoście. Powiedział że mu wisi to czy ma taka żarówka homologacje. Ważne że swieci odpowiednio jasno, czas zapalenia ma znacznie krótszy (dot stopu), konsumują mało prądu i rzadko się przepalają, zwłaszcza zdublowane jak w ducato a nasze przepisy nadążają tak za rzeczywistością jak słoń za gokartem :lol:
Przypomniał mi jakie draki były w latach 90 z trzecim światłem stopu. Sam musiałem w swoim chevrolecie odłączać toto, bo niezgodne było z przepisami a zdrowy rozsądek się nie liczył. A teraz.....
Efekt na fotografi poniżej
kiedyś z tyłu było 40W + 2 X 21W (stop) + 2 x 21W (kierunki) + 21W cofania + 21W przeciwmgielne. Teraz kilka W.

roger - 2010-07-12, 22:34

:bajer .... to jedź tam gdzie poprzednio .....zobaczysz co Ci powie diagnosta ... ;)
airgaston - 2010-07-12, 22:42

Tego o którym myślisz mam w dupie, bo niszczy diesle piłujac ja na max obrotach, bo starosta chce mieć trzykrotny wydruk zarchiwizowany przez 5lat. Splajtuja (stacje diag) wszystkie w okolicy. 70% klientów ucieklo. A starosta dalej dureń, nie cofnął zarządzenia zresztą niezgodnego z prawem. Ku..... państwo w państwie.
airgaston - 2010-07-12, 22:43

Roger ale masz ładnie pomalowanego kampera :mrgreen:
MILUŚ - 2010-07-13, 19:39

Panowie a ja próbowałem założyć tez diodowe tylne żarówki (postój/stop ) i to też nie za 5 zł/szt i.............. h..... z grzybnią . W dzień w ogóle nie było widać stopu :gwm :gwm :gwm Postoje nawet , nawet ................. :evil:
I co Wy na to ?

:spoko

roger - 2010-07-13, 19:49

MILUŚ napisał/a:
W dzień w ogóle nie było widać stopu

Za słabe diodki ... ;) kupuj na te płaskie SMC .... ;) wtedy będzie widac

MILUŚ - 2010-07-13, 20:17

roger napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
W dzień w ogóle nie było widać stopu

Za słabe diodki ... ;) kupuj na te płaskie SMC .... ;) wtedy będzie widac

:?: :?: :?: :shock: możesz jaśniej i najlepiej drukowanymi ..............

airgaston - 2010-07-13, 21:59

Proszę bardzo. Na pozycję nadaja sie żarówki z takimi diodami (zwykłymi okrągłymi)
Na stopy tylko z diodami SMD czyli kwadratowymi. Swiecą jak diabli.

airgaston - 2010-07-13, 22:03

A tu masz inną żarówkę SMD
roger - 2010-07-13, 22:05

Juz mu to wyklarowałem .... ;)
airgaston - 2010-07-13, 22:08

A tego to sie nie spodziewałem. Jak to działa? Testował juz to ktoś?
roger - 2010-07-13, 22:09

Zapomnij ...... ale ty lubisz gadżety .... ;)
SlawekEwa - 2010-07-13, 22:11

roger napisał/a:
Zapomnij ..

Dlaczego :?: testowaleś :shock:

roger - 2010-07-13, 22:13

Tak ....jak kupowałem ledy oglądałem taką żarówkę ...... to nie świeci i tyle ....mozemy oszczędzać na pozycjach ledowych dziennych ale nie na światłach mijania bo to bezpieczeństwo .....
airgaston - 2010-07-13, 22:14

Robciu nie mówie o głównych swiatłach. Raczej o wnętrzu.
Ciągle szukam prądu, a raczej gdzie mogę go ciut zaoszczedzić.
Tylne żarówki nie są aż tak strategiczne. Mają się świecić, jasno ,długo, ciągnąć mało prądu. (mówię o tych swiecących ciągle.)
patrz na foto w pierwszym poście.

roger - 2010-07-13, 22:17

airgaston napisał/a:
Ciągle szukam prądu

No przecież wiesz że mam trafo na placu ........ dawaj to ci dam ...ile trzeba ;) ...
Ty już tyle zaoszczędziłeś że nie kombinuj ....... ;)

airgaston - 2010-07-13, 22:22

A poddałeś mi myśl. Transformator wytwarza pole elektromagnetyczne tak? Tak uczono w szkole. A co powiesz na pętle indukcyjną w pobliżu. Będziesz miał prąd za darmo.
eMKa - 2010-07-14, 22:40

Anegdotka z ledami
Wymieniłem w swojej przyczepce towarowej wszystkie swiatła na ledy.Swiecą rewelacyjnie ,swiatła "stop" nawet o ułamek sek szybciej niż w sam.
Zareagowali na to Panowie Polucjanty (jechali za mna jakiś czas).Dumali, dumali (ledy mam w normalnych oprawach ) i wymyślili że zatrzymują dowód rej bo mam zamontowane światło cofania (białe) zamiast przeciwmgielnego po lewej stronie.Musiałem delikatnie wytłumaczyć że jak zaświece p.mgielne to te "białe" świecą na czerwono,jakoś sie udało,ale zastanawiam sie nad cerwona oprawą ,nie ma co drażnić Lwa
:lol:

Pawcio - 2010-07-15, 11:01

airgaston napisał/a:
tylne swiatła.jpg

Co tam lapki... Masz fajny nr rejestracyjny. Targowica jak nic... ;)

radek_z_południ - 2010-07-15, 12:01

Ledowe H4 świetnie dają radę po mieście w... meleksach wożących turystów np. w Krakowie.
Ahmed - 2010-07-15, 12:31

airgaston napisał/a:
Tego o którym myślisz mam w dupie, bo niszczy diesle piłujac ja na max obrotach, bo starosta chce mieć trzykrotny wydruk zarchiwizowany przez 5lat. Splajtuja (stacje diag) wszystkie w okolicy. 70% klientów ucieklo. A starosta dalej dureń, nie cofnął zarządzenia zresztą niezgodnego z prawem. Ku..... państwo w państwie.

