Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - co potrzeba do rej z zagranicy-ciezarowy/kamper

erikson - 2010-07-19, 14:24
Temat postu: co potrzeba do rej z zagranicy-ciezarowy/kamper
Wypatrzylem dostawczaka przerobionego na kampera,auto ma byc sprowadzone do PL z belgii jako ciezarowe,na ile miejsc to jeszcze nie wiem bo auto na dzien dzisiejszy dopiero jedzie do kraju,w dowodzie na 2 osoby Powiedzcie mi jakie papiery musze dostac od sprzedajacego kupic od firmy ktora sprowadza-wtedy chyba bedzie faktura,ewentualnie od osoby prywatnej-czy bawic sie w pisanie umowy miedzy mna a wlascicielem za granica(pomijamy sprowadzajacego) bo i tak robia sprowadzajacy, jaki powinien byc wpis w dowodzie belgijskim na ktory mam zwrocic uwage, jakie formalnosci zalatwiam w PL. Pytam bo niechce sie wladowac na mine i potem latac po urzedach i szukac sprzedawcy. Czy takim dostawczakiem moge bez problemu jedzic nie majac firmy itp,czy da sie go przeksztalcic z czasem na specialny.
Cykada - 2010-07-20, 18:14

elo.
do rejestracji w PL powinieneś mieć:
1-podwójny dowód rejestracyjny-jest to jedna kartka A4 podzielona na dwa takie same dowody...jeden żółty a drugi szary-na dowodzie tym jest napisane po polsku:dowód rej. część I i dowód rej. część II.
że ciężarowy to powinno być: categorie-camionette (jeżeli dowód w wersji językowej francuskiej).
2-umowę kupna-sprzedaży.