Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Serbia i Macedonia - tymczasowy dowód rejestracyjny

adambar - 2010-07-18, 23:43
Temat postu: tymczasowy dowód rejestracyjny
wybieramy się na wakacje i okazało się , że będę dysponował tymczasowym dowodem rejestracyjnym. czy przejadę przez serbie i macedonie - czy tez spodziewać sie kłopotów
pozdrawiam

AUTOJUR - 2010-07-19, 06:15

Po opuszczeniu Polski już mogą być kłopoty :gwm
jacek stec - 2010-07-19, 06:35

moja wiedza jest zupełnie odwrotna-powiedziano mi,że tymczasowy dowód jest normalnym dokumentem,objechałem Francję,Włochy,Niemcy
Pawcio - 2010-07-19, 06:44

Podobnie i z mojej wiedzy wynika, iż możliwe jest poruszanie się z tymczasowym dowodem rejestracyjnym na terenie państw UE.
W zeszłym roku podczas kontroli drogowej w Szwajcarii posługiwałem się również TDR- nie było problemu.
Jednak jak jest w serbii i macedonii... :niewiem

janusz - 2010-07-19, 06:49

Nie ma znaczenia jaki jest dowód. Obydwa są dokumentami urzędowymi i honorowane są przez państwa przestrzegające Konwencję Genewską. (To jest większość państw w Europie" Druga sprawa to, że w każdym kraju dowód jest inny, nie ma jednolitego wzoru i raczej zagraniczny kontrolujący nie odróżni "czasowego" od "ponad czasowego" dowodu.
Jedną z przeszkód może być tylko krótki czas na jaki dowód jest wystawiony.

fiba56 - 2010-07-19, 09:27

przełom maja i czerwca Chorwacja i BiH,tymczasowy dowód rej.żadnych problemów na granicach
adambar - 2010-07-20, 23:50

dziekuję za informacje , dzisiaj urząd komunikacji poinformował mnie , ze nie powinno byc kłopotów , ale ...................... zawsze można źle trafić.
pozdrawiam