Ad.1 - lubisz mieć w dupie ?

Ad.2 - zgodnego, zgodnego , tylko trzeba go znać :spoko

airgaston - 2010-09-28, 23:21

No dobra, dobra. Szkoda mi silnika. Nie jeźdzę wrakami. Każdy mój, a zwłaszcza zabytkowy samochód musi być w idealnym stanie. Wiem że przeginam ale części kupuję oryginalne, a te istotne nowe i za straszne pieniadze. Zapasy też mam spore. Robię to dla siebie bo to lubię. A diagności przypieprzą się do bzdur. Dwudziesto kilku letniemu autu trudno dotrzymać kroku nowszym braciom. A wiesz jakie przeboje miałem ze skodą spartak z 1958r. Miałem czerwone kierunkowskazy z tyłu a z przodu białe, a światła przednie były symetryczne, a autko ma czarne tablice a nie zabytkowe.... Szkoda gadać.
gino - 2010-09-29, 06:55

airgaston napisał/a:
A wiesz jakie przeboje miałem ze skodą spartak z 1958r. Miałem czerwone kierunkowskazy z tyłu a z przodu białe, a światła przednie były symetryczne, a autko ma czarne tablice a nie zabytkowe.... Szkoda gadać

hmmm.....rozwin temat...
bo w/g przepisow..nie powinienes miec ''przebojow''
ani w STACJI DIAGNOSTYCZNEJ ani w trakcie kontroli POLICJI

autko ma prawo byc takie , jakie zostalo zarejestrowane w naszym kraju..

raz policjant przyczepil sie do mojego karmann ghia ze ma cale czerwone swiatla z tylu..
kazalem mu sprawdzic w dowodzie DATE PIERWSZEJ REJEJSTRACJI W PL ...sprawdzil..obejrzał autko i zyczyl SZEROKIEJ DROGI :ok

airgaston - 2010-09-29, 21:24

Ja wiem o tym ale pan diagnosta zdaje sie chciał w łapkę bo jeszcze go na świecie nie było w 1958r i nie wiedział jakie przepisy obowiązywały wtedy.
A panu władzy nie podobały się całe czerwone klosze i już. Grzesiu z baranami nie ma co dyskutować.

gino - 2010-09-29, 21:43

airgaston napisał/a:
Grzesiu z baranami nie ma co dyskutować.

hehehe....wiem..dlatego wozilem komplet szkiel z zoltymi migaczami..gdybym trafil na...barana upartego :haha: :haha: :haha:

donald - 2010-09-29, 21:48

No dobra barany baranami , a ja zastanawiam sie nad wymiana na ledy. Dochodze do wniosku ze warto.. jak was czytam.
I w zwiazku z tym ,gdzie kupile Jarek te żarowy?? bo jak patrzylem po sklepach motoryzacyjnych to sama chinszczyzna jest oferowana :zastrzelic :gwm :gwm

airgaston - 2010-09-30, 23:29

Poszukam na fakturach gdzie kupiłem. Gdzieś z południa Polski. Ja mam pozycje i stopy i podświetlenie tablicy rej i obrysówki, czyli to co świeci sie stale w czsie jazdy.
SlawekEwa - 2010-09-30, 23:43

airgaston napisał/a:
stopy

airgaston napisał/a:
czyli to co świeci sie stale w czsie jazdy.

:shock: :shock: :shock:

donald - 2010-10-01, 08:37

a czyli z netu... :diabelski_usmiech ja myslalem ze w na miejscu jest jakis sklepik z tym. Nie wiem czemu ale wole najpierw obejrzec, dotknać, powąchac organoleptycznie i dopiero kupić. Ale z drugiej strony jak sprawdzony sklep to i z netu można.. :wyszczerzony: :wyszczerzony:
Dziabong - 2010-10-01, 08:49

Jakoś tak bez entuzjazmu podchodzę do ledów w oświetleniu zewnętrznym, skierowałem się bardziej na wymiane części oświetlenia halogenowego w zabudowie,typu G4 z wydajnymi ledami, a także tradycyjne o barwie ciepłej ( zimne swiatło przypominało atmosferę rozinnego grobowca ). Z oszczędności nabędę światła do jazdy dziennej tyle wystarczy, a i czepiać nikt się nie bedzie. Po ostatniej polic kontroli o ledach już wiem sporo, dowód rejestracyjny mi sie ostał, ale przyjemności z rozmowy nie było.
donald - 2010-10-01, 08:59

Dziabong rozwin troche co nie tak z tymi LED.... :shock: ewentualnie jutro przy wodzie rozmownej albo coś.. :haha: :haha:
Dziabong - 2010-10-01, 09:08

Jutro się spotykamy, to pogadamy.
krynia i stan - 2010-10-01, 12:26

Nie ładnie :nono nie ukrywajcie przed kolegami wiedzy :diabelski_usmiech
dominik - 2010-10-03, 10:36

ja wymieniłem komplet od podświetlenia deski i wyłączników, ogrzewania, założyłem zielone ledy bo białe były za szpiczaste, a tak jest ładnie i spokojnie podświetlone, a w oprawy od świetlówek w zabudowie listwy led białe ciepłe